:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 281
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Надзорът на БНБ е бил занижен

Цветан Цветков
Дейността на управление "Банков надзор" в БНБ не е била стриктна и ефективна през последните години, е констатирала Сметната палата. Това се разбра от думите на шефа на одитната институция Цветан Цветков пред БНТ. Палатата проверява работата на банковия надзор по искане на парламента от април. Одитът обхваща периода от 1 януари 2012 до 31 декември 2014 г., когато негови ръководители са били Румен Симеонов и Цветан Гунев, които получиха обвинение за престъпление по служба заради кризата с КТБ.

Парламентът удължи срока на проверката до края на октомври по искане на палатата, тъй като одиторите са срещнали трудности, свързани с режима за достъп до банкова и професионална тайна, недобра организация на документооборота и отсъствия на служители.

"Много са интересни първоначалните констатации, но до края на октомври ще продължим да работим. Първоначалните впечатления са, че надзорът не е функционирал особено ефективно в последните години", коментира Цветков. Той припомни, че банковият надзор е бил структуриран по американски модел, инспекторите са преминали сериозно обучение и са били разработени наръчници, по които са провеждани надзорните инспекции. "Моделът започва да не функционира така добре, както е бил замислен", каза Цветков и уточни, че причините за това ще бъдат изяснени в рамките на одита.

Цветков се въздържа от подробности, докато не излезе докладът на одиторите. Документът ще бъде представен на НС и в него ще бъдат посочени и причините за лошия контрол върху банковите институции. Фактите ще станат публично известни, зарече се шефът на Сметната палата.
1188
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД