:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 223
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Аргументи

4000 дни война в Афганистан стигат

Ако САЩ решат да изтеглят войските си, това няма да е проява на слабоволие, а израз на обществена воля
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американски военни пристигат в Далас, Тексас, след приключила мисия в Ирак и Афганистан.


В 11-ата година от най-дълготрайния въоръжен конфликт в историята на САЩ вече се явява усещането, че може би наближаваме края на естествената продължителност на американската война. Мощната американска армия теоретично може да издържи почти до безкрай в състояние на война, докато разполага с ресурси и получава заповеди за това. Но докато наближаваме 4-хилядния ден на войната в навечерието на президентските избори през есента, инерцията на войната в Афганистан изглежда отстъпва на тревогите за цената от продължаването й и необходимостта да се намери най-добрият начин за прекратяването й. Защо сега?

"Продължителността на живот" на нашите войни бе подсилена през последните десетилетия от поредица промени, които успокоиха демократичните тревоги за това какво би могла да донесе у нас американската война, водена в чужбина. Финансовата цена на войната години наред бе заличавана от счетоводните книги и замествана със "звездичка" под линия в реалния бюджет. Броят на разгръщаните армейски части бе подсилван със служители на частни компании, като цената на осигуряваните от тях услуги бе секрет, както и отговорността за действията им, броят им и проявите на човешка съпричастност, когато попадаха сред жертвите и пострадалите от войната. Години наред дори изображенията на жертвите и пострадалите сред американските военнослужещи бяха крити от погледа на обществото.



Три месеца преди 11 септември 2001 г. американците получиха



данъчни облекчения от няколко трилиона долара. След атентатите и последвалото нахлуване в Афганистан тези облекчения не само не бяха отменени, но и две години по-късно получихме нова порция гигантско съкращение на данъците - и това стана само седмици след като изпратихме войски и в Ирак. И докато семействата на военните преживяха многократно дългогодишни разквартирования в зони на бойни действия, ние, цивилните, бяхме подложени на нещо, което е почти противоположното на саможертва, и то за тяхна сметка.

На политическия фронт Конгресът стъпваше плахо след Виетнам и настояваше да упражнява конституционното си правомощие да се произнася, когато страната влиза във война, но постепенно омекна и почти напълно върна тази власт на президента. Разрешението на Конгреса за започване на война в Афганистан отпреди 10 г. дава на военните право да преследват онези, които ни атакуваха на 11 септември 2001 г.

"Конституцията предпоставя това, което историята на всички правителства показва - че изпълнителната власт е тази, която е най-силно заинтересована от война", пише Джеймс Мадисън. Може да е малко тромаво комисия от 535 души да взема решенията на Америка за водене на война, но по конституция това трябва да е за добро, а не за лошо. Ако се остави единствено в ръцете на президента да решава участието във война, той или тя в най-добрият случай биха предизвикали някакъв дебат, за да се ориентира и да прецени възможностите си, но този дебат би бил частен. Дебатите в Конгреса по необходимост са шумни и се водят винаги с едно наум за това как ще реагира обществото.

Невидимостта и безпроблемността на съвременната война за американското общество



по същество е отстъпление от повелите на конституцията



Благодарение на това войните започват по-лесно и е много по-трудно да бъдат спрени, а това вероятно е доста по-важно за нас. Така стана почти нормално Америка да е постоянно в състояние на война. Но дори и най-търпеливото общество си има праг на търпимостта и може би това са тези 4000 дни.

По време на избирателния цикъл през 2004 г. общественото мнение за войната в Ирак стриктно се придържаше към партийната принадлежност - мнозинството от демократите бяха против, а републиканците - за. Днес общественото мнение за Афганистан е много по-слабо партийно разделено. Ястребите от времето на Джон Маккейн и Джордж У.Буш все още бият тъпана, но не всички републиканци в Конгреса им пригласят.

Ще бъде карикатура на войната да се твърди, че тя започва, когато е обявена, и завършва, когато едната страна победи. Америка не е обявявала война от 70 г., а конфликтите в реалния свят не приключват прилежно с голям надпис "Край" и списък на всички, дали своя принос за победата. Войните завършват с някаква форма на споразумение, дори макар и рядко едната от страните да се предава. Дали и кога да се иска споразумение, а с него и завръщане у дома, е колкото военно, толкова и политическо решение. А политическите решения в Америка се вземат по демократичен път, чрез избрано правителство, което отчита възгледите на обществото и националните ни интереси. Нашата обществена и политическа воля да приемем цената на афганистанската война от първата до 11-ата година може да не се простират върху 12-ата, 13-ата и последващите години. И ако е така, това не бива да се смята за липса на воля у американския народ, а по-скоро на проява на нашата воля.
30
3232
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
28 Март 2012 20:08
Няма нищо по комично от реднек който си въобразява, че държавата му можела да води теоретично "безкрайна война" във Афганистан. Егаги смешниците. Я да ги питам аз колко точно седмици шъ издържат ако Русия, Китай и Пакистан на политическо ниво решат да подкрепят материално и финансово талибите. Точно за два три месеца шъ се изнесат. Ама и това ще е трудно, щото откъде да минат?
28 Март 2012 20:15
Зипе, значи викаш, американците да се изнесат, да оставят талибаните спокойно да си сеят мака и да изнасят хероина за Русия, да превърнат Афганистан в свърталище за терористи изнасящи терора на новият талибански халифат от Централна Азия до Татарстан?
Нямаш милост към другаря Путин.
28 Март 2012 20:26
Дали искаш или не , американците се изнасят от Афганистан, както направиха от Ирак. В момента Ирак е ирански протекторат през който необеспокоявано тов. Хаменей и тов. Ахмединеджад изнасят всеки божи ден тонове оръжие за прогресивна Сирия. Афагнистан ще бъде поделен за влияние между Пакистан на Изток и същия Иран на Запад. Това е абсолютно неизбежно и неотвратимо както изгрева на слънцето. Всеки ден доблестни афганистански военни вербувани от пасионарните талиби избиват американци и англичани. Талибите са посяли такъв богат урожай сред "афганистанската армия" че скоро ще им се стъжни на реднеците. Талибите имат право да управляват във Афганистан щом са най-силната във военно отношение сила. Русия най-вероятно ще заздрави връзките със таджиките и узбеките на север като противовес, но пушунски Афганистан ще бъде талибски. Това е абсолютно неотвратимо. Хероин се е произвеждал и винаги ще се произвежда. Винаги ще има и борба срещу него. Това са си естествени процеси които не оказват сериозно влияние върху геополитическите позиции на коя да е държава.
28 Март 2012 20:44
ЗИП от 28 Март 2012 20:26 ,
Изтеглянето на хамериканските кавалерии да продължи по установения график и умната , а не русата ... ...
28 Март 2012 20:46
ЗИПски щипски - мадовица не е реднек, по фокс я наричат волвокараща лесбо вегитаринска елитаристка
иначе си прав че американците се научиха да се бият само с голтаци
но не си прав за талибаните и мака, те го откриха като прехрана след като големия брат им дойде на гости - то май това и лития са причината техмех "брато" още да е там, на кого иначе ще остваят контрола на тия ресурси
28 Март 2012 20:50
Как да разбере един гарга мел, че фактите показват - след нахлуването на неговите сънародници бизнесът с хероина в Афганистан е нарастнал в десетки пъти?
И не талибаните развиват тоя бизнес. Осигуряващ, впрочем, забавление за неговите съграждани. Полезен за неговата родина.
А това, че новата му родина изобщо не е фактор в региона - "патротът" не схваща. Природно ли...
---------------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
28 Март 2012 21:04
Вие с бай ви ЗИП не спорете по геополитиката да не проровим ся мненията у архивата. Кога ви казвах,че изтеглянето от Ирак е неизбежно и че Ирак става ирански протекторат мнозина от флигорните беа в най-висша фаза на "wishful thinking". Стана това което казах. Американците се ометоха от Ирак и го оставиха на благоразположението на тов. Хаменей. При това Ирак е червив с петрол, докато във Афганистан нема нищо ос,вен некъв митичен литий. Пак ще стане това което аз казвам. Винаги така се получава в крайна сметка. Ако Русия е на кеф ще помогне на реднеците в изтеглянето чрез Уляновск, ако не да се изнасят през Пакистан....
28 Март 2012 21:04
.
28 Март 2012 21:18
До ЗИП
С този фантасмагоричен литий умирам от смях , някой като го споменава има ли си поне минимална идея, как и кой ще го добива, как и къде ще се обогатява и най-важното как, аджеба, ще се транспортира във и извън чукарите на Афганистан....
28 Март 2012 22:43
Зипе, значи викаш, американците да се изнесат, да оставят талибаните спокойно да си сеят мака и да изнасят хероина за Русия, да превърнат Афганистан в свърталище за терористи изнасящи терора на новият талибански халифат от Централна Азия до Татарстан?
Нямаш милост към другаря Пути

Aве, Гарамеле, я пак рекнИ кое от изброените от теб неща В МОМЕНТА не е факт:
1. Афганистан е износител №1 на макови деривати, производството е нарастнало стотици пъти, точно ОТКАКТО хероите-хамерикнаци са там.
2. Афганистане БАШ В МОМЕНТА е "свърталище за терористи изнасящи терора на новият талибански халифат от Централна Азия до Татарстан" и е такова ТОЧНО ОТКАКТО хероите-хамерикнаци са там.
Това, което ще стане като реднецирте се изнесат е, че ще имат далеч по-малко УЧАСТИЕ и ДЯЛ ОТ ПЕЧАЛБАТА от гореизброените хуманни дейности. Затий е и цялото упражнение.
А относно статийката - господа ДЖурналсити, Афганистан е във война от 1979 година, откакто руснаците се пробваха да въдворят ред - пардон, да се включат в големите кинти на световния нарко-трафик. Не знам как броите 4000 дни или по старо правило - светът започва от САЩ и свършва с него (дано последното не се окаже трагична истина)....?
28 Март 2012 23:10




Гаргамеля повърна и се оттегли. Олекна му! Вий що се морите?
28 Март 2012 23:51
Ма той и ЗИПа се облекчил, само че в правилната форумна линия - бой по реднеците! та затова не ви мирише
А и новост има - "... феерично" се заменя с "неотвратимо"
29 Март 2012 00:50
Другари,
производството на мак е нараснало не в стотици а милиони пъти. Хероина го товарят на шлепове и го и прекарват през планините.


Никой не отговори на въпроса. Зипе, ще кажеш ли не нещо.? Въпросът явно е зададен към теб, щото по изказванията се вижда че другарите понятие нямат за какво говорят.
29 Март 2012 07:00
щото по изказванията се вижда че другарите понятие нямат за какво говорят.


Гарамел,

1. Правозащитният Урод желае да "ориентира" средноазиатската нефт от Китай към пазари, контролирани от борсите в Ню Йорк, Лондон, Токио и Сингапур.
2. Ръчкането в, и около, Афганистан има за цел да спре и елиминира единствения къс маршрут на средноазиатската нефт към света - през Иран, докато Иран провежда национална политика.
3. Политиката на този Урод по един и същи въпрос / наркотиците / се различава коренно в Колумбия и Афганистан. В Колумбия тоз урод унищожава наркотичните площи, след като няма нужда от тях! В Афганистан, където има 100-на алкайдиста / и 1500 натовци на всеки член на АлКайда /, Уродът при всяка показнА /и много шумна/ "акция" срещу терористи, не унищожава СКЛАДОВЕТЕ и ЛАБОРАТОРИИТЕ за производсвото на хероин. Нещо повече, общоизвестни са доставките на подобрени семена специално за Афганистан. Целта са Русия, Средна Азия, Китай ... Азия като цяло, да бъдат наводнени с наркотици.


ООН: Производство опия в Афганистане в 2011 г. выросло на 61%

"Отравления психотропными и наркотическими веществами в 2005-2007 гг."

Главный враг мирового сообщества – не терроризм, а афганский героин
29 Март 2012 07:54
Друго си е един другият урод да ти продава средноазиатският газ и нефт като посредник на четворни цени. Като от освободители на освободени ли беше? Трябва да попитам Джимо.
Смех!

А за препратката, явно съм ви надценил. Мислех че ще изкопате някоя статия дето докарва производството на мак поне в десетки пъти.

29 Март 2012 08:05
Заслужили сме ги цените, доц.Гарамел.

Голям простак съм, доц.Гарамел. Не предполагах, че не можеш да намериш информацията за производството на хероин и суровината. Майка ти ли не ти дава? Или надзирателя!?
29 Март 2012 08:42
Зипе, значи викаш, американците да се изнесат, да оставят талибаните спокойно да си сеят мака и да изнасят хероина за Русия, да превърнат Афганистан в свърталище за терористи изнасящи терора на новият талибански халифат от Централна Азия до Татарстан?
Нямаш милост към другаря Путин
Гарамелката пак се обажда неподготвен. Точно талибаните бяха спрели сеенето на мака. А сега това си е бизнес и в него са намесени от най-високо държавно ниво. Тероризмът сега се е разраснал. Ислямският терпоризъм е създаден и постоянно се създава от САЩ, като премахват националистичените водачи, като Мосадък от Иран, Кадафи, Садам и9 мн. др., които гонеха фундаменталистите.
29 Март 2012 08:54
Визуално онагледяване за доц.Гарамел Да черпиш, ей!
29 Март 2012 09:55
Важното е че реднеците ще се изнесат както аз казвам. А аз винаги познавам.
Ало флигорните, шъ осветите ли палажението в Сирия и Иран?
29 Март 2012 11:09
Последните 30 години всичко което става в Афганиста се обяснява с интересите на пакистанците. Идеята им е безкрайна война, от която да набират ислямски фанатици за регионално влияние. Парник за фанатици в задния двор. Мира и афганистанските националисти, са им най-голямата заплаха. Естествено най голямата им грижа е Индия, от която са яли бой няколко пъти, но след това развиват апетит и към съветските републики. Простоватите талибани са си изцяло проект на пакистанските тайни служби. Американците нямат някаква ясна политика там. Плащат сметките на пакистанците и после се чудят, че ги водят за носа. Подкрепата им за Пакистан най вероятно е по инерция от британците, но те поне са си осъзнавали ясно целите в миналото - разделяй и владей, а в момента на острова доста са се набълбукали с пакистанци (ех кога ще влезем в Шенген), което няма как да не дава влияние.
29 Март 2012 11:22
29 Март 2012 14:35
Гарамел
2012-03-29 00:50:43
... Хероина го товарят на шлепове и го и прекарват през планините. ...

29 Март 2012 14:35
много ми е любопитно какви са тези шлепове...
29 Март 2012 15:24
Със самари ...
29 Март 2012 18:46
Важното е че реднеците ще се изнесат както аз казвам. А аз винаги познавам.

Зипе,
всеки човек с умът си знае че американците ще се изнесат от Ирак и Аф някога.
Единственото което си познал е, че ще се изнесат. Коментарът е до тук. Все пак си интелигентен човек.
29 Март 2012 19:09
По време на талибанския режим имаше срив в продукцията на опиум , а след 2002-2003 година производството нарасна в пъти.

Точно така. Това е така защото талибаните въведоха забрана за производството на опиати според ислямските закони. Затова пък превърнаха страната в база за износ на тероризъм.
След започването на войната, талибаните започнаха да насърчават засаждането на мак за да финансират организацията си, което както се вижда е тайна за форумните савецки възпитаници. Разбира се, че има увеличение на производството на опиум на което САЩ просто не обръща внимание. Това не е крайна цел, но въпреки това НАТО се опитва да помогне макът да бъде заместено с други видове култури, което няма успех защото едва ли ще се намери по-доходоносна култура за месното население.

В момента опиумът се култивира и насърчава от два източници - племенни вождове и талибаните. Ако САЩ се махнат ще стане още по-лошо защото двете страни ще влезнат в сблъсък, а средството за постигане на крайна победа ще е парите от п-вото на опиум.
Зипа много добре знае от къде ще дойдат тези пари и къде ще отиде опиумът и затова премълчава. Щото той жертвите ги брои обикновено в милиони.

Нали така Зипе. Я разясни ситуацията на форумните ученици.
29 Март 2012 19:33
доц.Гарамел - Тук има за жертвите.
29 Март 2012 21:18
Американците се изнасят.
Централната власт колабира.
Комшиите го отнасят.
Честито.
01 Април 2012 00:06
САЩ блокират разследването на нападението в Афганистан, при което бяха убити 17 цивилни, заяви адвокат
31 март 2012
Съдебният защитник на американския войник, обвинен в убийството на 17 афганистански мирни жители обвини властите на САЩ, че блокират компетенциите му по разследването на случая, предава Ройтерс.
Джон Хенри Браун, адвокат на сержант Робърт Бейлс, заяви, че американските сили в Афганистан са възпрепятствали екипа му да разпита ранени цивилни в болницата в Кандахар, и са позволили на други потенциални свидетели да се разпръснат, като са затруднили издирването им.
„Когато прокуратурата не сътрудничи, това е защото са обезпокоени за тежестта на обвинението”, заяви Браун
04 Април 2012 18:38
Да, бе, да!
Ние пасем трева, американците наложиха мир и спокойствие в Афганистан и сега ще си съберат багажа като си свършиха работата.

Защо тази статия не е в раздела за вицове и карикатури?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД