:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Властта неглижира поредното бягство на затворник

800 осъдени престъпници всеки ден работят навън без охрана
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
***
Бягствата от затвора продължават с пълна скорост. Четвъртото за последните два месеца бе регистрирано вчера. Осъжданият за блудства и кражби рецидивист Борис Иванов изчезна от халета в стария млекопреработвателен завод на Ловеч, където е бил изведен на работа заедно с още четирима затворници. Мъжът е излежавал 13-годишна присъда.

От Министерството на правосъдието за пореден път се впуснаха в словесна еквилибристика, че това е всъщност "отклонение", тъй като мъжът не е избягал от самия затвор, а просто си е тръгнал от външен обект, където всъщност не е бил охраняван. Отговорният за затворите зам.-министър на правосъдието Николай Проданов се оправда, че този проблем няма как да бъде решен без радикални принципни промени в Наказателния кодекс (НК).

В момента на труда се гледа като на основно средство за превъзпитание, разясни Проданов. Затворниците работят по външни обекти след сключване на договор между затвора и частна фирма. Веднъж изведени, те не се охраняват. Фирмата имала "определени ангажименти" за охраната на работниците, но не стана ясно какви. Пропуски от страна на министерството няма, обясни Проданов.

"Тук става дума за принципен въпрос, доколко обществото би било готово да промени основни принципи, заложени в НК от 1968 г., където на труда се гледа като на основно средство за превъзпитание, и дали законодателят би решил да се ликвидира възможността лишените от свобода да работят", заяви Проданов. Според него няма как извежданите на работа затворници да се охраняват, защото ще са нужни много надзиратели. Става дума за около 800 души, които работят всеки ден.

Друг проблем зам.-министърът видя и в "особеностите на пазарната икономика". "Поради особеностите на пазарната икономика ние много трудно можем да организираме производства на територията на затворите, които производства да бъда конкурентноспособни на останалите на свободния пазар. Има такива производства, но ние имаме проблеми с конкурентоспособността на стоките, които произвеждаме. И поради тази причина една съществена част от нещата, които произвеждаме, са за вътрешна употреба", обясни Проданов.

Той не видя проблем в това, че осъден рецидивист е бил извеждан на работа и е бил преместен в общежитието "Полигона", където е държан избягалият Борис Иванов. Законът позволява това, тъй като той е излежал 7 от общо 13 години, т.е. повече от 1/3 от наказанието.

Случаите на бягства не зачестяват, категоричен бе Проданов. Според него през последните години медиите просто не са им обръщали внимание. "Сега тази година, не знам защо, има концентрирано внимание от медиите. Може би поради случая от 3 април, за който категорично искам да кажа, че е случай от друго естество", разясни зам.-министърът.

На 3 април от Софийския затвор избягаха Владимир Пелов и Радослав Колев. Те бяха въоръжени с пистолет, за който така и не се разбра как е вкаран в затвора. Преди МВР да успее да го издири, Пелов бе застрелян в Ботевград от Марио Панчев, който също почина. Колев все още е в неизвестност. Освен това имаше още две "отклонения" на затворници - в Пазарджик.



ЦИТАТ

Николай Проданов, зам.-министър:

"Ако успеем да култивираме в тях някаква любов към ръководителите на затворническата администрация и те да осъзнаят добре, че с тези свои отклонявания ни причиняват големи проблеми, може би ще го решим тоя проблем. Това в рамките на шегата. Вижте, тези хора неслучайно са в местата за лишаване от свобода, това категорично показва, че тези хора имат някаква проблеми със собствената си идентичност. Така че това, че този човек се е отклонил, не е нещо, което трябва прекалено много да ни учудва."

"А знаете ли колко мъже вървят по улиците с такива мисли в главата (за блудство - бел. ред.)?"
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
НИКОЛАЙ ПРОДАНОВ
2
1061
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
22 Юни 2018 09:30
Няма ли кой да обясни на човечеца от снимката поне да си мълчи? Сигурно има някаква експертност, но очевидно не е в областта, за която отговаря
22 Юни 2018 11:04
Осъжданият за блудства и кражби рецидивист Борис Иванов си пуска брада.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД