:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Нападение в затвор напомни за дефицита на надзиратели

Затворник нападна надзирател в Софийския централен затвор и го нарани със самоделен нож. Инцидентът стана в неделя при свиждане на Костадин Илиев, който е осъден за убийството на съпругата си. Той нападнал надзирателя Милен Алексов, докато служителят му предавал чанта с храна, донесена от негов близък. Служителят е намушкан два пъти в ръката. В понеделник той все още бе в "Пирогов" под наблюдение.

Първоначалната версия е, че това е опит за бягство, но запознати с разположението на помещенията обясниха, че от там много трудно би избягал човек. Според сайта OFFnews целта на нападението е била Алексов да бъде взет за заложник. От правосъдното министерство обаче отрекоха и казаха, че по случая е започнала проверка и има разследване на прокуратурата.

Според източници на "Сега" надзирателят е бил сам, когато е станало нападението. При виковете му са се притекли на помощ негови колеги от съседно помещение.

От години недостигът на надзиратели е голям проблем. При проверка на прокуратурата в затвора във Варна наскоро стана ясно, че 389 лишени от свобода се охраняват от едва 14 надзиратели. В момента в затворите има 7486 души, а общият щат на надзирателите е 2051, което включва и ръководния състав, както и незаетите около 200 щатни бройки. Надзирателите работят в примитивни условия, няма дори скенери за багажите и затова всичко се проверява ръчно. Точно това е правил нападнатият служител.

И тази година бюджетът за персонал на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) беше орязан. Според данните на правосъдното министерство миналогодишният бюджет е бил 79.44 млн. лв., но реално са изхарчени 86.17 млн. лв. Въпреки това обаче тази година на дирекцията бяха отпуснати по-малко пари - 75.33 млн. лв. Конкурс за назначаване на надзиратели не е провеждан от година.



БЕЗ СЛЕДА

Това е поредният инцидент със затворници в най-големия затвор у нас. Миналата година от там успяха да избягат Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Мартинез. До днес от тях няма следа.







1572
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД