:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашно продължително

Радост за анализатора

Е, добре де, май сбърках. От няколкото точки под въпросителни, които поставих миналата седмица, едната излезе фалшива: първият тур на изборите сякаш реполитизира публичното пространство. Критичната ситуация в София, пред която се оказаха СДС и производни, изведнъж даде тласък на онова обединение вдясно, което вече от години очаквахме. Може и да е спомогнало отслабването на костовистите (с други думи, моралистите) след скандал "200 000", не знам. Във всеки случай, след като бяхме слушали цяла кампания приказки, че кметовете нямат цвят и служат на всички граждани, ето ви изведнъж драматичен завой като в пързалка на Софияленд - едни партии се сетиха, че са десни, и се изправиха като стена от желязо срещу онези, които Филип Димитров 14-а година продължава да нарича "комунистите".

Забележете удивителния скок - малко като запинг от един телевизионен канал към друг с дистанционното - обвиненията в корупция към досегашната общинска управа изведнъж се изпариха,



за да отстъпят място на класически идеологически крошета,



които извикват носталгия към началото на 90-те. Самият блуден син (Софиянски), преди да бъде допуснат обратно в стадото, бе накаран ритуално да се отрече от сатаната (царя) и да обещае, че няма да има сношения с неговите представители в общинския съвет. Сиреч предателството, замените на общински имоти, бензиностанциите по градинките, общинските фирми са лошо нещо, но има едно още по-лошо и това е да не си от нашите. Дори г-н Дилов, най-радикалният критик на статуквото, реши след няколко словесни ритуала да се приюти в дядовата ръкавичка на дясното обединение.

Настана голяма радост за нашего брата анализатор: нещата се подредиха според учебниците - левица-десница, да анализираш и да пееш. И всичко това за сметка на най-големия губещ - царя, чийто проект за деполитизация на българското общество търпи крушение наред с кандидатите му.

Не, сериозно, много хубаво би било, ако се възстановява някаква политическа координатна система независимо от коя страна решава човек да застане в нея. Единственото, което ме смущава, е, че



не е съвсем ясно в какво се изразява това противопоставяне -

какво "дясно" има в програмата на г-н Софиянски за разлика от съответни "леви" проекти на г-н Александров. Извън внушенията, че вторият е лош човек, защото е "комунист", а първият - корумпиран, защото е "десен", аз не долових никакви координати. В последна сметка главното е, че трябва да е човек от "нашите", не от "вашите".

Можем да си представим най-различни опозиции в предизборните програми: например единият кандидат да заложи на изграждане на престижен, хубав център на столицата, който да задава доверие у инвеститори и еврочиновници; другият - да насочи парите, за да направи канализация на бедите райони, където се живее по-трудно. Или единият да ти говори за повече диференциация в местните данъци и услуги според квартала, другият - за уравниловка. Нищо подобно не чухме: щабовете на кандидатите вероятно знаят, че реални политически алтернативи обикновено не играят особена роля. Основният мотив на изборите е



емоционален: нашият да спечели, да натрием носа на другите;



или обратно, драма, депресия, обида, че един от другия отбор се шири там в кметския кабинет, дразни ни всяка седмица от екрана (главният мотив за десния отпор според президента Стоянов е БСП "да не може да каже: ние спечелихме местните избори").

По-любопитна е интригата вътре в дясното. Дали се възстановява предкостовисткото СДС, изградено като коалиция от малки, понякога полуфантомни партийки, които по никакъв начин не можеха да съществуват сами, но пък даваха гарантирано място на своите лидери в координационния съвет. Ако стане така, разбираме добре защо ядохме жабето. Мозеровизиацията на партии като "Гергьовден" или ССД (съществуват на сянка, изчезват на светло) със сигурност би осигурила трайно присъствие на лидерите им на политическата сцена, но само толкова. Пък и спомнете си колко трудно се управляваше такава разпасана дружина и колко важна и тежка реформа извърши г-н Костов, като направи от нея истински политически субект. Пак ли ще трябва да минаваме през всичко това, пак ли толкова години ще чакаме? Абе май прекалено много политически лидери ражда тая пуста майка юнашка...
36
633
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
36
 Видими 
30 Октомври 2003 22:14
За съжаление Дичев е прав в едно - у нас няма не само гражданско общество, но и много по-елементарното "общинско" общество.
-
Като се зададат някакви общински избори в американски град (без Мангатън, за там не знам), настава голяма битка в публичното пространство именно за развитието на града - колко пари да се събират и как, от една страна, как са се изразходят, от друга и кой да контролира процеса, от трета. Публично, подробно и с активното участие на същото това общинско общество. А и не само по избори - това си е постоянна борба на интереси, но истински, а не измислени партийни.
30 Октомври 2003 23:34
Най сетне един човешки глас след намусеното каканижене на трите арогантни партийни влъхви от вчерашния брой на Сега.
Квито са ни политиците, такива са ни и политическите анализатори. Хубавото при Ивайло е, че не е нито едното, нито другото.
31 Октомври 2003 00:08
Интересна статия за това защо Софиянски по-скоро ще загуби изборите е пусната в Дир.бг. Много интересно четиво... Българинът прощава на всичко, но не и на предателствата...

Натиснете тук
31 Октомври 2003 02:03
Интересна статия.


Но нека го речем направо.

Т.н. дясно пространсво напълнено с лявомислещи екземпляри е в [б]пълен декаданс[/б].

Никой, нито лидерите им, нито самозваните им анализатори и наблюдатели и т.н. не могат да предложат нищо смислено като дясно идеология освен т. н. антикомунизъм.
Антикомунизма се изчерпи на практика още след първите 5-6 години.
Първо, това е априори обречен опит да се дефинира нещо позитивно чрез отрицание.
Антикомунист не значи нищо. Талибаните и те са антикомунисти.
Второ, 14 години след падането на системата да се говори за антикомунизма като обединяваща идея за дясното пространство в момент, когато т.н. "комунисти" ги приемат с Социнтерна е доказателство за битуване в други времеви пространства.

Тече отново опит да се опрости иеологическото пространство като се сведе до холивудска едномерност: добрите срещу лошите. Доброто побеждава, а лошото му се разказва играта в рамките поне на 2 часа пищни илюзии.

Ако трябва да разберем добре за какво става дума най-добре да осъзнаем, че това си е една тотемистична система, в която тотема са нашите и те винаги са по-, най- и супер, а от другата страна са нетотема - врагът, който е символът на злото и може и следва да бъде унищожен.
Малко повече заниманя с Фройд, Клод Леви Строс, Браун Малиновски и Фрейзър биха спомогнали на всеки да се ориентира в дебрите на психопатологическите енигми на дясното пространство.
Споменатата от Дичев Мозеризация е правилно доловена. Става дума обаче за Геметизация. ГеМе-то - бащата на Мозер е левият земеделец дето бе препогребан у нас след 1990 година като национаен герой след като изгорихме мумията на адаша му Г.М Димитров - агента на Кремъл.
Несъмнено, както подобава на една задграничан територия на поредния Голям брат старите "национални" герои, дето са били активна агентура на Стария Голям брат се заменят с новите "национални" герои на новя Голям Брат. Понеже Гемето е бил агент Сърбия, Британия и САЩ, то очевидно, че по-подходяща фигура от него няма.
Т.е. сменят се тотемите-агенти, което се обявява за демократизъм и прогрес.


Не случайно други от България не бяха погребани като национални герои.
Какви нациоални герои в система, в която основните политически сили се съпреживяват като национално значими в зависимост от силата на овациите си към поредния Голям Брат?

Доколкото БЗНС е една тотемистична организаця, функционираща около култа към мъртвия вожд, оттам нищо свежо освен култови заклинания не може да се очаква.
Там нещата са безнадеждно умрели като мумията на Тутанкамон. Те могат да останата така неограничен брой поколения.
Към тая тотемистична организация сега се лепят СДС-то на Надежда и ССД-то на Софиянски с основен обединяващ принцип: смъкване на Царя от власт и пъленнапред къ предсрочни избори, при положение, че немогат да спечелят и едни кметски дори щото всеки гледа да си изтрие мазните ръчички о палтото на другия обвинявайки го в собствените си грехове.
В патологичото съзнание на тая върхушка се творят апокалипсиси за края на родната и световната демокраця поради фаталнто за БГ управление на монархокомуниситите начело със Симеон. Че тук има спешна нужда от психиатър на повикване е очевидно, така както е очевидно, че ако бъдещето на Бългрия ще се определя от такава "десница", дето пребивава някъде в годините между 1944 и 1946.
Идеолозите на тая десница са също толкова неадекватни. Колкото по се отдалечаваме от 1989 г толкова по-смели и по-смели в антикомунизма си стават те, а преди 1989 г пък бяха в пълно небитие.
Лидерите, които се очакват са от същия тотемистичен тип - сурови авторитарни личности, какъвто беше и Костов. Шефове-жреци способни да произнасят силни заклинания.

Тая агресивен примитивизъм, коийто обзема разпасаната групировка, все още претендираща за десница, не е случаен.
До онзи ден тия хорица тъпчеха общественото пространство с обвиненията си в клиентелизъм, корупция, подвикваха си да си приснаят и какви ли не обвинения в изневери и мръсни помисли.
Днес ги виждаме отново да се съюзяват на базата на общата си патология и по принципа "гарван гарвану око не вади".

Все пак да напомним, че тая самозвана десница, дето вече 14 години се бори с комунизма, и дето очевидно би се борила до излизането на Дилов и Надежда в пенсия, напълни дълбоки пеликанови гушки в тясно съглашателство с мнимите си врагове.

Истерията, която ги обхвана от две години насам определено не е поради това, че комунизма се връща отново, защото враг номер едно не им е БСП.
Техния директен враг е упавлението на НДСВ.
Защо?
Защото колкото и да е незадоволително нивото на борбата с корупцията все пак има положителни резултати.
Контрола на митниците е затегнат.
Основните мафиотски канали са ликвидирани.
Държавата тръгва стабилно нагоре и напред и доверието към НДСВ и Царя е порастнало през септември.
Ако тая т.н. десница не смъкне сега царя постъпленията им от корупция ще спаднат, рискуват да ги изловият един по един и да бъдат разобличени в някаква степен.
Така, че време е да се съюзят отново с БСП-то и да уредят въпроса, както им уйдисва на гушките.
На тоя тип антикомунисти това не им е за първи път: Виждали сме го в периода 1943-46 година, виждали сме го в периода 1989-2001 година и нищо чудно да го видим много скоро отново.
Що се отнася до изборите в неделя. Ситуаицията е цунг-цванг.
Казано другояч - хвани единия, та тресни другия.
Няма полезен изход.
Но за тия дето не струват хас от Симеон Втори - да плескат с ръце и да се радват.
"Десницата" и левицата се надигат и обединяват.

31 Октомври 2003 02:48
Още една интересна статия Натиснете тук

Patilanec
31 Октомври 2003 06:10
СТатията мога да кажа че е духовита, но пък интересна едва ли. Тия неща ги дъвчем доста години. Знаят се причините. Виждаме резултатите.
Интересно каква друга идеология, противоположна или различаваща се от комунистическата, очаквате да видите, освен антикомунизъм. Другото е ала бала.....Съчетания или взаимстване - вече се получава размиване.
Или казваш червено или синьо. Останалото е л......но, жълто или нещо друго.
31 Октомври 2003 07:52
Но поне едно нещо в статията е много вярно. Това е определението за ССД и Гергьовден: "съществуват на сянка, изчезват на светло". Абсолютно вярно е!
31 Октомври 2003 09:57
Джазът ще започне, след като изберат Софиянски за кмет.
31 Октомври 2003 10:03
Тим С едно не съм съгласен. Няма психопатология в дясното пространство, тя е в седесариата на улицата. В дядното свито пространство има само сметчици, повечето плиткоумни, примесени с празни надежди. Силният и хитрият там сега е само Софиянски, той ще спечели накрая с помощта на хитреца Дилов, който също ще намаже филията си дебело. И Надка ще получи нещо вкусно за съучастието в политдалаверата за сметка на СДС. Нищо друго, никакво прилично дясно обединение с потенциал няма да се пръкне. Защото цената за софиянската далавера е отблъскването на нови хиляди предани досега седесари. Цената е и в новата вълна отвращение извън седесариата. Антикомунистическите възгласи изобщо не могат да прикрият гадната завера, която извъртяха кухата баба, тъпият дядо, лъжливото внуче, продажната лелка и ухиленият чичко.
Тим, т. нар. десница и левица след 10 ноември не са били разединени нито за миг.
Статията на Дичев е добра.
31 Октомври 2003 10:05
BRAVO, TIM!
31 Октомври 2003 10:12
Тим, май забравяш едно основно правило - в тая държава нищо не се губи или затваря, само сменя собственика си!
31 Октомври 2003 10:28
Мисля си, че при набиране на статията е допусната неволно малка грешка. Заглавието би трябвало да е: Гадост за анализатора
31 Октомври 2003 10:45
Не съм сигурен във верността на основния извод на ИД, че отново има възраждане на опозицията ляво-дясно. Да не забравяме все пак, че най-много хора в София гласуваха за Софиянски, а не за БСП или СДС. Вчера написах, че според мене Софиянски направи грешка, като реши да води борбата за балотажа от партийни позиции, а не от експертни. Ще видим, как ще коментират политолозите изхода от балотажа... Но според мене и в двата възможни случая не реидеологизирането на дебата ще е причината. Е, аз все пак се надявам, че в София все още има достатъчно разумни хора, които да могат да предпочетат реалните (може би недостатъчни ) резултати на Софиянски пред имагинерните обещания на супербанкера.
Тим И аз смятам, че Симеон беше най-добрия шанс (от наличните ) за управление на България. За съжаление, хората са нетърпеливи. Все пак има още време до следващите парламентарни избори....
Take it easy!
31 Октомври 2003 11:14
Не само Ф. Д. ги нарича комунисти. Както се видя покрай случай Бригадир и в Европа ги знаят като такива и само от дипломатичност ги наричат бившите такива. Някой някъде беше казал, че от социалист или социалдемократ лесно се става комунист - обратното е невъзможно. Това как нашите комунисти се наричат няма никакво значение. Като се превъртят няколко поколения из техните среди нещо може да се превърти и в техните глави А иначе голям вой се дига из форума за това обединение срещу червените, но инак те ще вземат да си повярват, че могат да управляват. Може би някои все още си спомнят (случайно) Лукоанов, Беров и Виденов и шайките около тях. И още нещо - явно много боклуци ги тресе страха да не се върне Костов. Що ви е страх така, а?
31 Октомври 2003 12:42
Точно в целта! Поздравления на Gifa.
Чудно ми е въпросният Дичев как и защо е станал професор - толкова ли падна нивото в Университета или всичко е като от време оно - заради тати?
Че бъркаш - бъркаш - не се коси, то при теб винаги е така, ако въобще може да се намери някакъв смисъл в казаното или написаното. А иначе страдаш от логорея, това ми е направило впечатление, колкото пъти съм те видял по телевизията - ама смисъл няма.
31 Октомври 2003 12:56
Написаното от Ивайло Дичев си го бива
31 Октомври 2003 13:15
Вярно е, че когато в Европа се споменава БСП се добавя "бившата комунистическа партия". Така беше при изборите за президент.
Не знам защо в българското политическо пространство продължава да се говори за десни идеологии. По мое скромно мнение най-добре е десните да оставят идеологиите на левите политици. Дясното политическо пространство трябва да отгледа прагматични лидери, които да имат ясна програма за действие. Докато ние се занимаваме с безсмислени политически спорове мястото на България (според последните анализи) в световното икономическо пространство хич не е за завиждане. Вижда се колко много са дръпнали напред страни като Литва, Латвия и Естония. Дори Виетнам е по-добро място за инвестиции от България. Това е, което има значение за бъдещето на страната. Защото става очевидно дори и за най-непредубедените, че това, което правителството прави не е достатъчно. Липсата на силен лидер в СДС прави и тази партия неспособна да предложи алтернатива на сегашното управление. Ляво управление (поне засега) не е добра опция за България.
Ако си мислим, че някой ще ни чака да се натуткаме за да реформираме съдебната си система, законите и да ограничим влиянието на старите структури и мафията много се лъжем. Ако ние не си сложим ред в къщата никой няма да го стори вместо нас.

31 Октомври 2003 13:43
Дичев!!!!

Проличава си , че списвачите на статийки в СЕГА са силно леви, леви , леви, леви, леви, леви леви , леви, леви, леви, леви !!!

Cruella
31 Октомври 2003 13:54
Радост,


Завиждам ти на физическата форма, която поддържаш. На моите години не бих могъл да подскачам толкова дълго на един крак.
31 Октомври 2003 14:11
Доста вода изтече от президентските избори. Много изостанали и назадничави мисли възпроизвежда,
нашата Cruella, ала РАДОСТ.
БСП отдавна е реформирана и европейска партия и вече е член на СоцИнтерна.
Докато СДС с всеки изминат ден деградира и сега, Надежда, след като не успя да открехне прозореца на проветряването, широко отвори портите за всички помияри от всякакъв род и остальная сволочь
*
Бай Ганьо:
Помияр (магаре) да е, пак ще го изберем.

Редактирано от - SultanBg на 31/10/2003 г/ 14:19:55

31 Октомври 2003 15:00
Султанчо,

Мисля че БСП като приемник на БКП не трябва да я приемат в социнтерна , а коминтерна. Логично е нали???Докато Надежда Михайлова вече няколко години е зам.председател на европейската социал демократична партия. Така че десницата е призната поне 5 години преди социалистите да станат официално леваци.
31 Октомври 2003 15:10
Толкова ли стара
мръсницата на помияра?
31 Октомври 2003 15:39
Muncho -
Tim - твоите редове трябваше да ни гледат от някоя колонка на миилия ни в-к "Сега"

А за Дичев - , сега и на още по - достъпен език
31 Октомври 2003 15:45
НеоСДС се разгони окончателно! Де да видим дали ще забременее в неделя...
31 Октомври 2003 17:14
А дали ще има кой да го .... ?
31 Октомври 2003 17:16
РАДОСТ, , разсмя ме
ПП последно разбра ли как се поства пръст4ето?
ето, кликваш на
Още Емоции, 2, 3
СкайФорум фото албум
и хоп

Редактирано от - б.б. на 31/10/2003 г/ 17:17:37

31 Октомври 2003 17:19
Радост, ако Надежда види как я наричате европейска СОЦИАЛ-ДЕМОКРАТКА ще ви съди най-малко в Хага.

Социалдемокрацията е анджак ЛЯВА, скъпа

Редактирано от - Allusia на 31/10/2003 г/ 17:22:54

31 Октомври 2003 17:37
Муха, то само, то само...
31 Октомври 2003 17:58
Султане,
Ти си красноречив пример, че БСП не се е реформирала. Все някой друг им е виновен за нещо и все чакат някой да дойде да ги оправи. Може и това да са напредничави идеи, не знам.
31 Октомври 2003 19:04
Скъпа, Аз съм безпартиен и аполитичен.
Обичам предимно естетиката и красотата в живота, природата и обществото. Също и породисти кучета и мразя помиярите, особено софиянските.
Относно моето реформиране, за което виждам, че се тревожиш, мога да те информирам, протича на семейна и приятелска среда, които също са аполитични, интересуват се от други неща, свързано с човешки достойнства.
Имам sentiments, че чувам гласа ти от Креда, последният период от мезозойската ера.
Бъди благословена!
31 Октомври 2003 19:13
Султанът е съща "майка Тереза" -
31 Октомври 2003 19:15
Поморийски, общо взето съм съгласен.
Макар че има един такъв феномен, когато някой преследвайки егоистичния си интерес използва някаква демагогия за постигане на целите. Той си знае, че това е демагогия, но след време понеже демагогията хваща место и дава резултати, той започва полека-лека да се вживява в теорията си. Това става почти инстинктивно, защото тя става част от него, част от печелившата му стратегия в живота.
Та в крайна сметка се получава следното. Хитрцът запачва да развращава публиката с демагогии, това дава резултати, той започва да си вярва и да доразвива демагогията и най-накрая развратените развращават развратителя.
Потърпевши са всички.
Това е цената на отказа да бъдем изначално честни и почтени и да мислим преди да приемем нещо за истина.
Най-лесно у нас (па и другаде по света) е да печелиш точки гладейки чувствата на завист, омраза, мечтата към уравновиловка, мъстта и други подобни. Поддържането у обществото на високо ниво на негативизъм също спомага да се нагнетяват тия семпли демагогии. Положението в БГ не е леко. Но едва ли има место за такъв негативизъм.
В този смисъл патологията не е само на улицата сред седесариата или бесепариата. Той се поддържа на едно прилично активно ниво именно от т.н. елити, които в началото не вярват на лъжите си, но после се вживяват в това.
Тоя гаден феномен съм го гледал многократно тук в Канада.
Една камара емигранти дойдоха, представяйки се за политически преследвани при предния режим. Всички (или да речем мнозинството) лъжеха дебеллооко, нагло и грандиозно. Много често това бяха хора участвали в репресивния апарат, и които просто измародерстваха биографиите на жертвите си дота успешно. Някои ги разобличиха и им дадоха пътя. Доста успяха да преметнат системата и се установиха. Днес - десетина години по-късно те така са се вживели в измислените си до-десетоноемврийски биографии, че не можеш да кажеш, че са същите хора. По какво ще ги познаеш? Много е просто. Обикновено тия хора като вземат да говорят за България я третират така сякаш комунистите още са на власт както да речем до изборите през 1990 г.
Много от тях си ходят в БГ и прекрасно знаят, че не е така. Но вътрешно те се чувстват уязвими, че ако признаят, че не е така вече, то би излезло, че това, за което са лъгали преди време е невярно и следователно носят наказателна отговорност за придобиване на канадско гражданство с лъжа.
Оттук насетне те са обречени или да не контактуват с други българи (които им знаят спатиите) или ако контактуват да се мъчат да докажат, че в БГ комунистите са вечно на власт, което все пак не е точно така.
Същото и с лидерите на т.н. опозиция у нас. България разбира се е променена. Но т.н. елит се облажи прилично посредством нагли демагогии и съглашателства прикривани с политико-идеологически митологии от най-примитивен тип. Най-кретенските от тях са за т.н. монархофашизъм и сега виждаме тая манджа дето сме я яли 45 години да ни я предлагат рециклирана за поредното изяждане под формата на т.н. монархокомунизъм.
Истината е, че колкото едновремешните "антифашисти" имаха основание с монархофашизма, толкоз основание имат и днешните "антикомунисти" с монархомомунизма.
Това е интелектуална импотентност и безогледно мошеничество, което върви понеже масите са достаъчно развратени и лесно можеш да ги баламосаш с глупсоти от типа на гражданството на премиеро, реституираните му имоти и т.н.
Зад това, обаче наистина се крият големи печалби - финансови, статусни и властови.
Проблемът е, че идейната база на системата и обществото ни е куха.
Ако Царят можеше да дойде най-късно до 1992-4 година днес ния щяхме да сме в НАТО и да сме готови за ЕС.
Защо не го допуснаха? - Защото ако беше дошъл щеше да затегне яко митници, да погне мафията, която тогава пълнеше гуши покрай ембаргото за Югославия, покрай ликвидацията и т.н. приватизация стил "Балкан".
За тииа сладки далавери елитите на републиката се бяха разбрали като цяло и се пазеха като дявол от тамян от идването на Монарха. СДС му гласувха дори и правото да си реституира имотите надявайки се да го купят и него по тоя начин и да не участва в изборите.
Но понеже бяха толкова безогледни в общонационалния грабеж системата се издъни прес 1996, после закъсняхме с преусторйството, после за да се ускорят реформите Костов трябваше да направи силна партия и да напълни гушките на партийците си, с коеот падна доверието.
АКо Царят не беше дошъл и тогава - днес щяхме да сме заедна с Македония или Албания. С Първанов за премиер министър и нищо чудно я Стоян Александров, че Благовест Сендов за президент.
Това е то, накратко казано.
Царят не беше допуснат след 1990 година по-същата приочина, по която беше изгонен през 1946 г. - да се махне сайбията за да се измародерства пребита България.
Това е то идеологията и практиката на българския републиканизъм
Тук изобщо не защитавам монархически тези. Просто анализирам бегло същностт на българския републиканизъм.
В други страни като Финландия - републиката е наистина чиста и свята. И не случайно - Финландия е на първо место в света по некорумпираност!
И неслучайно е или на първо, или на второ место по производителност!
31 Октомври 2003 19:31
абе кажи си направо че цел живот си мечтал за лакей, какво вадиш от девет кладенеца вода. те ти царо, иди му лижи подметките
31 Октомври 2003 19:37
The Fool on the Hill,
За съжаление наистина Симеон II e най-доброто, което можахме да извадим като нация.
Казвам за съжаление по следните причини:
1) Този възрастен човек можеше да бъде далеч по ефективен за България като държавен глава, ако не бяха прекалено много играчите на дребно дето го възпряха от вземането на президентския пост.

2) Той определено е уморен и преуморен, но все пак активността му ме удивлява, както и жизнеността му. Мнозина го смятата за изкуфял и т.н., което може и да е верно. Бедата обаче не е в това. Бедата е в това, че дори и тоя преуморен изкуфял човек се държи далеч по-адекватно и почтено от масата други неуморни, чевръсти, съобразителни и словоохотливи мошеници дето опоскаха България и гледат да лапнат властта за да третират България като вражеска територия, от която се мародерства и се бяга с награбеното.

3) Много късно го извадихме на политическата сцена, при това днес както се разбира народа по погрешка е направил с Царя правилния избор. Утре пак по погрешка ще го изгони и ще направи лошия избор, по причини обяснени в т.1) и 2).
Ние сме нетърпеливи от 1989 г.
Като оня циганин дето навремето викал: "А бе дай да се емнем за една две седмици да го построим комунизма, па посля да отмаряме с Айшето на кревата".
31 Октомври 2003 21:00
Въх какъв месаж се появява като решиш да отговаряш на тема.
Та, по темата, проблемът е в индивидуализма и именно той е причината да се почва едно нещо все от начало и от начало. Няма друг проблем, нито появата на много политици, нито появата на много скептици, а на това, че всеки е индивидуалист. За решаването на този проблем има два варианта:
1. Променяме ситуацията и преставаме да бъде индивидуалисти, започваме да градим гражданско общество с мисъл за ближния;
2. Приемаме това като специфика на българското общество и се примиряваме с последиците от това. В края на краищата и тези избори ще отминат, всеки ще се задълбочи отново в личните си проблеми и така до следващия път.
Струва ми се, че вторият вариант е по-лесен, тъй като води до бездействие, а тя от своя страна до апатия, та предполагам българинът вече е направил своя избор много отдавна, ама подозирам, че не го знае или по-точно осъзнава.
31 Октомври 2003 21:26
Откак свят светува хората правят едно и също.
Политиците са това, които развращават обществото, причинители на престъпността, корупцията, и в резултат на което и правозащитните, правосъдните и други органи също се корумпират. Държава без истинско правосъдие не може да има нормално общество. Всяко нейно общество ще бъде корумпирано, следователно престъпно.

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД