:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,367,097
Активни 114
Страници 2,644
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Привидения в мъртва мъгла

С призиви, взети сякаш от пиесата на Дарио Фо "Няма да платим, няма да платим!", на обществената сцена излязоха анархистите. Младите хора отидоха пред столичната "Топлофикация" в неделя, за да повикат срещу раздутите сметки и да предложат фискална амнистия за всички задлъжнели - да платяла вместо тях държавата...

Ако съдим по масовостта на демонстрацията, то само няколко десетки столичани поддържат идеята. Ако съдим по угрижването на сегашния шеф на "Топлофикация", то към 60 % от абонатите не си плащат сметките и дружеството скоро ще фалира. Умислих се.

Когато спонтанен анархизъм овладее разплащанията и масите, от миналото изплуват призраци.И всяка държавност започва да изтръпваАнархистите биха казали: че какво по-хубаво от това. Аз обаче, отвъд сложния си коктейл от чувства към тях (смес от симпатия, ирония и скепсис), бих казал: това е най-лошото, което може да ни се случи в момента. Тоест изтръпването на държавните крайници и прочее паралитични синдроми на институционалността.

То винаги връща към социалната джунгла; изобщо към джунглата. А там по-силният яде по-слабия, при това възможно най-чевръсто - за да не дойде още по-силният и да постъпи така с плячката му, с него, или и с двамата. В това отношение усилията на Кропоткин да открие в природата нравствено начало и изначална доброта са главно трогателни*.

Такива съчинения се пишат по-лесно, ако не си в прекия обсег на гладни тигри, комари или вируси.

Кризите на институционалността биват два типа - или когато институциите са слаби, меки и корумпирани и не си вършат работата, или когато са твърди, жестоки и очевидно несправедливи. В първия случай се върви към джунглата, във втория - към натрупване на скрито недоверие и ненавист, прегряване на котела и неговото пръсване в най-слабите му места при първа възможност.Нощта ражда от мъртва утроба

вековната злоба на роба -

своя пурпурен гняв

величав... -така почва великата си поема "Септември" Гео Милев. Когото удушиха в разгула на фашисткия терор в полицейските подземия на София през май 1925 г. Разгулът дойде след зловещия атентат през април същата година в черквата "Св. Неделя" 1925 г. Атентатът дойде след разгрома на Септемврийското въстание и последвалите го репресии. Септемврийското въстание дойде след Деветоюнския преврат на Ал. Цанков и отрязаната глава на Александър Стамболийски... Александър Стамболийски дойде след Войнишкото въстание, Войнишкото въстание дойде в тандем с Националната катастрофа под скиптъра на Фердинанд...

Или ако се върнем към метафорите на Гео Милев:Агамемнон уби Ифигения -

и загина.

Клитемнестра уби Агамемнона -

и загина.

Орест със Електра уби Клитемнестра -

и загина.Впрочем списание "Пламък", където е отпечатана поемата, е излизало с подкрепата на видния ямболски анархист Георги Шейтанов, който често е публикувал там свои статии. Обаятелният Шейтанов е гостувал на Гео Милев и както пише вдовицата на Гео - Мила: "Конкретно не мога да си спомня отделни разговори и затова ви предавам общото си впечатление от контакта на двамата незабравими приятели. Вие сте прав: Гео клонеше вече към анархизма и за мене беше ясно, че това става под Шейтаново влияние". **

Веднъж бях у дома на един наш съвременен анархист - Георги Константинов (когото преди няколко дни Петър Стоянов номинира за член на Комисията за тайните на бившата ДС, но срещу когото самите седесари възроптаха, а Национална служба "Сигурност" отхвърли). В една книга, превод от френски, свързана с политическите ориентации на домакина,видях печат - "NI DIEU, NI MAITRE"- Ха, това е като в "Септември" - възкликнах аз - "Без Бог, без господар!"

- Че Гео си беше наш, Шейтанов го издържаше... - подхвърли поборникът, наказан на 20-годишна възраст с двайсетгодишна присъда, задето взривил паметник на Сталин в Борисовата градина.

Впрочем Шейтанов със съратника си Желю пък уби професора от СУ Никола Милев, "който не бил убил никого, но идеите му убили мнозина"..."Желю вече изгърмя, аз - по стражарите и - така... Беше мръсник - ми каза Георги.***

Шейтанов също го убиват - според версиите това извършва чета, предвождана от Йонко Вапцаров... Да, правилно се досещате - бащата на поета Никола Вапцаров. Спори се само дали то е станало край Горна Джумая или край Белово...Вероятно и на Шейтанов са му отрязали главата - единият открит по-късно скелет е обезглавен.

Съдбата на самия Никола Вапцаров я знаем...

"Тя вещае възмездие - и всичко се сбъдва" - пише Гео в "Септември".

Мисля си, че поемата на българската историческа реалност е доста по-зловеща от Геовата творба.

И си мисля също, че "Топлофикация" стана нещо като раково образувание в организма на българската институционалност. Каква терапия ще приложат правителствените хирурзи, не знам. Най-лошата обаче ще бъде извръщане на главата към по-неутрални пейзажи.

Защото не след дълго от такива пейзажи изпълзяват същите онези "привидения в мъртва мъгла", справка Гео.

-----

* "Нравствените основи на анархизма" - Университетско издателство "Св. св. Кирил и Методий", ВТ.

**Мила Милева, 30 октомври 1944 г. Из "Биографични бележки за Георги Василев Шейтанов от Иван Шейтанов."

***Пак там.
32
3383
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
05 Март 2007 23:29
А-а-а-а-а-а, не така, Бойко--Гео е бил член на БКП, недей така се отмята от партийното другарче. Вапцаров--и той комунист. Друг е въпросът доколко комунизмът и анархизмът са двете лица на една и съща МОНЕТА. А истината е една, и елементарна, при това: тръгнеш ли по пътя на "хайде сега да разрушим този гнил свят и да построим нов, та да дръкна", си свършил. Направо си отлетел за топлите страни. Щото тоя пиниз с "новия свят", дето никой още не го е видял, е един стар трик да се откраднат МНОГО пари от глупаците.
06 Март 2007 00:14
ами май държавата ми е мъртва мъгла за хората си, в другите мародери монополисти нема, протест, нормално е, въоръжени ли беха, що са страшни, ще падне от власт тричленката, нема да изгрее слънцето, онези дни вот на недоверие уж, обаче не искали сваляне на правителството, ами за какво е, за гюрюлтия ли, малий страх
06 Март 2007 00:19
Преди са се трепали за идеи, сега се трепят за пари.
06 Март 2007 00:21
Сега е по-добре
06 Март 2007 00:33
"Тоест изтръпването на държавните крайници и прочее паралитични синдроми на институционалността." Държавата отдавна е изгнила отвътре, откъм главата най вече, за какво изтръпване говорите?!


"То винаги връща към социалната джунгла; изобщо към джунглата. А там по-силният яде по-слабия, при това възможно най-чевръсто - за да не дойде още по-силният и да постъпи така с плячката му, с него, или и с двамата." Че сега да не би да не е джунгла, а? Изобщо е такова блато, такава джунгла гъмжаща от пиявици и кфо ли не...
06 Март 2007 00:47
Някой май копира стила на Д. Иванов.
06 Март 2007 01:14
Баси пикиращия прелет над най-кървавата и оплетена част от новата българска история е направил Ламбовски...
Нещо не му се е удало особено обаче
06 Март 2007 02:56
Еми това е прелитане, а не учебник или роман да речем. На мен пък ми хареса. Всичко си има - и исторически факти, и поезия, и ужасии, и поука.
06 Март 2007 08:29
ами щом всеки протест тук плаши, време му е дс да организира правилно послушно гражданско общество
06 Март 2007 08:48
Статията е много добра. Хвърля светлина от един интересен ъгъл върху един етап на българската история и го пренася сега. Тогава е бико времето след Втората национална катастрофа, сега е времето на Четвъртата национална катастрофа, дето някои са я кръстили ДЕМОКРАЦИЯ.
Статиите на ламбовски все повече се доближават по стил и качество до тези на Дмитрий Иванов.
Prostbulgarian Оправи си понятията. Гео Милев, както хербст и Румянцев (последния май е бил земеделец) никога не са били членове на БКП и Ламбовски правилно го е обрисувал. Никола Вапцаров е бил, обаче член на висшето ръководство на комунистите.
06 Март 2007 08:58
Prostbulgarian
Друг е въпросът доколко комунизмът и анархизмът са двете лица на една и съща МОНЕТА.
Само, човек като ти види ника се вижда, че си сбърканяк под влияние на члга-историята. Само в твоята задръстена глава може да се пръкне по-горната мисла. Има много дълбиока разлика между комунизма и анархизма, въпреки, че и двете течения са революционни.
06 Март 2007 09:56
В тая "анархистка" идея има нещо елементарно - аз не искам да плащам на мошеници, да им плати държавата. Кой е държавата - тия дето плащат данъци. Аз не плащам - значи да плащат баламите. от тука да хванеш пищова и да си намериш "доходи" се иска само кураж и инициативност!
06 Март 2007 10:24
Маркс този път е прав, че има разликата между комунисти и анархисти. Анархистите са против държавата въобще, докато комунистите за за държавата и то държавата с главно Д. Личността няма значение, държавата е тази, която определя напълно съдбата на човека. Етатизъм, доведен до крайност.
А че са революционни течения - революционни са. Анархистите искат да рушат въобще, а комунистите първо разрушават до основи, после създават "нов ред". На който този ред не му харесва - до стената!
06 Март 2007 10:44
С риск да скандализирам мнозина ще кажа, че някои статии на Ламбовски са по-достойни за уважение от навремени психеделичните блуждаения на Дмитрий, защото не бягат от яснотата, която в публицистиката е закон на жанра. border=0 id=img>
06 Март 2007 11:29
Където няма държава - има свобода.
Където има държава - няма свобода.
Където има българска държава - има Вальо "Топлото", Р. Овч., Агент Гоце, товариш Серьожа, и т.н. и т.н., сиреч, геноцид към българския народ.
06 Март 2007 12:01
Ламбовски е добър писач, но тук заема позиция, която за мен подлежи на критика.
Тезата, че и най-лошият ред е по-добър от липсата на ред е старческа заблуда.
Защото най-доброто нещо е РАЗВИТИЕТО. А за да има развитие трябва да е разрешена ПРОМЯНАТА.
А не да се стискаме за статуквото.
Който много се привърже към удобствата (да няма комари, и т.н.) - трябва да му светне червената лампичка на таблото - че горивото свършва.
В чисто личен план - не пречи.
Но ако социалната ти роля е да въздействаш - дали е редно да внушаваш на хората, че е по-добре да търпят?
Защото лично ти си си намерил топло и удобно местенце?
Май сме се залежали нещо, а Ламбовски?
06 Март 2007 12:21
Има и още един план в който трябва да се разгледат писанията на Б.Л.
Анархията - лошо; ред - хубаво.
Ред имало в държавата, иначе щяло да стане джунгла. В която по-силният изяждал по-слабия.
Налага ни се идеята, че в България днес има ред, не е джунгла.
А дали е така?
Управлението е тотално мафиотизирано, без остатък.
Общите ресурси се разграбват системно и безскрупулно.
Слабите се изцеждат всячески чрез злоупотреби от всякакви възможни монополи, обикновения гражданин е напълно беззащитен.
Доходите се поддържат на нива под социалния минимум, на пенсионерите се подхвърлят смешни суми с които дори биологично не може да се оцелее.
Като им се обяснява, че толкова позволявала системата...
Сякаш щом системата е виновна те ще започнат да живеят от фотосинтеза?
И това при положение, че те са били коректни платци към държавата през целия си живот, срещу ангажимента на същата тази държава да им осигури спокойни старини.
А сега държавата им предлага само една бавна агония.
И това - не е джунгла?
06 Март 2007 13:36
Абе не разбрахте ли досега че цялата шумотевица по топлофикация е дирижирана планирана многоходова комбинация за евтиното й продаване - на цената на няколко софийски апартамента.
После като я продадат всичко ще си дойде на местата - цените ще се дигнат още 3 пъти, кресливите недоволници ще изчезнат като с магическа пръчка, и всички ЩЕ ПЛАЩАТ.
06 Март 2007 14:23
а бтк без комбинация го подариха
06 Март 2007 15:00
Круелке
Въпреки, че ме похвали аз ще те критикувам.
И това, че комунистите са за държава с голямо Д не е вярно. Това се е наложило като мнение от практиката на Сталин. Той се е видял принуден да използва държавата като инструмент за установяване на социализъм в една страна.
Комунистическарта теория на Маркс и Енгелс и донякъде на Ленин е, че държавата трябва да отмре, а на нейно място да управялва социалистическото общество.
Даже Ленин след Октомврийската революция е бил против водещата роля на болшевишката партия. За него водещи трабвало да бъдат съветите. След избухването на гражданската война, обаче реалностите го принуждават да приеме ръководннта роля на Болшевишката партия. Която роля и най-вече ролята на нейния апарат, който се враства в държавата са силно нараснали при Сталин.
Имено 0при Сталин нараства ролята на държавата, нещо, което Маркс не го и мислил.
Това е разликата между ИДЕИ и РЕАЛНОСТ.

06 Март 2007 15:11
В общият безпорядък, все пак трябва да има някакъв ред. Но реда е троен и няма как, ще има безпорядък. Крачка в страни и става хаос.Те крачките в страни са доста.........
06 Март 2007 15:23
Марксе,
Не може да се каже, че ролята на държавата при социализма намаляваше по някакъв начин за сметка на социалистическото (гражданското!?) общество. Поне аз не забелязах подобни тенденции.
06 Март 2007 15:46
Марксе,
За съжаление в почти всички революции досега "самодейността на масите" много бързо била задушена от бюрокрацията.
Така в Русия болшевишката бюрокрация най-първо разгонила Учредителното събрание и фактически превърнала съветите - тези "спонтанно възникнали" органи на народната инициатива - в марионетки на партията още в 1918 г. Върхът дошъл, когато в 1921 (при Ленин) Червената армия жестоко смазала бунта на матросите в Кронщат (уж гвардейците на революцията), въстанали с лозунга "вся власть советам, а не партиям". Така станало и във Френската революция.
*
Единствено американската революция (особено Т. Джеферсън) си поставяла задача да осигури "добро управление", а не "да реши социалния въпрос" (понеже такъв нямало, всички свободни бели били имотни). Джеферсън много държал всеки гражданин да участва лично в управлението, така щото никога да не се отегчи от политиката и я остави на бюрократи и "експерти". Затова искал окръзите (counties) да се разделят на участъци (wards) достатъчно малки, щото всеки гражданин по всяко време да заема поне по една изборна длъжност.
*
Хана Арент има хубаво изследване по въпроса (Between Past and Future, 1959).
*
В България анархизмът също има стари корени, от времето на богомилството и особено от Ботев. Българският анархизъм е досущ като американското ляво либертарианство. Спомни си какво пише Ботев за сдруженията на българите - църковни, просветни, цехове, които виждал като зародиш на бъдещата минимална бълг. държава.
*
Анархизмът и либерартаианството са най-подходящи за утопични "естествени" общества от разумни и честни селяни и занаятчии, живеещи в малки села или градчета с проста политическа структура в сравнителна изолация едни от други. Но и в съвр. сложно масово общество има място за някои техни елементи.
*
От друга страна, в общества с голямо тоталитарно изкривяване има нужда от държавно ръководство против настроенията на мнозинството - пример Германия след 1945 или България след 1989. За известно време.
*
Критерий дали ръководството е било право да върви срещу настроенията на мнозинството е възникването или невъзникването в скоро време на наистина самоуправляващо се общество, на нов консенсус.
06 Март 2007 15:57
социалистическата държава беше голям майтап, с бутафорни институции, номинална правова държава при паралелни структури и истинска власт на комунистическата партия, недемократична и деспотична, с милюционерско насилие и репресии на тайните си служби при безсилни органи на държавната власт, та приликите със сегашни модели е привидна
06 Март 2007 16:42
Прав си Марксе , най -напред Маркс , Енгелс и Ленин искаха държавата да отмре, после най-верните им ученици Сталин и Пол Пот изпращаха масово гражданите на тези "отмрели "държави na вечна екскурзия в царството на Хадес . Накратко казано , комунизъмо за живи ора не беше .
06 Март 2007 16:45
Ламбовски отдавна дълбае в лявото и явно му се иска, но не му стиска. Имаше едно интервю правено преди време с едни анархисти тук - та там нямаше каквото казаха хората, но имаше излияния на самопровъзгласилия се български АТТАК-ист.....

защото не е достатъчно да ти счупят камерата в Генуа, за да се изтъпаниш като разбирач на анархисти и други. Иска четене и или ЖИВИ срещи с прочели вече.

А тези дето бъркат анархия с хаос - какво те? Лаици с претенции.
06 Март 2007 16:53
VUTE GRAOVSKI,
/:/ "Прав си Марксе , най -напред Маркс , Енгелс и Ленин искаха държавата да отмре..."
......................................... ......................................... .....................................
НЕ са "искали", а са ПРЕДВИЖДАЛИ! Основанието им за това и такова Предвиждане е било, че ВСЯКА държава е държава на господстващата Класа/ което е точно така!/, а когато Класите "отмрът"- каквото им е било Предвиждането, отнасящо се за БЕЗкласовата комунистическа държава на ВСЕНАРОДНАТА Собственост върху Средствата за Производство!- логично им се е струвало да отмре и Държавата! ТОЛКОЗ!
06 Март 2007 17:00
Марксе, простак си и простак ще си останеш--Гео Милев бил подал молба за членство в БКП няколко месеца преди да бъде екзекутиран. Това и бабите от твоето село го знаят.
06 Март 2007 17:04
Що се отнася за разликите и приликите между комунизъм и анархизъм, съм писал:
Друг е въпросът доколко комунизмът и анархизмът са двете лица на една и съща МОНЕТА.
Думата МОНЕТА е "капитализирана" за да подчертаем меркантилния характер на тези "идеологии." Никъде не казвам, че анархизъм и комунизъм са еднакви, а две страни на едно и също нещо: БЕЗОГЛЕДНО ИЗБИВАНЕ НА ОПОНЕНТИТЕ.
06 Март 2007 22:12
Бих казала, че правото на граждански неподчинение е съвсем резонно право, гарантирано от Конституцията, тогава, когато е нарушен Обществения договор между управляваните и управляващите. Договорът отдавна е нарушен нагло, безцеремонно е цинично. Единственият достоен отговор на гражданството е да предприеме още по-решителни стъпки в посока на масово неподчинение, улични протести и предизвикване на предсрочни избори, на които да се измете цялата крадлива политическа класа. Що се отнася до анархията, която кара автора да подскача като ужилен, то ние си живеем в анархия от години. Т.н власт събира само данъци и такси. Значи така! Няма да платим!!!
06 Март 2007 23:40
Тоя, Първичния българин явно е съвременник на Гео Милев! t
07 Март 2007 00:00
Параграфе , он комунизъмо на теория може и да беше убав ама на практика невъзможен . Абе и я у началото на 60-те години кога бех у първо или второ отделение и кога Хрушчов обяви че вече е комунизъм мислех че от НАРМАГ -о през търби че изпращая на вересия /на всеки според потребностите / марципани и алва а от ХОРЕМАГ-о кебапчета и лимонада а стоях по 6-7 часа на опашка у наща селска фурнья да купим лебо за купони /помним - 2 леба на 3 човека /.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД