:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 232
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Всяка дупка на пътя е опит за убийство

Без МВР и Агенция "Пътна инфраструктура" да бъдат натоварени с конкретна отговорност, няма да има пробив в намаляването на катастрофите
Емил Спахийски
Така се случи, че дни преди МВР да лансира поредните си идеи за ограничаване на инцидентите по пътищата, видях нещо, от което ме досрамя, че съм българин.

Поради собствената си разсеяност налях в резервоара на колата нафта вместо бензин и си осигурих незабравими мигове в компанията на "Пътна помощ". Досадна история, в която посред нощ трябваше да качим колата на платформата и да я закараме в сервиз. Минавайки по Околовръстния път - през участъка от Ботевградско шосе до сервиза в Горубляне, дъхът ми секна от видяното. Сякаш отивах да отразявам бомбардировка на НАТО в Сърбия. Без преувеличение, целият път в продължение на километри изглеждаше като дискотека - аварийни светлини, въртящи се оранжеви и сини лампи. Около дузина коли, предимно с чужди регистрации, бяха включили аварийките.

Пътуващите бяха излезли на пътя и изглеждаха доста стресирани. Гумите им бяха съсипани от ямите, а около тях като хищници обикаляха собственици на репатриращи автомобили плюс няколко полицаи. Ако не познаваш този участък от Околовръстното, нямаш шанс да ти се размине инцидентът. Момчето от "Пътна помощ" ме въведе в детайлите на нощния живот тук.

В тъмната част на деня, само на този участък кола пука гума почти през 5 минути. Според момчето



половината Горубляне бори кризата с тези дупки.



"Толкова са доходоносни, че дори някой да изсипе нещо в тях, за да ги обезопаси, ще дойдат с лопати и ще ги изровят наново", споделя спътникът ми. Като си помислих, че това се случва в продължение на много месеци, думата "българин" не ми звучеше гордо.

Досрамя ме, защото всички, които отговарят за пътищата и движението по тях, си затварят очите и бездействат. Някаква комисия подготви поредните промени в Закона за движение по пътищата, които, разбира се, са още по-жестоки, още по-безкомпромисни и са насочени единствено към обикновените шофьори (необикновени са тези със сините лампи). А аз вече не вярвам, че в МВР са в час със сериозните проблеми на пътя? Ето ви една сметка:

Самият министър Цветанов призна, че всяка нощ средно дузина коли правят инциденти. Според мен са много повече, но нека приемем, че са 12. Тогава за една година това ще са 4380 инцидента. Само в София и само на този участък. Мислите ли, че 4380 изхвръкнали от пътя коли не са предпоставка някой да загине? Повечето от жертвите са основно чужденци, които не са длъжни да са в течение на това кой краде и не стигат пари за асфалт, кой е безотговорен и какъв ни е манталитетът. В България има близо 19 000 км пътища и една трета от тях са в лошо състояние. Това са хиляди предпоставки за ПТП-та, наистина хиляди. Към тях можем да добавим и маркировката. Тя отсъства на ключови места, не е съобразена с особеностите на местността - на други, много често е подвеждаща или пътните знаци са заврени в короните на дърветата. В много от случаите това е добре дошло за катаджиите.

Така или иначе безопасността на пътищата е отговорност на МВР и Агенция "Пътна инфраструктура". МВР отново иска засилване на наказанията за участниците в движението. Няма лошо. Всичко, което може да спаси един човешки живот, си струва да бъде направено. Но тези мерки пак няма да бъдат ефективни, защото



отсъства отговорността на органите,



на които ние като обикновени шофьори се доверяваме. Доверяваме се на полицаите, но те не са ни помощници на пътя. Доверяваме се на тия, които маркират и поддържат пътя, но те не си мърдат пръста, дори когато от безотговорността им може да загине човек. Всяка една дупка, която с месеци не се маркира или обезопасява, е опит за убийство и трябва да се третира така. И понеже МВР никога няма да се постави в положението служителите му да носят отговорност, цялата тежест се прехвърля върху шофьорите. Дупката никога не е виновна, виновен е шофьорът.

Сега се удвояват глобите за превишена скорост. Паричните санкции, винаги съм твърдял, са най-ефективният модел на дисциплиниране. Но за да е работещ, трябва да е справедлив. Според мен от КАТ нямат идея към какво се връзват глобите - примерно средна заплата. Просто са смукали числата от пръстите си. Пътуващият ще-не ще нарушава правилата, особено на непознат път. Винаги може да се разсее и да пропусне скрит в храстите знак. И какво следва? 500 лева глоба? Моля, господин полицай, нека се почерпим! Но пътят не става по-безопасен така.



На пътя шофьор и закон трябва да бъдат партньори



За целта МВР и Агенция "Пътна инфраструктура" трябва да поемат своята част от обществения договор. Лично за мен е престъпление да си затварят очите за опасните участъци на пътя.

Нека вдигат глобите. Но ако колата ми попадне в дупка и потроша ходовата част, много моля да е ясно кого да съдя и какво обезщетение ми се полага. Както казваше Жорж Ганчев: "Дайте ми го - трите имена, ЕГН, адрес". Когато общата безотговорност се превърне в лична отговорност, ще видите колко бързо ще изчезнат дупките по пътищата и ще се появят ясни означения.

Знам, че идиотите на пътя няма да свършат и ще продължават да правят бели. Нормалните шофьори обаче са мнозинство и биха съдействали с огромно удоволствие на катаджиите, ако има ответната реакция.

Според КАТ новите промени ще намалят с около 35% на смъртността годишно. Ще добавя: ако МВР и Агенция "Пътна инфраструктура" поемат своята отговорност, гарантирам, че инцидентите ще намалеят с още 35 %. Не е ли просто гениално?
Снимка: БГНЕС
Жителите на три села в Община Павел баня протестираха миналия месец на подбалканския път София-Бургас срещу лошото състояние на пътищата в района.
40
11176
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
40
 Видими 
19 Юли 2010 20:04
Преди месец звънях на Гражданска защита, щото на Свети Наум, в платното към Хемус има дупка дълбока 20 см и от която целият рейс /94, 102/ може да излети от пътя....Дойдоха, оградиха го с лента, а дупката още си седи. Понапълни се с кал и мърсотия, но всъщност никой не го интересува, че я има. И никой не разпознава пълненето на дупки, като свое задължение. Мърлящина пълна.
19 Юли 2010 21:33
Спахийски, сефте комендантство!Интересно къде си живял досега?!Мей би в саут
Америка по следите на Че за когото си голям разбирач!
t
19 Юли 2010 22:03
Изключително силен материал на Емил Спахийски!

Доверяваме се на полицаите, но те не са ни помощници на пътя. Доверяваме се на тия, които маркират и поддържат пътя, но те не си мърдат пръста, дори когато от безотговорността им може да загине човек.

т.е. държва нямаме.
Дупката никога не е виновна, виновен е шофьорът.

Несъобразена скорост - 100 лв.
Мърлящина, безкрайна мърлящина, как няма кой да се засрами?[/quote]
19 Юли 2010 22:15
Статията много добре показва, какво е истинското ниво на ЦЦ, ББ и ГЕРЕБ като цяло.

Както и че Веселин Маринов прославя УБИИЦИ!

Схемата е проста: Дупка - глоба, първо предупреждение за кмета и общинския съвет.

Дупка - глоба, второ предупреждение за кмета и общинския съвет.

При третото предупреждение пътя се затваря, а кмета се дава на съд ОТ ПРОКУРАТУРАТА.

Лицето повече не може да се кандидатира за изборни длъжности.

Ако Бойко изобщо искаше да направи реформа, за 1-2 години можеше да изгони всички некадърници по този начин...

Той така и не разбра, че срещу една заплаха за обикновени граждани трябва да е реализирал две срещу чиновници...
19 Юли 2010 22:24
Искат от песа ми , в лична карта . Той чете дописките на "Сега" и в правилно се ориентира , да изчака изродите пред РПУ-то за към летището , да се посвършат , че тогаз да си смени табелата . Ама , като ми дойде реда , къде ли ще ми изчезне Митев и онез от химна , ме нащрафят , зарад закъснение да си сменя и аз не знам кво , вече ...
19 Юли 2010 22:40
Статията много добре показва, какво е истинското ниво на ЦЦ, ББ и ГЕРЕБ като цяло.


Това с дупките не е от сега, а поне от както карам.(1979г)Що го лепите на изброените по горе, не мога да разбера?Или само лаф да става, против това правителство?Толкова ли бяхте доволни от предишните, (все муцуни)и толкова ли сте недоволни от сегашните, не се разбира?Аз пък много съм доволен, от нашето ново околовръстно, и мисля че стана благодарение на това правителство.Местната управа се стресна, и малко се поразмърда.
19 Юли 2010 23:19
Към тях можем да добавим и маркировката.


Маркировката е христоматиен пример за родната корупция. Помня по социалистическо, боята на маркировката стърчеше 2-4 мм над асфалта. Сега да сте виждали подобна маркировка? В България няма такава. Интересно защо ли в по-бели държави като Унгария, Австрия, Франция, Германия, Англия маркировката е именно такава. Защо ли? Вероятно защото след нанасяне издържа поне 5 години, а не като тукашната -- макс. 3 месеца.

На въпроса кога ще започнем да ставаме бяла държава имам прост отговор -- когато почнат да полагат маркировка с дебелата боя.

Редактирано от - гошо на 19/7/2010 г/ 23:24:50

19 Юли 2010 23:23
Според КАТ новите промени ще намалят с около 35% на смъртността годишно.


Предлагам ако новите промени не доведат до желания ефект, да бъде поискана оставката на г-н Алекси Стратиев, н'ам к'ъв си шеф в КАТ.

На тоя вече 10-ина години му слушаме измислиците за справяне с жертвите по пътищата. Сега се бие по гърдите, че последните две години жертвите намалели. Естествено е, че са намалели, но КАТ нямат абсолютно никаква заслуга за това. Заслугата е единствено на кризата, поради която пътникопотокът е намалял, а с него и жертвите.
20 Юли 2010 00:58
Поздравления за автора!!

Отговорностите за състоянието на пътищата е на Агенция "Пътна инфраструктура", а това на улиците в населените места - на съответното кметство... И всички тези вкупом не си вършат работата!

Преди за поддръжката в София си имаше подразделение на Общината. Това им беше работата - да запълват дупки, да не оставят да се съсипват улиците на произвола на съдбата. С псевдо-демократите се появиха и куп "фирми", "фирмички" и заради тях - уж конкурси. А с това се постигна единствено корупция и вълна от безотговорност. Поради липса на контрол, фирмите не си свършват работата както трябва. Пестят от материали и блестят с некадърност. Примери ли?

1. Не са в състояние да направят кръпка с гладка повърхност и изравнено ниво спрямо основното платно. Вижте бул. България след "ремонта". А от улиците на Варна се хваща морска болест!

2. Рядко поставят течен асфалт в снаждането пълнеж - платно. Следващата зима или дори след един дъжд, "кръпката" се измиват.

3. Капаците на канализацията освен че масово са хлътнали от тежкотварните камиони с 10 и повече см., а след "ремонт" те си остават на старото ниво - получават се огромни падини с увеличаваща се дълбочина.

4. При ново строителство или ново асфалтиране стандарта е явно от времената когато 5т. камион бе най-тежкото возило! Дебелината на отделните слоеве настилка са далеч под сравнимите пътища в Европа. Това води до бързо разрушаване и хвърляне парите на вятъра!

Преди две седмици на косъм да разбия предница по отвратителното околовръстно между Пловдивското отклонение и това за Варна-Русе. Особено трагично е в последния километър преди излаза за към Варна-Русе!! Отсечките около В.Търново и Търговище са също в значително по-лошо състояние, отколкото тези в общини, Севлиево и Ловеч!

Това безхаберие си е наистина формено престъпление!

По софийските улици за по-малко от две години се разби предницата на колата ми, която бе изцяло подновена преди това - сега пак заради гнусната пътна настилка и дупките тип "бат' бойко". Така, че преди месец броих нова солидна сума за ремонт и подмени, защото ситуацията в София все повече се влошава. Да не говорим какви са второстепенните и малките квартални улици!!
Във Варна миналата седмица на косъм бе да си счупя картера, само чудо го запази, в района на Морското училище. Имах глупостта да вляза в странична улица зад спортната зала. Псувах на воля Киро-кмета и се чуваше зад две преки дори...

Направените разходи за ремонти по разбитите коли следва да се изискват от некадърните и безотговорни общини!

Не искам само да критикувам, за това: - Какво трябва да се направи?

1. Община София трябва да възстанови отново собствения си отдел за поддръжка и ремонт на улиците!! Само така могат да се избегнат криминалните с безотговорността си и палачорщина, фирми за ремонт на пътища и улици. Тези образувания изсмукват средствата без да има видими резултати.

2. Да се затегне драстично контрола над строителните фирми и тези за теца, газта, електро и телефонните изкопчии! Те прорязват напълно безотговорно улици, пътища и тротоари. А след набързо засипване и некадърно асфалтиране, оставят цели канавки напречно на платната след себе си! Не само улиците, но и разкопаните тротоари не се възстановяват от тях в първоначалния им вид.

3. КАТ да се задължи да затваря улици и пътни артерии, без да се интересуват за отклонения, щом по тях няма условия за безопасно движение! Нека тогава гнева на шофьорите да се излее върху виновните - некадърните, мързеливите и безхаберни дилетанти "грижещи се" за пътните условия!

ПП. Отклонения поради ремонти ли? Боже упази!! На два пъти минах миналата седмица през В. Търнова към Варна и обратното към София. Псевдо "маркировката" на отклоненията бе трагична, а и настилката на места бе почти непроходима - позор таварищи от община В. Търново!


20 Юли 2010 06:41
Псувах на воля Киро-кмета...

А, па язе го псувах за разбитите тротоари и уличната канализация.
20 Юли 2010 06:42
Автора, Eisblock,
Темата е актуална откак се помня.
Най-вероятно и ще остане такава.
Европейска Държава с по-лоша пътна настилка от няма.
20 Юли 2010 06:51
Аз минах оттам в неделя през нощта, след като бях минал 2500 км през цяла Европа.Чувството е ужасно, все едно си в трета серия на Лудия Макс. Няма по-мръсен, по-тъмен, надупчен и буренясал град ...Тъга...Как беше, proud to be bulgarian?
20 Юли 2010 07:09
Относно намаляването на смъртността с 35%... То ако след всяка глупава промяна в закона се бяха изпълнили предвижданията за намаляване на смъртността досега щяхме да сме се увеличили с поне 100% Няма да забравя как отчетоха 20% спад на катастрофите след въвеждането на задължение за включени фарове а същата година смъртните случаи по пътищата баха повече от предишната година. Абе щом им хресва... нека отчитат дейност.
20 Юли 2010 07:15
Her Vasko,
Така е при перманентната демокрация.Всички кметове на Града са само от демократичното котило.
20 Юли 2010 07:39
Уважаеми г-н Спахийски, изцяло съм съгласен с Вас. Всичко е точно както го казвате. Институциите отговарящи за пътищата трябва да носят отговорност. Само че това е колективна отговорност. Искате име, ЕГН и прочее, но това няма да помогне, защото политиката на тези институции се определя на по-високо ниво. На политическо ниво, защото самите тези институции са милиони пъти по-доходоносни от дупките на Околовръстното.

Рибата се вмирисва откъм главата. Ако всяка дупка е опит за убийство, то как да оприличим липсата на ПОС терминал и задължението да се плаща по 4лв за превод на глоба? Недай си Боже да си с карта в джоба, трябва да платиш и таксата за теглене от банкомат. Това е опит за кражба и е показателен за какъв манталитет става дума.

Плюс това, всичките тези неща са безпочвени. Дори и да имате имена, ЕГН-та и прочее... дотам. Не виждам съдия, който ще осъди КАТ. Всичко гнусно и помиярско в България започва от МВР и свършва със съда. Другото са празни приказки.
20 Юли 2010 07:56
Сякаш отивах да отразявам бомбардировка на НАТО в Сърбия.
пише авторът. ама как хубаво го е навързал или като бомбардировка на РВВС над Афганистан, може би...въпрос на алюзия.

иначе, Kaizer, телефонът за уличните дупки за София е 987 55 55. не звъни на Гражданска защита немат асфалт.
а горе на пряката след светофара с Милин камък на Св. Наум има друг не по-малко интересен проблем...точно на завоя има два контейнера за боклук, и нали е наклон и те са на колела веднъж единият се беше засилил по наклона срещу движението. повече не казвам


20 Юли 2010 08:15
- вярно за хоризонталната маркировка! КАТ трябва да глобяват за липсваща маркировка.

- дупките и въобще покритието трябва да са непосредствено задължение на общината (в нас. място разбира се). Оправданието, че някаква фирма не си вършела работата е детинско и обидно за държавата.

- КАТ трябва да глобяват общината за всяка дупка и наистина веднага да спират движението.

- да се забрани ограничаване на движението заради влошена настилка и прочие мизерни решения поддържащи безстопанствеността.
20 Юли 2010 08:15
Ако някой работодател не е взел мерки на работните места във фирмата му да има безопасни и здравословни условия на труд, следват санкции и глоби.
Ако държавата/общината не осигуряват здравословни и безопасни условия на живот, за да се трудим, то следват законови промени, за да ни глобяват. Параграф 22 в действие. Но колкото и да питаме защо плащаме данъци, няма да стреснем отговорните за това. А след като питаме и не ни отговарят адекватно, не е ли редно да попитаме по-настойчиво.
Иначе статията е вярна, спор няма, но ако случайно властите вземат да се самосезират и да проверят, ще излезе, че местното население нарочно е изкопало дупките. Ще се появи групата Дупкарите. Дори и някоя специализирана операция с това име ще заформи ЦЦ. Ще има и масирано медийно отразяване. Накрая Фандъкова и ББ ще отрежат лентата на някоя ремонтирана дупка и край. Все още помним "дупката убиец" на надлеза на бул. България, с чието поправяне ББ се зае когато стана кмет.
А докато не видите по всичките телевизии, че ББ е взел дупките на личен отчет, карайте с 5 км/час, т.е. ходете пеша. Така, хем ще живеете по-зравословно, хем ще икономисвате от безкрайни ремонти на автомобилите си.
20 Юли 2010 08:38
А изкуствено поддържаната фобия за скоростта е друго измерение на мизерията.
Трябва да се изчистят конфликтните точки.
По цялата първокласна извънградска пътна мрежа трябва да се осигури възможност за движение с минимум 90 км/ч. Всички включвания към главния път да стават с лента за ускоряване или там каквото трябва.
Всички знаци ограничаващи скоростта заради предстоящо кръстовище, предстояща баничарница или бензиностанция - не трябва да ги има.
Пътищата ги имаме за да се придвижим бързо и сигурно, а не за да храним обслужващите ги служби.

20 Юли 2010 09:23
За статията, Автора и болшинството мнения на форумците- !
П.п: особено ми хареса заглавието...Баш така си е! И вместо да се захванат необходимите органи и ведомства с дупките по пътищата, те ми вадят вода от 9 кладенеца, да я наливат в 10-я...То не бяха светнати фарове, задължителни колани ( по едно време решиха, че % намалели жертви не е достатъчен, та решиха да го увеличат със задължително ползване на коланите на задните седалки) и т.н. Да са живи и здрави майките им!
20 Юли 2010 10:36
Всяка дупка на пътя е опит за убийство

Тогава всяка кола, запушила тротоара е опит за убийство!
В България над половината загинали при автопроизшествия са пешеходци. Защото много често опитът излиза успешен!
И обезщетение щял да иска автокелешът му с автокелеш!
Това, че горублянските мародари муфтят преминаващите готи, хуни и вандали е просто щрих от средновековието, към което и едните и другите ни върнаха.
Всяка втора кола в България е извадена от гробищата за скрап, боядисана и домъкната дотук с фалшиви документи. Роденото от скрап при скрапа трябва да отиде.
Едва когато това се случи, трафикът ще се успокои, настилките ще издържат до гаранционния срок и дупките ще се върнат в нормата.
20 Юли 2010 10:54
До nickv

Господине/Госпожо,

Е не е отсега, ама Бойко е бил 3-4 години висш полицай отговарял именно за УБИЙСТВАТА, след това кмет, след това назначи протежето си за кмет, реално той е кмет сега.

Т.е. поне 10 години е можел да въздейства или да го заяви публично, че дупките са убийци.

Така, че дори Бойко да не е имал пари да закърпи дупките, хартия и химикал да напише актовете на кметовете е имал :-)

Ама е БЯГАЛ Е ОТ ОТГОВОРНОСТ, ПОДМАЗВАЛ СЕ Е, ПРИКРИВАЛ ГИ Е, затова сега сърба собсвената си попара, а не тяхната.

Бойко ИЗЛЪГА, като се учдеше, и казваше че не е знаел как работела администрацията, министертвата и т.н.

Напротив, за всяко безобразие стотици граждани са пращали дублирани сигнали до министри, кметове, депутати и т.н. а спотайващите се гербери са трупали доноси за да свалят властта, но не са работели за гражданите!

Не работят ГЕРБ и сега, крият се и чакат Бойко да затвори устата на журналистите.

Е взеха властта и дотам. некадърни и необразовани, с изключение на 2-3 знамена, ще докарат пак БСП и ДПС накрая.

20 Юли 2010 11:51
Колеги,

Дупките се виждат от властите като мярка за борба с пътните произшествия и подобряване на икономиката. Примери:
а) Заради дупките водачите са принудени да карат с по-ниска скорост.
б) Съшо така водачите спазват дистанция помежду-си, поради това че могат да налетят на дупка защото няма време да я видят ако се движат прекалено близко до превозното средство пред тях.Път
в) Дупките създават много работни места на монтьори, пътна помощ и т.н
г) Чуждестранците подобряват търговския баланс, като оставят валута за поправки, а не само за винетки
д) По- добри обороти за заведенията по пътищата, защото водачите гледат по наблизо про по-висока скорос, и така се изморяват повече, а от там и нужната почивка в заведение
е) също така аптеките печелят от по-голяма продажба на ьапчета против главобол..
ж) полицията ти тресва глобичка всеки път като си строшиш колата и те са наблизо, защото си карал с несъобразена скорост и т.н.
20 Юли 2010 12:05
имам комшия катаджия. като си пийне обича да се хвали как праи пачка. та последния път ме пита дали знам къде се продава българо-турски разговорник, че м/у 15 юли и 1 септември било "ден година храни"...
20 Юли 2010 12:07
Автоцензор абсолютно блестящо противопостави пешеходците на автомобилистите, и така отклони огъня от властите.
Красиво!
Обаче има един проблем.
Един и същ човек може да бъде в рамките дори на една минута първо автомобилист, после пешеходец и обратното.
А сега де!
20 Юли 2010 12:29
То хубаво, но къде бяха журналистите, когато преди време КАТ вкара в закона поняието "несъобразена скорост"? Къде бяха журналистите през всичките тези години, когато причина за катастрофите се оказваше не дупката на пътя, а несъобразената скорост? Очевидно е, че КАТ се бори с дупките по пътя, като глобява шофьорите и иска все по-тежки глоби за шофьорите. В крайна сметка ще се отиде до максимално разрешена скорост от 5 км/час в населено място, 10 км/час извън населено място и 15-20 км/час по магистралите. Тогава КАТ ще отчете не знам колко си процента намаление на произшествията. Това ли е пътя?
20 Юли 2010 12:45
Всъщност понятието "несъобразена скорост" е изпразнено от съдържание, ерго - закона е двусмислен и позволява субективно тълкуване от страна на контролните органи, което е недопустимо и би трябвало да падне при дело в съда. Докато не се запише ясно, точно и недвусмислено какво е несъобразена скорост това са пълни лайна, които са изсрани за да ни прибират парите.

Разбирам логиката на закона, но докато не се фиксират граничните точки на понятието "несъобразена скорост" това би трябвало да пада в съда моментално. Например - несъобразена при изряден път. Не е мое задължение да съм пророк и ясновидец, за да карам с 60, вместо 90, само защото зад някой завой ме чака дупка. Това са пълни глупости и е редно да се насочи фокуса натам. Утре ще излезе, че съобразената скорост движение през лунните кратери в София е 0.

А и това да беше само...
20 Юли 2010 12:47
Извинения, да се чете - "Докато не се запише ясно, точно и недвусмислено какво е съобразена скорост ..."
20 Юли 2010 13:12
правилно се ориентира , да изчака изродите пред РПУ-то за към летището , да се посвършат , че тогаз да си смени табелата . Ама , като ми дойде реда , къде ли ще ми изчезне Митев и онез от химна , ме нащрафят , зарад закъснение да си сменя и аз не знам кво , вече ...


Четириноги приятелю,
Митев няма да ти изчезне, винаги ти е на разположение http://www.mitev.eu

20 Юли 2010 13:32
Не виждам съдия, който ще осъди КАТ. Всичко гнусно и помиярско в България започва от МВР и свършва със съда. Другото са празни приказки.


draco,
прав си. Натиснете тук

Има обаче и над тях - Страсбург.

Редактирано от - Mitev на 20/7/2010 г/ 13:33:42

20 Юли 2010 14:00
Popangelov
Приликата на шофьора с нормалния човек не бива да заблуждава. Невинното му съществуване като доктор Джекил изобщо не измива вината му за престъпленията, които върши като мистър Автохайд.
Когато това същество се намира далеч от колата си, то не буди опасения. Но като дойде време за придвижване, изведнъж се оказва тежък инвалид и затова не може да стигне до градския транспорт, да походи или да яхне велосипед както се прави в града. Оттам нататък се превръща в публичен враг номер едно. Подкарва 5 тона желязо, с които гази деца, мачка бебешки колички, оставя подвижния си скрап точно върху зебрата за пресичане, превръща Пловдив и София в най-отровните градове в цяла Евопа (както установи наско едно италианско изследване), прави задръсвания и запушва нормалния транспорт, окупира спортни площадки, цапа градинките, заграбва ценна улична площ и най-лошото: издържа лоби от себеподобни социопати в Парламента и общината, за да минава всичко това безнаказано
Просто едното се нарича цивилизация, а другото варварство. Не можеш да живееш едновременно и в двете.
И изобщо не отклонявам огъня от властите, защото те съществуват, за да налагат законите на страната. Което означава да махнат тенекетата от тротоара. Веднага. Иначе не са власт, а лукова глава.
20 Юли 2010 14:25
Много хубава статия.
Всичко е казано просто, ясно и логично. Лошото е е керванът си върви.........
20 Юли 2010 15:03
20 Юли 2010 15:55
за статията! Но не само в София е така, а и в цялата страна...с разликата, че в провинцията не правят бизнес от дупките.....А защо трябваше да чакаме журналист лично да види на "живо" дупките за да се зададе въпроса: като си строша колата, кого да осъдя?????
20 Юли 2010 16:37
Автоцензоре, направо ми скри шапката!
Аз се имам за страстен полемист(тип драка, за да съм по-точен), особено като отпия 100-на грама огнена вода, ама ти ме зарови в земята!
20 Юли 2010 17:00
В Америка във всеки магазин за строителни материали можеш да си купиш торба с асфалт, трамбовка и да запълниш някаква дупка в асфалтовата настилка.
В България никай кмет не се сеща да вземе няколко варела с асфалт, една трамбовка, двама циганина и собственоръчно да запълни някоя и друга опасна дупка в пътя. Колкото и да е лоша кръпката, по-добра ще е от нищо. Няма да си изкъртиш пружините и амортисьорите на колата. В България кметът няма да прояви самоинициатива. Той ще чака да му гласуват специален бюджет, ще чака специализираните звена от пътни строежи или каквото е там да дойдат с тежките машини, да започнат работа по пътя, най-важно, да полагат два пъти по-тънък слой асфалт, а кметът да си затваря очите и като компенсация да ги заведе да оправят собствената му улица, да му изкопаят дупка за плувен басейн в двора, да му направят друга услуга или просто да го черпят. И като лъсне новия асфалт, да се бие в гърдите, че той го е направил. Нищо, че тънко положената асфалтова покривка ще трае от ден до пладне.
подхвърлям ви само идея. Никой не се сеща, че дупките в асфалта могат да се запълват с торба или кофа асфалтова смес и ръчна трамбовка. И ще са добри поне дотолкова, че да не предизвикват убийства и потрошавания на автомобили. И тази работа може да се върши собственоръчно от кмета.
Ако ми кажете, че няма откъде да се купи такъв асфалт, ще ви кажа да пратите кмета при общинския, а той да отиде при областния.
20 Юли 2010 17:06
Gozambo - кмет! Gozambo - кмет! Gozambo - кмет! Ураааааа!!!

P.s. Майтап, бе Уили, пардон, Гозамбич! Надявам се, че не ми се обиждаш...

Редактирано от - myrmorko на 20/7/2010 г/ 17:13:55

20 Юли 2010 17:35
Popangelov
Не съм злобен човек, но в последните години, като чуя поплака на автомобилистите, как някой им бил изровил дупка, сякаш някой друг, а не те препускат по асфалта по американски, а плащат смешно ниски пътни такси и данъци по български - музата ми се събужда.
В Америка само годишната застраховка на колите струва колкото цената на типичната таратайка тук. Тол-таксите за ползване на магистрала са такива, че докато стигнат до работата, биха похарчили надницата си за деня. Ама искат добре поддържани магистрали. От кого ги искат, като обществото ни просто не може да генерира толкова пари. От Господ?
Първата крачка към забогатяването на България е да бъдат намалени наполовина личните коли, защото колективният транспорт е с пъти по-ефективен като енергия и износване на пътищата.
В градовете на най-богатите страни на континента хората масово карат колелета, ползват метро, трамвай и автобус, а колите са малко и не пречат.
20 Юли 2010 18:40
Автоцензор
Не съм злобен човек, но в последните години, като чуя поплака на автомобилистите, как някой им бил изровил дупка, сякаш някой друг, а не те препускат по асфалта по американски, а плащат смешно ниски пътни такси и данъци по български - музата ми се събужда.
Абе големи глупости говорите бе. Какво е това каране по американски. Ако си в САЩ трябва да знаеш, че national-wide разрешената скорост в САЩ е 65 мили/час, докато по нашата единствена непълна магистрала и някои други парчета магистрала (Шумен-Варна, София-Ябланица) е 130км/час (сметни каква е разликата). А магистрали, като Ню Джърси Търнпайк, която е с 4-ри платна от двете страни разрешената скорост е 55 мили/час. Какво общо има застраховката с качеството на пътищата. И ако в САЩ заплатите на тези, които строят и потдържат пътищата са 10 пъти по-големи от тези на нашите пътностроители, то разбира се, че у нас ще се изискват много по-малко пари за поддържането на пътищата. Съвсем друга е причината, а не тази която ти изтъкваш. Аз спрях да минавам през Рижкия проход защото там са трапове, а през Айтоския- дупки. И това е защото там са се наредили едни фалшиви фирми, които отгоре отгоре првят пътищата. Пътувайки от Шумен за Бургас минавам през Варна - поне Варна-Бургас пътя е с добър асфалт.
20 Юли 2010 20:24
Заглавието ми напомня на други гневни изблици, като "България уби дете", но разбирам несгодата на родните шофери. А Гонзо си кърти редовно.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД