:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ТАКТИКА

Радарът в Кавказ ще покаже кой ще влезе в НАТО

Обкръжаването на Русия продължава под предлог за блокиране на Иран
Снимка: Архив на "Сега"
Руските балистични ракети от ново поколение "Топол-М" привличат най-силно интереса на конструкторите на противоракетни системи в САЩ.
САЩ смятат да разположат в Кавказ радар от своята национална система за противоракетна отбрана (ПРО), заяви в Брюксел началникът на американската Агенция за ПРО генерал-лейтенант Хенри Объринг. Щатите сякаш се вслушаха в препоръките на руски военни експерти да разположат свой локатор не в Чехия, а примерно в Турция.

Става дума за мобилен локатор, какъвто може да се монтира за няколко дни - също като новите руски радари с висока степен на заводска готовност. Американското устройство в Кавказ ще изпраща сигнали за ракетни пускове на стационарния локатор в Чехия.

За пореден път, естествено, се чуха уверения, че новият радар няма да е насочен срещу Русия; щял да наблюдава Иран. Не бихме могли да го обърнем и да проучваме обекти в Русия. Дори да можем, радарът няма да сканира територията на Русия толкова надалеч, че да забележи пусковете на руски ракети, заяви генерал Объринг. Това наистина ще е трудно, доколкото Кавказкият хребет ще пречи за излъчването на сигнал в северна посока. Бившият главнокомандващ Руските военновъздушни сили Анатолий Корнуков обаче смята, че американският локатор в Кавказ "пряко засяга националната сигурност на Русия", тъй като "най-вероятно ще е радар за кръгов обзор" със задача да покрива южните региони на Русия.

Все още не се знае къде точно смятат американците да разположат през 2011 г. своя нов радиолокатор. Според повечето руски военни става дума за Грузия или Азербайджан. Тбилиси обяви военното сътрудничество със САЩ и НАТО за един от приоритетите във външната си политика. Там вече се чува, че евентуалното разполагане на елементи от системата за ПРО на САЩ в Грузия "може да изиграе ролята на възпиращ фактор спрямо Русия", че "Русия може да е по-сериозна заплаха от иранските ракети".

САЩ могат да разполагат подобни локатори от системата на националната си ПРО само на територията на свои съюзници в НАТО. Следователно, ако една от бившите съветски републики в Кавказ предостави място за радара, това автоматично ще ускори влизането й в алианса.

Най-вероятно радарът ще бъде монтиран тъкмо в Грузия, която "нищо не отказва на САЩ", твърди генерал-полковник Леонид Ивашов, вицепрезидент на руската Академия за геополитически проблеми. Той обаче не изключва като възможна позиция на радара и Азербайджан.

В тази връзка експертите припомнят скорошните посещения на американски и турски военни в Баку. Баку обаче ще вземе предвид и негативното отношение на Москва и Техеран към подобна възможност. Споменава се и за двете радиолокационни станции на САЩ, разположени вече на азербайджанска територия. Те впрочем са там, за да следят морски обекти, включително евентуални терористи, и не спадат към елементите от системата за ПРО.

Няма точни данни какво представлява всъщност американската ПРО, но изявлението на генерал Объринг бе първото официално признание, че Вашингтон няма да се ограничи до разполагането на обекти от ПРО само в Чехия и Полша. До момента нито военни, нито дипломати от САЩ не бяха споменавали открито за планове да се разположи радар в Кавказ. Говори се за 10 елемента от системата, три от които ще бъдат разположени в Европа.

В Азербайджан още от съветски времена действа радар, който Русия използва под наем. Локаторът излъчва сигнал в посока към Индийския океан и наблюдава въздушното пространство в радиус около 6500 км - Иран, Ирак и част от Индия. И Русия няма нищо против да предоставя необходимите данни на американците. Те обаче явно не са се отказали от идеята да разположат по периметъра на руските граници т. нар. двойки - радари, взаимодействащи с ракети прехващачи.

Кавказкият радар ще може да наблюдава действията на Руските военновъздушни сили в Черно море, Каспийско море и в Армения; дори да следи изпитанията и учебните стрелби на средствата за противовъздушна отбрана на полигоните в Поволжието и Казахстан. Леко усъвършенстван, американският локатор би могъл и да създава смущения за руския радар на системата за ранно предупреждение в Азербайджан.

Според руски експерти кавказкият локатор ще служи главно за откриване в полет на руските междуконтинентални балистични ракети "Топол-М", с чиито хиперзвукови маневриращи бойни глави не може да се справи никоя ПРО.
32
4131
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
06 Март 2007 00:37
Къде е оня русофил да ни светне из-под-робно за руските ракети, звездолети, вертолети, катюши, водки, сальодки и мезета с неизброимо съдържание на витамини и минерални соли, инжектирани у Русия чрез Китайското изобилие на течности и подправки-заместители на свинина жареная и оцетопроизводен хляб от Канадска пшеница.
06 Март 2007 02:03
Може и насред Москва да сложат радар, Горби ще разреши по-всяка вероятност.
06 Март 2007 02:19
Doomsday наближава. Носете си новите дрехи момчета.
06 Март 2007 03:02
A_Bulgarian_in_USA, не новите дрехи бре. Не си ли слушал "изпит по гражданска отбрана":
"трябва да ходиме бавно, да се загърнеме с бял чаршаф и да отиваме право кум гробищата."
- Защо това?
1. Да ходиме бавно за да не всяваме паника.
2. Да носиме бял чершав, защото той отблъсква слънчевите лъчи, значи ще отблъсква и радиационните.
3. Да ходиме право към гробищата, защото където ни цепне атомната бомбичка, направо да ни копаят.
06 Март 2007 06:51
Пропуснал си - да носим оръжието напред, за да не ни капе по краката...

Редактирано от - psg на 06/3/2007 г/ 06:52:38

06 Март 2007 06:54
Никой не може да ни светне,
но Руска ракета може да ни светне така че да ни се мръкне за последно.
Ама на някой им е на майтап, нищо че по-страшно и нищо по-лесно няма.
Русия през 2006 има 45% от полетите в космоса! Това става с първокачествени ракети, не с черешови топчета.
06 Март 2007 07:07
Миличките грузинци, има да си светкат с борина, или с конски фъшкии.Щот няма да имат газ за лампите.А пък глад, гла-ад!А ма пък като в оня виц, ще имат чувството за морално удовлетворение.
06 Март 2007 09:05
А Бългериън ин УСА,
Идиотите ги сърбят ръцете...
06 Март 2007 10:10
Уфф, някой може ли да ми обясни какво е това " руски радари с висока степен на заводска готовност"
06 Март 2007 10:51
Комар, това е вестник Сега, все пак... на некои теми статиите изобилстват от, да ги наречем по-меко, "неточности"...
06 Март 2007 10:54
Грузинците, кото изстрадал народ ги мислех за по-уравновесени, но явно съм се лъгал!
06 Март 2007 11:05
.. споко бре. до 2011 ни Грузия, ни Азер-нещо-си ще има ...
06 Март 2007 11:07
Не обвинявайте напразно вестника.
Простотиите са си оригинални руски.
Натиснете тук

Предполагается, что это будет мобильный локатор, который можно установить за несколько дней. По этому параметру он напоминает новые российские радиолокационные станции высокой заводской готовности.

Редактирано от - Лунатик на 06/3/2007 г/ 11:09:45

06 Март 2007 11:36
Лунатик, мерси!!
"В основу построения РЛС положен принцип "высокой заводской готовности". Это означает, что контейнеры с радиоэлектронными комплексами собираются, настраиваются и проверяются на заводе-изготовителе и уже в готовом виде доставляются для монтажа на техническую площадку. При этом площадка для развертывания РЛС не требует сложного инженерного обеспечения и по размерам сопоставима с футбольным полем. Такая структура построения дает возможность легко и быстро модернизировать РЛС в процессе эксплуатации. В этом существенное отличие "Воронежа" от станций предыдущих поколений, имевших жесткую архитектуру, при которой конструкция формировалась в процессе разработки и практически не менялась до конца эксплуатации. "
Ми ***** да вземе да го обясни!!

Редактирано от - bot на 06/3/2007 г/ 11:42:15

06 Март 2007 12:05
Дали пък Русия няма внезапно да си подобри отношенията с Куба и някак си спонтанно, Американците да се откажат от плановете си за ПРО в Кавказ?
Дано по това време в Белия дом да няма бушмени.

06 Март 2007 13:19
Тия янки вече много си разпасаха пояса. Нахално се настаняват навсякъде под носа на Руската мечка. Май скоро Русия ще им покаже среден пръст!
06 Март 2007 15:37
Соревнование асимметричных ответов
Натиснете тук
06 Март 2007 17:58
Пейчо Пеев, чел съм я тази статия. Пази Боже от този ден, когато 1000 междуконтинентални ракети с по десет глави всяка ще паднат върху Русия (или някъде другаде). Чудя се, каква ще е радиацията в Чикаго?
06 Март 2007 18:18
линкирах я за асиметрични отговори по.горе, изглежда безстрастен анализ, дава и повече подробности, бъдещето, в космоса ще са му оръжията вероятно
06 Март 2007 18:25
Демокрацията в САЩ е в криза
Рамзи Баруд*
....................
Натиснете тук
06 Март 2007 18:46
Спомням си за една песен на Сабат, май се казваше War Pigs. Някой трябва да ги събере тези прасета по целия свят и да ги натири на Марс (или пък да ги направим на пържоли).
06 Март 2007 18:52
що ли се сещам за оня виц за лелята на ярузелски
06 Март 2007 19:09
Под "радар с висока заводска готовност" се има в предвид радар който може да се използва по предназначение веднага след като напустне завода производител. Това значи, че не е необходимо да бъде специално инсталиран, настройван и прочее, а направо може да изпълнява задачите за които е бил построен. Към този вид радари се отнасят предимно мобилните радари.
06 Март 2007 19:32
Питам се кому к.... ще крепи САЩ досами границата на Русия? Русия да има установки на границите на САЩ? Няма! Има ли вече кътче на планетата, където американците да не са се настанили като у дома си? Това е гадна игра с огъня, както казват дедите ни в пословицата. Защото Русия не е Ирак или Иран. А с политиката си за световно господство САЩ вървят към нова студена война. Да се молим само да не стане гореща. Защото тогава с Русия ще са и Китай, и Индия.
06 Март 2007 19:35
Лелеееей! Пак ни звладяха американците! Ега си агресорите!
06 Март 2007 19:48
снимката е мейлем за Душето... Душе, ела бе, не сме си представяли че може толкова да ни липсваш
06 Март 2007 20:08
"Руските балистични ракети от ново поколение "Топол-М" привличат най-силно интереса на конструкторите на противоракетни системи в САЩ."
Идиотщината на Русия е неописуема!Неописуема е и сервилността на продажната българска преса!

06 Март 2007 20:33
schopova, не се впечатлявай от големината на бойлера на снимката!
Той сигурно не работи!
Русия има силата на един американски щат.Американците имат около 30 толкова "мощни" колкото( скапана) Русия.
Ако прибавиш Русия и Китай силата им ще нарасне на 2(два) американски щата!
Но Индия не е фактор в това малоумно комунистическо уравнение, защото
Индия е СЪЮЗНИК‌ ‌ ‌ ‌ ‌ НА САЩ!Един от най верните и дългогодишни!
А САЩ е най големият пазар за Китай.И втори в света(след Япония) купувач
на САЩ облигации!
И Китай има малко(нищо) общо с Русия!
Русия е малка, слаба, злобна държавица която да се самоизтъкне рискува самото с съществувание!


06 Март 2007 22:25
FL ти си болен, бе брат. Ако Русия беше това, за което бленуваш, защо ще я ограждат с ракети от вси страни и американски ботуш ще марширува във всяка европейска лакейска страна.
Бушмените ламтят за руския петрол, но за тяхно нещастие Русия не е Ирак. Дано да имат "късмета" Венецуела и Боливия да им спретнат малка интрига в Латинска Америка, тогава ще е сеира.
06 Март 2007 22:34
Форумният олигоFLен се е разпенил от злоба пак и даже е описал личния си враг със собствените си качества - "малък, слаб, злобен"...
06 Март 2007 22:52
Имаше един стар анекдот за един редактор, който получил писмо със стихове от млад автор, с молба да ги редактира и публикува. В писмото си младежа пишел че никога не слага запетайки, затова моли редактора да постави запетайки, където е необходимо. След като прочел стиховете редактора отговорил: "Млади господине следващия път изпратете само запетайките, стиховете ще напиша сам". ФЛ, следващия път изпрати само удивителните мой човек, форумците сами ще се досетят какво искаш да кажеш.
Сега за радара - не забравяйте че нито тоя радар, нито радара в Полша и ракетите в Чехия все още са факт - просто двамата глобални играчи на покер се надцакват един друг с бомбастични блъфове. Иначе до 2011 - време много или иначе казано - един президентски мандат в САЩ, ако новия президанс е демократ, току виж се отказал от прекалено скъпата ПРО или се концентрирал върху близката чужбина - Южна Америка. Просто САЩ и Русия си вдигат мизите, артикулирайки войнствени слова. Що се отнася до "внезапния удар" по Русия че после да се унищожат оцелелите ракети - достатъчно е само една подводница да под леда на полюса и целия план на САК отива на кино. Не защото една подводница може да унищожи цялата територия на САЩ, а защото ще е достатъчна за да убие около няколко милиона души, което ще е неприемливо за дИбелите реднеци.
06 Март 2007 23:58
Ех тази съблазнителна Тпол от ентърпраиз!Само че е руска! t
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД