:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 173
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Патриотични игри

Нещо лъжат министър Ноев за Косово

Редно е военното министерство да направи разследване какво се е случило със сержант Данаилов, защото още десетки българи ще служат в сръбската провинция. Или поне чиновниците да прочетат докладите на ООН, в които се обяснява колко отрови има в Югославия
Снимка: Красимир Юскеселиев
Нещо лъжат военния министър Бойко Ноев за това какво се е случило в Косово с първия български взвод миротворци в началото на тази година и по-специално със сержант Данаил Данаилов.

Почти всички от контингента са получавали медицинска помощ по време на престоя си в размирната провинция, а Данаилов беше върнат по спешност с диагноза остра интоксикация с химически вещества. Сега този случай се омаловажава и сме свидетели на опит цялата вина да се прехвърли на сержанта - че се преструва, че такова отравяне не се е случило. В това убеждават министъра и той явно вярва.

Тези дни обаче станаха две неща, които ни връщат към темата. Гръмнаха разкрития около смъртта на едно момче от португалския контингент и съмненията на лекарите, че това е следствие на отравяне с обеднен уран. Има и декларация на Комисията за околната среда на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, според която отровите в Косово крият опасност за здравето.

На 14 декември вестник "Сега" подсказа на Бойко Ноев да разследва причините, довели до тежкото заболяване на Данаилов, и да провери дали обстановката, в която са работели първите ни миротворци в Косово, е била наситена с отрови. Да установи дали отравянето е следствие на химическите вещества от дървения материал, с който са работели българите, или е от обеднения уран, който НАТО изръси в областта в огромни количества, и то предимно край град Призрен, където бе настанен нашият взвод.

Министърът обаче заяви в предаване на Нова телевизия, че единственият пострадал е Данаилов и според повечето лекари той е клинически здрав. Отсече, че не е нужно разследване. И изрече дословно: "Бих искал да подчертая, че нашите войници служат заедно с германски войници и други войници и други подобни случаи там не са установени. Така че не може да става дума за отравяне на много хора, нито пък за някаква масова патология."

Нека започнем с първата заблуда, в която е въведен Бойко Ноев - относно състоянието на Данаил Данаилов.

Нашето момче беше върнато от Косово отровено и



неговите симптоми почти се покриват с тези на португалското момче



Случаят "Данаилов" е повече от очеизваждащ. Да припомним: вследствие на остра интоксикация лекарите в германската военна болница откриха наличието на рабдомиолизис - унищожение на влакната на напречно набраздените мускули. Иначе казано - разпад на мускулите. Нивото на ензима креатинфосфокиноза достига до 6250 единици при нормално състояние от 80-190 единици. От това получава остра бъбречна недостатъчност още в Косово и е спасен след силна диореза. По-късно Данаил получава бъбречна недостатъчност още 2 пъти, атрофия на гръдните мускули, постоянна болка в гръбнака, постоянна умора, капене на косата, деформация на костите на пръстите, болка в слабините. След повече от 8 месеца ходене по-мъките състоянието му не е кой знае колко по-различно. За справка министърът може да погледне лабораторни изследвания от 19. 9. 2000 г., показващи проблеми с черния дроб; ЕМГ от 27. 9. 2000 г., доказваща атрофия на мускулите от раменния пояс. Диагнозата е потвърдена с протокол на ВМА от 13. 10. 2000 г., а след това и от ИСУЛ.

Ако министърът вярва на тези лекари от ВМА, които твърдят, че Данаилов не се нуждае от помощ, може да поиска медицинския доклад от германската военна болница в Призрен от 28. 3. 2000 г. относно пациент No.8818, както е номериран Данаилов. Може да погледне и препоръките към нашата военна болница, защото в тях се казва какви са опасенията на немските лекари. Важно е да погледне, защото болките на Данаилов са свързани с тези препоръки или по-скоро са следствие от неизпълнението им.

Прочетете какво още казва Бойко Ноев: "Министерството на отбраната обаче прави всичко възможно да помогне на конкретния човек и ще го направи, ще помогне. И ние сме направили постъпки съвместно с нашите германски колеги да бъде направен още един анализ в Германия, за да се разбере каква е причината за това, което военнослужещият счита, че е отклонение от нормалното здравословно състояние."

Впечатляващото в това изказване е, че 9 месеца след като Данаил беше евакуиран от Косово,



министърът все още говори в бъдеще време -



"ще помогнем". Ето за това медиите подсещат министерството - помогнете, проверете, не допускайте други такива случаи. Защото истината засега е друга.

От пристигането му в България с реаномобил в края на март със сержант Данаилов се отнасят като със заподозрян в престъпление. Първото нещо, за което МО се е погрижило, е да му спре полагащата се заплата. Второто нещо, което МО или по-скоро лекари от военна болница са направили, е да отрекат констатациите на германските си колеги. Заради това Данаилов не може да си ползва застраховката и да покрие разходите по лечението си. А МО го е оставило сам да си купува повечето от лекарствата.

Четвъртото нещо, което военното министерство прави, е още по-смущаващо. При изразеното желание на германския военен аташе в България да изпрати Данаил на лечение в Германия чиновниците бавят повече от 2 месеца едно обикновено официално писмо - лист хартия, който да даде зелена светлина на немското посолство да действа. Направо да се чуди човек.

Както казва Данаил пред "Сега": "Ако бяха ме изчистили още в началото, сега нямаше да има този проблем."

Проблем обаче има и



той не се свежда само до частния случай на сержанта



Той засяга и тези момчета, които са там, или тези, които ще ходят в Косово. Тук стигаме до втората заблуда, в която е вкаран министърът - "че не може да става дума за отравяне на много хора, нито пък за някаква масова патология".

Дай боже, Ноев да е прав и само Данаилов да е пострадал. Само че на какво се гради министерската увереност? Дали наистина не е имало болни миротворци и от другите мисии? Данаилов е пациент No.8818 за половин година, и то само в една от военните болници в Косово.

Оня ден лисабонският вестник "Публико" съобщи, че португалският войник, починал през март, 3 седмици след като се е върнал от Косово, може би е следствие от използването на обеднен уран по време на бомбардировките на НАТО в Югославия.

24-годишният войник е служил в КФОР до 10 февруари т. г. По ирония на съдбата точно в началото на февруари българският взвод беше настанен в Косово. Според "Публико" войникът страдал от бъбречна недостатъчност, имал главоболие, треска. Тези симптоми могат да бъдат следствие от продължителен престой в силно радиоактивна обстановка, смята специалист от португалския институт по онкология, цитиран от вестника.

Е, типично за министър от кабинета "Костов" Ноев може би на преса не вярва дори когато тя цитира доктори. Но защо ли не го тревожи и декларацията на Комисията за околната среда на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, основаваща се на доклад на ООН и други изследвания за околната среда в Косово? Според декларацията "военните операции над Югославия драматично са влошили състоянието на околната среда с



дългосрочни ефекти за здравето и качеството на живот на бъдещите поколения"



Тези констатации потвърдиха съмненията, разпространени от елитни европейски други медии.

През пролетта БТА, цитирайки "Сънди таймс", разпространи информация за 12 британски войници, които възнамеряват да съдят британското министерство на отбраната заради здравословни проблеми, предизвикани от действието на обеднения уран. Вестникът още тогава съобщи, че Белгия е започнала систематично да изследва своите войници, изпратени в Косово, и вече са идентифицирани болни, и то на места, които не са смятани за особено рискови.

Наскоро френският канал TV 5 Интернасионал излъчи филм на белгийска телевизия за дузина белгийски войници, които страдат от странни болести, вероятно причинени от обеднен уран. И още много такива случаи.

Вероятно не случайно повечето мисии от натовски държави препоръчват престоят в Косово за миротворците да не бъде по-дълъг от 4 месеца. Вероятно затова се препоръчва на миротворците да носят дихателни маски, когато са извън базите.

Учудващо е (да не казваме по-силни думи) защо при толкова декларации, доклади на световни и европейски организации, на които България е член, факти и информации родното военно министерство бездейства. Крият ли нещо в това министерство, или просто си безхаберстват по принцип?

Затова призоваваме пак министър Бойко Ноев да се избави от заблудите, в които го вкарват неговите подчинени, и да погледне сериозно не само на случая "Данаилов", но и на грижата за тези, които са и ще бъдат в Косово.
 
Шефът на НАТО лорд Джордж Робъртсън и Бойко Ноев обменят информация. Сред тях едва ли е темата за змърсяването в Косово.
 
Данаил и майка му разказват патилата си след отравянето на момчето.
1152
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД