:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 243
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Реформаторите ще дописват "историческия компромис" между двете четения

Още преди първото четене на компромисния проект за промени в конституцията реформаторите готвят допълнителни предложения към него. В голямата си степен това са текстове, отпаднали от първоначалния проект, които блокът ще се опита да наложи между двете гласувания с ясното съзнание, че няма да минат. Депутатите от РБ ще направят опит да прокарат явния вот при гласуването във ВСС, правото на всеки съд да сезира Конституционния, перманентния парламентарен контрол на главния прокурор, както и избирането на членовете на ВСС от парламентарната квота с мнозинство от 2/3. Все още не е ясно дали ПГ на РБ ще внесе общ законопроект за измененията, или всяка от партиите в него ще изготви свой. Това ще се решава на днешното заседание на групата.

Депутатите от "Движение България на гражданите" обявиха, че ще внесат отново предложението за явен вот при вземане на решенията във ВСС. То фигурираше в първоначалните текстове, изготвени от правосъдното министерство, но заради несъгласието на ДПС отпадна от "историческия компромис". Хората на Меглена Кунева ще подновят и опитите си за въвеждане на индивидуалната конституционна жалба, за която не срещнаха подкрепа дори в рамките на блока.

От ДСБ също ще опитат пробив. Атанас Атанасов се закани, че ще внесе отново отпадналото предложение за перманентен парламентарен контрол върху дейността на главния прокурор. То предвиждаше Народното събрание да може да изслушва обвинител №1 по всяко време и по конкретни казуси, извън задължителните годишни отчети. Между двете четения Атанасов ще предложи също така парламентарните квоти в двете колегии на ВСС - прокурорска и съдийска, да се избират с гласовете на 2/3 от депутатите, а не с обикновено мнозинство. Аргументът му е, че когато към процеса бъде приобщена и опозицията, се увеличават шансовете за избор на по-независими кандидати. Според депутата колкото е по-ниско мнозинството за един избор, толкова по-големи са възможностите за компромис, тоест за сделка.



Интервю с Атанас Атанасов - на 10-а стр.
895
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД