:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 215
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Добре дошли в страната на...

Никой не спазва, няма и да спазва забраната за пушене на обществени места. Въпрос на манталитет
Имаше такава реклама на цигари. За България рекламата може да е друга - "Законът е врата в полето, през която само кравите минават". Показното нарушаване на елементарни забрани се смята за подвиг и буди възхищение, а употребата на хитринки и вратички в закона е национален спорт. Българите изпитваме потребност да отричаме на всяка цена правилата, наложени от държава, власт, органи на реда, защото смятаме, че така им отмъщаваме и показваме отношение. Освен това тези, които трябва да следят за спазването на забраните, също са българи. И естествено често насърчават вратичките и хитринките.

Както можеше да се очаква, такава е и съдбата на забраната за пушене на обществени места от 1 януари. На книга в училищата и транспорта цигарите са забранени. Кръчмите трябва да са разделени на помещения за непушачи и пристрастени към никотина. На работните места трябва да има обособени помещения за пушачи. Засега нищо подобно не се е случило. Шофьорите на таксита и автобуси си пушат на воля, работодателите не са осигурили нищо, ав кръчмите не се вижда от тютюневия димОтпорът срещу забраната също е тотален. Ресторантьорите и хотелиерите реагираха шумно, поискаха гратисен период и заплашиха с фалити, безработица и политически последствия. Донякъде са прави - наредбата, уточняваща къде и как ще се пуши, излезе чак пред декември, необходимите ремонти струват от 5000 лв. до 50 000 лв. Но е смешно кръчмарите да искат гратисен период от една година и да обясняват, че туристите може да избягат от България, защото по заведенията в Турция и Гърция няма ограничения за цигарите. Все пак чужденците идват у нас, за да почиват и обикалят, а не да пушат.

Явно въпросът е принципен - защо да разделяме местата в кръчмите си и да се харчим за вентилации, като можем да не правим нищо. Защото знаем от опит, че никоя забрана не е непреборима. Особено пред избори.

Реакцията на обикновените пушачи и работодателите обаче е по-страшна. Те мълчаливо показват тотален непукизъм. Сякаш забрана просто не съществува. В заведения се пуши, защото: "на масата има пепелник", "за последно", "и другите пушат", "кво като е забранено".

И тук идва мястото на държавата и нейните контролни органи в лицето на здравното министерство и ХЕИ. На държавата й е болезнено ясно, че борави с ориенталски манталитет, за който забраната сама по себе си нещо не значи. Основният ефект от призивите към гражданско самосъзнание и авторегулация е присмех. "Сигналите" срещу нарушители са основно резултат от нелоялна конкуренция.Единственото лекарство са тежки и системни глобиВместо това обаче на първо време ХЕИ ще избягва санкциите по кръчмите за сметка на предписания кое как трябва да се преустрои. Вярно, ще се забранява изцяло пушенето в заведения, които не са готови с ремонтите. Ако нарушат забраната обаче, собствениците ще платят глоба от 50 лв. до 100 лв. При рецидив санкцията скача до 300 лв. Е, какво ще предпочете един управител - да си изгони клиентите или да плати 50 лв.? Единственият шанс на инспекторите да ужилят некоректните кръчми е първо да издадат предписание за промени и чак след като установят - след месеци - че то не е изпълнено, да наложат глоба от 500 лв. до 1000 лв.

В наредбата има и някои несъобразени с родната действителност неща. Например местата за пушачи не трябва да са повече от тези за непушачи, при положение че у нас пушат 55-60% от населението, а огромната част от непушачите не ходят по заведения, защото са малки деца или доста възрастни хора. Освен това рядко в една компания всички са непушачи. Затова за масите на порока ще има опашки, а свободните от тютюнев дим ще си стоят свободни.И тук ще се намеси субективният факторОт какво основно се прехранва държавният служител - инспектор от ХЕИ? Ами от каквото се прехранват служителите на КАТ, митниците, администрацията и т. н. За тях всяка забрана е добре дошла, тъй като увеличава цената на рушвета. Хората на ХЕИ не могат да си позволят да си затварят очите пред твърде нагли нарушения като например изцяло пушеща кръчма. Компромис за няколко маси и липса на вентилация обаче се прави лесно.

И изведнъж забраната ще заработи. По нашенски. По документи всички ще се водят първо глобени, после изрядни, а навсякъде ще се пуши. Защото държавата, позволявайки отклоненията, е в основата на непреборимия ни манталитет.
121
1052
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
121
 Видими 
03 Януари 2005 23:39
sad but true
03 Януари 2005 23:54
" Показното нарушаване на елементарни забрани се смята за подвиг и буди възхищение, а употребата на хитринки и вратички в закона е национален спорт. Българите изпитваме потребност да отричаме на всяка цена правилата, наложени от държава, власт, органи на реда, защото смятаме, че така им отмъщаваме и показваме отношение."

Откъде ли ми е познато?
Не, това не сме ние - те са виновни....
03 Януари 2005 23:57
"Защото държавата, позволявайки отклоненията, е в основата на непреборимия ни манталитет."

Тц, обратното - непреборимият ни манталитет е в основата на държавата ни
03 Януари 2005 23:58
За мое учудване от трите заведения които посетих след нова година две спазваха новите разпоредби...
04 Януари 2005 00:10
/:/ "Реакцията на обикновените пушачи и работодателите обаче е по-страшна. Те мълчаливо показват тотален непукизъм. Сякаш забрана просто не съществува"
....
А може да се каже и така/това/:
Реакцията на БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ и ПОЛИТИЦИТЕ обаче е по-страшна. Те мълчаливо показват тотален непукизъм. Сякаш ВОЛЯТА НА НАРОДА просто не съществува.
Примери?!
Волята на Народа беше: България да НЕ подпомага в никакъв случай НАТО във войната му срещу Югославия през 1999 г.- управляващите направиха точно ОБРАТНОТО !
Волята на Народа беше: България да НЕ затваря "по политически причини" реактори на АЕЦ "Козлодуй"- управляващите направоха точно ОБРАТНОТО!И дори скриха Подписката с искане за Референдум по въпроса-над 500 хил. подписа!!!
Волята на Народа беше: България да НЕ участва в АГРЕСИЯТА срещу Ирак и ОКУПАЦИЯТА му- управляващите направиха точно ОБРАТНОТО и изпратиха , може би, най-много войници - на глава от населението на България!
Волята на Народа беше: ЧРЕЗ Демокрацията България да стане по-богата държава и по-добро място за живеене - управляващите направиха точно ОБРАТНОТО /за Народа, НЕ за себе си!/
ТАКА ЧЕ, "КАКВОТО ПОВИКАЛО-ТОВА СЕ ОБАДИЛО!". Непукизъм на управляващите спрямо Волята на Народа - непукизъм на Народа спрямо "заповедите" на управляващите!!! ЗАСЕГА !
04 Януари 2005 00:19
питч,
освен че ти пластам с моите осигорвки когато се разболеес от рак на белите дробове, засто по дяволите трябва да тровиш и мен сас скапаните цигари ? засто ще скасяваш и моя жвот ? не е ли малко нагло ?

Редактирано от - bot на 05/1/2005 г/ 11:17:36

04 Януари 2005 00:23
към paragraph39 :

БИ ли бил така добър да ми обясниш какво значи НАРОД как така има ВОЛЯ и откаде пък ти му знаеш волята ?
и не, изобщо не е в страни от темата ...

04 Януари 2005 00:27
BV , я бягай да видиш в речника как се пише ОСИГоРОВКИ
04 Януари 2005 00:32
много е тапо да акцентираш варку пунктуацята, а не варху смисала. при писане на латница се получават грешки. аз те саветвам да бегаш да видиш кво пише на кутиите ца цигари [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/спинъ.г иф[/имг]

Редактирано от - bot на 05/1/2005 г/ 11:33:12

04 Януари 2005 00:38
Феникс,
парво не злобея - не ми е в стила. :Д
второ, ти да не би да летиш ? аз ти дишам ауспуха на автобуса [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/ицон3.г иф[/имг]
трето транспорта е необходимост, цигарите не :-) х(

Редактирано от - bot на 05/1/2005 г/ 11:36:28

04 Януари 2005 00:41
BV, добре е да видиш в речника на чуждите думи и какво точно значи "пунктуация".
04 Януари 2005 00:43
Конкретна пунктуционна грешка е че не сам запохцнал второто изречение с главан буква..сега изясни ли ти се на теб какво значи пунктуаця :-)

Редактирано от - bot на 05/1/2005 г/ 11:37:27

04 Януари 2005 00:48
добре бе феникс,
сагласен сам с теб..ам даи да не захвастаме с водородня двигател, а с несто, което ни е по силите за сега - с цигарите примерно :-) преполагм че пушиш, не знам дали го правиш вкащи , но ако правиш помисли колко е справедливо кам твоите деца :-)..а този закон не знам дали криминализира убиването на собствени деца с цигарен дим :-)

Редактирано от - bot на 05/1/2005 г/ 11:44:48

04 Януари 2005 00:50
това дали имам стил или не - не знам, само ще отеблея че до този момент аз лични нападки в спора не сам парвил. а ти ?

Редактирано от - bot на 05/1/2005 г/ 11:47:23

04 Януари 2005 01:16
Ами то и досега над 99 % от територията на републиката си беше за непушачи - паркове, гори, планини и мн. др.. Сега искат да ни вземат и процентчето. Ще го вземат, ама друг път. Ще имат да вземат. Как се налага такъв закон в бедна държава с над 70 % пушачи. Ами то не се иска много ъкъл да се сетиш, че такъв закон не може да проработи. Държавата трябваше да направи поне 2 стъпки преди да въвежда подобен закон. 1) Да повиши стандарта на живот; и 2) Да се проведат рекламни и разяснителни мероприятия за вредата от пушенето; и когато процента на непушачите слезе до 30-40 % едва тогава е допустимо. Тогава при шумотевицата около въвеждането на такъв закон истерията би била с обратен знак, т. н. общестнена нетърпимост към негативното явление и закона с малко зор би могъл да мине. Опита навън показва, че дори в страни с под 30 % пушачи такива закони буксуват здраво. А тук изобщо не може да тръгне - не в България, и не през 2005.
04 Януари 2005 01:31
И не ми е ясно, как някакъв си инспектор от ХЕИ ще ме глоби ? Ще трябва заедно с инспектора да ходи и един полицай.... И пак няма да си платя глобата ! Ще има да вземат, а аз ще имам да давам..... докато отпадне по давност....[/b]

Редактирано от - bot на 05/1/2005 г/ 11:47:39

04 Януари 2005 01:59
Абе параграфе, ти нормален ли си бе ?На хората душиците им изгореха отвътре, страшен смут е настанал - да се пуши ли , кво да се прави , къде , с кого ?
А ти пак с твоя Ирак ни занимаваш.Абе ще се оправят хората и без тебе бе , ще си идат американците, нашите момчета ще се приберат, демокрацията ще иде на кучето у гъзъ, само мир и любов да има , брей !!!!!
04 Януари 2005 02:16
щом е така, значи, може и така.
04 Януари 2005 02:17
който е недоволен, може и да си остане недоволен.
04 Януари 2005 02:24
Изключително тъпа, безсмислена статия.*****: " Показното нарушаване на елементарни забрани се смята за подвиг и буди възхищение, а употребата на хитринки и вратички в закона е национален спорт. Българите изпитваме потребност да отричаме на всяка цена правилата, наложени от държава, власт, органи на реда, защото смятаме, че така им отмъщаваме и показваме отношение. "" А не е ли проблема в ИДИОТСКИТЕ правила и разпоредби на една идиотска държава?Не са ли именно този тип забрани и задължения причината за изкривения ни манаталитет?Ето, аз съм непушач.Но не мога да разбера на какво основание ще бъдат ЗАДЪЛЖАВАНИ частниците ресторантъори да преустройват заведенията си!Ако някой иска да привлече клиентелата от непушачи(като мен), може да си направи сам салон за непушачи; За толерантност тук не може да става и дума, защото пушенето, както и непушенето е начин на живот!Погледнала жабата че подковават вола и вдигнала крак!Щото така било в някои си страни-е не е ли ясно че за да наложим техния стандарт, трябва ПЪРВО да имаме техния манталитет!?Това е все едно да накараш индуса да не прави деца, или мюсюлманина да яде свинско!Колкото до пушенето в транспорта, училищата и обществените места, имам спомен, че то ВИНАГИ е било забранено, както и трябва да бъде.Това са местата, където трябва т.нар. "органи" да бдят и да налагат глоби, не по кръчмите.А аз лично не влизам в кръчма, в която знам че ще ми одимят душата.И последно:новаците отгоре, я да вземете да се кирилизирате, че няма кой иначе да ви чете мъдрите мисли.

Редактирано от - bot на 05/1/2005 г/ 11:48:37

04 Януари 2005 02:39
Единствените заведения в София, където човек може да влезе, без да се задуши от тази тютюнева смрад и без дрехите му да не могат да се отвонят дни наред, е Макдоналдс.
Добър закон, но санкциите и ограниченията са слаби. Трябваше да го направят като в Ню Йорк - пълна забрана за пушене във всички заведения. След първоначалния вой собствениците на барове, кафенета и ресторанти се укротиха, защото печалбите им нараснаха значително заради рязко увеличения брой посетители и намаленото време на престой.
04 Януари 2005 02:53
За жабата и вола писах вече:Ей го и тоя, ходи по София и му се привижда Ню Йорк!
04 Януари 2005 03:49
Щом ще си играем на "дискриминация" и делене, не е ли по-добре да има "заведения" с разрешено "пушене" и заведения без "пушене". Нека собствениците на заведения сами да решат вида. А ние консуматорите сами ще избираме, къде да отидем. Какво по-просто решение от това - има конкуренция и право избор. Дори след време може да се окаже, че едно подобно "Соломоново" решение на проблема е много ефективно за намаляване броя на "проклетите" пушачи.
04 Януари 2005 06:58
драго правителство , мъдри законотворци и царедворци,
да го духате незабавно и несимоволично

(непушач)
04 Януари 2005 07:06
Според тази статия:
-Първо- Аз не съм българин!
-Второ- Трябва безропотно да понасям пушачите, когато ме убиват бавно с дима на цигарите си!
На което аз реагирах преди много години с:
-Първо - Изнесох работното си място извън България!
-Второ - Още съм и до края ще си остана Българин!
.
Няма по нагла сган от тази на пушачите!
Не само сами себе си унищожават, но и убиват всички наоколо с някакво си мнимо удоволствие!
Има само един начин - цигарата едната 10 лева! Втората - 20! Третата - 60! 4-та - 240, 5-та - 1200... Всеки може да смята нататъка.
Има и по рационално изцеление, но то не било хуманно! А хуманно ли е да ме превръщат на увяхнало мушкато ката път щом понеча да припаря към България?!...
.
...Спокойно - и на другаде ситуацята се доближава до българската!...Виделина Вам!
04 Януари 2005 08:43
Бе то е забранено и да се краде, ама я вижте какъв пример ни дават народните лидери! Пък после как да им има човек уважението и да им спазва измислиците, наречени закони. А законът наистина е повече от тъп и няма никаква гъвкавост в него. Какво им пречеше да го направят така: заведения до 250 квадрата (примерно), да се делят на отделения за пушачи и непушачи, като според клиентелата размерите на отделенията да си ги определя самият собственик; По-малките заведения да си избират дали да са за пушачи или за непушачи, като се предвиди и компромисен вариант - 3 дни да са за непушачи, 3 дни за пушачи а седмият да е за проветряване, преди да дойде пак реда на непушачите. Абе варианти колкото искаш, но целта на закона (и не само на този) не е да реши някакъв проблем, а да се напълни хазната от глоби и да се стимулира допълнително корупцията. Ако законът беше по-свестен, нямаше да се стига до такива гръмки (и същевременно смешни) излияния. А пък да се направят цигарите по 5 или по 10 лева е още по-голяма щуротия. Направо благородна почва за процъфтяване на черния пазар и спекулантството.
04 Януари 2005 08:47
Няма повод за дискусии - изхода е посочен ясно - Табекс
04 Януари 2005 08:53
Абе бонго, момче
пушенето, както и непушенето е начин на живот!
А също и пиенето, както и непиенето, дрогирането, както и недрогирането, кражбата, както и некражбата ... Който иска да си пуши, пие, краде, дрогира ..., които не иска -няма! Ако имаше по една държава за всеки, щеше да има пълна демокрация - който където иска, там да живее. А пушачите са нагло племе и с кеф бих ги наритал ...
04 Януари 2005 09:08
Дърто магаре - това е, ама няма кой да те чуе! Щото въпросът не е да се погрижат за правата и на пушачите, и на непушачите, а да се демонстрира някаква дейност в здравеопазването, че всичко друго е ******* (автоцензура, да не ми се кара ботът - ЧНГ, боте). И естествено, да се понахранят допълнително малко инспектори.
04 Януари 2005 10:16
А на бас, че забраната ще се спазва. Не веднага и не отведнъж, както е било и другаде...
04 Януари 2005 10:23
Ето, аз не пуша, но повечето ми приятели пушат. И сега какво? Ясно е, че няма да стоя на отделна маса или в другия край на бара, но тази забрана е неодима, защото не може да се пуши в болниците и във всички административни сгради. И без това като зависна там, ми идва да се гръмна някой път, а като ми и пушат на главата -> нещата са супер направо!
Друг е въпросът с училищата! Да ги видя как ще накарат един 6-класник да пусне цигарата, която уж скришом пуши в тоалетната или зад физкултурния салон!
04 Януари 2005 10:24
Извинявам се на форумци, днес явно съм по-гладна: да се чете необходима
04 Януари 2005 10:30
Първото, което ми се набива в очи е ясно изразената от авторката "пушаческа позиция", а тя винаги е придружена с арогантност, безочие или по-просто казано простащина и естествено в статията липсва позицията на огромния брой непушачи.
Какви са фактите - на непушещата част от българското население и по-голямата част от чужденците посещаващи България ( те повечето са непушачи ) на практика досега бе забранен достъпа до всякакви заведения, заради непоносимия цигарен дим. По-лошата част на тази забрана е, че кара насила децата да пропушват, за да с приятелите си. Медицинските доводи против цигарите са добре известни на всички, а положението с пушенето в България е катастрофално.
Новите изисквания за пушенето няма да решат проблема. Много ми е интересно как пушещия шеф ще прилага забраните. Има ефективно за България решение - многократно вдигане на цените на цигарите, примерно с 30-40 или повече лева за кутия цигари. Това трябва да е като превантивна глоба, така и така пушачите никога не спазват законите и наредбите против пушенето. А при по-тежките случаи да се прилагат и подобни наредби.
04 Януари 2005 10:35

аз съм непушач и приятелите ми са непушачи - така че напълно одобрявам наредбата !!!! на който не му изнася - на палатка, а тия дето не спазват наредбата - тежки глоби, ако не им изнася да си затворят барчетата !!!! но съм сигурен, че няма да го направят защото те са на свръх-печалба - помислете само от едно кафе за 50 ст. колко печелят !!! и плачат гадините техната семка .....

04 Януари 2005 10:39
Тук някой подхвърли една безумна идея - да има заведения само за пушачи и само за непушачи. Това може да стане само, ако собственика на заведенията е един и същ - държавата или общината, което мисля, че ви е ясно какво е.
Половината места за непушачи - би трябвало да са повече и вместо компанията да сяда в опушената част на заведението, може спокойно да уважи непушещите и да седнат като бели хора в чистата част. Нещо не схващам защо абсолютно винаги непушачите трябва да се съобразяват с пушачите и да се тровят от цигарите им, както преполагат пишещите тук форумци, както и авторката
Освен това рядко в една компания всички са непушачи. Затова за масите на порока ще има опашки, а свободните от тютюнев дим ще си стоят свободни.!!!!!
Да и имам логиката ...
04 Януари 2005 10:50
Ефектен начин за заобикаляне на закона е намерила една кафеджийка, която от вчера е сложила табела на вратата "Кафето е за пушачи", което си е чисто заобикаляне на закона. Ако почнат и ресторантите и сладкарниците по тоя почин ние непушачите ще следва да им водим дела за накърняване на правата.
04 Януари 2005 10:50
В Ирландия забраниха пушенето в пъбовете, ресторантите, офисите, влаковете ... , абе изобщо навсякъде. Който иска да пуши - навън! Пушачите скачаха, викаха, но забраната се спазваше и в момента се спазва... Съдържателите на пъбове се оплакават от намален оборот, но ... никой не фалира... Явно загубите са били преувеличени.
Абе, въпрос на манталитет!
04 Януари 2005 10:53
хихихихи...
ама като гледам за какво се дрънкате..... не може да не се смея
параграфа се опита да каже нещо, но никой не му обърна внимание - така яко са ни хванали за т......, а ние стискаме зъби и се чудим, има ли фас или няма фас между тях
04 Януари 2005 10:53
Най-нормалното решение за заведенията е да се забрани пушенето в заведенията, където няма необходимите условия . В крайна сметка това не затруднява достъпа и на пушачите, просто няма да тровят останалите. Когато успеят да осигурят условия за пушене, което не пречи на останалите, тогава и да се разреши пушенето.
04 Януари 2005 11:18
Добра си е статията. Снощи бях в малко заведение на Лучано тип "бистро". Един салон, отляво за непушачи, отдясно за пушачи??? Как разделяте въздуха в помещението, попитах сервитьорката. Тя се хили, горката, мълчи. Смешно и тъпо. Като бонго.
04 Януари 2005 11:46
“Блажена нормализация”.
Ще стане ли една бананова република “европейска” държава, ако в нея забранят пушенето? Естествено няма да стане. Законотворчески тикви – първо направете държавата си европейска и тогава изисквайте от гражданите си това което изискват там!
04 Януари 2005 11:48
Не се гаси туй що не гасне - Байганювщината, простотията и ТАПИГЬОЗЛЪКА!!!!
В условията на "Родната демокрация" ФОЛКЪТ е на всякъде и още дълго време БИТИЕТО ще определя съзнанието, А НЕ ОБРАТНОТО!!!!!!
04 Януари 2005 11:53
Аз съм Господ, Бог твой, да нямаш други богове освен Мене
Не изговаряй напразно името на Бога
Помни да осветяваш седмия ден, неделята
Почитай баща си и майка си
Не убивай
Не прелюбодействай
Не кради
Не лъжесвидетелствай
Не пожелавай жената на ближния си
Не пожелавай имота на ближния си


Убиват, крадат, прелюбодействат...богохулстват...пожелава т и отнемат имоти...НЕДОСЕГАЕМИТЕ...тия дето са на власт...тия дето ни управляват...
За тях няма господ....защото се обожествиха....и казаха:НЕ ПУШИ

Не убивай
...........
Не кради
Не лъжесвидетелствай.......

Ами нали ако ги спазват няма да са на власт !!!
Но за тях явно най-важно е НЕ ПУШИ ! ...а са превърнали парламента в пушалня на контрабандни цигари....да ги Е.А !

04 Януари 2005 12:18
Ма що се правят на луди?
Още не са си изпълнили задължението по контрола на разпореждането за добро вентилиране на заведенията, а почват да нареждат как да се променят архитектурните им планове.
Като ех- имам да им докладвам, че когато пушех ми беше не по-малко противно, отколкото ми е сега, да седя в задимено, непроветрено помещение.
Който има заведение, да си го оборудва с вентилационна система!
04 Януари 2005 12:20
Има едно вредно животно това е комунист, най-вредната му разновидност е български комунист (пример параграфа, васуки, поморийски)!
Има друго вредно животно - пушач, най-вредното отново е българският пушач (пример - феникса)!
04 Януари 2005 12:43
На тоя пак кумунистите му са виновни, като вица за полицая и бялата стена...Що не забранят цигарите бе, ама фесовете с кво ще живеят, а далаверите с бандеролите, ами приватизацията. Недомислия, после пушачите виновни, а горното недоразумение и ги прекръсти на комунисти.
04 Януари 2005 12:49
Честита Нова Година на всички! Желая Ви Здраве и късмет!
Янина Зравкова - отлично си го изложила, но ще стане това което пишат форумците!
Моето лично мнение от наблюдения в миналото е, че заведенията ще увеличат оборота си и клиентите си ако забранят пушенето. Знаете ли колко много хора не влизат в тях точно защото вътре е лисичарник? Колко родители обикалят заведения с децата си и не влизат защото навсякъде е смърдялник?
Освен това, т.н. "пушачи" са разни младоци и перекендета със стотинки в джобовете - пушат и се лигавят с по една чашка кафе цял ден. И точно заради тях платежеспособните клиенти заобикалят такива заведения.
Повече от сигурен съм, че ако се заемат сериозно с това, заведенията и клиентите ще спечелят.
04 Януари 2005 13:03
Кой пробута чл.56 ал.2 от Закона за здравето , въз основа на който излезе Наредбата за реда и условията при които се допуска ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ тютюнопушене в закритите обществени места и на закритите работни помещения ?
МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО !
Кой контролира изпълнението на Наредбата ?
ХЕИ - МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО !
Кой ще се облажи от прилагането на Наредбата ?
Служителите от ХЕИ и чиновниците от МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО !
ЗАЩО НАРЕДБАТА СЕ НАРИЧА "ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА, ПРИ КОИТО СЕ ДОПУСКА ПО ИЗКЛЮЧЕНИЕ ТЮТЮНОПУШЕНЕ В ОБОСОБЕНИ ЗОНИ НА ЗАКРИТИТЕ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА И НА ЗАКРИТИТЕ РАБОТНИ ПОМЕЩЕНИЯ"
Защото пак трябва да има НАШИ и ВАШИ , като НАШИТЕ ТРЕБЕ ДА ПЕЧЕЛЯТ !
Защо в Наредбата не са визирани като ИЗКЛЮЧЕНИЕ БОЛНИЦИТЕ И ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ? Защо чл.3 от Раздел І ДОПУСКА В ЛЕЧЕБНИТЕ И ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ДА ИМА ОБОСОБЕНИ ЗОНИ ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ ?Да не би там да има само ЗДРАВИ ХОРА ПУШАЧИ ?
ЗАЩОТО ГАРВАН ГАРВАНА ОКО НЕ ВАДИ !
Дискриминационна ли е тази НАРЕДБА ?
ТРИЖДИ "ДА" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Редактирано от - бесния на 04/1/2005 г/ 13:14:19

04 Януари 2005 13:08
Абсурдистанът почва от тиквите-законотворци. От неявяването им на работа, от гласуването с чужди карти, от некомпетентността, алчността и смърдящите им задници.
Рибата се вмирисва откъмто главата, викат.
Каквито управляващите, такъв и народът.
Какъвто капиталът, такива и управляващите.

Дирете си първопричината и си я отстранявайте.
А тъпи закони от сорта на - шия в лайна, ама без цигара в уста никой няма да изпълнява.
И това е също форма на протест!
И да спрат говедарите да реват, че народът е хем безхаберен и хитър, хем не стачкува.
Те-стачкува.
И още как.
Мирен протест му се вика.
Само почакайте и за останалото....
04 Януари 2005 13:13
Пушачите и пиячите в тази страна пълнят хазната повече от банкерите.А този закон ще отиде в Страсбург. Той противоречи на конституцията.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД