:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НА СВЕТЛО

Лондон въвежда финансова цензура

Лейбъристите се опитват да ограничат Закона за свободата на информацията
За една година бяха пуснати две издания на наръчника как гражданите да се възползват от правото си на информация, като за корица бе използван колаж, изобразяващ входната врата на резиденцията на британския премиер на ул. "Даунинг стрийт" 10 в Лондон.
Британското правителство прие миналата година след голям натиск от обществото, медиите и опозицията Закон за свободата на информацията. Той позволява на всеки гражданин, всяка обществена организация, всяка медия да поиска и да получи информация по въпроси, които я интересуват.
Неотдавна правителството на Лейбъристката партия се опита да ограничи закона под предлог, че трябва да се прилага по-икономично. Ако събирането на дадена информация изисква разходи, надхвърлящи 600 лири, тя да бъде автоматично отказвана. Това предложение обаче намирисва на ограничаване на свободата на информацията и вероятно ще бъде отхвърлено от парламента. "Таймс" напомня на читателите си 59 любопитни новини, които вероятно нямаше да научат, ако не действаше новият закон. Някои от примерите са достатъчни, за да се замислят гражданите струва ли си да издържат политиците с парите си на данъкоплатци?
- Министри и депутати получават хиляди лири за използвани таксита като част от разходите за пътуване в размер на 5,9 млн. лири годишно (близо 18 млн. лева).
- Консервативното правителство на бившата премиерка Маргарет Тачър е разработвало план за откриване на чудовището от Лох Нес с помощта на специално тренирани делфини.
- Хората, обвинени в определени престъпления в графство Уорикшър имат с 30 на сто по-голям малшанс да бъдат осъдени, отколкото хората, обвинени в същите престъпления в графство Бедфордшър. Това показва големите вариации в критериите на работа на Кралската прокурорска служба.
- Политиците харчат годишно по 2,2 млрд. лири (над 6 милиарда лева) от парите на данъкоплатците за частни консултанти по мениджмънт.
- Бившият британски премиер Едуард Хийт бил получил покана от покойния вече угандийския диктатор Иди Амин да дирижира концерт в страната. Предложението било направено в телеграма на ексцентричния диктатор през 1977 г.
- Данъчните инспектори редовно получават предложения за бонуси, за да събират възможно най-много пари.
- Премиерът Тони Блеър е похарчил 2 хиляди лири от парите на данъкоплатците за козметични продукти.
- Висши служители на вътрешното министерство са получили премии от 2 милиона лири въпреки скандалите, които тресат тяхното ведомство.
- Премиерът Блеър е канил на обеди и вечери известни звезди на културата и спорта за сметка на данъкоплатците в своята резиденция "Чекърс". Сред тях са били Елтън Джон, Дез О'Конър, Тревър Брукинг и Естер Ранцен.
- Великобритания е помогнала на Израел да създаде атомна бомба, като преди 40 години му е продала "тежка вода".
- Премиерът е похарчил през последните четири години 1,2 милиона лири от парите на данъкоплатците за пътувания в чужбина със самолети на Кралските военновъздушни сили.
- Полицията в Англия и Уелс харчи по 21 милиона лири годишно за преводачи.
- През 2004 г. Би Би Си е платила премии в размер на 15,5 милиона лири, докато в същото време е планирала да уволни 3 хиляди души от съображения за икономии.
- Богатите собственици на земя са начело на списъка за получаване на селскостопански субсидии на ЕС. Сред тях е кралското семейство.
- Шери Блеър стана първата съпруга на премиер, която получи правителствена кола и собствен шофьор.
- Повече от 700 лекари и медицински сестри са били наказани за употреба на алкохол и наркотици на работното си място.
- Грег Дайк е поискал да бъде възстановен на поста генерален директор на Би Би Си само седмица след публикуването на Доклада "Хътън" за Ирак, заради който скандално бе принуден да напусне.
- Чужди дипломати във Великобритания са обвинени в изнасилвания, сексуални посегателства, лошо отношение към деца и убийства, но дипломатическият им имунитет ги е пазил от закона.
- Хиляди жени си уголемяват бюста, коригират си носа и си правят други пластични операции за сметка на здравната каса.
- Откакто Блеър е дошъл на власт, убийствата във Великобритания, извършвани от чужденци, са се увеличили три пъти.
- Когато принц Чарлз се развеждаше с принцеса Даяна, правителството е изразило мнение, че би било незаконно престолонаследникът да се ожени после за Камила Паркър Боулз.
- Великобритания създала в победена Германия подобия на концентрационни лагери, в които прилагала изтезания.
- Националните здравни власти са предписвали на 13-годишни момичета противозачатъчни инжекции и инпланти, които да ги предпазват от забременяване до три години. Програмата е имала за цел да намали ранната бременност.
- От въвеждането на процедурата за бърза екстрадиция Великобритания е започнала да екстрадира в САЩ четири пъти повече нежелани имигранти.
7
2484
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
05 Март 2007 23:20
Сичката Мара беше утасала саде таймcа се не бе учесала ма вече нема лабаво
06 Март 2007 00:28
Туй е На светло, но останалото е и ще си остане На тъмно
06 Март 2007 01:34
/:/ "Британското правителство прие миналата година след голям натиск от обществото, медиите и опозицията Закон за свободата на информацията..."
......................................... ......................................... .....................................
Ама във Великобритания Правителството ли приема законите?! При условие, че и Конституция си нямат великобританцие?!
06 Март 2007 09:24

Представям си как ще изглежда подобен списък у нас:
- Данчо Ментата си е купил 1 хотел и е взел 2 милиона лв. хонорари като консултант за половин мандат
- Румен Овчаров е получил потупване по работо от реску енергийни фирми
И т. н.
06 Март 2007 12:12
Как да се разбира :

Хората, обвинени в определени престъпления в графство Уорикшър имат с 30 на сто [/size=2]по-голям малшанс[/size=2] да бъдат осъдени, отколкото хората, обвинени в същите престъпления в графство Бедфордшър.??

Език свещен на моите деди...

Редактирано от - bot на 06/3/2007 г/ 13:12:24

06 Март 2007 19:43
Другари,
не вярвайте? Това е провокация! Комунисти и ченгета са се разпищовили в ингилизко. Вие, бре FL, Olo, защо мълчите ? Каква е тая разсмърдяла се ченгесарска сган.Нали уж разгромихме КГБ и ДС? В една демократична държава това е невъзможно ! Демокрацията - това е светиня !....Няма нещо по-добро измислено от нея. Тогава? Ами ще търпим горното изписано и тва е . Май....
06 Март 2007 19:43
Всеки да разбира (разбирай спасява) както може, най-добре по единично!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД