:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 474
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И агенцията по трансплантации може да остане без директор

Директорът на изпълнителната агенция по трансплантации Марияна Симеонова е депозирала оставката си, съобщиха от Министерството на здравеопазването. "Към момента министър Кирил Ананиев изчаква резултати от поръчаната от него експертна оценка за дейността на ИАТ. На базата на нея ще бъде взето и решението дали оставката да бъде приета", допълниха оттам.

Мотиви не се посочват, но се твърди, че Симеонова е подала оставка заради проблемите с белодробните трансплантации. Тъй като в момента България няма действащ договор за тези операции с чужда страна, 16 пациенти чакат от миналата година животоспасяващото лечение. У нас подобни трансплантации не се извършват.

До 2017 г. агенцията по трансплантация имаше договор с клиника във Виена, където се изпращаха българските пациенти. Той обаче е изтекъл. "Има две възможности - продължаване на споразумението с клиниката във Виена или подписване на споразумение с друга страна от Евротрансплант. Такова запитване беше изпратено и към други държави. В получения отговор от Секретариата на Евротрансплант е представен нов ред на подписване на споразумение за двустранно сътрудничество. В момента са предприети действия за подписване на ново споразумение", увериха от здравно министерство. Междувременно "ИАТ отправя запитвания и изпраща документи на пациенти, които са в листата на чакащите за белодробна трансплантация, до няколко европейски клиники извън Евротрансплант за предоставяне на оферти. След предоставянето на оферти от европейски клиники за белодробна трансплантация на български пациенти те своевременнo се изпращат към Комисията за лечение в чужбина за разглеждане и одобрение", допълниха оттам.

От пациентските организации, които протестират за възобновяването на белодробните трансплантации настояха оставката да не бъде приета, тъй като това ще забави допълнително подписването на нов договор с чужда клиника.
709
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД