:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 339
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Истинската история

Отмъщението на 52 прабългарски рода

Християнизацията на България е тъжна и през цялото си съществуване е административно налагана религия
Покръстването на княз Борис-Михаил (864 г.). Рисунка на л. 163 от Манасиевата летопис, ХIV в., Библиотека на Ватикана .
Винаги са ми били непонятни опитите християнизирането на България да бъде представяно в нашата историография като прогресивно мероприятие, което ни приобщило към модерния тогава свят. Точно както ми изглеждат съмнителни опитите да се възвеличава един от най-противоречивите български средновековни владетели - князът, наричан от християните за благодарност "Покръстител". Исторически много по-вярно би било да говорим за княз Борис-Михаил Кървавия заради жестокостта при избиването на голяма част от политическия и духовен елит на България. Приемането на учениците на Кирил и Методий в България и масовата образователна кампания, която е определено инициатива на владетеля, е единственият далновиден ход на този мрачен владетел. Има само два исторически верни и същевременно лицеприятни начина да бъде изобразяван този владетел - с окървавени ръце или гордо вдигнал книга.
Само си струва да погледнем тъжните лутания на един владетел, който няма дори една победа на бойното поле и е срам за великия си прапрадядо Крум. Поражението от франките (853), първото поражение от сръбските племена, поражението във войната с хърватите, ориентацията към Западната църква, унизителното поражение от византийците през 863 г. Страхлив и жалък на бойното поле, Борис-Михаил смело изклал през 865 г. 52 велики боили заедно с целите им родове - цвета на българската аристокрация. Така удавил в кръв въстанието, което избухнало във всички 10 комитата в българската държава срещу безумното му управление. Нямало връщане назад. Понеже византийските опити за влияние в България заплашвали да унищожат държавата, Борис-Михаил се обърнал отново към Западната църква (866), но там не му харесало, та се върнал отново към Цариградската патриаршия (4 март 870 г.).
Наистина приемането на Климент, Наум и Ангеларий в България е единственият далновиден ход на Борис-Михаил. Единственият!
Налагането на християнството лиши България от възможността да следва своя оригинален исторически път на голяма империя през Средновековието, да създаде самобитна култура. По-сетнешната съдба на държавата ни до ХV в. го доказва напълно.

* * *
През последните години по вестниците и телевизиите до втръсване се налага една стара теза, подложена днес на скъпа реанимация. Тезата винаги е била популярна сред по-бунтовно настроените студенти по история и философия. Нейната същност е в това, че княз Борис-Михаил само узаконил съществуващата религиозна ситуация в страната. Според тезата през 665 г. едва ли не само 53 семейства в страната не били християни - 52 аристократични рода с прабългарски корен и ханското семейство. Последното - не изцяло. Ханската сестра била по-прогресивна от роднините си. Напоследък тази теза, нека я наречем "покръстителна", завоюва все нови и нови висини, затъркаля се като снежна топка. Защитниците й, опиянени от отсъствието на спор по този въпрос в общественото пространство, вече говорят за християнизация още от възкачването на господаря Кубрат на трона на старата Велика България. И доколкото той все пак е бил покръстван поради "нечуваната си дружба" с император Ираклий, по презумпция без грам доказателства се твърди, че и синът му Аспарух и внук му Тервел били християни. Но и това не е всичко. Щом първите владетели на средновековната ни държава са християни, трябва и поданиците да са такива. Логично, нали? А след като първите владетели са покръстени по презумпция, тогава какво да кажем за следващите? Очевидно и те са християни. Тогава излиза, че Борис-Михаил е покръстил май само себе си.

За покръстителната теза няма никакви доказателства, напротив

Това, разбира се, не е пречка разпространителите й, командвани от невидим център, да продължават усилено да я лансират. Нека много накратко да погледнем наличните данни. Да, вероятно Кубрат приема християнството. Да, хан Тервел наистина е изобразен на печата си с някои християнски символи, част от одеждите му на триумфатор. Толкова! Който обаче твърди, че Кубрат запазил християнската си вяра като владетел на старата Велика България, наистина няма представа от ранносредновековни държавни образувания или от психология на ранносредновековното население. В най-добрия случай Кубрат останал криптохристиянин, т. е. скрит християнин, практикувайки тази религия само насаме и никога публично. Но, честно казано, дори това е крайно съмнително. Освен това наличните извори не дават възможност дори за намек в посока на християнизация на първите ни владетели.
Остава да видим как стои въпросът с "масовата" християнизация преди 864-865 г. Обикновено само във вестници и по телевизията може да се срещне тезата, че "огромната" част от населението на средновековна България било вече християнско към същата година. Тогава къде са им църквите и некрополите на тези християни? Няма ги. Някои тенденции за предатиране на известни отдавна открити археологически паметници (Ст. Ангелова и колектив) засягат само няколко паметника (некрополите в Абланица и Туховище, Гоцеделчевско, и некропола в Черниче-Крупник, южно от Благоевград), които не могат да повлияят на общата картина. Същото важи и за няколко новооткрити некропола като разкрития миналата година некропол до Добринище (разкопки на Ю. Божинова).
Още по-категорични са резултатите от археологическото проучване на църковни сгради от това време. Картината е една и съща - навсякъде те остават в развалини след края на VI в., а най-късно - с присъединяване на съответния район към България. Ето само два много кратки примера. Църквата "Св. Богородица" на о. Свети Иван не само е запусната някъде през VII в., но и остава в развалини чак до Х-ХI в., което е очевидно поради силното обветряне на градените колони в кораба. То може да се получи само ако сградата е стояла без покрив и почти без стени поне два века. Същото явление наблюдаваме и в църквата в средновековната Якоруда - категорично запустяване след края на VI-първата половина на VII в. Възстановяването й трябва обаче да се отнесе чак в самия край на ХIV в., но по съвсем други причини. Тази картина може да се наблюдава навсякъде в страната.
Тогава какво излиза? Няма действащи християнски църкви освен в някои големи градски центрове. Почти липсват християнски некрополи освен в пограничните с Византия земи, при това без много възможности за етническа идентификация. Няма църкви, няма некрополи, значи няма и християни. Това е положението.

* * *
Християнството е любимата религия на властващите. Не знам защо - философите трябва да ни обяснят това. И именно като религия на властващите тя е винаги административно налагана. Точно както е в Средновековна България, точно както е и днес. Един владетел приема тайно християнството и го налага с кръв на поданиците си, които дотогава пазят старите си политеистични религии. Това са во кратце данните по писмените и археологическите извори, изчистени от емоции. За друго доказателства няма. А българите в по-голямата си част са християни предимно на битово ниво. Може би това е отмъщението на 52-та изклани прабългарски рода.
 Приписка с имената на семейството на княз Борис-Михаил, Чивидалско евангелие, V-VI в., Археологически музей, Чивидале, Италия.
239
20139
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
239
 Видими 
28 Май 2008 23:58
Леле, тука ще става каквото ще става... Ще хвърчат правилни истории...
29 Май 2008 00:08
питам се дали съвременните българи също биха предпочели традиционната си религия пред християнството.
и се питам кирил и методий каква точно мисия са изпълнявали
29 Май 2008 00:21
Християнството е любимата религия на властващите
***
На кои властващи?
Георги Димитров, Вълко Червенков, Тодор Живков?
.. или героите на прехода А.Луканов, Ф.Димитров, Жан Виденов, И.Костов, С.Станишев?
.. или на по-нискоразрядните политичета, напълнили България със секти последните 18 години?
.. или на всичките управленци-еничари, кои полегнаха на САЩ и Турция, търпейки противоконституционната ДПС и спомагайки за масовото застрояване на джамии в БГ?
***
Кои бе, г-н авторе?
*****
***
.. сепак - да дадем думата на историците
на сеирджията Йезуитко от кога му текат лигите

Редактирано от - bot на 29/5/2008 г/ 05:30:14

29 Май 2008 00:30
Щели да хвърчат словесни битки?
От какъв зор?

Ако някой успее да напише два реда , само два реда , как тази религия се е борила с РОБСТВОТО , направо може да стане исторически гении.
Ако някой може да напише два реда , само два реда , как тази религия се е борила за СВОБОДА , а не за поробване на народите , пак ще стане исторически гении.
А ако посочи и текстове в библията , говорещи за нещо подобно , направо ще стане пет пъти исторически гении.

За другите неща , горенето на клади , рязането на глави , чупенето на кости-за тях защо да питаме-кой ги е предвождал , до съвсем скоро ?

Де да знам , лъжец може да се намери , нали вероучението трябва да се връща , за да съществува хармония с робството в Блатото?
29 Май 2008 00:31
Това историческа статия (от историк?) ли е, или е препечатано от блога на някой учащ се предпуберитет от VІа клас, член на "Воини на Тангра"?
29 Май 2008 00:40
"Ако някой може да напише два реда , само два реда , как тази религия се е борила за СВОБОДА , а не за поробване на народите , пак ще стане исторически гении."
**
Архимандрид Макарий, 19 век, починал 1907 година, Игумен на троянския манастир, близък съратник на Васил Левски и председател на местният революционен комитет
... станаха два реда.. за останалото и за останалите нема да пиша.. оти е достатъчно и ми стига за таз награда - "исторически гений"
.. Йезуите, ха сега спукай се от завист

Редактирано от - КОСТАДИНКА ИВАНОВА на 29/5/2008 г/ 00:43:27

29 Май 2008 00:43
"И именно като религия на властващите тя е винаги административно налагана. Точно както е в Средновековна България, точно както е и днес."

Друго си е да чучнеш една мумия насред София и народът обзет от небивал ентусиазъм да манифестира пред мумията и жреците и да вика като обезумял "КПСС-БКП". И отсекаде свобода на словото и вероизповеданията, нали така?

29 Май 2008 00:46
Петрински преди няколко седмици ти обяснихме защо не можеш да пишеш и да мислиш. Хубаво си почнал да громиш християнството (не че е полезно, но пък всеки има право на мнение), но поне го направи като хората, т.е. научно, нали на учен претендираш да се правиш. Защо например не посочиш учебници, автори, историци, и след това не продължиш с дискусия на изворите. Колко извора споменават за тези избити 52 рода? Май е само един извор от десети век? Кой е той? Бъди точен, защото подобна коректност като споменаваш С. Ангелова и Ю. Божинова трябва да се разпростира навсякъде, а не само в частта по археология.
Ето един богослов смята, че информацията за тези 52 рода е мит. http://www.pravoslavieto.com/history/09/8 52_sv_tsar_Boris/52_roda.htm

Кой е прав или крив е трудно да се прецени от съвременната ни позицията, но поне бъди коректен. Иначе този пасквил едва ли може да вземе и 3 на кандидат-студентски изпит.

29 Май 2008 00:48
хаха, нАучен подход грънци. тва си е статия с мнение, нарочно написана със задявки, че да събира коментари, а аргументацията по-горе е, както се е изразил авторът сполучливо, "на битово ниво".

/ мимоходом, евалата костадинке, добре си отпочнал.
29 Май 2008 00:52
Да допълниме списъка:
Отец Паисий.
Ето линк за тези, които не са чели "Историята".
Натиснете тук
29 Май 2008 00:55
Simo
Я сега демонстрирай научен подход и обясни , като в библията пише не кради , което би значело и не граби , защо всички войни са били за крадене грабене и поробване, все от набожни -безбожници и защо тази традиция продължава?
29 Май 2008 00:59
"Но българите, отначало прости и неизкусни в писането, оставили без памет, служба и празник такъв велик български светилник, светия и блажения крал Тривелия. Не са сторили добре."
29 Май 2008 01:05
Тя религията не беше ли "опиум за народите"?
Християнство - бляк
Имаше един простичък филм - Духът на времето, май го бяха превели.

----------------------------------------- ---------------

Ако изборите можеха да променят нещо - отдавна да са ги забранили
29 Май 2008 01:13
нека първо разграничим религията от демагозите
29 Май 2008 01:17
Християнството е любимата религия на властващите. (??!!) Не знам защо - философите трябва да ни обяснят това. И именно като религия на властващите тя е винаги административно налагана (??!!). Точно както е в Средновековна България, точно както е и днес. (??!!) Един владетел приема тайно християнството и го налага с кръв на поданиците си, които дотогава пазят старите си политеистични религии. ... А българите в по-голямата си част са християни предимно на битово ниво. (??!!)

Да си призная - нямам време обширно да споря с автора, но...
Може би, от историческа гледна точка да има някакви аргументи, но няма логика, в това, което ни се предлага.
1. Ако Християнството беше любимата религия на властващите, въобще, и в частност в България, то как да си обясним приемането му като религия в Рим, през 313г? Точно там, където Християните са търпели най-много гонения?
2. Ако тезата за административното налагане е донякъде вярна, то защо в буната участват само 52 прабългарски рода? (И днес е спорен е въпросът дали са били избити целите родове или само синовете им - както самият Свети Княз Борис пише в писмото си до Папа Николай I) И то властващи родове?! Къде са славяните и другите племена, населяващи българските територии? Нали Християнството беше религия на властващите - не би следвало точно властващите родове да се противопоставят.
3. Който познава добре същината на Християнството няма да твърди, че това, днес, е административно налагана религия. Не и Православието. Нека да припомня Светото Евангелие: "А когато дойде в страната на Кесария Филипова, Иисус питаше учениците Си и казваше: за кого Ме човеците мислят - Мене, Сина Човечески?
Те отговориха: едни - за Иоана Кръстителя, други - за Илия, а някои - за Иеремия, или за едного от пророците.
Той им рече: а вие за кого Ме мислите? Симон Петър отговори и рече: Ти си Христос, Синът на Живия Бог.
Тогава Иисус отговори и му рече: блажен си ти, Симоне, син Ионин, защото не плът и кръв ти откри това, а Моят Отец, Който е на небесата; и Аз ти казвам: ти си Петър, и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят; и ще ти дам ключовете на царството небесно, и каквото свържеш на земята, ще бъде свързано на небесата; и каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата" (Maт. 16:13-19).
... Църквата Христова са всички вярващи, а не църковният клир. Предвид на това, да се твъърди, че Християнството - религия, в която смирението, противопоставяно на гордоста, е водещо начало - е административно налагана религия, и религия на властта, е нелепо. И Свети Константин, и Свети Княз Борис Покръстител, са имали само една възможност - да узаконят реалността.
4. "Християни на битово ниво"?! Няма такова нещо "наполовина Християнин". Ако тази, и предходните тези бяха поне малко вярни, то все още територията на днешна България щеше да е част от Османската империя или от Младотурската държава.
5. От гледна точка на последвалите събития - схизмата от 1054 година, и предхождащите я събития, приемането на Източно Православната религия от страна на Свети Княз Борис I Покръстител е прозрение, надхврърлящо това за азбуката.
...
Има и още, но, наистина нямам време.
29 Май 2008 01:43
Виж:
http://www.pravoslavieto.com/history/09/8 52_sv_tsar_Boris/52_roda.htm
29 Май 2008 01:48
хуйвейбине, на, чети, образовай се. нАучният метод

за тебе даже четенето на уикипедия би требало да е полезно.

Редактирано от - simo на 29/5/2008 г/ 01:50:23

29 Май 2008 01:56
Даже и не прилича на наука преразказчето. Очевидно дори за хора които не познават материята и за които историята не е даже и хоби. Ако си беше казал автора мнението за Цар Борис и за християнството, всичко щеше да е наред. Подкрепено или не с достатъчно аргументи, като за тази аудитория щеше да е ОК. Интересно е да се знае какви мнения съществуват.
*
Обаче, задочния спор и громенето на неясни врагове и поръчкови учени си е чист абсурд в този контекст. Не ги е назовал кои са. Преразказал е надве натри тезата им. Неубедително. Дал е контрааргументи на аргументи които никой не ги знае какви са. Само специалист (по задкулисните игрички в историческите среди) може да се сети за какво става дума и какви точно неправилни постановки са оборени яко. На изказване на партийно събрание прилича статията. От ония събрания, дето са универсален заместител на всичко.


29 Май 2008 02:01
..господин Петрински!
Отново благодаря за умело поднесената тема, алтернативните възгледи, дето трябва да стант повод да се замислим!
Некои кухи лейки, отново не разбрах(явно поради напъните си да видиме колко много знаят), че историята служи най-вече за поука, а не да си мерят пишките.
Нито вий, нито въпросните форумни кибици са били там и тогава, преди повече от 10 века, за да кажат кой, как и защо.
Още по-малоумно е да се дават квалификации от типа, 'как щеше да стане, ако..' или пък да се преценяват дадени случки от сег. гледна точка.
Христянство или езичество????!
Знам ли.., но все пак си мисля, че ако наистина избитите боили са били цвета на тогаващното бълг. общество, то това не е никак добра идея независимо в името на какъв Господ се прави.
29 Май 2008 02:40
Цяла Европа е християнска бе серсеми. Кой и как си представя съществуването и развитието на езическа държава притисната отвсякъде от християнски народи ??? Не Четвъртия , ами още Първия кръстоносен поход щеше да е насочен срещу нас. Вижте как римляните са разгонили евреите по цял свят и как са ги завирали в кучи гъз навсякъде из европейските държави. Такава съдба ли е за предпочитане , а Петрински ?
Ако цар Борис наистина е изклал 52 боилски рода именно поради съпротивата им срещу покръстването ( а не по други причини ) то значи правилно е сторил. Няма как баш най-заклетите езичници отказващи да се присъединят духовно към Европа да са били цвета на аристокрацията. По-скоро са били най-дебелоглавите варвари. След вземането на стратегически правилното решение да се влезе в семейството на християнските народи всеки дърпащ в страни от поставената свръхзадача автоматично поставя държавата пред разцепление , гражданска война и опасност от пълно унищожение. В сравнение с тази възможност жертването на 52 зелки без грам стратегическо мислене е приемлива цена. Аз тука не коментирам полезността на религиите и християнството в частност. Това е непосилна по обем тема. Това , което твърдя Е , че цар Борис е направил ЕДИНСТВЕНО възможното нещо спасяващо държавата от неизбежната в противен случай тотална конфронтация с външния свят гарнирана с гражданска война въре.
29 Май 2008 02:42
Мдаа, ама че статийка, мнооого провокативна. Очевидно не е чисто историческа, както се отбеляза, а по-скоро историческа публицистика и авторът страстно си защитава тезата. А тя е, накратко казано, лошия избор на религия от страна на владетеля на една от няколкото влиятелни държави в Европа по това време. И който избор станал причина за всичките й нещастия, до изчезването й през 14 век.
Никой не си прави илюзии, че старите вярвания биха просъществували дори още няколко века. Е, авторът не го казва, но другият избор е бил ислямът. Както братчедите от Волжска България. Само че, тогавашна България щеше да е изчезнала доста по-рано (вероятно под ударите на кръстоносните походи), територията й сега щеше да е населявана от други племена и от българите щеше да има само един спомен.
29 Май 2008 02:43
КОСТАДИНКА ИВАНОВА


29 Май 2008 04:39
За пореден път се убеждавам, че по-антибългарска религия от комунизЪма няма и няма и да има.
Как е възможно на толкова малко място да се съберат толкова много лъжи, всичките до 1 опровергани още преди 100 години. При това за всяка лъжа надлежно е доказано, кой пръв я е пуснал, кои са били рапространителите й навремето и кой днес има интерес от просъществуването й и затова със зъби и нокти се бори за нея и я разпространява, докато все още мърда.

Поради липса на време, само ще ги маркирам и номерирам (лъжите).

Пор.
--------Лъжа (комунистическа, русофилска, гръкоманска и пр.)

1. "Покръстването на княз Борис-Михаил (864 г.). "

- Ами той си е кръстен като младенец, както пише патриарх Фотий и както е нормално като се родят децата. А тази глупава гръкоманска картинка мръсниците винаги я пробутват, за да се гаврят с българския Цар.

2. "...един от най-противоречивите български средновековни владетели - князът..."

- Нито един български средновековен владетел не се е наричал "княз". Няма "княз", както няма "Византия" и както няма "славяни"

3. "...Борис-Михаил Кървавия заради жестокостта при избиването на голяма част от политическия и духовен елит на България...смело изклал през 865 г. 52 велики боили заедно с целите им родове - цвета на българската аристокрация. Така удавил в кръв въстанието, което избухнало във всички 10 комитата..."

- Тази мръсна русофилска и комунистическа лъжа е съчинена върху грешна интерпретация на Иречек и умишлена интерпретация на Златарски, за да докаже, че българската аристокрация се е самоизбила и останали само съветските "славяни".
Убити са само няколко провинциални боляри, заедно със синовете им - 52 на брой - които са били недоволни от засилването на централната, Царската власт за тяхна сметка. Подкокоросани са били от изпадналите в немилост гръцки проповедници, но сами се предали на Царя.

4. "Борис-Михаил...един владетел, който няма дори една победа на бойното поле и е срам за великия си прапрадядо Крум..."

- Долна лъжа - Цар Борис е разбил и прогонил маджарите и освободил освободения в Силистра Симеон.
30 години преди това е извоювал от Римската империя изключително богатата област от Загоре до Дебелт. Има някои, които смятат, че той е спечелил територията в резултат на "военно поражение", но ние тях не ги смятаме за нормални.

5. „…Поражението от франките (853)…”

- България е граничела с франките при Бавария, Каринтия и Панония, а не при Драгоман. Имало е погранични конфликти и някакъв "облак франки" според техните писатели и без никакви доказателства.
По-важното е, че през 864 г. Цар Борис сключва военен съюз с франките на крал Лудвиг Германски в град Тулун на Дунава, западно от Виена.
Заедно с българските войски в Българска Моравия в Долна Панония пристигат и Константин Философ и Методий.

6. "...първото поражение от сръбските племена, поражението във войната с хърватите..."

- Отново лъжи. След измислената "победа" на сърбите, те започнали да плащат датък на Цар Борис. След като го "разбили", сръбските главатари приятелски изпратили Цар Борис до границата.
Който е щур, да вярва на тия простотии на последователите на Златарски.
По това време племето "сърби" са живели на българска територия в едно кьоше - Раса, сега между Косово и Албания. Неизвестно кога Раса изведнаж станала на Рашка, за да си мислят по-простите, че това е "Русия" на английски.

7. "...ориентацията към Западната църква, ..."
-
Това е "недостатък" само от партийно-комунистическа гледна точка. Западната църква тогава е била православна.

8. "...унизителното поражение от византийците през 863 г...."

- Няма такова "поражение". Гръцка лъжа от край до край и още от времето на Златарски.
Това си е цяла отделна тема за друг път.

9. "...да погледнем тъжните лутания на един владетел, който няма дори една победа на бойното поле и е срам за великия си прапрадядо Крум...."

- Няма тука лутания, а изключителна геополитическа игра, проведена майсторски от Царя. И Рим, и Константинопол са го ухажвали, накрая Борис и Симеон имамили и Рим, и Константинопол, разбили триезичната ерес, разбири църковния ред и извоювали независима Българска Патриаршия.

10. "...Страхлив и жалък на бойното поле, Борис-Михаил..."

- Това е образ на Царя, сътворен от чуждите шпиони в българската чалга
-историография с цел унижаване и подценяване на българските владетели и превъзнасяне на руските. Няма нито едно доказателство, че Цар Борис е загубил поне 1 война.
Същата политика същите типове провеждат и спрямо сегашния български Цар.

11. "...Налагането на християнството лиши България от възможността да следва своя оригинален исторически път ..."
-
Типичен ченгесарски похват за подмяна на фактите с лозунги!
Не християнството лиши България от развитие, а КомунизЪма, другарки и другари.
Затова сега ще се учи Вероучение, а от КомунизЪма камък варху камък няма да остане.

12. "...до втръсване се налага една стара теза, ... че княз Борис-Михаил само узаконил съществуващата религиозна ситуация в страната...."
-
Тезата много отдавна се е наложила. Въпрос само на време е тази теза да влезе в учебниците на мястото на другата, която ще изхвърлим.
И да е имало по онова време някакво остатъци от езичници и варвари, те са били главно в старите елински центрове - Атина и т.н., но не и по българските земи и в никакъв случай не в такива огромни размери както при социализъма и комунизъма, а и сега.
Комунистическите ни "историци" са християнски неграмотни, не познават историята на християнството и църквата, за тях тя е "краткосмешна история" и въпреки това имат наглостта да се занимават с човешка история. Това е просто абсурд.

13. "вече говорят за християнизация още от възкачването на господаря Кубрат на трона на старата Велика България. ... по презумпция без грам доказателства се твърди, че и синът му Аспарух и внук му Тервел били християни..."
-
Ами Тервел е обявен на Цезар на Рим, за спасител на Европа "със силата на честния кръст". Какви още доказателства са му нужни на един езичник и неверник, за да разбере простата истина?
За Аспарух вече няколко пъти говорихме, че е бил християнин-монотелит като баща си Кубрат и Ираклий. Както Константин Апамейски съобщава на Събора в Константинопол през 680 г., войната между Римската империя и Велика България е имала и християнска религиозна мотивировка - представя се като война "между тия, които изповядват 1 воля (българите) и тия, които изповядват 2 воли (римляните)".
Религиозно абсолютно неграмотните ни комунистически "историци" преведоха този текст точно на обратното, според техните тотално объркани представи - тия, които изповядвали 1 воля, били "гърци-християни", а тия, които изповядвали 2 воли, били "славяни Перунисти" и "прабългари Тангристи".

14. "...Който обаче твърди, че Кубрат запазил християнската си вяра като владетел на старата Велика България, наистина няма представа от ранносредновековни държавни образувания или от психология на ранносредновековното население. В най-добрия случай Кубрат останал криптохристиянин, т. е. скрит християнин, практикувайки тази религия само насаме и никога публично. Но, честно казано, дори това е крайно съмнително..."

Подобна идиотска теза чух един път от покойния Рашо Рашев, когато Горан Благоев го беше приклещил с въпроси за християнското минало на Кубрат. Питаше го, случайно ли грандиозното погребение на Кубрат е извършено по християнски обичай, а по 800-те погребални съкровища и др. предмети имало изобразени маса кръстове.
Рашо, Бог да го прости, изрази тогава точно обратната теза - Кубрат за пред хората бил християнин, но вечер като се приберел в двореца насаме, ходил скришом в някаква тъмна стаичка да коли кучета.
Същите гръцки диващини може да се прочета и за Крум, въпреки че християнският владика, поповете и населението от Несебър доброволно избягало при Крум.

Ако "криптохристияни", т. е. скрити християнин, са тези, които практикуват тази религия само насаме и никога публично, то защо нашите "криптокомунисти" правят точно обратното - практикуват религията само публично, напр. по Великден палят свещи, ходят на черква, но никога насаме и на партийни събрания?

Тази статия е една провокация, бих казал направо гавра с българската история.
Надявам се, че повечето вече го рабраха.
29 Май 2008 05:12
Същата политика същите типове провеждат и спрямо сегашния български Цар.


Чорбаджи, по полечко с газта и съединителя, че смесването на исторически, псевдоисторически, чалгаситоричекси и прочие (не се изказвам като не разбирам) аргументи с такива за трагикомични фигури от съвременността като т. нар. сегашен "Цар" вреди на здравето на форумците - може да се задавят от смях.
Т. нар. сегашен "Цар" беше доведен от същите типове които провеждали същата политика и спрямо Борис Първи. В момента т. нар. "Цар" е в коалиция пак с тия типове а простичка agenda: да оварди колкото може от прилапаното...
29 Май 2008 05:15
Ха, ха боя настана Йезуитът позна
А па то и Байзедето си бил мазохист, кефи се "царскийот" да го натиска
29 Май 2008 05:26
Обяснение: Една лошо сготвена манджа не може да бъде направена вкусна.
Изглежда има и такива вкусове....
29 Май 2008 05:49
Пили, пили, пили...кътъ, кътъ, кътъ... ...На батя патарочетата...

_____________________________________ _________________________________________


Лъжата, която прилича на истина, не е по- добра от истината, която прилича на лъжа - <Кабус Наме>
29 Май 2008 06:45
Земам междинна позиция. Петрински е прав за много неща, особено в археологията, донякъде и за криптохристиянството на Кубрат. Не съм съгласен обаче с характеристиката му на Борис. Чорбаджият е прав за границите на империята по негово време и за подвига му във войната с маджарите. Но и "единствената" заслуга на Борис според Петрински е напълно достатъчна да му осигури мястото в историята.

Какво е щяло да е развитието на България без християнството и без сегашния ни славянски език? Сигурно щеше да приеме исляма като Волжка България и Персия, българския цар можеше да стане и халиф. Но Борис определи да сме европейски християнски народ със славянски език. Заради Борис 280 млн. души по света пишат сега на кирилица. Да не говорим, че и името Борис е станало световно известно, както и Владимир, първия му син.

За титлата княз и за думите "славянски" и "български" много пъти сме повтаряли вече, но чорбаджият все казва, че е руско-австрийски фалшификат. В приписката на Тодор Доксов, плененника на Борис, например пише:

"Тия благочестиви книги... преведе по поръка на нашия български княз (княза нашего блъарьска) Симеон на славянски език от гръцки епископ Константин, ученик на Методий, архиепископ на Моравия, в годината от сътворението на света 6414 (906), индикт 10. По поръка на същия княз ги преписа черноризец Тодор Доксов на устието на Тича в годината 6415 (907), индикт 14, гдето е съградена от същия княз светата златна нова черква. В същата година почина на 2 май в събота вечерта божият раб, бащата на този княз, живеещ с чиста вяра и правоверното изповедание на нашия Господ Иисус Христос. Това бе великият, честният и благоверният наш господар български княз (княз блъгарскы) на име Борис, чието християнско име бе Михаил. Този Борис покръсти българите в годината етх бехти."

За избитите 52 рода - потвърждава се от "Отговорите на папа Николай на въпросите на българите":

"Chapter XVII.

Now then, you have told us about how you received the Christian religion by divine clemency and made your entire people be baptized, and how these people, after they had been baptized, rose up unanimously and fiercely against you, claiming that you had not given them a good law and also wishing to kill you and establish another king; and how you, having been readied against them with the help of divine power, conquered them from the greatest to the least and held them captives in your hands, and how all the leaders and magnates along with every one of their children (cum omni prole sua) were slaughtered by the sword, though the mediocre and lesser persons suffered no evil. Now you desire to know whether you have contracted any sin on account of those who were deprived of their lives. Clearly what you did not escape without sin nor could have happened without your fault, was that a child who was not privy to their parents' plot nor is proven to have born arms against you, was slaughtered along with the guilty, although innocent."

Борис явно се е измъчвал от греха си. Г. Тодоров показа, че не е точен преводът "всички деца", а било само "синове", лат. proles, и то 52 души, а не 52 рода. Намерен е и масов български гроб (кръглия) в Девня с 65 мъжки скелета, явно набързо избити и нахвърляни безредно в дупката, за който се смята, че е останка това клане. Скелетите имали българска черепна деформация и са от разни възрасти и антропологически различни, каквито бъли българите - има и кавзказоиди, и някои монголоиди. Не Златарски, а младежа Иречек според Тодоров е създател на мита за 52-та рода. Борис обаче бил тачен и на запад и победата му над бунтовниците се смятала за чудо.
29 Май 2008 07:41
Винаги са ми били непонятни опитите християнизирането на България да бъде представяно в нашата историография като прогресивно мероприятие, което ни приобщило към модерния тогава свят.

Извинявам се предварително на автора, но по-голяма глупост не бях чувал. За това спрях с четеното до тоя пасаж.
Естествено че е прогресивно "мероприятие". Иначе всички българи щеха да изглеждат като Йоло Денев на митинг на Атака, ако въобще беха се докопали да живеят до наши дни. Щото разни други дивашки племена като печенеги, кумани, авари, хазари и други с такива "прекрасни" именца нещо попаднаха на бунището на историята.
29 Май 2008 07:54
Момчета, не се хабете.
Историята е добра наука особено когато е моята.
Мене и вас, българи, има ли ни?! Има ни. Право ли е направил Цар Борис - прав е бил, защото съхранил държавата и народа си. Християнството, истинското, е нашето спасение! Които не повЕрваха - няма ги!


България на българите-европейци!
Виделина Вам!
29 Май 2008 08:09
Споровете в историческите среди (по никакви критерии не могат да се определят като "научни" ) предизвикват само съжаление. Факти и епитети ... тц, тц, тц... А обясненията се чакат от философите. Щото ще им стане нещо, ако вземат да попрочетат философски книжки. Философите могат да четат история, историците се четат и громят едни други с квалификации.
29 Май 2008 08:16
Аз същосе присъединявам към мнението на Фичо относно християнизирането на българи и славяни, а също и траки, които са населявали нашите земи. Това е било наложително и не виждам никакво възмоижно оригинално развитие на България.
Относно 2-та част съм напълно съгласен с автора. Действително нашата историческа наука, по-точно нейното популаризиране, беше мирмидонизирано от разни мирмидонци, дето навлязоха боси в нея. Все пак ако историята се счита за наука, тя трябва да отговоря на някои условия за научната истина. Не веднъж съм казал, че даването на отпратки в Интеренет съвсем не е критерий за научна истина. В Интернет се пишат какви ли не глупости. Научната истина в историята може да се търси само в специализираните исторически списания.
И тук във Форума е пълно с мирмодонци. Те непрекъснато говорят за някакви русофило-православните пропагандни стереотипи. Други пък по-горе намесили Георги Димитров и Тодор Живков, мумията в центъра на София, абе болни мозъци. В статията се разглеждат събития от 865г., какво общо могат да имат тук Т. Живков и Г. Димитров. Една от основните характеристики на психическите заболявания са натрапчивите идеи. И така наречения антикомунизъм на някои по-горе си е чисто психическо заболяване с ясно изразени симптоми.
29 Май 2008 08:27
Типичен мирмидонец е наш чорбаджи Мичо
Той непрекъснато забъркава някаква каша от недоказани маргинални идеи - особено голямата глупост, че нямало славяни. И при него е ясно изразено псохическото отклонение, като го гони натрапчивата идея, че това с измислици на комунистите. Абе чорбаджи да четеш оригиналните статии си е работа на специалисти, ама има много сериозна популярна историческа литература издадена на Запад, на първо време прочети какво пише в Британската енциклопедия - и тя ли е комунистическа?
Трябва да кажа, че най-добрият анализ тук е направил чичо Фичо.
29 Май 2008 08:32
Обичам четвъртъците във форума на СЕГА ...
29 Май 2008 08:36
Не е нужно да си философ, за да можеш да разсъдиш логически и да стигнеш до извода, че е невъзможно един владетел да промени религията на народа си, та било той да е най-жестокият тиранин съществувал някога в света. Владетелят винаги се опира поне на част от аристокрацията, на част от духовенството и на част от народа. А за посочената цел, покръстването на един езически народ, той не би могъл да се опре на никого, който вече не е бил покръстен.
Логиката е такава, че най-вероятно цар Борис е завършил един процес, започнал преди векове. Щом Кубрат, Аспарух, Тервел и пр. са били християни, то те вероятно са насърчавали процесът на преминаване от езическата към християнската религия. Никой нямаше да ги търпи за владетели, ако те са с друга вяра от целия народ. Да знаете някой владетел, който да не е приел вярата на народа, който управлява? Покръстването не е еднократен акт при който прекарваш един по един хората пред дръвника и им даваш да изберат- смърт или покръстване. Това с цял народ не става.
Да имаме предвид и начинът, по който се разпространява християнството в Римската империя. Разпространява се въпреки жестоките гонения и хвърлянето на християните на лъвовете. Не се разпространява със заповеди отгоре и с укази. Как можем да си представяме, че българският народ е бил имунизиран срещу влиянието и разпространението на християнството? Или е отделен с китайска стена от християните?
Изводът е само един. Абсурдно и невъзможно е цар Борис да е направил народа си от езичници християни. Най-вероятно основната част от този народ е вече е изповядвала християнската вяра.
29 Май 2008 08:41
Така е , Коминтерна разболя бая народ!!
Някой ги е докарало до шизофрения!!
Но, напук на всякаква логика България я има !!
Независимо от нихилизма и непрофесионализма, независимо от некадърността!!
Е, мърлява и раздърпана е , но я има!За едни -за радост, за други-за съжаление!!
А светците трябва да се почитат и житията им да се знаят, другото е от Лукаваго!!
29 Май 2008 08:43
Докторе, това щото повече пациенти ли преглеждаш в четвъртък?
29 Май 2008 08:52
Ако някой сега се заеме да евангелизира безбожното, езическо, кланящо се на идоли, славчовци, азисовци, врачки, гледачки и всякакви бесове и евгениминчевци, българско население ще трябва доста да коли...
Така че шапка свалям на Княза, заради единствената му спечелена битка-за духовността на България!
А колкото до автора и спец.за неговите изводи-ако можеше да се псува във форума...Най-малко три реда.
29 Май 2008 09:00
Що ли правя аналогия със сегашната действителност.
29 Май 2008 09:04
, , А светците трябва да се почитат и житията им да се знаят, другото е от Лукаваго!!”
казва Angel Kandiloto
Трябва , трябва.
Ако не прочетем Житие на св. апостол Онисим , как ще разберем защо тази религия и тази църква , защо повече от 19 века е авангард в защита на робството и прокарването на робството, авангард на грабежите , убийствата и деленето на плячката. А какви други работи пък пише , какви други работи пише , а пък какви работи е вършила .
А пък днес как се е обявила против лъжата и кражбата , има ли луд да повярва , и как не защитава точно набожните апаши, които са и най големите апаши , това даже не е и за казване?
Това е много голям феномен-най набожните , да съвпадат с най големите апаши , това обяснява всичко?
29 Май 2008 09:25
Ама вие сериозно ли мислите, че в религиите има нещо ценно и полезно за хората. И в християнството в частност. Защо не мога да се сетя за нещо друго, което да е разделяло хората както различните религии. Почти винаги повод за война през последните 2 хилядолетия е било мотото "те са неверници, да ги вкараме в правата вяра, а ако не искат ще ги изколим". И е прав авторът, че християнството винаги е било държавно налагана религия. Просто на римските управници им е трябвало малко време за да се усетят, че християнството ще им свърши добра работа. А преди това, какъвто им е бил обичаят, са се развличали с религиозните откачалки, които и тогава са били също толкова дразнещи, колкото са и сега.
29 Май 2008 09:28
Ще повторя, за тези, които не разбират, не искат да разбират и няма как да разберат: От гледна точка на последвалите събития - схизмата от 1054 година, и предхождащите я събития, приемането на Източно Православната религия от страна на Свети Княз Борис I Покръстител е прозрение, надхврърлящо това за азбуката.
Останалото е историография, която в България, е създавана от хора, нямащи нищо общо с Православоето. Пък били те и историци по образование.
29 Май 2008 09:30
Mrx++ , обикновенно сме на едно мнение по доста неща, но сега изниква въпроса:
Къде са археологическите находки от пребиваването на СЛАВЯНИТЕ по тия земи???
Защото има тракийски, български, римски, древногръцки и т.н. ама славянски -нъц.

Поне една две счупени делви да имаше , ама то и тях ги няма.
Тия славяни явно са били духовна нация и са презирали всичко материално.
Един вид са подскачали голи, досущ Адам и Ева , в горите и са сукали от козите.

И заглавието на статията е подвеждащо. Какви са тия прабългари??
За пра-пра-пра българите знам - издавили са се в Атлантида/ това е ясно доказателство защо след това се вричат във вечна дружба с конете си - те плуват / ама тези са неизвестни..

----------------------------------------- ---------

Ако изборите можеха да променят нещо - отдавна да са ги забранили
29 Май 2008 09:30
Не искам да споря , кога и как е наложил християнството у нас княз Борис.Факт е обаче, че на територията на днешна България са живели няколко различни племена, със своя религия и обичаи.От това една държава не става. Покръстването е довело до единна териториална единица, но в душите си всички са останали антихристи и неверници(инстинкт за оцеляване).Това продължава и днес.Кръстим се на празници, а в къщи целуваме муските.
29 Май 2008 09:34





Хаистина, прав е Хер Васко в последната репл8ика! И мисля, че три реда няма да ни стигнат.
Миналия четвъртък казах, че Петрински демагогски се опитва да твърди някакви недоказани неща - обобщаващо, елементарно, манипулативно. Днес не искам да повтарям някои изказали се, но
Костадинка, Ста, чорбаджията, дори Фичо -
Ангел Кандилото е намерил базата на разсъжденията на Петрински -
Един владетел, поставил основите на ДНЕШНАТА българска цивилизация...и опити да бъде принизен заради дребнави спорчета?
Наистина - къде и какво шщяхме да сме днес, а? Откъсналите се от християнството сръбски богомилски племена в Босна набързо са мюсюлманизирани, варварите печенеги, кумани и всякакви пришълци изчезват.
Един източник твърди за избиване на 52 рода. Помислете - от 100 рода, 52 са против - и Борис печели?
Мисля, че господин Петрински все повече се издънва с подобни изсмукани от пръсти псевдомодерни твъдения. Но ми е интересно да чета - докъде ли ще стигне? В плаващите пясъци на субективните измишльотини.
29 Май 2008 09:35
Какви научни факти бе, юнак? Аз не съм прочел от този автор един цитат от древен източник. Ганчо Ценов се оплаква, че по негово време историците се цитират един друг и никой не се позовава на древен източник. Със сълзи на очи ги е молил да му отговорят това, което цитира, дали вярно го цитира и дали има такъв ръкопис, дали вярно го превежда и всички са го игнорирали само с хули. И професора ти Златарски и другата пасмина. Сега е същото.
"Научните факти" ви са такива, че трябва да се опрем и на логиката.
Вие си противоречите. Хем цар Борис покръстил от раз целият си народ от езичници, езическите духовници, езическата аристокрация и с това е извършил подвиг, непознат в историята. Никой друг владетел няма това постижение, никой не е притежавал тази божествена сила. Хем в същото време бил слаб и страхлив и никакъв. Кое от двете взаимно изключващи се твърдения за царя е вярно?
И като какви ни виждате ако не сме приели християнството? Каква нова религия щяхме да измислим или още щяхме да сме езичници? Вие не знаете вече какво приказвате.
29 Май 2008 09:38
Виждаме как лека-полека и със силен "скрежет зубовен" тавагишчите се съгласяват че Кубрат е бил християнин - засега CRYPTо, ама християнин.
Следва Великият Тервел - Цезар на Римската Империя.
Той нема как да е бил CRYPTо и затова още отсега се чува "скрежет зубовен".
29 Май 2008 09:38




Бай Вълчане, религията е идеология. А всяка идеология се крепи на идиологеми. И всяка идеология може да стане религия /комунизъм, фашизъм/. Днес ни поднасят религията на антибългарското. Последователност. Нямало българска държава - имало федерация, избити са водещите родове, князът е със славянска титла, християнството е вредно...Остава да се достигне до "Религията е опиум за народа!", "Да разрушим храмовете!" и "С желязна ръка ще заведем народа при комунизма!".
П.П. Не съм вярващ! Просто оценявам ролята на религията за народа и държавата ни.
29 Май 2008 09:48
Четете книгата на д-р Ганчо Ценов - Произходът на Българите и началото на българската държава и българската църква!
29 Май 2008 09:51
Уж в Библията пише-по делата ще ги познаете?
Пък попската философия /идеология/ е на пълни обороти-не ме гледай какво правя , слушай ме какво ти говоря , това е поведението което се наблюдава.
Де престрашете се и кажете , като сте вярващи , защо библейските закони не спазвате , ами крадете и лъжете , сякаш сте ги усвоявали 2 000 години криминалните дисциплини, под мъдрото ръководство на религията и църквата?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД