:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 346
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Махленска разправия заглуши дебата за хората с увреждания

Въпросът как да се реши проблемът им мина на заден план. Бойко Борисов и Бисер Петков продължават да се снишават
СНИМКА: МТСП/ФЕЙСБУК
Докато тук протестиращите са се хванали за косите, "Фейсбук" профилът на социалното министерство продължава да бълва добри новини. В сряда заместник-министърът на труда Зорница Русинова (с чантата "Фурла") е участвала в конференция на високо равнище в Брюксел, на която бяха проучени възможностите за подобряване на здравословните и безопасни условия на труд в малките предприятия в Европа. Тя е представила опита и на България и мерките, които правителството предприема за подобряване на професионалното здраве и безопасност в микро- и малките предприятия.
Демонстративното мълчание на премиера Бойко Борисов и на социалния министър Бисер Петков доведе до пълно израждане на дебата за проблемите на хората с увреждания. В отсъствието на конкретни предложения и полезни идеи за изход от кризата организациите започнаха взаимно да се обвиняват в най-различни грехове. Социалното министерство досега не е излязло с концепция за решаване на проблемите, няма и яснота по нужното финансиране. А премиерът все още чака протестиращите вече 20 дни в палаткови лагери майки на деца с увреждания "да му се махнат от главата".

В работни групи се пишат закони за хората с увреждания и за социалните услуги, но за тях почти нищо не е известно. Исканията на различните организации са най-разнообразни - част от тях се борят за медицинската експертиза и да остане сегашното натрупване на проценти за различни заболявания, други искат адекватна помощ на пълнолетните хора с най-тежки увреждания, КНСБ предлагат двойно по-висока добавка за чужда помощ, омбудсманът Мая Манолова настоява да се приеме нейният закон за личната помощ, който ще гарантира лични асистенти на нуждаещите се и т.н. Протестиращите майки искат веднага да се приеме поне текст, уреждащ техния проблем, останалите настояват да не се правят промени на парче.

Същото е положението с противопоставянето на участниците в преговорите - протестиращите майки на деца с увреждания искат да се проверят парите на представителните организации и на синдикатите. На това вчера представителните организации на хората с увреждания отвърнаха с пресконференция, на която защитиха уволнения зам.-министър Росица Димитрова (председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев даже заяви, че тя ни е представила много добре на форума в Ню Йорк и няма значение колко е платено за самолетния й билет дотам), отхвърлиха закона на Манолова и заявиха, че това правителство е първото, което е сложило пръст в раната - безспорен факт, дължащ се не на активността, а на бездействието на втория кабинет на Борисов, който не спази обещанието си да направи реформа в ТЕЛК. Те казаха, че се разследват сигнали за "грантаджийски" пари, давани на протестиращите майки. И обявиха, че и те ще излязат на палатков лагер. Като връх на абсурда Мая Манолова обяви, че е готова да подаде оставка като омбудсман, само и само да приемат проектозакона й в парламента.

След като в сряда лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов се скара с протестиращите майки, вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров призова социалния министър най-после да излезе с ясна позиция как ще се решат проблемите на хората с увреждания и колко ще струва това.

Единно мнение няма даже в ГЕРБ. Шефът на ПГ Цветан Цветанов обясни, че партията няма да загуби ценния експерт в лицето на уволнения зам.-министър Росица Димитрова, която "от 20 години е в социалната сфера и е направила изключително много за хората с увреждания". Стана ясно, че тя най-вероятно ще бъде назначена като съветник на вицепремиера Валери Симеонов, който преди ден лично ходи при Борисов да се застъпи за запазването й на поста. В същото време по друга телевизия Десислава Атанасова от ГЕРБ твърдеше, че е неетично и нелогично да се пътува в бизнес класа, когато всеки ден се говори за липсата на средства за хора, които се нуждаят. След като преди ден Волен Сидеров подкрепи премиера за освобождаването на зам.-министъра и каза, че той сам си плащал пътуванията, вчера и Цветан Цветанов също обяви, че предпочита да пътува в икономична класа, за да не стават инсинуации.



НОВ ГАФ

В опит да оправдаят късното купуване на билетите до Ню Йорк на зам.-министъра на социалните грижи Росица Димитрова управляващите вчера обясниха, че Димитрова всъщност трябвало да пътува до Чили, при това на чужди разноски, т.е. безплатно за българската държава, но в последния момент се решило тя да ни представи на "големия" форум в САЩ. От този изявление се набиват на очи няколко детайла. Очевидно изключително важният форум в Ню Йорк, на който България ще бъде пак председател след около 150 г. (по твърденията на защитниците на Димитрова), не е бил сред приоритетите на никого в социалното министерство, след като се е наложило да се командироват наши представители в последния възможен момент. Второ - в най-горещите дни за министерството отговорничката за интеграцията на хората с увреждания се разкъсва от дилемата дали да пътува до Чили или до САЩ. Трето - тя не намира никакъв проблем в това да пътува до Чили на нечии чужди разноски, въпреки че е представител на българското правителство. Според етичния кодекс на служителите в държавната администрация "служителят не допуска да бъде поставен във финансова зависимост или в друга обвързаност от външни лица и организации, както и да иска и да приема подаръци, услуги, пари, облаги и др. ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните му задължения, на неговите решения или да нарушат професионалния му подход по определени въпроси. Служителят не може да приема подаръци или облаги, които могат да бъдат възприети като награда за извършване на работа, която влиза в служебните му задължения". Като зам.-министър Росица Димитрова не е длъжна да се съобразява с тези текстове, а и те са твърде общи - от години експерти призовават за по-ясна регламентация на този въпрос. Такъв дебат имаше през 2006 г. например, когато в подслушани разговори в рамките на разследване в Италия се твърдеше, че тамошен бизнесмен е плащал пътувания в чужбина на министри от кабинета "Сакскобургготски".



ДЕВЕТА ГЛУХА

Народното събрание никак не е предразположено да дава информация по въпроса как пътуват депутатите. "Сега" поиска преди седмица справка колко командировки с бизнес класа са имали народните представители, но парламентарната администрация отказа да отговори и поиска заявление по закона за достъп до информация.
1149
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД