:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 241
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Какви граждани, каква опозиция?!

Местната власт все повече има значение само за тези, които я упражняват
Снимка: БГНЕС
Във Варна, след като общината буквално открадна грамадата в памет на Пламен Горанов, заповяда още по-буквално никаква грамада да не се появява повече.
Новите общински управи надхвърлиха сто дни. Вместо оценка ще ви разкажем няколко малки, големи и още по-големи истории от последните дни.

Във Варна, след като общината буквално открадна грамадата в памет на Пламен Горанов, заповяда още по-буквално никаква грамада да не се появява повече. В. "Сега" описа на 2 март как изчезна големият куп с камъни, добавихме, че покрай скорошен малък протест отново са се появили два-три камъка - срамежливо и с неудобство, край бордюр на градинка. После изчезнаха и те. На 3 март, когато се навършиха 3 години от смъртта на Горанов, граждани поискаха да направят панихида пред сградата на общината. Получиха следното писмено нареждане от зам.-кмета Тодор Иванов: "Да се спазват чистотата и общественият ред на района, да не се поставят камъни и други предмети". После се появиха още няколко камъчета (все по-настрани) и бележка с въпрос "Защо община Варна се страхува от своите граждани?". Питането обаче бе изключително неуместно, тъй като



община Варна не се страхува от никого,



най-малко пък от своите граждани. Страх няма, затова и си позволява подобна безпардонност. Няма страх, понеже кмет, заместници, мнозинство в общинския съвет насреща си нямат нито политическа опозиция, нито медии, нито граждани. Те даже бяха избрани с 60 и повече процента, заради което могат да благодарят на опозиция, медии и граждани.

В Стара Загора процентите бяха още по-големи. Сега там общинската управа започва да строи квартал. Истина е. Все бяхме чували да се строят кооперации, хотели, ваканционни селища, затворени комплекси.... Ама цял квартал, и то общината?! Кой каза, че след 10 ноември нищо не се строяло? Ето, строи се - браво. Интересното е, че се строи върху парк. Казва се "Бедечка" - разорават се терени, трасират се улици, проектират се булеварди.... Е, по документи гората не е парк. Казусът е същият като с варненската Морска градина - гората и алеите са парк, обаче през годините са реституирани имоти и изведнъж престават да са парк. Общинският съвет гласува застроителен устройствен план. През 2013 г. кметът Живко Тодоров предлага да се забранят градежи в двете трети от територията, но съветниците от собственото му мнозинство и партия отхвърлят предложението ("Ето, опитах. Аз съм добър, те са лоши"). Така Стара Загора е на път да се лиши от едно от малките места за отдих и отмора.



Но какво пък, кой е против?



Против са шепа граждани, които медиите титуловат "еколози" (глупав етикет, те са просто граждани). Огромното мнозинство жители на Стара Загора нехаят, нехаят местните вестници, опозиция в общинския съвет и тук няма.

Баталиите в Пловдив покрай т.нар. тютюнев склад са известни. Хората тук се надигнаха, нов хотел вероятно няма да има, обаче и склада го няма. Политическа опозиция също няма. След като липсва, и тази общинска управа ще прави каквото си иска. Преди две години тя потвърждава старото решение за събаряне и няма никакво значение дали сградата де юре е била паметник на културата, какво е казвало ресорното министерство и т.н. - била е ценна, не е трябвало да се руши. Но кой в Пловдив, тази европейска столица на културата, да възроптае? Обикновените хора не са разбрали навреме, пък и не им е това работата. Повечето местни медии са в същите общинско-олигархични зависимости, както и повечето национални с държавата. В Пловдив БСП се управлява от Георги Гергов, а Реформаторският блок, който трябваше да е опозиция на ГЕРБ, управлява с ГЕРБ. Пловдив няма тютюнев склад, обаче след местните избори си има цели 7 зам.-кмета,



продукт на местния политико-икономически сговор



И областен управител си има, който едновременно е и гербер, и реформатор (Здравко Димитров, който напусна партията на Борисов, за да се кандидатира за кмет от РБ, а след местния вот стана губернатор; бившият такъв Розалин Петков бе приютен като заместник на Иван Тотев в общината - чудите се какво е олигархия - това е!). В тази политическа и обществена идилия не тютюнев склад, ами и мост над Марица да реши да събори община Пловдив, ще го направи.

Кметовете на София и Варна не са представили пред общинския съвет програма за мандата, каквото е изискването на закона за местното самоуправление. Кметовете, които са я представили, така са я написали, че трудно биха вързали тройка във всяка гимназия или университет, където се учи как се пишат програми. Но в целия този сюжет това е най-най-най-малкият проблем. Премиерът Борисов спря обществени поръчки на кметовете си във Варна и Бургас, без да има право да ги спира. Обеща да бъдат пуснати "честно", по новия закон. И стигаме до огромен парадокс - той, бащицата им, създателят, им се яви като опозиция. Но хайде на бас, че по новия закон победителите в поръчките ще бъдат пак същите. Хайде и на бас, че



голям страх тресе десетки кметове -



във всеки един момент Борисов може да ги хвърли на вълците. Страх тресе и Борисов, защото един ден ще падне от власт, а падне ли (знае го), съдник, при липсата на съд и опозиция, може да му бъде площадът.

Най-големият проблем всъщност е, че местната власт започва да има значение само за тези, които я упражняват. Хубаво време за тях, безвремие за останалите. 100 дни нямат значение.
Снимка: БГНЕС
Гражданите се организираха твърде късно - Пловдив няма тютюнев склад, обаче след местните избори си има цели 7 зам.-кмета, продукт на местния политико-икономически сговор.
18
4109
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
15 Март 2016 20:48

Властта се търкаля по улицата, някой трябва просто да се наведе...
16 Март 2016 00:41
Спомняте ли си изнесените в понеделник данни?
Абсолютен лидер по размер на дълга през 2015 г. е Cтоличната община с 570.6 млн. лв., следвана от:
- Bарна със 79.6 млн. лв.
- Пловдив - с 35.3 млн. лв.

И кой беше казал: "Държавата. това съм аз!"
16 Март 2016 02:09
За голямо съжаление в България безобразията са толкова много, че мнозинството привикна с тях и - пак за голямо съжаление - вече ги приема като норма т.е. трудно могат да го изненадат. Останало е само някакво любопитство - кога по-голямо, кога по-малко - какви са новите им проявления. Някои пък вече даже избягват да четат/гледат подобни, да не говорим за по-лоши съобщения и анализи и дори се дразнят от тях. На този фон ако медиите представят новина като тази отпреди 10 месеца - http://vbox7.com/play:13705aaad1, тя впечатлява.
16 Март 2016 06:01
Властта се търкаля по улицата, някой трябва просто да се наведе... а смее ли ?
16 Март 2016 06:42
А нещо за Бургас??? Елате да видите от колко години най-големия ни храм е затворен и не се знае дали ще бъде спасен. Имаме си и фонтан, който не тече.. не се знае за колко милиона. Въпреки че общината има дългове продължава със скъпите и екстравагантни проекти, вместо да харчи разумно и да прави полезните неща. Кмета ни за целия си мандат не сложи един асфалт на горната част на Търговската улица, но е набъкал целия град с абсурдни велоалеи, които никой не ползва. Вместо да оправи настилката на сините зони, търси нови възможности да прибира пари от още, които не е направил, но само си ги е измислил. Не разшири булевардите и улиците, но пък реши да направи бус ленти, за да може да набута трафика в едното платно. Цяла зима бяхме без навеси по спирките и още не са готови. Унищожи и почти всички стоянки на такситата, макар че това е туристически град и туристите, и чужденците простигат с багаж и им се налага да ги ползват.
16 Март 2016 07:03
Ех, Бургас, вие сте па най-глезените от цялата страна , не знам от какво се оплаквате
16 Март 2016 07:05
в България безобразията са толкова много, че мнозинството привикна с тях и - пак за голямо съжаление - вече ги приема като норма


"Отклонението като норма", както отдавна е писано. Плодовете на демократизацията и евро-атлантическите ценности.
16 Март 2016 07:08
И на свободата на медиите
16 Март 2016 07:18
А сега сериозно - нормалният гражданин работи на 1, че и две работи, отглежда деца, грижи се за домакинство, за стари родители и пр. Няма време, а и квалификация, за да реагира на всички безобразия, които българската законодателна и изпълнителна власт му стоварват ежедневно. Вижте само как на бърза ръка бяха приети промени в здравеопазване, средно и висше образование, КТ и пр. За да може да реагира адекватно и да протестира, на гражданина 1) трябва да му се отворят очите за същината на безобразията и техните последствия; 2) да е свободен, за да виси денонощно по стъгдите; 3) някой през това време да го храни - него и семейството му; 4) някой, на когото има доверие, да организира протест.
Обаче свободната преса и добре платени медийни анализатори дигат пушилка за правото на някой да осира плажовете, къмпингувайки, и за правото на стотина платени професионални протестиращи да пият по двама бира, затваряйки възлови столични кръстовища. А колкото и да е зает и притиснат, гражданинът не е дотам малоумен, че да се връзва на българските политически партии и синдикати и техните мероприятия...
В резултат от което на гражданина 1) не му става ясно какво всъщност правят с него зад пушилката и 2) бива отвратен завинаги от самата идея за протест. Което е и крайната цел. На демокрацията и евроценностите по български.
16 Март 2016 08:00
В Сливена града голяма дигнаха мол в Попската (представете си подобно нещо на 50м от Ал. Невски), сграда с офиси на площада (все едно на жълтите павета). Както е тръгнало, след време паметника на Хаджи Димитър може да се окаже във фоайето на някой хотел. Подобно на други градове, повечето общински съветници са от партията на избирателите си - ГОГ (граждани с осил в гъза).
16 Март 2016 08:05
SvSophia16 Март 2016 07:18, Айде ся, гражданите били невинни. Ама на общинските избори гласуват за Партии, не за личности, нали?
16 Март 2016 08:25
Диктатура на посредствеността. Казвал съм ви го и друг път. В това е трагедията. Няма ни един, който изваден от контекста на властовата си позиция да запази значението си. Няма таланти, няма приноси. Няма биографии. Целево рекрутирани от подобни на тях безличия из сивотата на посредствеността. С уникалното свойство мнозинството да оглежда собственото си убожество в тяхното, припознавайки ги за своя еманация.

Сред тях няма учени, няма изявени лекари, юристи, архитекти, дори бизнесмени. Няма писатели, няма поети. Няма учители дори, от най-добрите. Няма да прочетете книга, статия, написана от някой от тях. Редките изключения от сонма илитерати и игнорамуси полагат усилие да скрият ум и дарба, защото това опасно ги прави непригодни по принадлежност. Специална селекция на посредствеността във всяка една област. Няма политическа популация тъй далеч от интелигенцията на страната колкото е тяхната.

Същевременно, сплотени по особен начин, осъзнали че отказаното им от съдбата по причина дефицита на лични качества може да бъде придобито с наложената с многобройността им власт. Вътрешно аморфни, поради това че всички естествени механизми на йерархизиране на групата и лидерство чрез качества са заменени с разпореждането на "отговорника", на "партийния строител", комуто е възложено да бди над ефикасността.

В директен сблъсък, основан на знания, умение, опит, професионализъм, авторитет, са безпомощни, буквално жалки. И едновременно с това - агресивни, авторитарни, ревниви, суетни, злопаметни. Бъг в програмата, най-вероятно. Ако бяха малко по-тъпи от това, което са, щеше да им е спестено осъзнаването на нищожността им. Което им носи известна фрустрация, а тя - озлобление.

Тези окаяници са начело на държавата, управлението и публичното от години, сраснали са се с него. Това обяснява хала ни. Оказва се, окаяниците са не те, а другите, малцината останали. Малцината "неприсъединени". Което, като резултат на личен избор, е може би добра новина. Защото, черпейки сила от многобройността си, те са максимално отворени, максимално приобщаващи. И прагът е нисък, повярвайте. Лесно се прекрачва. Просто трябва да се наметнеш с сивата пелерина на посредствеността, да спреш да гледаш умно и критично, а само вярно и възторжено. И ... пържолата няма да закъснее. Има за всички.
16 Март 2016 08:39
Firmin,
Здраве и дълголетие ти желая!
16 Март 2016 09:12
Фирмин!Поздравления!Великолепно написано но и видимо изстрадано.В кръга на шегата но всъщност е истина: навремето имах една шефка...невероятно интилигентна жена която се маскираше като блондинка за да не и личи че е умна.Оказа се напразно усилие защото не и помогна за дълго.Посредственоста със своя инстинкт за самосъхранение бързо я разконспирира и и вгорчи живота до там че я принуди да напусне.Така става по нашите земи и беше прав баща ми лека му пръст като ми казваше:там където всички куцат с единия крак куцай и ти...щото ще ти счупят и двата!За съжаление никога не го послушах...
16 Март 2016 09:42
Firmin
16 Мар 2016 08:25
16 Март 2016 11:41
Firmin
16 Март 2016 08:25



16 Март 2016 12:37
Firmin,

както обикновено на висота
от мен
16 Март 2016 13:15
Гледам, че всички се концентрират в грешна - по моему - посока. Виновни били гражданите, защото не избирали когото трябва и най-вече управниците, на които им липсвали качества. Второто наистина е проблем, но според мен той НЕ е най-важния и е повече в средните и низовите нива. И аз съм писал нееднократно мнението си, че големият, генералният проблем е в системата - т. нар. представителна "демокрация", която фактически е основана на избори олигархия. При такива условия е практически сигурно, че който и да изберем ще стане като предишните управници. Защото не можем да очакваме, че в днешната политика има крайни идеалисти като възрожденците ни през 19 век, които ще пренебрегнат възможността бързо и безнаказано да забогатеят на чужд (общия) гръб до степен да осигурят и наследниците си до девето коляно. Крайно време е да спрем да очакваме да дойде Годо и да осъзнаем, че решението е смяна на системата, а не на управниците. Второто го правим вече 26 години и резултатът е очевиден. През този период персоналният състав на българския парламент беше обновяван частично при всички избори и основно на няколко пъти – през 1990 г. с появата на опозицията, а и на нови лица в БСП, през 1997 г. при победата на Костов, през 2001 г. с идването на Симеон II и през 2009 г., когато ГЕРБ пое управлението на страната. Същото е и на ниво общини. Въпреки тези многобройни персонални промени във властта, придружени от изгряването и залязването на немалко партии, българите преживяхме най-дългия и мъчителен преход в Централна и Източна Европа. Поради това все повече хора разбират, че смените на лица и партии не водят до очаквания от тях резултат т.е. изборите са цирк, а проблемът е системен. Нещата са докарани дотам, че политическата каста вече се затруднява какъв нов заек да извади от цилиндъра, за да привлече вниманието на публиката. Която е виждала какво ли не, вкл. етюдите Цар и Генерал, и все по-масово отказва да посещава представленията, усещайки пошлостта им. За съжаление и не е наясно с алтернативите, главно заради фактическата цензура в медиите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД