:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 96
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Спор

Виртуалната зависимост

Имагинерният свят на киберпространството задълбочава комплексите. Дори е по-добре някои да нямат достъп до Интернет
Компютрите и Интернет изместиха книгата, телевизора, приятелите. Сайтове, чатове и форуми заместват срещите на живо, четенето, разходките. Даже секса, алкохола и наркотиците. Ражда се нова форма на пристрастяване.

Как да разберете дали сте станали виртуално зависим? Вижте дали това се отнася за вас:

1. Пристигате в офиса и първата ви задача е да пуснете Интернет.

2. Отделяте все повече от работното си време за общуване с виртуален партньор за сметка на задълженията ви по служба.

3. Обхваща ви чувство за празнота и даже самота, когато любимите ви киберпартньори не се появяват дълго онлайн.

4. Прекарвате все по-малко време със съпруга/съпругата или интимния партньор.

5. Отлагате и най-неотложните служебни задължения, пренебрегвате работата заради безсмислените разговори в чата. Постепенно ви се натрупват купища нерешени задачи, грози ви уволнение. Шансът за спасение е и началникът ви да е изпаднал в киберзависимост, за да не забележи проблема ви или да прояви разбиране.



Има и по-страшно



Може да ви споходят и физиологични или психични прояви на абстиненция. И да нямате никакви сили да се откачите от зависимостта си. А така ставате неадекватен в истинския живот. Започвате да се изолирате от реалните си партньори - намерили сте съвършенството във виртуалните.

Според всички психологически определения на общуването то предполага взаимодействие между индивидите с размяна на думи, жестове, допир и пр. Общуването е обмен и споделяне на символи, неизменно препращащи към действителността.

Не е истинско общуването, което предлага виртуалното пространство. Защото киберобщуването е тясно свързано с фантазията ни, с една измислена действителност. Няма физически контакт, има само знаци. Дори когато е визуализирана, комуникацията пак работи с измислени образи. Появява се някакъв образ на човека, с когото общуваш - със или без картинка, според представата, която си си изградил за него. По-точно според това, което той ти е казал за себе си. Така



възниква усещането за свободата



да бъдеш какъвто мечтаеш да си, без да си положил никакви усилия. Виртуалната реалност предоставя възможност на всеки да надмине себе си, като изгради образа си по начин, по който на него самия му се струва, че е съвършен. Чатът ти дава усещането, че можеш да постигнеш всичко, което искаш. Можеш да си комплексиран, че си дебел и грозен. В Интернет обаче можеш да си слаб и красив.

Но щом излезе от имагинерния свят на киберпространството, "комплексарят" се сблъсква още по-жестоко с действителността. Уязвимите стават още по-неспособни да се грижат за себе си.

Начинът да не ставате зависими от Интернет-общуването е само един - самоконтрол! Ползвайте само положителните възможности на киберпространството - възможността за пренос на информация навсякъде по света, пестенето на време посредством електронния достъп до информация и пр. Не можете ли да се самоконтролирате, по-добре административно да ви отрежат достъпа до Интернет.
31
1612
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
31
 Видими 
03 Януари 2005 23:41
а администратора какво да прави ?
03 Януари 2005 23:53
А при мен е обратното. Цялата ми работа минава през нета и се стремя да прекарвам всяка свободна минута далеч от компютъра. Ако продължавам така обаче рискувам да си загубя препитанието и от днес съм пак редовен онлайн.
03 Януари 2005 23:56
Щом редакцията започва да се дразни от този безумен форум, с повтаряните десетки пъти мнения, опровержения и контраопровержения, който се населява от едни и същи хора, явно неспособни на "жив" контакт, предлагам най-лесният начин да се спре с тази шизофрения - ликвидирайте форума! Зная, че няма да стане, защото от него крадете мисли, идеи, цитати и по този начин ще отрежете клона, на който сте кацнали. Болестта е диагностицирана, лечение не се полага!
04 Януари 2005 00:12
Show must go on, go on, go on, go on, ..... пфу... пак заби
04 Януари 2005 00:27
Имагинерният свят на киберпространството задълбочава комплексите. Дори е по-добре някои да нямат достъп до Интернет

МДА-А-АА ЗА НЯКОИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И ХАФТОРКАТА НАИСТИНА МАЙ Е ПО-ДОБРЕ ДА НЯМАТ ДОСТЪП ДО НЕТА
04 Януари 2005 00:34
Човече arhiman Ако нямаше форум, как щеше да изкажеш безценното си мнение? Вдига ли шум листо, падащо в гората, ако няма кой да го чуе?


Ако се огледаш наоколо, ще установиш, че форума на вестник Сега не е форум на вестник Сега, а нещо друго... Пише си -- СкайФорум.


Това че вестникът го използва за собствени нужди е по-скоро похвално ... за самия вестник, разбира се.


Хайде, наздраве
04 Януари 2005 02:12
е да, но ако вземем един пенсионер, дилемата вече е хибернация или кибернация.
04 Януари 2005 02:36
Драга ми авторке, със това си смехотворно съчинение днес избихте рибата, та даже и кибергения архиман спечелихте за каузата на интернет-абстинентите!А колкото до комплексираните, те си остават такива със или без интернет, независимо от длъжността си, справка:оня, дето се подписва под глупавите си цензури със:"С уважение(!):bot
04 Януари 2005 04:50
Bongo i ostanalite, Ne vizhdam kakvo vi drazni napisanoto ot avtorkata. Tova si e absoliutnata istina, nezavisimo dali niakoi go priznava ili ne. Vseki mozhe da ima razlichni prichini za prisastvieto si po forumite, drug e vaprosat dali se e pristrastil ili ne, koeto pak v nikakav sluchai ne go pravi avtomatichno kompleksar. Prosto zhenata e opisala worse case scenario.
04 Януари 2005 10:29

съгласен съм в известна степен със статията. не казвам авторката на статията защото съм чел абсолютно същото, което е написано в нея, но на друго място...не е хубаво да се преписва - не сме вече в училище !

а защо съм съгласен - ами и аз по себе си съдя, че понякога чата ми пречи да признавам си понякога чатя на работа и то в работно време !!!!!
04 Януари 2005 10:41
работата също пречи, но най-много пречи гладът.
04 Януари 2005 11:31
Няма физически контакт, има само знаци.

Това заклеймява като вредно и така разпространеното по времето на родителите ми общуване с руснаци чрез писма. Ако имаха електронна поща и интернет, то сега те щяха да общуват с тези си нови познати точно както съвременното поколение се запознава с хора от цял свят. Просто те не са имали възможноста да го правят.

На много от точките, описващи пристрастеността, може да се каже, че важат и за телевизията! Че повечето хора с влизането си вкъщи пускат телевизора и се чувстват самотни без своите сериали, филми, предавания. Да не говорим, че други хора от както се помнят всеки ден си купуват ежедневник и деня им не може да стартита ако не пийнат едно кафе и не прочетат новините. Не е ли същото? Интернет не е създал според мен толкова НОВИ начини за общуване - просто е осъвременил, улеснил и забързал съществуващите. Защото аз вече не купувам сутрин вестник, нито пускам вечер телевизора, нито пиша хартиени писма - всичко това за мен го прави компютър, вързан в Световната мрежа, с антена за хващане на ефирните канали в България. Дори и някои книги ги чета в електронен вид. Но това пак са си до болка познатите понятия - новини, телевизия, филми, книги, писма... Просто са електронни!

Така че все едно сега да почнем отново да обсъждаме вредна ли е телевизията, вредни ли са вестниците, че дори и вредни ли са книгите - ако питате Светата църква преди няколко века, то ще чуете, че книгите (освен ако не са религиозни), са много опасни - водят до СЪМНЕНИЕ, което води до загуба на ВЯРА.
04 Януари 2005 11:44
Да бе, а за отрицателните емоции от влизането във форума авторката мълчи! Понякога е цяла мъка. Пообщуваш виртуално я с ВОЦИ, я с FL, я с бонго и после плюваш поне 2 часа. Или прочетеш нещо наумно-слугинско-антибългарско-манхатънск о и после повръщаш 4 часа.
Добре че е Миранда Премъдра и Прекрасна, колкото две Василиси впечатляваща!
04 Януари 2005 12:20
Съпруга ми така се пристрасти къв интернет, че забравя да гледа новините и да си чете вестника, докато ги гледа, истинско бедствие е вече, ляга си вечер със зачервени очи, като на заек, дайте съвет как да го отуча!
04 Януари 2005 12:36

Можеш да контролираш Тв, преса, но Интернет провайдери, които може и да не са в България не става. Просто Интернета е недостъпен за Контролиращите мисленето и "по-добре административно да ви отрежат достъпа до Интернет". Яко, а, предизборна софистика.. Да преследваш различните си е милиционерска комплексарщина.Фърррррррррррр
04 Януари 2005 12:56
Е бях чел простотии ама няква тъпа карава да ми обяснява, че интернета е по-голямо зло от наркотиците и пиенето небях чувал.....
Аз имам 24 ч достъп (доста добър) до интернет и мога да кажа на тъпата овца , че нищо в моя живот не се е прпоменило толкова радикално - пак си ходя на кафе, пия колкото и преди, а гаджето ми не се оплаква от липса на секс - дори напротив, при инфото което има в нета дори това удовоствие беше разнообразено
И само мога да кажа че достъпа до нета ми помага всекидневно да получавам информация която малоумната драскачка явно неможе да усмисли или пък тя кат не вижда секс с години (оправдано) си мисли (опс грешка) , че никои не прави.
Ама много време и отделих на тази малоумна статия, но това драскане ( статия ) направо ме изкърти по шевовете
04 Януари 2005 13:19
Дрън дрън дрън н дрън
04 Януари 2005 13:28
Не се притеснявайте, на Интернет му остава само още около две годинки живот - хакерите и вирусите ще го съсипят напълно...
04 Януари 2005 13:33
Бабе,
Яви му се на твоя човек с клавиатура в дясната ръка, провесена мишка от лявата и с монитор за шапка.
04 Януари 2005 13:36
Нета дава достъп до широк кръг познати по цял свят, които никога не би срещнал.
Нета прави общуването по-общодостъпно и широкомащабно. Щото на ден я можеш да пропътуваш 1-2 часа, за да се видиш с някой от другия край даже на същия град, я не.
А тук си в контакт с всички и то едновременно.
В нета човек се чувства по-защитен и затова в 99% от случаите е по-истински.
Наживо е свикнал да играе роли.
Хората биват три вида-такива с преобладаващо зрително възприятие, с преобладаващо слухово и с преобладаващ усет-когнитивни.
За последният вид-когнитивните, е практически се тая дали виждат човека наживо или не-те и така и така работят с усет.
А за усета разстоянията не са пречка.
Така зрителните могат цял живот да се чудят какво намират в нета когнитивните и да не разберат.
...ма това си е техен проблем...
04 Януари 2005 13:56
Може по цял ден да киснеш у мрежата, щото ти е работа, и един от отворените прозорци ти да е на любимия - чат, форум, etc., и ако не си пушач, като цигарка отвреме навреме да проверяваш какво става там, и обадил ли се е някой от тия, дето те кефят виртуално, или от тия, дето си прекарваш с тях свободното време - реално. И двата вида радост водят началото си от мрежата, но...
- едно е удоволствието от общуването с абстрактните сенки, макар и с изразена идентичност, друго е удоволствието от общуването със същите, придобили плът - по твое желание и инициатива.
Двата вида контакти са особено ценни, всеки по себе си, но не са взаимозаменяеми, разбира се. Всеки от тях си има и отрицателните страни - ако абсолютизираш първия вид, може наистина да откачиш и да почнат да ти се привиждат зад никовете човешки изображения, от стилистиката на Алиса в страната на чудесата. Ако държиш пък само на втория вид, не си застрахован от разочарования, като при всяко общуване с реални хора, но ценностите се уточняват и пластовете се натаманяват в движение, подпомогнати - NB! и от интернетните действия на реалните персони.
Много е важно, това ми е личен извод, да не се смесват двата типа удоволствие от нета, отнесено към конкретни отделни лица или конкретни интернетни сборища.
Друго нещо за отбелязване е, че удоволствието от този тип абстрактно общуване се консумира пълноценно от хора, които слагат на първо място Словото в чист вид - черни буквички на бял фон и всичко, което се крие зад тях. Нема музика, нема образи, нема движение, картинки. Експресивната мощ на Думата - и нищо повече. Затова не бих го сравнила ни с филм, ни с ТВ и подобни арт-комплекси.
И най-важното, и първа точка от снемането на всяка анамнеза за интернет-болест, е -
- какъв е животът ти извън нет-а. Ако нет-а има компенсираща функция, си определено в рискова категория. Ако има допълваща функция - шапка на тояга. Това, обаче, е много индивидуално и зависи от личната ти скала на оценка на това, което имаш в реалното. Абсолютните оценки и лепене на етикети са вредни, враждебни и издават дълбоки комплекси.
Всеки си знае неговото. Едни сме доволни, други са недоволни, живот...
04 Януари 2005 14:08
Считам че имагинерният свят на киберпространството е полезен за България, тъй като създава у интелегента - фанфарон - патриотар - неудачник (по Пантев) виртуално усещане че става за чеп за зеле.
04 Януари 2005 14:11
Значи, нещо като "чикия" ? Дрън-дрън ....
04 Януари 2005 14:12
Всяко нещо, което е приятно, лесно достъпно и не изискващо никакви усилия за употреба, довежда до пристрастване, и какво-да се забрани е-нета, като кафето преди столетия, алкохола и какво ли още не.И това ще се преболедува докато излезе следващото предизвикателство
04 Януари 2005 15:51
ГЕНОВЕВА, без думи черно на бяло, а с тази картинка те поздравявам за мнението и се присъединявам към него.
04 Януари 2005 16:06
Емпирика, Хамър, емпирика, нищо повече.
Дори и намек за теоретизация няма.
Ние сме по живия живот, нали знаеш.
04 Януари 2005 16:46
1. Пристигате в офиса и първата ви задача е да пуснете Интернет.
2. Отделяте все повече от работното си време за общуване с виртуален партньор за сметка на задълженията ви по служба.
3. Обхваща ви чувство за празнота и даже самота, когато любимите ви киберпартньори не се появяват дълго онлайн.
4. Прекарвате все по-малко време със съпруга/съпругата или интимния партньор.
5. Отлагате и най-неотложните служебни задължения, пренебрегвате работата заради безсмислените разговори в чата. Постепенно ви се натрупват купища нерешени задачи, грози ви уволнение. Шансът за спасение е и началникът ви да е изпаднал в киберзависимост, за да не забележи проблема ви или да прояви разбиране.

Жената ви е дала 5 симптома на зависимост. Предполагам, че те са преписани от някое чуждоземно издние и явно е имало изследване на тая тема в много по-широки мащаби от тоя черно-бял диспут днеска. Мисля, че са преписани от статия, чиито предмет е бил загубите на работно време заради нета, а не против нета изобщо, защото подобна зависимост може да развие и някой който изобщо не ходи на работа или ходи някъде където няма РС и вечер като се прибере чати дикато припадне, не яде, не пие, не се излежава, не ебе, не се среща почти с приятели и т.н. Най-вероятно зависимостта се развива неусетно и в даден момент, просто замества напълно реалния живот. Това си е психическо заболяване откъдето и да го погледнеш и в нашия форум и има болни от тази болест и то не един и двама. Аз съм го казвал това на някои наши приятели за това заболяване много преди да прочета нещо по тази тема и дори предвидих, че след време ще има специализирани клиники за лечение. Това, че повечето тук сме здрави (все още) не означава, че такъв проблем не съществува.
04 Януари 2005 19:04
Ех, пък и ти, каруцарю!Няма проблем, просто някои психари ги избива на чат и гледане на порно из нета.Познавам няколко такива субекти-и мъжки, и женски.И да ви кажа, добре че е нета, че иначе кой знае накъде ще им избие!Ще вземат да станат като Перчемлиев, дето по два часа плюе и по четири часа повръща след като е чел постингите(може би неговите собствени) във форума.Лелее , кво ли му става като види нещо по-сериозно, да речем отрязана глава или нечии полови органи, такива работи из нета много!!!А иначе туй си е храна за бедни журналистки, липса на теми и т.н.
04 Януари 2005 20:24
Ма не знам къв им е проблемът на някои. Повръщал кат четял постинги. Ми хубаво бе, ползвай опцията за скриване на ник и готово! Не чети кат не ти харесва! То бива мазохизъм, ама чак дотам...
Кат гледам жив пример как може да се изперка от Интернет. То озлобено на целия свят, все някой му крив за нещо, все конспирации му се привиждат... Чудя се ако нямаше Интернет къде щеше да си излее отровата...
05 Януари 2005 01:48
Тъй тъй нямало визия ами като ти е слаб трансфера за видео връзка
А като си модернизираш и периферията ще може и да те изклатят онлайн.
Така че не разбрах къде е проблема. Нъл съм Е-зависим.
07 Февруари 2005 15:50
прочетох и препрочетох многократно написаното от г-жа(или госпожица)аделина симеонова по темата за виртуалната пристрастеност!абсолютно съм съгласен с нейното мнение и го считам за правилно !!!!до сега почти не бях срещал толкова грамотно писание, което да арзкрива по един толкова леснодостъпен начин проблемът на нашият век , или иначе казано , , общуването'' по интернет!моите най-сърдечни поздравления , госпожо или госпожице симеонова!!!!вие първа посмяхте да кажете на хората истината за този вид , , общуване''!това, пишете на страниците на всетника и което причетох с голямо удоволствие след години ще бъде възприето от всички психолози , психиатри и философи!!това, което наричаме , , общуване ''по интернет, независимо дали става дума за чат, сайтове за запознанствоа или форуми всъщност си е една форма на прострастие, както много добре се изразявате-по-силна от дрогата, цигарите и дори от секса!много малко хора го осъзнават обаче, за съжаление тези, които трябва да го оасъзнаят всъщност са пристрастени вече към чатенето!слушал съм какви ли не глупости за чата, дори преди година този въпрос бе зададен на един лекар-психиатър и той отговори, , да, защо пък общуването по интернет да ен е нормално'' с което беднуият човечец всъщност вдигна своята ръка за защита на този порок!крайно време е да се обявим всички против това , , общуване'', не виждате ли скъпи хорица, които критикувате че всъщност сте жертва на своето пристрастие?че за вас просто НЯМА живот, освен този извън чата?че се рушат вашите житейски връзки, че не можете да завържете един обикновен контакт?познавам много хора , които са си разбили живота само заради чата!не искам да кажа че техният живот е бил розов до влзиането им в чата, но положително чата няма да реши проблемите им, напротив-ще ги задълбочи!от многото мнения на професионалисти по човешката психика има едно, коетос е набива-че в чата влзиали определено категория хора..което съвсем не е така!това значи че и при останалите наркомании хората могат да бъдат разделени на категории!но не съвсем..просто всеки, , който се е докоснал до пагубното влияние на чата вече е в една нова категория-интернет наркоман!!!общуването в интернет си е наркомания!!!!и трябва това най-сетне да се обясни на хората!
поздравления и хиляди комоплименти на авторката за нейната статия!!!!!това момиче наистина има един много правилен подход към проблема!а за всички привърженици на чата-искам да ви задам следният въпсрос/
бихте ли допуснали вашият интимен партньор да бъде чатър? и как бихте реагирали ако детето ви има среща в друг град с човек, с когото се е запознало в интернет?миосля че това е достатъчно за да разберете мили чатъри че имате сериозне проблем!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД