:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 324
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

За знаците от левия конгрес

Станишев спечели първата си партийна битка и изгради свое лоби във Висшия съвет
Снимка: Велислав Николов
Не е важно, че Симеон се ръкува със Станишев под надписа БСП. Важно е, че стоя прав на "Интернационалът" и държи реч пред наследниците на партията, която го прати в изгнание.
Докато си пиех сутрешното кафе, от телевизора Георги Марков обясняваше как царят е забил нож на българската десница, като отишъл на конгреса на БСП. Ако сутринта беше лятна, а не студена декемврийска, можеше и да има новина. Защото, ако изобщо Симеон Сакскобургготски е забивал ножове, той го стори още през август, когато сложи подписа си под коалиционното споразумение за управление с БСП и ДПС.

Появата на Симеон и на Ахмед Доган на партийния конгрес на БСП не беше изненада. Така правят партньорите, дори и те да са такива по неволя. Заради съюзът, скрепен трудно преди около 120 дни, на царя му бе предопределено да стои прав на "Интернационалът" и да държи реч пред наследниците на партията, която го прати в изгнание. По същата причина Доган за втори път говори пред конгрес на социалистите. Макар и знаково, не присъствието им под надписа БСП беше най-важното. По-важното е какво казаха тримата лидери и с кого дойдоха - Доган бе съпроводен от всичките си заместници, а Симеон присъства с тези, които симпатизират на това управление, а не с онези, които говорят срещу БСП.

Заради речите на тримата лидери - Симеон, Доган и Станишев, конгресът си извоюва името на коалиционен. Вричането във вярност за поне 4 години бе - първо, послание към Европейския съюз, второ - към партийните активисти на трите партии, и трето - към обществото. Тримата заклеймиха



врачките, които предричат скорошна смърт на тройната коалиция



Извън общото послание, което може би е съгласувано предварително от тримата лидери, те пратиха послания и на своите партии. Симеон не говореше на залата, като каза, че партиите не са се обезличили, като са влезли в тази коалиция. Той говореше на своите. Станишев не гледаше към партньорите, когато издигна постулатите - "пари срещу реформа" и "ако обещаем чудо, няма кой да ни повярва".

Речта на Доган пък бе реч, надхвърляща разумната емоция. С нея Сокола се отблагодари за щедростта на партията, която го остави широко да си живее във властта. Затова последваха и репликите: "другарки и другари", затова нарече БСП: "партията-майка" и "желан от всички за съюзник". Доган малко прекали, когато поздрави лявото ръководство с успешното водене на дясна политика. Ако не бе истински приповдигнатият тон, с който говореше Сокола, човек дори можеше да си помисли, че той се подиграва. Но едва ли е така. Просто емоцията му премина границата, зад която думите стават двусмислени.

Така тримата лидери показаха, че



локомотивът на коалицията е в изправност



Но се видя, че вагончетата скрибуцат. След като гостите си отидоха, социалистите, които им ръкопляскаха, ги шамаросаха. Другарите по места не били доволни от партньорите, които само водели надолу БСП...

Извън коалиционните знаци конгресът роди и партийни такива. Най-важният е реформата в самата партия. Това бе вторият знак от конгреса. След като дълги години Сергей Станишев нищо не можеше да направи, за да изпълни обещанието си отпреди близо 5 години да подмлади БСП, той силово задължи другарите си да пуснат младежи в ръководните органи. Това е и първата лично спечелена от Станишев партийна битка. Така сега на "Позитано" 20 в коването на политиката ще участват и хора на по 21-25 години, които нямат никакъв спомен отпреди 1989 г. А това е добър сигнал. Не само за БСП. Както един от социалистите каза: "След като няма традиция и никой не иска доброволно да я създаде, по-добре силово да я наложим, вместо



да гледаме как и последните млади хора си отиват от нас."



В тази битка се видя и трети знак - страхът на старите от присъствието на младите. Видя се, че социалистите все още се стряскат от думи като "социалдемокрация", "модерна партия", а интернет и електронното членство направо бяха анатемосани.

Четвърти знак - старите муцуни пак са тук. Въпреки подмладяването доста от бившите величия в БСП си останаха по местата. 132 предпочетоха дори Захари Захариев да е част от новото ръководство, въпреки че лепна мазно петно върху партията си. А на Жан Виденов не му стигнаха само 7 гласа, за да е и той част от БСП-елита.

Пети знак - Станишев най-накрая успя да се сдобие и със свое лоби в новия висш съвет на партията, като в него влизат хора като Ивелин Николов, Катя Николова, Юри Асланов. В новия ВС на БСП ще е и парламентарният секретар на премиера Веладин Битолски, както и личният му приятел - зам.здравният министър Емил Райнов. Което означава, че Станишев вече има реално влияние в партията.

Дотук за знаците. По-важното обаче е не да валят послания от един партиен конгрес, а политики от едно ефективно правителство. Но дъждът май само навън вали. А ефективността е все още загадка без отговор.
27
3147
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
06 Декември 2005 01:37
Препоръка Йоана , като пишеш и споменаваш нещо чуждо посочвай и автора !
Например СЕРГО от незнам си какъв километър каза еди какво си пред Фокус радио ??!? Знам ли те но статията ти е 0000000 !
Не само че не оплю царя ами го направи още по искан ! за десните ги свали под гарда и на моята котка ! Признавам че котката ми е доста висока , под нея всички минават и с наведена глава за да не се ударят у летвата !
06 Декември 2005 01:42
Знаците от левия конгрес
са пътепоказател към европейското бъдеще на
България.

Редактирано от - SultanBg на 06/12/2005 г/ 01:43:07

06 Декември 2005 02:11
***** А знака който дава конгреса на БСП (на техните избиратели де), го има във форумните емотикони:



Натиснете тук, за да се запознаете с Правилата на форума

Редактирано от - bot на 06/12/2005 г/ 10:03:20

06 Декември 2005 02:23
ПП - Пак Йоана симпатично момиче си - но трябва и да научиш някои неща ! не съм професор по журналистика но знам да чета между редовете ! И ако научиш , какво значи журналистическо разследване , барабар с продължението без да губиш първата част може и да те призная като журналист ! засега не си според мене - но практиката учи
ето ти един опит сигурно е точен защото се превежда и на френски !

Натиснете тук
06 Декември 2005 02:33
King, когато критикуваш (тук и хулиш) трябва задължително да посочваш аргументи и доказателства.
Когато изказваш задоволство - не е задължително.
За да не се получава циганско общуване.
Бъди здрав!
06 Декември 2005 05:28
Аз задавам един и същи въпрос вече повече от 3 месеца по форума. С риск да стана досаден пак ще питам. Някой да знае идеологията на която се базира БСП. Щот на мен не ми е ясна. След като в правителство с мандат на турците ( тук идеология няма, само финансово-далавераджийски интереси) влизат царска партия ( отново няма идеология, само жалки домогвания на измисленото величие за имоти) и бивша БКП- сега нова БСП разполагаща с ограбените от народа капитали. Дайте ми яснота по въпроса ....please....
06 Декември 2005 05:47
Това са знаците от левия конгрес . Остава да имате яко дупе !

(снимка: натиснете тук)
06 Декември 2005 06:15
Кинг,
не се надценявай чак до такава превъзходна степен. Въпреки псевдонима, с който си си избрал да се явяваш пред хората, давай го малко по-скромно, защото имаш всички основания за това - ти дори не знаеш кога се употребява пълен член. Явно си личи от текста, който си написал, че имаш сериозни пропуски още от началото на образованието. Всеки има право на всякакво мнение, разбира се, но чак пък толкоз превъзходство над останалите, когато "не знаеш колко не знаеш", е малко прекалено да бъде използувано за основна мотивация и преимуществено съдържание на публичния изказ. Според мен, без да съм 100%-ов защитник на написаното в статията, всеки непредубеден читател би склонил много повече към авторката, отолкото към нейните критици от подобен калибър.
06 Декември 2005 06:40
ПР на сер гейчото. Това лоби, което си е бил създал, няма да му помогне да върне като гласоподаватели отвратените от неговата и на Параванов политическа дейност. Няма да върне и напусналите партията. БСП върви към своя окончателен крах начело с херсонското си недоразумение. Майната й на БСП, ама защо българите да страдаме от управлението на небългарите сер гей, духан и шимон.
06 Декември 2005 08:27

Този текст сякаш е писан преди конгреса и може би за друга партия. После актуализиран според ситуацията и пляснат ня страниците на СЕГА. Почти нищо вярно, почти нищо от същността на конгреса, бягане по тъч линията и общи приказки. Станишев в момента не може да има алтернатива в БСП, и така щеше да е с всяка партия, която току що е спечелила избори и има министър-председател.
06 Декември 2005 10:33
Уважаемо "Светло пиво", много добре разбираш каква им е идеологията, ама като питаш, да си кажа и аз как ги виждам. Мисля че най-добре го беше казал на времето другаря Тодор Живков. Той каза "И капитализъм да е другари, па ние да сме на власт, а-а-а". Та те това им е идеологията. Pure and simple. Ама сега тоя девиз не могат да го размахват. Затова яко араламбат за евроинтеграцията. Изпраха си парите и вече купуват като истински капиталисти и със стриктно спазване на закона. Така че, според моето скромно мнение, преходът сега започва. Андрей Райчев ни разправя, че бил свършил. Бабината ти трънкина - може неговият да е свършил. На нас ни предстои другарите, които направиха промяната, а преди нея ни пееха за моралния кодекс на строителя на комунизма, да ни разгонят верицата по моралния кодекс на строителя на капитализма. То что сейчас, ето (нямам е оборотное) еще цветочки, дорогой!
06 Декември 2005 10:34
Сутринта на гости на Барека беше Паскалев.
Он си го обясни максимално добре и разгони фамилията на Станишеф, Афчаров и сие.
Утре Йоанка да пише за изказването на Паскалев, ко обича.
Днес нема кво се коментира по статията-боза.

_______________________
Бродят андроиди.
06 Декември 2005 11:26
Я да се разберем. Аз пиша във форума като читател, и като такъв имам право на известни претенции относно публикуваните материяли (или непубликуваните такива). Нямам претенции да пиша колонки във вестника, нито имам претенции за граматическа перфектност. Това което бях написал и изчезна, касае "материяла" по същество, а също така и характерния стил в който материяла е написан ... Който не знае какво искам да кажа, жалко за него. Много ви здраве (на новорегистрираните).


Да не спорим излишно. Това, което бяхте написал, касаеше лично автора, а не написаното от него и затова беше изтрито. Няма смисъл да обяснявате, че "касае материяла" при положение, че не беше така.

Редактирано от - bot на 06/12/2005 г/ 11:55:43

06 Декември 2005 11:26
парламентарно съветска президентска монархична джамахирия
06 Декември 2005 12:01
Няма да спорим Бот, още повече че наистина е излишно. За всеки материял си има автори, нали? И за онези навремето в "Работническо дело", също си имаше автори. Както казах по-горе, който не ме разбира, жалко за него. Поздрави: Кинг.


от Правилата:
"1.1 Постингите трябва да показват респект към другите потребители. Оскърбленията ще бъдат премахвани.
Същото се отнася за обидни коментари относно вестника, редакцията или издателя; може би е излишно да се споменава нещо тъй елементарно, но тъй като има неприятни прецеденти, решихме, че се налага.
На обсъждане подлежат публикуваните текстове, а не техните автори."

Накратко, нормално е да кажете "глупава статия" (и да посочите доводи защо), но не е етично да напишете "глупав автор".

Поздрави




Редактирано от - bot на 06/12/2005 г/ 12:06:17

06 Декември 2005 12:33
Да видим дали знаците издържат проверката на елементарният разум , който трябва да маа гащи във всяка разумна глава.Знаците ги дава Георги Марков. Монархист с монархически възгледи достигащи до истерия.

Нож и удар в гърба.Това са знаците.
-------
Да се спрем първо на НОЖА.
Голям исторически опит е натрупан , в този нож и удара в гърба.Царски.
Марков това го знае . Защото беше невротизиран на истерично и историческо ниво монархист , а не прост и просто монархист.С цара исторически задачи решаваше-на прехода?И на народа?
А може би е бил такъв , защото тази ударна технология , с ножа, му пасва.
Само какъв нож забиха десните в гърба на българския народ.Голям като търнокоп.
Знака с НОЖА е точен.За нож , като търнокоп става дума.Верни са приумиците на Георги Марков.Вярно е и попадението.Удара е в гърба.
Нож е това .Забит по монархически от истеризиран монархист..Казахме!Историческият опит показва , че той винаги улучва право в сърцето.Колко царе така са станали зян , и, колко други убийци така са станали царе.
Този цар обаче за неговата царщина и царска технология , очевидно не става.
Придворен не го направи?
Тогава за какво реве?
Трябва да е за нов Цар и нова царска технология.
Нов Цар , нов Цар –за това плаче невротизирания до истерия монархист.
Това излиза.И за забиването на нож , като търнокоп, в гърба на народа.Отново.
За това мечта невротизираният монархист.
06 Декември 2005 13:44
А пък за мене кефът беше да видя, как конгресът на БСП изпраща словото на Царя с овации...
И хич не съм сигурен, че Доган не се глумеше... другарки и другари!
06 Декември 2005 13:47
"глупава статуя от неглупав аутор" може ли ...... дддоброутро
06 Декември 2005 15:18
Сутринта на гости на Барека беше Паскалев.
Он си го каза съвсем натурално и материално: “Яааа, каква софра е приготвил Сергей. Здравата си се измъчил, бедняга. Я да седна аз пръв и да стана тамада, че хем не съм с татарски произход от Крим, нямам съветско гражданство и баща ми не е бил пръв помощник на Тато”.
Бреее, много е съблазнителна тая софра, бе. Хем да не си постоянно на мушката на враговете, хем с кеф да управляваш, ядеш и пиеш. И най-важното, Тамада да бъдеш.
____________ ...
Бродят андроиди
06 Декември 2005 16:02
И от глупави Старшини има нужда обществото
както природата от умни свраки
от свраки вегетарианци тоже.
_______
Бродят андроиди

Редактирано от - SultanBg на 06/12/2005 г/ 17:24:20

06 Декември 2005 16:59
И така - МНОГО ТЪПА СТАТИЯ!
06 Декември 2005 17:59
Цирк български. Само дето се чудиш да се смееш ли, или да плачеш. Цар стой прав на Итернационала. Комунисти бурно аплодират монарх. Турски мафиот се лези ту на комунистите, ту на монарха. И всичко това "управлява задружно" България. Боже, пази България!
06 Декември 2005 18:26
Авторката коментира фактите, такива каквито са.Тя не изпада в излишни емоции и политически пристрастия.Трезва и обективна оценка ни е необходима, а не озлобление и отрицание на всичко, което се различава от собственото ни мнение.
06 Декември 2005 19:51

Първо, съгласен с Вегетарианец.
Второ, вместо да чета глупости, по-добре да беше написано, в каква ситуация се провежда конгреса - току що спечелени избори и сформирано коалиционно правителство. Е, какво друго можеше да се очаква от този конгрес, освен това, което се случи, но не и това, което пише в статията.
06 Декември 2005 21:27
до старите муцуни: Къш! какво правите още тука. И без вас, живота ще е още по-весел. За какви се имате. за най-високо (полит) ниво!?
06 Декември 2005 22:12
Само малоумници могат да се радват на ставащото в България.
И да си вервет, че тая сбирщина била най-доброто управление, което сочело европейско бъдеще . Дрън - дрън - ярина.
Най-силната спойка са я измислили финикийците. Комунистите се опитаха да я премахнат , ама като видеха че не става - и си я прибраха за себеси. По нещо припада на измисленйо ЦАР и гросмайстор Соколоф.
Тва е , другарки и другари.
Да ни е честито новото ...поколение!
06 Декември 2005 23:35
Не ви ли прави впечатление, че това е пореден 44 конгрес. Значи, вълкут си променил козината си, а нравът-НЕ. Правилно един тук попита, каква е идеологията, която изповядват тези новодругарки и новодругари.легнаха си на 01 април комунисти, на 02 април 1990 година се събудиха социалисти. Байгън от такива изродщини.За това няма да вървят нещата, защото не са се прочистили.Била партията на Благоев. В това име може да вярват само будали.Такова лице учредител с името Благоев нямат....Благоев е само псевдоним.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД