:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

БАН се разграничи от изследването за Е-тата

Заключенията, че колбасите и сладоледите водят до мутации, са "лично мнение"
Българската академия на науките се разграничи от оповестените твърдения на своя колега доц. Георги Милошев, че Е-тата водят до мутации и онкологични заболявания. Това се казва в становище на Института по молекулярна биология "Акад. Румен Цанев" при БАН. Преди една седмица доц. Милошев от института представи изследване, според което наличието на опасни консерванти и оцветители в храните води до изменения на ДНК дори когато са в допустими норми.

"Направените твърдения за ефектите върху човешкото здраве на изследваните от доц. Милошев хранителни добавки представляват негово лично мнение и не могат да се тълкуват или приемат като официална позиция на Института по молекулярна биология "Акад. Румен Цанев" към БАН", се казва в становището на учените.

Изследването обхваща влаганите в храните овкусители, оцветители и консерванти, които се обозначават с "Е" и съответен номер. Миналия вторник на специална пресконференция доц. Милошев, обяви, че тези добавки увреждат човешката ДНК и могат да предизвикат онкологично или друго заболяване, като концентрацията им би трябвало да е от 10 до 100 пъти по-ниска от сега разрешената. Според изнесените данни най-силен токсичен ефект за ДНК оказва натриевият нитрит (Е250) - консервант, който се използва в месата, рибите, консервите, във всички колбаси. Опасни са и оцветителите, които обагрят в зелено, червено, синьо и виолетово. Те се добавят в бонбони, пасти, сладоледи. Вчера доц. Милошев не беше открит за коментар.

От института заявяват, че "проведената пресконференция е лична инициатива на доц. Милошев, проведена без знанието на ръководството и учените от ИМБ, направената интерпретация на данните не е обсъждана на научен съвет и доц. Милошев не е оторизиран да изразява позиция от името на БАН". Оттам посочват, че за да се популяризират изследвания, касаещи социалнозначими проблеми, е нужен много по-сериозен анализ. Учените са уведомили за резултатите от проучването си няколко български министерства, агенции и комисии, както и Европейската комисия и Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA). От EFSA са отговорили, че проучването на лабораторията "има някои слабости и ограничения и научната публикация ще бъде предоставена на постоянната работна група по генотоксичност към научния съвет".
1314
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД