:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реакции

Хем критикуваш монопол, хем създаваш такъв

Премиерът се опълчи срещу Българския лекарски съюз, но правителството му предлага създаването на негов аналог за ветеринарните лекари
Снимка: РОЙТЕРС
Законите, регулиращи ветеринарната дейност у нас, нямат нищо общо с пазарната икономика и обслужват повече чиновниците, отколкото ветеринарите.
В заключителното си слово в дебата по вота на недоверие министър-председателят д-р Сергей Станишев не пропусна да разкритикува политическите си противници от някогашното ОДС, че са изградили Българския лекарски съюз като стопански субект, а не като съсловна организация. И вероятно е прав. Е, да де, ама същият този премиер е сложил подписа си под внесен точно преди месец в НС от неговото правителство проект за закон за националната съсловна организация на ветеринарните лекари в България, който предвижда нещо точно такова - даже повдигнато на квадрат! В започналото в парламентарната комисия по земеделието и горите обсъждане нейният заместник-председател от НДСВ на практика си призна, че целта на закона е именно създаването на паралелна на Националната ветеринарномедицинска служба структура, която просто постоянно да й бъде в услуга. Малко им е на ветеринарните чиновници една НВМС, та решиха да си правят и втора. Замисленият според проекта съюз действително няма да е обществена организация, а просто филиал на НВМС. Явно ветеринарните чиновници така успешно се репродуцират, че структурите на МЗГ са тесни вече за тях - и искат да сложат ръка и върху гражданския сектор.

Цялостната логика на предлагания проект си е съвсем да стисне за гушата мислещите ветеринарни лекари, но и конкретните безумия са много - например предвидено е определяне на минимални цени, под които ветеринарният лекар да не може да слиза (и оти ги ручахме жабетата, та да ни признаят за действаща пазарна икономика), предвиждат се строги наказания за "уронване на доброто име и авторитета" на новия съюз (нека да позная - изкараш ли на светло някоя далавера на шеф от организацията - разбира се, уронваш доброто му име - следва наказание), не се предвижда мандатност за председателите (така де - уронване на доброто име на съюза ще е да се съмняваме в качествата им) и т.н. Но особена фрапираща е предвидената в преходните и заключителните разпоредби процедура по учредяване на новия съюз - тя е така направена, сякаш всичко се знае отсега и трябва просто да се съберем, за да прогласуваме началници, устави, правилници и всичко останало.

Проектът дава допълнителна тежест и на две родни безумия от Закона за ветеринарномедицинската дейност - ограничението да практикуваш само в един "ветеринарен участък" (понятие, което трябва да бъде изтрито от правния мир) и само при наличие на кабинет, клиника или лаборатория, т.е. сега нямам право да обслужвам клиенти от съседното село (защото било от друг ветеринарен участък! - като че ли държавна граница ни дели, а не един канал само), а дори и в моето, за да практикувам, трябва да си оборудвам кабинет, който така и ще си стои без никаква полза, защото така или иначе на село се ходи по домовете и стопанствата. Хората се сдружават, защото имат общи интереси - толкова е елементарно! Сдружаване в името на създаването на нови чиновнически работни кресла за съсловието - наистина не знам дали това е патент само на родните ветеринари, но със сигурност знам, че от това ще загубим всички - и като съсловие, и като общество, и просто като хора.
3
2954
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
06 Март 2007 00:05
Няма по закостеняла структура, останала нейде в колективизацията от държавната ветеринария. Дори прословутите и известни извън пределите ни и в ЕС полиция и съдебна система, сигурно са по дръпнали от ветеринарията. Досущ по тошовото време държавният монопол там се нуждае от БЗНС и превръща съсловната си организация във формална креатура, какъвто винаги е бил съюза на ветеринарните лекари. За негови председатели винаги са избирани текущи политически фигури, които са били заменяни със следващите, съобразно престоя им във властта, но тъй като никога някой е разчитал нещо на тях, нито е очаквал да вършат някаква работа, нито някой е имал илюзии, че нещо може да се промени, или е разчитал на този съюз да му брани интересите. Сбирките му преминават като на 11 ти конгрес на БКП -формалност, фалш, пунт и пластика. Положението във ветериарията е силно усложнено от много фактори:
-случайно избраните министри на земеделието, създават ниско уважение и отлив на внимание от политическите централи, медии и общество. Проблемите на земеделието почти не се разискват, а като се разискват, от това не следват никакви трусове и промени.
-всичко това създава сянка, в която виреят съвсем тихо и кротко некадърници. Че колко предавания трябва да направи Ахчиева, че колко години вече продължава това, че колко писа Румяна Пенкова-резултат-никакъв. Няма кой да изрине Авгиевите обори-глас в пустиня.
Практикуващата ветеринария до такава степен е обезличена от глупостите на вълкочервенковските чиновници, че наистина единственото разумно решение е човек да я напусне. Съсловието е принизено, обезличено и маргинализирано напълно. Никога да се назовеш ветеринар не е предизвиквало толкова снизходителни усмивки. Нещо като "Кажи му ветеринар и не го обиждай повече" Мнозина не работят по професията, всичко свястно, читаво и мислещо отдавна е напъдено-защото ситемата не търпи мислене.
Службата, овластена от държавата е тежка, бюрократична като ГУЛАГ от сталиново време, с подобни порядки и пак толкова неефективна.Т я е напълно затворена и оставена без контрол и няма нищо чудно в щенията си да постави и практикуващите под опеката си-както и досега е било. Няма нищо чудно в недоразуменията, направени като закон-щото обратното би било изненада-такава структура не може да роди нещо разумно и действащо. Често сме писали, че работата изисква ум, усилия, а прислужването – само склонност към него, то е далеч по лесно. Оттам, че всяка бюрократично устроена система генерира и селекционира само и единствено некадърници, защото изхвърля другите, неустроени да прислужват. Системата се занимава с оцеляване, тя си измисля проблеми и ги раздува, за да има работа по веригата, а истинските, срещу които била направена да се бори, се разрастват необезпокоени. И винаги се получавало така, че организация има, а работата й не служи на никого – всички в тази организация служат само на себе си. Накратко:
Всяка бюрократична система създадена от обществото с неговите пари за да реши някакъв проблем, не само че не го решава, а го задълбочава, ако остане без жесток контрол за дейността си: нейните цели са само собственото и оцеляване и разширяване
Така и ветеринарията се състои от огромно овластено чиновничество, съсредоточено предимно в София и рехави бойци от окопите. Практикуващите от 86 насам бяха подложени на 6-7 реформи, през които бяха прехвърляни от ръка на ръка между кооперации и държава-като пинг-понг. Накрая бяха заразяни на произвола на съдбата, като на всичко отгоре чиновниците, останали в кабинетите си ги държаха за гуша, без да им плащат нещо, освен трохите за масовите мероприятия-накрая им взеха и тях И пак искат да ги командват, без пари, само с такива съсловни простотии- да им вършат работата и да им се отчитат както при Тошово, докато и последния от тях им покаже среден пръст и отиде да дои крави в Испания.
Надеждата е Брюксел, но и те вдигнаха ръце и само вадят червени картони. Не за чиновниците, обаче-за всички нас.
Да не се чудите после що ядем това и онова.
Щото няма кой да хване за ушите и покаже вратата на тия недоразумения и да поиска сметка от червена централа, предложили ги да си разиграват коня като през 54та..


Редактирано от - Зе Мария на 06/3/2007 г/ 21:44:56

06 Март 2007 08:53
За 17 години да знаете някакъв монопол да е отпаднал? Демагогия и нищо повече. Брюксел нали и той си идва с фирмите. Но, иначе "пазарно" стопанство....
Как беше по Чудомир :"И ти стопанство имаш Стачооо, и чифлик ще ми правиш...."
06 Март 2007 12:17
Сърдечни благодарности към редакцията на в-к "Сега" за дадената ми трибуна! За свързаните със сектора ветеринарна медицина и животновъдство е жизнено необходимо да покажат на обществото, че от нас общ интерес е да ликвидираме най-сетне господството на малоумната чиновническа маса в тази сфера.
Зе Мария, почти с всичко съм съгласен, само принципно не приемам в нашата област да се предоверяваме, както на Брюксел, така и на международната ветеринарна върхушка - тя си е точно като нашата (само дето знаят да четат и пишат, а също и как да се държат пред камера ) - да не забравяме, че човекът-символ на тоталитарното управление на българската ветеринария, след свалянето му у нас, се издигна до най-високите върхове в международните ветеринарни структури. Впрочем, тия дивотии, дето ги правеше НВМС покрай истерията около птичия грип, нали изхождаха точно от тези "световноизвестни ветеринарни специалисти". Ситуацията е много тъжна, може, разбира се, и просто да махнем с ръка, но нека все пак, поне да се опитаме, да убедим народните представители, че, както съсловието, така и обществото, имат нужда от една съвсем различна съсловна организация, съответно - от един доста по-различен закон, в сравнения с внесения от правителството в НС законопроект.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД