:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 224
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Общинските фирми трябва да се управляват партийно

Невъзможно е да се проведат обективни конкурси за фирмите на общината, счита съветникът от Демократи за София Пламен Илиев
снимка: Велислав Николов
Пламен Илиев
37-годишният Пламен Илиев е завършил международен туризъм в УНСС. Общински съветник първи мандат, лидер на групата "Демократи за София", председател на общинската комисия по стопанска политика и общинска собственост. До 2005 г. Илиев бе в групата на СДС, но се отцепи с още петима съветници след шумен скандал за Общинска банка.

- Г-н Илиев, предлагате отмяна на новата наредба за общинските дружества, която за пръв път въведе конкурсно начало при назначенията. Какво толкова лошо има в конкурса?
- Още когато се приемаше тази наредба, бях един от хората, които бяха против. Тогава предупредих някои колеги, че тази наредба, както е приета, не може да заработи. Никога. Така можем да държим една наредба и постоянно да упрекваме някой, че не я спазва и не я прилага.
- Защо да не може да заработи?
- Защото цялата философия й е сбъркана. Първо по отношение на конкурсите. Няма как законово да се предопредели решение на общинския съвет за избор на някой. Самите политически групи трябва да казват ясно и точно кой стои зад управлението на дадена фирма. Когато нещо се случи, нещата тръгнат зле и се стигне до провал, трябва да е ясно кой е отговорен. Това според мен е много по-прозрачно и публично. Партиите затова влизат в политиката - за да печелят избори и да управляват.
- Какво печелят столичани, ако се знае, че зад провала на дадена общинска фирма стои определена партия?
- А отговорността? Как тази партия после ще има очи да излезе и да се явява на избори пред софиянци? Самият директор си носи наказателната отговорност, ако е погазил законите и е нарушил правилата, но трябва да е ясно и коя политическа сила стои зад него.
- Дълги години общинските фирми се управляваха точно на този партиен принцип. Столичани не са убедени, че София е спечелила от това.
- Времената се менят. Много неща в миналото бяха различни. Сега и обществото е по-взискателно към политическите сили - виждате вече, че много от партиите, които преди управляваха, на практика не са в управлението. Обществото стана много по-чувствително към тези теми и един такъв факт би ги мотивирал да гласуват или не за дадена партия. Аз предлагам в рамките на един месец всички политически групи заедно с представители на администрацията да внесат нова наредба. В нея може да има някаква форма на конкурсно начало, но не и като тази, която е в момента. Не може комисия да предопределя избора на общинския съвет. А и какво означава да избираме специалисти? Това е една прикрита форма за това да не е ясно кой на практика управлява това дружество. Самите партии също предлагат експерти - те не предлагат хора, които нямат съответния ценз, те също имат банка кадри.
- Как точно си представяте конкурс, в който участват всички общински съветници?
- Представям си го по следния начин - комисия в състав по един представител на всяка политическа група в СОС и един на кмета събира данните за кандидатите и по нейно усмотрение отсява до 3-ма кандидати за мястото. Прави се шорт листа, но без класиране, защото всяка класация в този случай е субективна. Няма как да класираш кандидат обективно. Комисията предлага трите кандидатури на общинския съвет и той избира.
- И как става това? При избора на шеф на "Топлофикация" четохте автобиографии на глас?
- Да, четохме автобиографии. Просто няма как да бъде предопределено решението на общинския съвет. Не можеш да задължиш общинския съветник да гласува нещо - това е негово законово право. Първо, няма методика, по която да направиш обективна класация. Второ - всеки има право на мнение. На един му харесва тази биография, на друг - не, на трети не му се иска да гласува изобщо.
- Какво пречи да се зачете вотът на комисията, ако в нея участват представители на всички партии и кандидатите са представили ясни бизнес програми.
- Нямаш такава бизнес програма. Как един кандидат прави бизнес програма за дружество, за което хабер си няма за какво става въпрос, без да е влязъл вътре? Бизнес програма може да има, след като той управлява дружеството една година, разгледаш му резултатите и като собственик му поставиш задачите, които трябва да изпълнява. Да не говорим, че като цяло тези дружества, при които пазарът е доста развит и не могат да се конкурират, защото общинската система на управление е тромава, трябва да се приватизират.
- Така всеки път ще губим по една година, докато чакаме даден директор да разбере какво управлява.
- Не става въпрос за една година, не е така. На този директор непрекъснато ще му се искат отчети за това как върви фирмата. В действащата в момента наредба и това е абсурдно - методите за оценка на работата на дружествата и възнагражденията (б.р. - заплатите се определят на база финансови резултати от предходното тримесечие). Как да определим този месец заплатите на "Лозана", която си е чисто социална фирма, макар че е търговско дружество? Как да ги определиш в "Галатея", която е затънала до гуша, и то благодарение на това, че не й е работа да управлява общинските лагери. Ние даваме преференции за деца - нямам нищо против, но това са фирми, които не могат да се развиват в пазарна среда. По-добре е СОС да разглежда всяка година балансите на дружествата, да определя възнагражденията и да поставя годишна задача.
- Твърдите, че наредбата не работи и заради наложените ограничения върху директорите на дружествата. Дайте конкретен пример.
- Какво е предвидено като правомощия на директора в тази наредба - да определя само щатното разписание и да сключва трудовите договори. Пълно безумие. За всички разходи над 10 000 лв. трябва да пита СОС. СОС не може да бъде управляващ фирма. Това създава огромни затруднения.
- Не може ли просто да вдигнете границата, ако тази е прекалено ниска?
- Тази фирма не може да продава никакви активи, да се разпорежда с имоти, без да реши общинският съвет, това е ограничение, поставено от закона. Но другото е някакъв популизъм. Ако един директор трябва да похарчи над 10 000 за активи, които му трябват - дълготраен актив е и масата, и столът, и всичко, трябва да чака 2 седмици решението да мине през комисии, да се гласува в СОС. Един месец. Това спъва цялата оперативна работа на дружеството.
Смешно е един директор да има само правомощията да определя щатното разписание и да подписва трудовите договори със служителите.
- Да, но този директор може да поиска да си купи джет, както Валентин Димитров.
- Купил ли си е някой през този мандат? Не си е купил, защото има контрол. Тези неща постоянно се следят и всеки един директор трябва да е малоумен да направи такова нещо, защото на другия ден ще бъде изметен от фирмата и ще бъде даден на съответните органи. Убедено мога да твърдя, че в нашия общински съвет контролът е висок. За най-малкото нещо лъсват скандали, директори си заминават. Няма нито едно действие, което да е извършено и да е довело до лоши последици. В момента излизат само неща от миналото, от преди нашия мандат.
- Ако наредбата бъде отменена, временно ще действа документ от 1993 г. Кой ще носи отговорността, ако междувременно се случи нещо?
- Тази наредба действаше и допреди 6 месеца. Случило ли се е нещо? Не, защото законът е дал съответните правомощия на СОС. Това, че се е случвало навремето, означава, че СОС е взимал такива решения. Продажбите на имоти от фирмите, продажбите на активи са ставали с решения на общинския съвет. Проверете колко решения са минали през предния общински съвет за продажба на имоти от фирми. Купища.
- Предлагате проблемът с изграждането на завод за боклука да бъде решен чрез учредяването на смесено дружество с шведската фирма "TEKNISKA VERKEN" AB? Не е ли редно да се обяви процедура за избор на инвеститор?
- Идеята ни е да привлечем партньор с опит, който да е достатъчно стабилен и създавайки смесено дружество, в което общината да участва с апорт на земя, да бъде изграден завод. Законът много точно е казал какъв е редът за учредяване на смесени дружества, няма никаква юридическа пречка. Още повече, че докладът вече мина през финансова комисия и ние се съгласихме да бъде обявен 20-дневен срок за заявяване на интерес и от страна на други фирми. Работната група, която предлагаме, ще започне преговори с всички, готови да участват.
- Да, но така фирмата ще инвестира цялата сума по изграждането на завода и той няма да е общински. Това няма ли да е в ущърб на столичани?
- Общински завод според мен никога не може да има. Какво правим в момента - хем не можем да изберем технологията, защото това се решава от МОСВ, хем се занимаваме с въпроса месеци наред. Общината при всички случаи трябва да има и партньор, защото няма капацитет да управлява сама такъв завод. Приказките за сериозно финансиране на завода от еврофондовете могат да се сбъднат най-рано след 6 години и няма никаква гаранция, че това наистина ще се случи.
3
2390
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
06 Март 2007 09:28
По партийно му 3 5 8 , изсмукване като топлофикация , бърза приватизация и нов обект.
Този поне е откровен.
06 Март 2007 11:35
Само на 37 а вече завършен простак.
Бай Ганьо ако прочете тоя какви ги мели - ще хлъцне от завист.
06 Март 2007 19:44
мда. дъртото е много точно преценило...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД