:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 218
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Американски прелести

Престъпление и наказание по Буш

Странно, че 200 морски пехотинци не можаха да извадят живи Кусай и Удай, за да бъдат съдени. Само дето не разнасят сега главите им, набучени на кол
Благородно ли е да размажеш черепа на злодей? Въпросът, накарал навремето Достоевски да напише "Престъпление и наказание", живна покрай убийството на Саддамовите синове Кусай и Удай.

"Това са особено лоши хора и беше важно иракският народ да ги види, да се убеди, че са мъртви, че ги няма вече, че никога повече няма да се върнат" - тъй военният министър на САЩ Доналд Ръмсфелд обясни защо двамата са били убити и защо са пуснати снимките на окървавените им трупове. (Същият Ръмсфелд негодуваше, когато по време на войната "Ал Джазира" пускаше кадри не даже с убити, а с пленени от иракчаните американци - не била хуманна гледката.)

Президентът Джордж Буш също няколко пъти повтори колко хубаво било ликвидирането на Саддамовите наследници и как това гарантирало, че тираничният режим никога повече няма да се върне. Няма човек - няма проблем. Да звучи познато?

Следователно и Ленин е имал пълно право да заповяда изтребването на руската царска фамилия, ненавиждана по онова време заради кланета на работнически шествия и Распутиновски перверзии. Разстрелващите в Екатеринбург били убедени, че така ликвидират всякаква възможност вампирският царски режим да се върне. Затова скрили и труповете в безименна торфена яма.

Осем десетилетия по-късно костите бяха изровени и тържествено положени в Петропавловската крепост, а Николай Втори и семейството му останаха в историята с мъченически ореол.

Сега американците се чудят къде да дянат труповете на Кусай и Удай, "за да не би гробовете им да се превърнат в място за поклонение на привържениците на бившия режим". Излиза, че въпреки тяхната слава на "особено лоши хора" и неоспоримите им тиранични изцепки двамата имат всички шансове да бъдат превърнати в мъченици. И то лично от ликвидиралите ги американци.

Особено ярка компания в зараждащия се мит ще им прави

14-годишният Мустафа - внук на Саддам, син на Кусай, последен останал жив след артилерийски обстрел, убил баща му, чичо му и охраната. С автомат в ръце момчето стреляло до последно срещу атакуващите 200 морски пехотинци, които накрая успели да ликвидират и него. Къде ще скрият неговия труп вече няма значение, защото за безбройните иракски, палестински, афганистански Мустафи той вече е герой и образец за подражание. Не защото е издънка на Саддамовия род, а защото се е бил до смърт с американците.

Също както предателят, разкрил скривалището на компанията, вече е прокълнат - не защото е издал Саддамовци, а защото е минал на страната на окупаторите. А пък 30-те милиона долара награда, на които разчита, направо плачат за паралел с библейския сюжет и Юда.

Ако вместо да хвърлят 200 морски пехотинци плюс артилерия срещу четирима възрастни и едно дете, американците бяха използвали своя Юда за пленяването им и изправянето им пред съда, екшънът нямаше да стане, но и претенциите за морал и грижа за демокрацията, с които САЩ оправдават намесата си в Ирак, нямаше да звучат чак толкова цинично. Само дето не набучиха главите на братята на кол и да се оправдаят с това, че най-вече по този начин иракският народ ще се почувства отмъстен.

Кусай и Удай трябваше да бъдат съдени на открит процес, за да могат и иракчаните, и светът сами да се убедят доколко "особено лоши хора" са те. Сега остават две снимки на мъже с размазани черепи и легендата за 14-годишно момче, което загива, но не се предава.

Ако убийството на злодей издига убиеца в ранг на закрилник на правдата, тогава защо през 1981 г. САЩ вдигнаха толкова врява за атентата в парагвайската столица Асунсион, който разкъса на парчета приютилия се там бивш никарагуански диктатор Анастасио Сомоса III? Аржентински левичари го бяха издебнали и му бяха отмъстили за хилядите избити и хвърлени от хеликоптери в кратера на вулкана Масая. За таткото на този Сомоса - родоначалника на диктаторския клан Анастасио Сомоса I, още през 30-те години тогавашният обитател на Белия дом Ф. Д. Рузвелт беше казал: "Той, разбира се, е кучи син, но наш кучи син."

Кусай, Удай и татко им Саддам вече не са американски "кучи синове", но значи ли това, че в уж "демократизиращ се" Ирак те могат да бъдат избивани само защото априори са "особено лоши хора"?

Редно е някой от съветниците на Буш да му пробута поне комиксен вариант на "Престъпление и наказание".
47
919
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
47
 Видими 
27 Юли 2003 23:01
Пълен потрес.
Според прегледа на немския печат (вж. сайта на DW) темата е номер едно във вчерашните цайтунги.
28 Юли 2003 00:03



Ау, ау, тия лоши американци ... бива ли така нецивилизовано да се отнесат към децата на Саддам ...
Цялата съм се наКъдрила от възмущение!
28 Юли 2003 00:41
Жив е той, жив е! Синът на Садама,
потънал в кърви, лежи и пъшка
юнак с дълбока на гърди рана,
юнак във младост и в сила мъжка.
На една страна захвърлил пушка,
на друга сабя на две строшена;
очи тъмнеят, глава се люшка,
уста проклинат цяла вселена!
Лежи Кусая, а на небето
слънцето спряно сърдито пече;
жетварка пее нейде в полето,
и кръвта още по силно тече!
Жетва е сега... Пейте, робини,
тез тъжни песни! Грей и ти слънце,
в таз робска земя! Ще да загине
и тоя юнак... Но млъкни сърце!
Тоз, който падне в бой за свобода,
той не умира: него жалеят
земя и небе, звяр и природа
и певци песни за него пеят...
Денем му сянка пази орлица
и вълк му кротко раната ближе;
над него сокол, юнашка птица,
и тя се за брат, за юнак грижи!
Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят свода небесен;
гора зашуми, вятър повее, -
Ефратът пее хайдушка песен!
И там Къдринки в бяла премена,
чудни, прекрасни, песни поемнат, -
тихо нагазят в трева зелена
и при Кусая дойдат та седнат.
Една му с билки раната върже,
друга го пръсне с вода студена,
трета го в уста целуне бърже -
и той я гледа, - мила, засмена!
"Кажи ми, сестро, де - Мустафата?
Де е и мойта вярна дружина?
Кажи ми, пък ми вземи душата, -
аз искам, сестро, тук да загина!"
И плеснат с ръце, па се прегърнат,
и с песни хвръкнат те в небесата, -
летят и пеят, дорде осъмнат,
и търсят духът на Мустафата...
Но съмна вече! В Мосулска заран
юнакът лежи, кръвта му тече, -
вълкът му ближе лютата рана,
и слънцето пак пече ли - пече!
28 Юли 2003 00:58
Къдринке, Къдринке, вече сме 2003 година и едва ли на някого ще се насълзят очите от репортажа ти за несправедливата съдба на фамилията на един жесток диктатор. Ако, толкова ти е мил сложи си снимка на него и изчадията му над леглото и си поплаквай вечер, а американците остави намира. Те са си построили Америка (добра или лоша) и младите хора около теб мечтаят за нея. Ти по-добре погледни към твоите дела и напиши за нещо достойно, което си направила така, че хората да мечтаят за България
28 Юли 2003 01:04
Кракатау, това, което си постнал, е кощунство!
28 Юли 2003 01:15
Б Р А В О , г-жа Къдринова !!!
И Садам Хюсеин американците няма да "заловят" жив- ще го заловят/ако?!/ МЪРТАВ! Мъртвият не можеш да го изправиш пред Съд и да изслушаш защитата му! Страхът от жив Садам е страх от това, което той може да разкаже в съда за ролята на САЩ в подкрепа на диктаторския му режим през 90-те години на 20-ти век ! Ако е бил "кучи син" той е бил техен, на американците "кучи син"! Нали, докато избиваше методично омразните на американския елит комунисти, Садам беше американско протеже!
"Американската" /на управляващите в САЩ!/ Демокрация е висша форма на ЛИЦЕМЕРИЕ!!! Тя, май, и самата Демокрация ми замирисва вече на Лицемерие?!?Дано да съм с повредено "обоняние" и да греша?!
Б Р А В О, г-жа Къдринова!!!
28 Юли 2003 01:51
Спокойно, Параграфе, ще ти излекуваме обонянието, но първо ше се заемем със слуха
28 Юли 2003 05:42
Фанатчо защо глупендера Буш
не прави нищо с по голямата
опасност Северна Корея а?
Не му стиска или просто нафта няма а?
Бъди Здрав
28 Юли 2003 06:27
Кракатау/кречетало/ това което си драснал е наи голямото кощунство. Ех колко жалко, че тези изроди, за които г-ж Къдринка толкова милее, не бяха очистени още по времето на Desert Storm.Вместо съд и присъди , за които Къдринка пише , колко хиляди хора биха си изживявали по своему живота си, ако не бяха тези зверове в човешки образи.За какъв съд се говори тук, за какви показания?А колкото до убитито детенце, по време на дългогодишната воина Ирак-Иран, Садам сам мобилизираше 13 и 14 годишни и ги пращеше по боините полета на сигурна смърт.Но какво от това, те не бяха от фамилията му.Така че стига с тези крокодилски сълзи.И у нас, една от ужасяващите новини е че две" дечица," на 14 и 15 години са убили по наи жесток начин своя съвръстничка.И за тези" малки" изродчета ли ще плачете?
28 Юли 2003 06:31
В стила на соц. реализъма Къдринка ги е накъдрила до степен на рунтавост. Няма да станат герои Къдринке, няма да станат. Те не загинаха за свободата на народа си, а като престъпници . От тях ще се срамуват. Ясно е, че в главата ти още кънти "Партизан за бой се стяга".
28 Юли 2003 07:30
Не си спомням да сам правил сухо кудрене-проскубване на Кудринка та е станала толкова малумна да зали некакви изроди.Кадринке ако това дете се е скрило в килера маи немаше да буде убито а.На дете с автомат се вика боец, терорист, патриот да знаеш.По добре телата на тия изроди да ги докарат в УСА.Давам $1, 000 ако ми дадат вазмозноста да им се изпикая в устата публично.За кеф и слава пари незала.
28 Юли 2003 08:51
ah na traia kudrinka da i gi nakudria tupata putka nedoebana
28 Юли 2003 09:11
А защо бият негрите?
Просто адски глупав коментар!
Между другото това с артилерийския обстрел къде ли го е прочела? Измислила си го е за по-драматичен отенък? Те, американците, сами докладваха - изстреляли са 6 противотанкови ракети. Нито повече, нито по-малко. А за авторката - това не е артилерия, а нещо от сорта на нашенските РПГ.
Не одобрявам това, което направиха американците, но още повече не одобрявам тази глупост в СЕГА.
28 Юли 2003 09:18
Кучетата на Павлов.
Или новият вариант -
поданиците на Холивуд.
Все се притеснявам, че тази сага няма да е по Достоевски, а по Хърбърт.

Редактирано от - 66 на 28/7/2003 г/ 14:19:40

28 Юли 2003 09:25
Сас,
съобщиха, мисля, за шест часа, а не за шест ракети
28 Юли 2003 09:29
Зую,
Глупостта наистина е безгранична, но в малотиражката нещата явно са излезли извън контрол, тъй като статията е минала и през по-горни редакционни нива....Мъка!
Обаче най-долнопробното е сравнението между предаванетоот Юда на Иисус и това на Саддам. По-гадно нещо от това не се е писало досега! Това, г-да от вестничето е просто светотаство, и честно да ви кажа - Господ възмездява....
28 Юли 2003 09:33
Войната е кофти нещо
Тази е особено кофти
Диктатурата на Садам не е по-добра
Но свален от кофти демократизатори, той остава фактор
Това е
За какво е дискусията
За добрия чичко Буш който изпонатрепа куп лошите?
За лошата лелка Кудринка която не обича добричкия Буш
Глупости.
Става дума за кофти война и кофти последващи действия на хората, които днес не са същите, каквито искаха да се представят преди 6 месеца
Просто не подлежи на дискусията
Още повече Кудринка. Каквото може написа жена и как можа.
Но забележете- не го написа на свой страх и риск
Попада в мощната струя на НЕПРИЕМАНЕТИ КАКТО НА ВОЙНАТА, ТАКА И НА НЕЙНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ
Днес е 28 юли.
2003
А не март същата.
Ясни са нещата
За мен и тогава бяха такива
Е днес време е да се оглеждате
28 Юли 2003 10:06
Ако вместо от 200 американски морски пехотинци, действието се водеше от 200 руски десантчици, от тях щяха да са останали 120. От загиналите воийни, 50 щяха да са от приятески огън, само-обгазяване със секретен газ и неуспешни сапьорски опити за обезвреждане на бомби. Убитите иракчани щяха и те да са някъде към петдесет (четирите садамови и всички съседи в радиус от един километър). Ние не бихме казали нищо тогава обаче, от деликатност и благоговение пред Дядо Иван.
28 Юли 2003 10:30
Да бе
Има по-добри и по-лоши войници, до-добри оръжия и по-лоши
Ама Путин като се включи не във воентите, а последващите действия на коалицията получи индулгенция за Чечения.
Неговите наистина кофти войници и оръжия сега стрелят НА РАВНИ основания с тези на Буш
Айде давайте сега и за по-добрите войни и по-лоши
Интересна е дискусията
Издава отново и отново един уж по-избелял тук във форума поради честите си изяви комплекс Увеличаване на мизерната у дадения индивид способност да господстваш над другия чрез идентификация с тази на същинския господар -"големия брат", "вожд и учител","пахан" и т.п.
Общо взето комплексът на слабите телом, и духом
28 Юли 2003 11:00
Нямало по-добри и по-лоши войници, нямало по-добри армии и такива от съветски тип. Значи във войната американските войници просто имаха късмет, за разлика от иракските.
Имам чуството, че новините от Русия и Чечня от последните няколко месеца твърдо показват неспособността на руската армия и сили за сигурност да се противопоставят на "чеченския тероризъм" по достоен начин, оставяйки след себе си множество трупове на свои и невинни.
А що се отнася до това какви герои са садамовите синове за иракчаните, прочетете повече за празненставата и убитите от веселбашката стрелба.
Натиснете тук
28 Юли 2003 11:38
Не че се хваля, ама нали ви предупредих да очаквате "Похвално слово за двата сокола, Митко Палаузов, ужасните американски главорези и т.н." от Къдринка - справка: форумът под новината за смъртта им (май петък беше). Къдринка е колкото зле, толкова и прозрачна милата. Да я бяха сложили и нея в Реконтра при Ламбовски!
28 Юли 2003 11:57
В една градска вила, под тъмната стряха
двамината братя укрили се бяха.
Четата отмина. по-старият брат
от треската хванат, разтреперан, бляд,
лежеше на голо в ръка с револвера
и той рече слабо: "Защо тъй трепера!
Животът отива, във огън горя
Във таз къща тясна страх ме е да мра...
Ще ми се на воля, в боя, на полето
поне да издъхна и куршум в сърцето."
Внезапно на двора чу се тупурдия
и глас викна гърлест:"Get outta here!"
Стопанинът уплашен гости си обади!
Вчера ги прие той, днеска ги предаде.
Защото страхът е бездушен и слеп,
на малките души - съветник свиреп.
Той е дух, що лази. В тъмното му царство
подлостта братува с тъпото коварство.
И човек от него е жълт като смин.
И бащата сочи скрития си син,
и майката пуща детето на друма
кат бяга и тихо: "Олекна ми!" -дума,
и не сеща трепет, ни любов, ни жал,
защото душа и страх е завладял.
Но Удай Хусейн, бръз като вихрушка,
става болен, бледен, грабва свойта пушка
и гръмва към двора и вика:"Назад!"
И косата щръкна на по-малкия брат.
Американската паплач изрева:"Удрете!"
И битка си почна между враговете.
Дворът веч трепери в гърмежът, в димът.
И двамата братя до входа стоят
с револвери черни и с мъжко решенье
да умрат. Очи им със кръв са налени.
Сърцата им чукат, ръце им треперят
и пращат във купа и ужас, и смърт.
Боят е неравен: двама срещу сто.
Кат рой ястреби над птиче гнездо,
убийците тичат, реват обикалят
къщата и пушкат, и в прах се повялат
кат кокошки много, що ги лази мор,
и кръвта се лее по шумния двор.
-Огън дайте скоро! - викна Мустафата
и падна: куршумът пръсна му главата.
- Да запалим! вика смаяната сган.
И в къщата скоро проникна думан.
Удай остана корав като камък,
но брат му отслабна пред близкия пламък.
- Да се вдадем, рече, тук ще изгорим!
Страшно ме отравя горещият дим!
Удай беше страшен. Злобно затрепера:
- Ти не си ми брат бил! - Вдигна револвера
и гръмна в тила му. Братът се простря.
Удай го погледна и рече: - Умря!
И всред гъстий пушек пак рече: - Ще сваря!
Гръмна се в челото и падна в пожара.
И две души бели в грозния плам
към аллах фръкнаха свободни, без срам.
28 Юли 2003 12:21
Takava prostotia mogat da napraviat samo hora koito si su6at kotkite v Microwave furnite. A Bu6 e porednoto tupo kauboi4e koeto Texas e pruknalo.
Paks Americana e v su6toto deredje na Paks Romana predi hiliadoletie i polovina...jalkoto e 4e 6te zavle4e takiva smotaniazi kato nas sled sebe si
28 Юли 2003 12:26
асдф
28 Юли 2003 13:49
Егати какви изроди сме имали м/у нас!!!!!!!!!!
Да пожелават смъртта на едно дете и роднините му а да казват колко хуманно е освободен народа на ирак
28 Юли 2003 14:01
Самия факт, че военолюбците се дразнят от такива статия показва, че малко или много авторката има основание. А и синовете на Садам вече се превърнаха в герои. В съзнанието на обикновите мисюлмани ще останат не като диктатори, а като борци срещу окупаторите, загинали с оръжие в ръка. А ние какво си говорим тук няма никакво значение.
28 Юли 2003 14:10
Най-добре е значи, да убиваме лошите?
Бе кой ни казва кои са лошите
А утре, ако други ни каже друго, ще трепеме ли добрите днес
28 Юли 2003 14:22
Всичко това е вярно, но ми се струва че авторката е по плагиатствала малко
виж http://www.zone168.com/comment.html?date=20030726&topic=analysis_bg&story=01602&comment=002.txt
28 Юли 2003 14:36
Раздвоен съм в мнението си по статията.
В правовата държава престъпниците биват съдени, а не убивани. Каквито и злодеи да са. Другото е принизяване до нивото на Ленин и Юровски (май така се казваше болшевикът в тужурка, който ръководеше разстрела на царското семейство в Екатеринбург).
Но начинът, по който го поднася Къдринова, дразни.
***
В началото на 21 век политическа героизация на дете не може да се получи. Дори и в изостаналото мюсюлманско общество. По начало никога в световната история активната жертва на деца в политически катаклизми и войни не е била характеризирана другояче, освен като престъпление от страна на възрастните (родители). Аз и не мога да се сетя за деца - "герои" в древността и средновековието. Използуването на деца за жив щит или пропаганда май е патент само на комунистите, като примерите по-скоро отвращават. Още в тоталитарното ми детство не можехме да приемем Митко Палаузов като герой, а като жертва на своите родители - идиоти.
А другия пример от революцията, макар и литературен - детето Гаврош, възприемахме като малолетен авантюрист.
Децата могат да бъдат само пасивни жертви на войни и революции и тяхната смърт (не "гибел" предизвиква само болка и мъка, не и възхита.
28 Юли 2003 14:42
Да даваш във всички възможни ракурси и обеми две мъртви, озъбени, окървавени глави, и да ги придружаваш с коментари - колко било това чудесно, каква победа, какво ликуване, за началото на нашето просветено хилядолетие ми се струва най-меко казано липса на вкус, и абсолютна неспособност да облечеш едно събитие в подходящите думи.
Хайде, каубоите ги знаем, че не са от най- изкушените в тия умения, ама съветници няма ли, бе джанъм?
28 Юли 2003 14:52
Уважаема Геновева, според мен тази PR-акция беше ориентирана към арабския и мюсюлманския свят въобще, а те, както е известно, в някои отношения още са в Средновековието...
А пропо, да се сещате за случая Милотинова?
28 Юли 2003 15:05
Време е да се огледаме.
Гледам и ми се драйфа. Лицемерието, партизанщината, фалша, кича, двойния стандарт, повърхностното, парите, лукса, падението, тесногръдието, безотговорността, егоизма, формата без съдържание. Ценностите, тезата за суперсилата на човека или на страната, вярата, Бог.
Морал - не само звучи изтъркано, а като се каже, значи някой ще пробва да пробутва нещо - я кандидатура, я компромат, я война. Малко мръсно звучи.
Залитане, това е усещането. На всеки се е случвало да влезе с по-голяма скорост в завой - в един момент ти става ясно, че трябва да спасяваш положението с минимум поражения. Тъпо е, но не аз карам този vehicle.
Аз мога да гласувам, да карам внимателно, да не си изхвърлям боклука през балкона, да си плащам данъците, да се грижа за семейството, да съм начисто със себе си. Не е много лесно
28 Юли 2003 15:38
И с какво толкова не им хареса на новите комсомолци статията по-горе? Къде видяхте защитата на Садам и режима му? Но така е по-удобно, ще подменим думите - войната не е война, а "Удар"; президентът Буш не е излъгал за ОМП, а е "Бил подведен" или е "сгрешил". Убйствата на двамата е типичен пример за отстраняване на неудобни свидетели. Интересно ако имаше съд, какво ли щяха да направят, ама де страх де - един друг диктатор- Милошевич го съдят вече години и нещо все не излиза... Не че е добър (никой да не мисли, че го оправдавам), обаче е ясно, че ако почне да говори... А пък пусто в холандски затвор - най-много да го "самоубият", та и със синовете Садамови - неудобни бяха...
Затова иде реч в статията, а другите дето пищят - вижда ли сме доста пионерски ръководителки да се подмокрят под портрета на поредния генсек, няма нужда да цапате и форума...
28 Юли 2003 16:07
Къдринова:
Няма значение кой как го казва, важното е, че случилото се е варварщина. Моето мнение е, че не е варварско по време на война да убиваш, но е варварщина и проява безизходица да требиш по този начин, а после да го показваш на публиката както се показва дивеч и най-накрая да правиш коментар какъв кеф си получил от това и че изтребването на хора е от полза за другите хора.
А да не забравяме, че тази война си е 100 % агресия - досега няма доказателства да е била от полза за човечеството. Чий х** дири Америка в централна Азия? Отговорът е известен: КОНТРОЛ ВЪРХУ ПЕТРОЛА.
Разбира се, че на такива като Буш им трябват опрадаващи ги клакьори, с каквито е фрашкан и нашия форум - ето тази "мръвка" е благодарност за безрезервната ви подкрепа, наслаждавайте се :-)
28 Юли 2003 16:28
Glupak, 4eta ti pisanieto i se mislia za Bu6...mai ni6to niama da shvane ako go adresirame do nego. Primitivnata mu antropologia /vij mu skrivali6teto na sivoto i sinantropskia face/ govoriat dostatu4no. No...tova e polojenieto...U nas komandvat mutri a sveta sa go iahnali beter mutri
28 Юли 2003 16:42
Джордж Буш е благородник.
Той, пръв е направил цивилизационен избор. Любимото му упражнение по хуманизъм е да демонстратра как се убива човек като куче.
- “Ай'м американо, ай'м американо!!!!!
Убивам човек като куче!” гордо се провиква той пред цял свят.

28 Юли 2003 16:45
Хиршфелд,
не съм от новите комсомолци, но бих си позволил да отговоря на риторичния ти въпрос.
Първо, подменяш темата. Тя е ликвидирането на двамата сина на Садам, а нен въпроса дали беше справедлива войната.
И започвам да изброявам внушенията на авторката:
"да размажеш черепа" - чия страна ще вземеш след това красноречие - на размазващия?
"няма човек, няма проблем" - Дали на храста му е дошла точно тази мисъл, ако въобще му идват мисли? Безспорно обаче българската публика е много чувствителна на тази мисъл.
И продължението - "изтребване на фамилии", "кланета на работници", "Распутиновски перверзии", "вампирски режим", "безименна торфена яма", "изровени кости". Е как е? Не те ли влече вече към едната страна?
Продължавам "къде да дянат труповете" - кой крие трупове? Виновните, нали?
Още "артилерийски обстрел" - ауууууу, артилерия срещу беззащитни деца! Те утре пак ще вземат да бият негрите сигурно! Не им стигнало 200 войници срещу едно дете! Мерзавци!
И някой ще стане "герой и образец за подражание". Е, не конкретно за нас, но за палестинци, иракци, афганистанци? Бе почти целия арабски свят. А щом толкова много хора мислят така, значи е истина.
И напълно в стила на авторката да попитам - а роднините на онези отровени с бойни газове кюрди като какъв го виждат "героя"?
За Юда, 30 милиона и Исус някой вече писа.
"набучени глави на кол" - чия истина те влече - на набучените или набучващите? На избиваните или избиващите?
Аз определено не харесвам това, което вършат и извършиха американците в Ирак, но авторката така е пресолила манджата, че ме отврати. Такава пристрасност надминава дори Дачков. Ако трябва да използвам изтъркани лафове - този коментар прилича на уводна статия на Работническо дело.

28 Юли 2003 17:04
Так держать, Кыдрынка!
28 Юли 2003 17:09
Хм, сега като са мъртви синовете на Садам станаха по-черни от дявола. Естествено те не могат да опровергаят обвиненията срещу тях. Това си е чиста пропаганда. С методите си на действие Бушмен и кликата му сами се приравниха с тях - действат по един и същи начин. А за фанатиците те са мъченици, както отбелязва авторката на статията. Така че атентатите няма да спрат - просто не е този начина. В ирак не толкова подкрепят Садам, колкото мразят американците, а и кажете ми как някой тъп американски селянин би успял да убеди съответния тъп иракски селянин, че му е срутил къщата и избил близките в името на демокрацията и освобождението?
28 Юли 2003 17:19
Москва осъдена да плати компенсация на заложници от "Норд-Ост"
DNEVNIK.BG 22/7 - 09:18 ч.
Бившите заложници от "Норд-Ост" удържаха първа съдебна победа над градските власти в Москва, съобщи "Лента.ру". В понеделник на едно от съдебните заседания, заведени от пострадалите по време на драмата в театралния център на Дубровка, магистратите задължиха управителите на града да изплатя парично обезщетение на жена и дъщеря и. През октомври 2002 година близо 800 души бяха държани за заложници от чеченски терористи, а при последвалата акция на спецчастите от тях от отравяне с газ загинаха 129 души.

Според адвокат Венера Камалова градските власти ще плащат ежемесечно по 200 долара на бивша заложничка и още толкова на три годишната и дъщеря. Детето ще получава сумата докато навърши 14 години. По предварителни изчисления за 11 години семейството ще получи около 50 000 долара.

Името на спечелилата делото жена обаче не беше оповестено. Адвокат Венера Камалова ще търси правата по съдебен ред на още няколко заложници от "Норд-Ост" и техни близки.



28 Юли 2003 18:19
Добре че батето не отиде, че как се беше наканил...

28 Юли 2003 19:45
Кусай, Удай и татко им Саддам вече не са американски "кучи синове", но значи ли това, че в уж "демократизиращ се" Ирак те могат да бъдат избивани само защото априори са "особено лоши хора"?


Таз Къдринка ще ме умори от смях...
28 Юли 2003 19:49
Съветвам ви да направите като г-жа Къдринова - абонирайте се за статиите на Робърт Фиск от Индипендънт.
Като изключим пролога и някои от изхвърлянията (като набучените на кол глави), статията е практически дословен превод със съкращения. Проблемът е, че въпросите се поставят малко извън контекста на текущото житие-битие на американци и иракчани (както и на близкото историческо минало). Но това не ги прави неверни.
Редно ли е "проводника на демокрация и правов ред" в света, да наказва без съд и присъда? Както в общи линии започна войната.
И това е нищо в сравнение с ежедневните убийства и малтретиране на иракчаните. След последния щурм на къща, предполагаемо убежище на Садам, са убити 11 иракчани между които 2 деца. И това са хора преминавали с колите си не в непосредствена близост до обекта на нападението. В друг град са били застреляни 3-ма демонстранти.
Показването на обезобразените тела на убитите (естествено без 14 годишното момче), е морален проблем и проблем на последователна политика само за самите американци, иракчаните са свикнали на много по-страшни гледки през двете войни и 13-те години санкции.
А като сте тръгнали да жалите избитите кюрди (тогава същият този Ръмсфелт с ясното съзнание за употребата на химическо оръжие, се е ръкувал със Садам и му е издействал аграрни помощи и заеми за въоръжаване), жалите ли по същия начин за косвено "избитите" над 2 милиона иракчани за 13 години санкции между които 600 хиляди малки деца, умрели от болести и недохранване? Или май ви е повече за чесането на езиците.
А на дежурния въпрос - Добре, а какво предлагаш? - мисля, че американци и англичани трябва да се изтеглят незабавно, да платят за възстановяването на инфраструктурата, както и обезщетения на семействата на загиналите мирни граждани. На тяхно място трябва да дойде мисия на ООН, която да отговаря за реда и максимално-бързото предаване на властта на иракчаните чрез избори. Въпреки, че звучи невъзможно, такъв прецедент вече има (без първата част де) - Източен Тимор, където ООН трябваше да се оправя с лайната, забъркани от индонезийския генерал Сухарто (щедро подкрепян финансово и военно от САЩ).


Между другото, нещо за ползата и вредата от демократични съюзници. Верният съюзник Великобритания (по-скоро домашното животно Блеър), освен морална и военна подкрепа, изигра без да иска много лош номер на Господаря. Развихрилият се там скандал около претекста за войната, постепенно набира сила и в САЩ. Сега група адвокати кладат още един огън под задника на Блеър - ще го дават на Международния Криминален Съд http://www.newsru.com/world/ 28jul2003/gaaga.html. Ако бъде подведен под отговорност, това ще бъде косвена присъда и за Буш.
28 Юли 2003 20:51
Лъже Дневника
Никой и нищо няма да получи за издевателствата в Москва
Никой и нищо няма да плаща за същите в Багдад
Ето какво става там:
11:01 Мосгорсуд отказал жертвам теракта на Дубровке в праве на компенсацию морального вреда
Мосгорсуд отказался направить на новое рассмотрение 21 иск бывших заложников и родственников погибших в результате теракта на Дубровке. Суд оставил в силе решение Тверского суда столицы, отказавшегося удовлетворить эти иски. Напомним, бывшие заложники и родные погибших обратились с исками к правительству Москвы, требуя выплатить им компенсации за моральный ущерб. Общая сумма компенсаций, указанная в 61 иске, достигает 60 миллионов долларов.
28 Юли 2003 21:02

Преди изстъпленията на Буш-младши в Ирак, може би най-голямата жертва на ЦРУ и US милитаристите беше BG. Атентатът срещу папата, беше удар срещу BG с цел удар по USSR. Мулето П. Стоянов, даже даде орден “Стара планина” на един от мозъците в тази мръсотия – Бжежински. Със сетни сили папата дойде в BG за да ни онивини, макар че много пъти го направи от Ватикана. Престъпленията на Кисинджър, Бжежински, Буш едва ли ще бъдат надминати през този век, но изявите на Буш са сигнал за разпад на политиката на злото.
28 Юли 2003 21:41
Привет, Прохожий! Все правильно. Дата первого сообщения Неминоны - 22.07. Деньги заплатили, так как погиб кормилец семьи. Другим платить не будут (кроме страховки).
28 Юли 2003 22:03
Ясенево Привет
Попал в точку
Ведь РЕЧЬ ИДЕТ О МОРАЛЬНОМ УЩЕРБЕ-ОБ ИЗДЕВАТЕЛЬСТВАХ
А они не в счет
В счет идут только трупы-убитые, умершие случайно-попали не там и не вовремя
А все остальное ....
Так ты о чем? Дорогой
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД