:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 245
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Панаир

Прасета в онлайн режим край Ахелой

Животните в свинекомплекса на Румен Караманов са в общи линии на самотек - сами се хранят и поят, а стопанинът им може да ги следи от екрана на лаптопа си, излегнат на плажа с ледена бира в ръка
Свинарник край морето, особено като повее оня ми ти тънък бриз... Приблизително такава била и реакцията на ахелойци, като чули за въжделенията на фермера Румен Караманов да вдига свинекомплекс по тези места. Сега, година след първата копка, в разгара на летния сезон, фермата не само не пречи, ами се е превърнала в един от отличителните белези на региона.

------------------------

Засега из комплекса са се разхождали и са цъкали от изумление само спецове - чужди и наши. Но нищо чудно в обозримо бъдеще някой да се сети да организира атрактивни обиколки за туристите от близките Несебър или Слънчев бряг. А това не е невъзможно - първо, защото дори в най-големите жеги противогази не са нужни, второ - всичко е чисто и лъснато, и трето - който не иска да влиза във фермата, може в онлайн режим да се полюбува на грухтенето, боричкането или храненето на прасетата.



"Това е най-модерната свинеферма в Европа",



хвали се с основателна гордост стопанинът на комплекса Румен Караманов. Технологичният проект е негова идея, която станала реалност с подкрепата на проф. Митко Бенков от Института по свиневъдство. Комплексът е организиран по евротертип, окомплектуван с най-модерни машинарии, но е съчетал почти всичко видяно и научено през годините от самия Караманов. Стопанството е разработено по датски модел - като се започне от технологичните решения и оборудването и се стигне до прасетата, които са датска порода и са вземани от Хибридния център по свинете в Шумен.

Инвестицията е за близо 1,5 млн. лв., като около 1/3 от средствата са получени под формата на субсидия по програма САПАРД. С тях са финансирани главно покупката на оборудването и част от строителството. Останалото са кредити и малко собствени средства. Началото е сложено със заем с 18% годишна лихва. Той бил туширан с нов, а на финала част от вложените средства били покрити с помощта по програма САПАРД, която била изплатена едва преди 2 месеца.

Питам на шега дали фактът, че допреди няколко години беше зам.-шеф на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), не му е помогнал да се уреди със субсидия по САПАРД. Нали фермерите все се жалват, че процедурите за отпускане на пари са твърде сложни, а изискванията трудно се покриват.

"Не бих казал, че е така. САПАРД субсидира 50% от инвестицията. Много се говори също, че се вземат пари под масата, за да получиш субсидия.



На мен обаче никой нищо не ми е искал", кълне се д-р Караманов



Съпругата му Деспина, която също като него е ветеринарен лекар, внася още две съществени уточнения - договорът по предприсъединителната програма бил подписан, след като Караманов сдал началническото кресло. И второ - евроинспекторите, които идвали да следят за изпълнението на

проекта, били толкова стриктни и неподкупни, че отказвали дори кафе като почерпка.

На 10 юни миналата година получили линията за строеж. Остава им да завършат офиспомещенията, трябва да се извършат и някои последни благоустройствени дейности. Караманов казва, че стопанството му влиза в графа семейна ферма от среден тип. Вдигната е върху 10,5 дка земеделска земя, на която е променен статутът. Застроената площ е около 3200-3300 квадрата. Изборът на Ахелой не е случаен - оттам е съпругата на Караманов и комплексът се е ширнал върху част от наследените от нея ниви. Освен това за разлика от Шумен (където беше основният бизнес на Румен Караманов) по морето е ветровито и не е проблем човек сам да си произвежда електричеството. Затова покрай свинекомплекса



фермерът си е спретнал и вятърна централа,



чиято въртяща се перка и денем, и нощем се вижда от шосето, което свързва Слънчев бряг и Бургас. Централата произвежда по 150 киловата в час в зависимост от силата на вятъра. "Добитото електричество се използва за нуждите на фермата, а разликата продавам на НЕК", отчита Караманов. Казва и нещо друго, доста нетипично за родните фермери и за бивш шеф на Асоциацията на свиневъдите -



"Нямам проблем с вноса. Винаги мога да бъда под него и да печеля"



Разковничето естествено е във високите технологии, икономичния начин на работа и минималната намеса на човешка ръка. Не случайно заварвам доктора седнал пред компютъра в едно от помещенията на комплекса. Самата ферма е от т. нар. блокиран тип - поредица от коридори и помещения, така че животните нямат никакъв контакт с външната среда. В момента там има 135 свине-майки и 1500 прасета в различни категории. Всяка група си има собствена територия - като се почне от сукалчетата, мине се през "детската градина", която дори е оборудвана с топки и разни други атрибути за игра, и се стигне до стаите за големите с удобства за свинете-майки.

"Всичко е съобразено с изискванията за хуманно отношение към животните. Осигурява им се по-голяма площ на глава, имат по-големи удобства и екстри. Макар че хуманното отношение всеки го вижда по свой собствен начин", философства спецът. А животните в неговото стопанство, освен че се чувстват комфортно, в общи линии са на самоуправление - хранят се сами, пият вода, когато ожаднеят. Дори с почистването се справят сами - при това докато се разхождат из боксовете си, тъй като подът умишлено е направен скаров. И на Караманов

не му остава нищо друго, освен



да си вземе лаптопа, да се излегне на плажа



с ледена бира в ръка и пак да е наясно какво се случва във фермата. От монитора на PC-то може не само да проследи какво прави всяко едно от прасетата, но да приготви по рецепта "ястията" на питомците, да им дозира храната и водата. Дистанционно се командват също климатизацията във всяко помещение, осветлението и прочие удобства. Затова не е странно, че във фермата има трима наети работници - ветеринарен лекар, компютърен специалист и шофьор.

"Така субективният фактор е сведен до минимум. Намаляваме грешката и евентуалните смущения в производството. Единствената човешка намеса се налага в помещенията с по-малките прасенца и в родилните помещения", разяснява Караманов. Той е решил също да използва отпадъка от прасетата. Вместо да се чуди какво ще прави с торовата маса, планира да я депонира със специална техника и после безплатно да я дава на местната кооперация. Идеална е за производителите на зърно, а е и екосъобразна, обажда се спецът в него.

От тази година към хуманно производство и екологични технологии трябва да започнат да привикват всички родни фермери. През 2013 г. те ще са задължителни както за страните-членки, така и за кандидатките за еврозоната. И тъй като занапред квотите за внос на месо ежегодно ще нарастват с 500 т, на българските животновъди им остават две възможности -



да приемат новите правила на играта, или да затворят кочините



"Проблемът с нелегитимния внос съществува, но на легитимно вкарваните партиди не можем да се сърдим", философства бившият шеф на Асоциацията на свиневъдите. Първото му производство ще излезе на пазара само след две седмици. За разлика от мнозина, на които са им нужни поне 6 месеца за угояване на прасетата, на Караманов му били достатъчни 4, което си е живо постижение. При нормална пазарна цена и при българските условия инвестицията следва да се изплати за около десетилетка, пресмята Караманов.

За разлика от мнозина стопани, които напоследък негодуват от ниските и неизгодни цени на месото, към него дори валят предложения за продажби на зелено. Производството му е в пъти по-евтино от това на останалите, а и като нищо той може да се окаже първият нашенски фермер, успял да пласира свинско на европейския пазар. Защото на този етап освен неговите прасета всички други се ваксинират срещу чума, а това е основната причина да не ни искат месото в еврозоната. Но понеже за момента в държавата няма месокомбинат, който да разфасова мръвката според изискванията на Европа, нищо чудно след време самият Караманов да се заеме и с този проблем.
 
Дистанционно се командва и приготвянето на различните рецепти за хранене на отделните категории прасета.
 
Освен че е необичайно чиста и подредена, ултрамодерната ферма си има и вятърна електроцентрала.
 
Румен Караманов управлява уникалния си свинекомплекс чрез компютъра.
 
Питомците в "детската градина" дори си имат топки и дрънкалки за игри и забавления.
 
Деспина, съпругата на Румен Караманов, също е ветеринарен лекар и изкъсо следи какво става в стопанството.
3
9990
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
26 Юли 2003 00:57
Браво на предприемача.
Дано да има повече такива производители като него.
Само така България ще се оправи.
26 Юли 2003 11:08
Няма кой да ограмоти журналистите - 150 киловата в час! Ако това се умножи на час на квадрат, ще се получи това, което е си е мислил авторът.
21 Август 2003 18:14
Да ви ебем у джурналистите. На тия прасета лаптопо ли им рине лайната? Тая овца що го е писала това знае ли колко сера 1500 прасета на ден? Или това у пуцо по джурналистика се не учи?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД