:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Здравният министър обеща помощ на шизофреници със спрени лекарства

"Ако наистина има такъв прецедент и такава група, на нея следва да й се обърне внимание и законодателно да се реши въпросът", заяви здравният министър Славчо Богоев пред парламента по повод спрените лекарства на шизофреници, които не са плащали здравни осигуровки. Синият Панайот Ляков го попита какво да правят 60-те хил. шизофреници, които заради болестта си не могат да работят и съответно да се осигуряват.

В отговор министърът изчете от трибуната официалната справка на здравната каса за неосигурените пациенти, получаващи скъпи лекарства, която бе разпратена на медиите преди 2 седмици. Според данните 4082-ма болни от диабет, Паркинсон, шизофрения, епилепсия и др. са със спрени лекарства, защото от 2000 г. досега са пропуснали да си внесат осигуровките над 3 месеца и не са успели да се издължат на НЗОК в посочения от касата 10-дневен срок.

"Сега" също попита в публикация вчера какво да правят хората със спрени лекарства, които не могат да си платят дължимите осигуровки, камо ли нужните им медикаменти, давайки за пример 14-годишния диабетик Ариф, на когото столичната здравна каса искаше да откаже инсулин, ако не плати майка му 420 лв.

Богоев обясни в НС, че ако болните са безработни, социално слаби или пенсионери, трябва да ги осигуряват държавата или общините. Той не можа да отговори на въпроса на Ляков на точно колко шизофреници са спрени медикаментите, макар министърът да е член на УС на НЗОК. Богоев напомни, че НЗОК трябва да се съобразява със закона за здравното осигуряване и не може да предоставя безплатни услуги.
1
969
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
26 Юли 2003 07:47
Искал да спазва закона за здравното осигурямане, ами първо за спази "
Чл. 18. (1) Не могат да бъдат членове на събранието на представителите, на управителния съвет и на контролния съвет лица, които са:
1.народни представители или министри;

Нов министръ, старата песен: "Вие граждани, сте длъжни да спазвате законите, а за нас Важи не ни гледайте какво правим, а какво говорим".
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД