:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,782,092
Активни 113
Страници 25,054
За един ден 1,302,066

Скелети в e-гардероба

Няма нищо страшно в Интернет-общуването. Просто един модел заменя друг
Снимка: Ройтерс
Глобалната мрежа е обичайният заподозрян при всевъзможни кризи, възникващи в обществото, особено онези, свързани с младото поколение. На нея се преписва неграмотността му - вместо да четат, 4атят, измислят си самоличности, за да прикриват комплекси, стават агресивни и т. н.

Важно уточнение - тук не става въпрос за висенето в Интернет-клуб по цял ден и нощ с цел изтребване на огромно количество противници. Гледката на заспало върху клавиатурата дете на фона на кървав екран потриса и мен.

Проблемът, който ме интересува, е друг - усиленото поддържане в обществото на страховит мит за извънземно и неразбираемо виртуално поколение, нежелаещо да живее в реалността и бягащо от нея.

Намирам всичко това за твърдепротиворечиво и далеч от истинатаДа вземем например прословутия егоизъм на младите. Обществото хем се ужасява от него, хем заклеймява опитите на младите да общуват.

Признавам, и на мен ми липсва романтиката на хартиеното писмо, но естеството на носителя е вторичен въпрос. Колкото и безсмислено да им се струва на апологетите на Интернет-заплахата общуването из чатове, то все пак е общуване. И на мен ми се е случвало да попадам на безумни и безсмислени "разговори" - главно в общите стаи на големите чатове, но пък е имало и примери за обратното.

Иначе казано, проблемът е съдържателен - за какво се общува. Тук обикновено се предполага, че след като е виртуален и се случва между млади хора, разговорът автоматично изключва всякакви така наречени сериозни теми. Абсолютно невъзможно е 15-годишен виртуален събеседник да седне да говори за книги, да обсъжда отговорно лични проблеми и т. н. Тоест възможността за пълноценна (каквото и да значи това) комуникация предварително се изключва. Любопитството като основа за общуването се отхвърля по презумпция и се търсят други, негативни заместители за него - стремеж към виртуален ексхибиционизъм, към това да се правиш на интересен и т. н.

Зад подобни рамки прозиралицемерно морализаторство,опит да се обезправи тематично, лексикално и технологично цяло едно поколение от криворазбрана носталгия към липсващи ценности. Те не могат да говорят само за тези неща, за които ние предполагаме, че само говорят, и по този начин, по който предполагаме, че го правят. Дори и да се съгласим, че ценностите липсват, кучето е заровено другаде.

В гардероба на Интернет традиционно дрънчи и друг скелет - виртуалното общуване създава социална неадекватност. Според тази "теория" в Интернет можеш да си всякакъв и затова губиш представа какъв си реално. Дори се отказваш да съществуваш наистина. Това може да е вярно само за дълбоко и болестно комплексирани персони, за единици - не и за обществено укорявани като твърде егоистични и индивидуалистични тийнейджъри. Всъщност единствените случаи за упорито поддържана виртуална измислица, довела до реален социален дискомфорт, за които аз лично знам, не са свързани с млади хора.

И тук другите възможни обяснения за фикцията се изключват - например възможността й да служи като експеримент, като опит да сменяш гледни точки, да влизаш съзнателно в роли от любопитство. Аз лично съм си измисляла един-единствен път, защото ми беше интересна реакцията към предполагаем хомосексуалист.

Та на изплашените на Интернет могат да пожелая едно - откажете се от фикцията си. И ми предложете с какво да заменя в реалността виртуалните си приятели от Чили, Малайзия и Мексико.
8
489
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
04 Януари 2005 02:42
Точно така.
04 Януари 2005 08:36
"На нея се преписва неграмотността му -" какво да чета след този ред. Таня, Таня, научи правописа!
04 Януари 2005 08:45
Много умна статия.
04 Януари 2005 08:46
верно, направо изненадващо за таа джурналиска
04 Януари 2005 10:19
04 Януари 2005 11:48
Малко едностранчиво, но бива
04 Януари 2005 13:40
Таня все умни статии списува.
Нищо че често са пълни с факти и са скучновати на нашего брата, де първо требе прочете и осмисли и чак тогава да плюва.
Друго си е да пипнеш Женята за врато и първосигнално така....
07 Февруари 2005 16:05
уважаема таня петрова!с голям интерес прочетох вашата полемика от страниците на вестника , ноз а съжаление чак сега имам възможност да отговоря и да изразя своето мение. не бих искал това, което пиша в момента сега да бъде критика към вас, защото не ви познавам лично, и мисля че сте един много интелигентен и прекрасен човек.човек, който греши в някои неща!първо-в общуването..всъщност какво представлява самото общуване?
това е арзмяна на информация извършвана по два основно начина-чрез думи(вербална форма)и чрез жестове(невербална форма) и дсвете форми за абсолютно задължителни , когато става дума за общуване.при чатенето липсва невербалната форма на общуване, което кара мозъка ни да го компенсира черз фантазия.затова при чата не можем да говорим за общуване, защото лиспва вербалният елемент!ако връзката се е задълбочила и се стигне до среща на живо, нещо, което чатещите изтъкват като възможност за опознаване ..искам да кажа че тогава пак на помощ идва нашата фантазия, която иска да , , напасне''тези качества , които си е изградила към човека с когото се срещаме!твоа, което наричате общуване всъщнос не е никакво общуване а пристрастие!!!защото е игра на вашия мозък.не можете да си представите какви вреди нанася това пристрастие, което е по-силно от хазарта, наркотиците , никотина и алкохола!мисля че ще дойде време , когато чатенето ще фигурира в по-горе изброените наркомании и пристрастия от мен!
а сега иска да ви благодаря за грамотно написанат статия във вестника! дидо!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД