:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,396,012
Активни 142
Страници 12,872
За един ден 1,302,066
Нонсенс

Философия на държавния автомобилен рекет

Не може спрямо коли с едни и същи параметри да се прилагат различни критерии на данъчно облагане. И така налогът да е по-голям от стойността на самия автомобил
Снимка: Велислав Николов
В България правителството е най-печелившият "бизнесмен" от бизнеса с коли, но не прави нищо, за да осигури добри пътища за движение на тези коли. От 1 ноември хората, които искат да внесат автомобил в страната, ще трябва да платят и представят на граничната митница обезпечение за всички държавни налози - мито, ДДС и акциз. Това е само поредната серия от системния държавен рекет в този бизнес.

Ако човек отвори някой от немските сайтове за продажба на употребявани автомобили, запознае се с предлаганата "стока" и след това обиколи българските автокъщи, или просто аналогичните българските сайтове, той не може да не остане учуден от разликите в цените. Всъщност "учуден" е най-леката възможна реакция, а стандартната е една напълно закономерна, логична и справедлива, изключително цветиста "псувня". Защото това, което в Германия - страната с един от най-високите жизнени стандарти в света, струва 1 евро, тук в България - страната, която изобщо не знае какво значи това жизнен стандарт, струва 5 евро. Съвестният и отговорен гражданин може да се възмути на подобна гавра с правото да бъде потребител, да се разгневи на "тия гадни копелета вносителите", и да си каже, че сам ще си ходи до Германия да си докара бричката. Само че ако го направи, ще разбере защо е сбъркал посоката на гнева си и че пазарната икономика и конкуренцията отдавна са стопили възможностите за свръхпечалби на вносителите. И че всъщност има един единствен друг обществен вредител, който прави така, че коли, достъпни в Германия и за българския джоб, у нас да стават достъпни само за малко по-замогналия се джоб. Този обществен вредител е българската държава.

Има една много интересна софтуерна програма, помагаща на желаещите да си внесат кола, да си изчислят дължимите мита, акцизи и ДДС. Тя се разпространява безплатно от сайта на Министерството на финансите. И ако "поцъкаш" малко с нея, разбирашкъде е разковничето на високите цени на старите коли.Няма нужда да ровиш по митническата тарифа и по безкрайната правителствена документация, за да видиш какво е измислил българският чиновнически гений. Макар че в интерес на истината, преди да пишем тази статия, все пак бяхме длъжни да погледнем и в нормативната база.

От нея, и от програмката, еднозначно можем да направим извода, че причина за високите цени на употребяваните автомобили у нас, е желанието на държавата да си пълни джоба за сметка на купувачите. И го прави по абсолютно брутален начин...

В Германия автомобил от нисък клас от типа на "Фиат-Типо" на около 10 години струва в диапазона от 100 до 600 евро. Горната граница е за кола в доста добро състояние и с много "екстри". Долната е за "трошки". Масовата приемлива цена е около 300 евро.

Същият автомобил, купен от автокъща в България, струва вече около 3000 лева, или към 1500 евро. То бива наддаване, бива, ама българинът да плаща 5 пъти повече от немеца за едно и също нещо, това вече е прекалено...

Ако въведем техническите данни на "Типо"-то в посочената програмка обаче, ще видим и кой е на най-голяма печалба от факта, че бедният българин (защото богатите българи не карат "Типо") е решил да си купи скромна кола.

За автомобил от този вид, на тази възраст и с тази мощност (90 конски сили) държавата прибира ни повече, ни по-малко от 513 долара ДДС. Или по настоящия курс на долара - към 450 евро. За продукт, струващ 300 евро, плащаш на държавата 450 евро данък. Това си е ставка от около 150%. Т.е. само колата плюс дължимото на Милен Велчев струва 750 евро. Като отчетем и транспортните разходи, плюс необходимата печалба на вносителя, ето, че вече имаме 1500 евро. 450 евро обаче в джоба не си слага никой друг по веригата освен държавата.

Подобна ситуация е парадоксална, при положение, че законово установената ставка на ДДС е 20%. Т.е. за стока, струваща 300 евро, трябва да се платят 60 евро ДДС. Т.е. колата би трябвало да струва с около 400 евро по-малко.

Много е странно решението дължимото ДДС да се изчислява на база на конски сили и време на съществуване на колата, а не от реалната и стойност. И защо за въпросните "коне" и "години" ставките са толкова високи, че да излиза, че плащаш 8 пъти повече, отколкото трябва?

При новите автомобили ДДС-то се смята на база на фактурната стойност на покупка. Т.е. с подобно решение държавата признава, че фактурата като документ е валидно доказателство колко струва колата. Защо не се ползва същата технология и при старите коли? Това дали ще караш стара или нова кола си е твой личен избор. Защо в единия случай ще ти смятат стойността по един начин, а в другия - по друг?

Отговорът на този въпрос също се намира в програмката.

Според нея, начисляваното ДДС за нови автомобили се смята точно като 20% от фактурната стойност на колата, плюс транспортните разходи. Но "номерът" тук е, че фактурната стойност на новите автомобили е по-висока и де факто държавата така прибира повече пари. Автомобил от класа на "Типо"-то, но нов, струва 8-10 хиляди долара. Държавата върху тях взима 1600-2000 долара ДДС... Защо да се "минава" само с 500 долара?

Прилагането на подобни двойни стандарти е насочено само към ощетяване на потребителя в полза на бюджета. Не може да се вкарват автомобили с едни и същи параметри и спрямо тях да се прилагат различни критерии на данъчно облагане. И не може да те карат даплащаш данък, по-голям от стойността на самата кола...Само че държавният мото-вампиризъм не свършва до тук. Защото народът не кара само малки и слабо мощни коли. И, не дай си боже, да поискаш нещо от типа на "огромните" 170-180 "коня", вече ти се налага да платиш и акциз.

За автомобил с мощност 180 конски сили на 10 години дължимото ДДС е 1436 долара, или 1260 евро. За пример, подобна кола с марката BMW в Германия струва до 2000 евро. Т.е. плащаш ДДС в размер на 60%, въпреки че ставката е 20%. Но дължиш и 2052 долара акциз. Т.е. още 1800 евро отгоре. ДДС-то и акцизът заедно удрят към 3000 евро, което отново е над 150%. Чуди ли се някой защо едно BMW в България излиза 10-15 хиляди лева?

Може ли някой в тази държава да отговори защо се прилага подобна директно дискриминационна спрямо българския жизнен стандарт политика? Автомобилът е неразделна част от нормалния жизнен стандарт на човека. Това, че той не може да си купи нов, не значи, че няма право на никакъв.

Гаврата с правото на нормален транспорт на българина обаче изобщо не свършва със старите автомобили. Защото е много интересен и един друг аспект на дължимите налози върху новите. За по-мощните нови коли също има акциз. За 180 "коня" той е 40%. Т.е. за нова кола, която струва 20000 долара, дължиш 8000 долара акциз. Странно е, защото държавата налага повече пари по това перо да се плащат за внесена нова кола, отколкото за стара. И защо отново тук за база се взима цената, а в другия случай - конските сили. Принципно акцизите са вид налог, който се плаща примерно за по-голямата вредност на някакъв продукт, за повече замърсяване на природата и пр. Прилага се и за по-луксозни стоки. Но автомобилът, дори и малко по-мощен, не може да се възприема като луксозна стока в едно общество, стремящо се към висок жизнен стандарт. Това не е "Ролс Ройс" или "Майбах" в крайна сметка. Ако пък смисълът на акциза е някакъв екологичен или за "вреди", тогава той трябва да е по-нисък за новите коли, отколкото за старите...

За да бъде пълна подигравката обаче, в случая, след като се сметне това вземане, задължителното ДДС се смята не само върху фактурната стойност, а и върху акциза! Т.е.държавата налага данък върху данък!Така за въпросната кола няма да платиш 4 хиляди долара ДДС, а 5600, защото има и 20% върху 8-те хиляди на акциза! Общият размер на държавните вземания за една нова кола от този тип възлиза на 13600 долара, или 68%!

Всевъзможните данъци и такси около автомобилите са едни от най-сигурните за събиране вземания. При тях корупция не е възможна, защото не можеш да дадеш нещо "на ръка" на митничаря и да минеш "метър". Кола с неплатено ДДС не може да се регистрира в КАТ и да си вземеш номер. Т.е. не можеш да я караш. Държавата винаги и при всички случаи си прибира парите и по този начин се явява общо взето най-печелившата страна от бизнеса с автомобили в България. Т.е. тя е най-големият търговец и най-големият спекулант на този пазар. Подобно статукво никак не е приемливо за общество, което се стреми към свобода и към модерна частна икономика.

Парадоксално е човек в Германия да може да ползва стара кола няколко пъти по-евтино отколкото в България. Обективно погледнато, конкуренцията на пазара на употребявани автомобили на запад ги е направила почти за без пари. Какво са 300, 600 или дори 1000 евро за гражданин, който взима 2-3 хиляди евро месечно? Посочените цени са достъпни дори за джоба на средния българин със заплата от 100-150 евро месечно. Свръхпроизводството и натрупването на автомобилен парк на запад създава условия, при които потребителите могат на ниска цена да получат висока потребителна стойност и де факто да си вдигнат жизнения стандарт. Защото колата си върви, върши ти работа и ти осигурява удобства.

В България шансът населението да се възползва по-масово от този ефект на глобалната икономика е присвоен от държавата. Тя изкуствено издува цените, за да събира пари и да си пълни бюджета. И да купува на своите чиновници чисто нови коли за по 100 000 долара, да им ги подменя през 2-3 години.

Парадоксално е и нещо друго - държавата печели яко от вноса на коли, но не прави нищо, за да върне тези пари обратно на обществото. Логично би било налозите върху автомобилите да отиват за строежи на нови пътища и за ремонт на старите. Особено онази част от налозите, която е над, така да се каже, нормалното ниво. Т.е. ако за автомобил от 300 евро, дължиш 20% ДДС - 60 евро, те си влизат в общия бюджет и служат за общите цели на държавата. Но като платиш 450 евро ДДС, тогава останалите 390 евро не би ли трябвало да идат за пътища? Да не говорим за акцизите, които са си директен целеви налог и трябва да ходят точно за целта, за която се събират... Само че пътища няма, и чакаме ЕС, или някой друг отвън, да дойде да ни ги построи...

Ако някой мисли да си купува кола скоро, нека да знае, че по този начин, той ще се превърне в един от най-полезните членове на обществото. Той ще стане един от най-съвестните му данъкоплатци. И трябва да се чувства горд от това, а не да се чуди кого на "напсува" на излизане от автокъщата. А тези, които вървят пеша по улиците, може би би било добре всяка кола, която видят, да и се кефят максимално. Защото собственикът й е допринесъл чинно и съвестно за стабилността на държавния бюджет, без да очаква съвсем нищо в замяна от собственика на бюджета.

Защо ли в България Андрешко все още е положителен герой?
35
881
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
30 Октомври 2003 22:28
"По добре да си беден и болен, отколкото богат и здрав" е лозунгът на правителството, май
30 Октомври 2003 23:36
Поздравления за автора на статията и поздравления за в."Сега", че публикува добри материали от форума.
Това е проблем не само на Булгария. В Дания, която е член на ЕС, положението е още по-тежко. В Дания се плащат безумни такси и налози, ако си купиш колата от Австрия например и я внесеш в Дания.
31 Октомври 2003 00:08
Поздравления за Колегата форумец!!

Безобразието не свършва само тук. Очевадно е, че и от другата страна на бариерата - след като се плати всичко на т.н. Държава, пристигат другите Паразити - Застрахователите! Сигурен съм за необятните преживявания на всеки (почти) имащ четирикрако возило с кръгли гумени копита и на този фронт!

Какво ли се чудим? Момченцата дофтасали от мъгливият Албион, може и да не са се научили как се управлява държава, но със сигурност са научили триковете им, на по-големите (и заможни), нови Западни Братя: - А именно как да изтеглят париците от джоба на гражданите*. За да могат да продължават своето, в по-голямата си част, паразитно съществуване.

Нещо ми надръзва на едно цяло с две ръце: Лявата и дясната ръце на Мрака...

....имаше такава книга.

* На времето М.Тачер въведе такас за някакъв въздух .... Това й строши политическия врат.
31 Октомври 2003 00:27
Защо ли Д.Божилов е отблъскващ?
31 Октомври 2003 00:31
Тази статия е копирана от КOМЕНТAРИ.com

Уважаеми колеги,

Уведомявам Ви, че сте пуснали без разрешение статия от КOМЕНТAРИ.com, озаглавена "Философия на държавния автомобилен рекет". Статията е публикувана там на 19.05.2003 г. Още тогава тя бе обсъдена и в автомобилните форуми на Дир.бг. Ако ваш читател я е пуснал във форума ви и вие сте я препечатали от там, то той ви е въвлякъл в нарушение на авторските права. Моля статията да бъде свалена от сайта, или да се посочи истинският и автор, както и адресът на КOМЕНТAРИ.com. Надявам се, че проблемът ще бъде своевременно отстранен.

С уважение:

Дoбри Бoжилoв
КOМЕНТAРИ.com
31 Октомври 2003 00:37
Статията може да се намери в рубрика "България", на 8-ма позиция отгоре надолу. Може да се намери и чрез търсачката.

Контактна информация може да се намери също на сайта.
31 Октомври 2003 02:38
Нe oчakвaх чe журнaлиститe oт в.Сeгa сa тoлkoвa зaспaли и смoтaни kaтo зaблудeни oвцe. Чe тoй стилa нa Д.Божилов си личи и oт сaмoлeт. И aз съм сeднaл дa чakaм oт тeзи дивaци koитo сигурнo нe сa и чувaли зa КOМЕНТAРИ.com. дa мe инфoрмирaт бoжe koлko съм нaивeн. To мaй сaмo kрeтeни oстaнaхмe в тaзи държaвa.
31 Октомври 2003 06:21
Не ми пука кой и от къде е преписал статията. Важното е, че е вярна. И не е ли време вече да обърнем внимание на това момченце, да престане да си играе с хората и с икономиката.
Омръзна ми от простотии.
31 Октомври 2003 09:33
Статията е супер.
А в. Сега да бъдат така добри да изпплатят законният хонорар на доказаният автор, който и да е той.
31 Октомври 2003 09:54
Вие хора не знаехте ли че то от край време в България всичко е лукс: колата, жената, децата. Лукс бе! Не знам как още не са се сетили, че въздуха е Държавна собственост и всякакви там данъци и пр. нализи са дължими от ползвателите! Крайно време е царската администрация да стисне шишарките и да сътвори нещо в тази посока! То бюджет има да се пълни, вие какво си мислите!
31 Октомври 2003 10:42
4е статията е писана от
Дoбри Бoжилoв
КOМЕНТAРИ.com спор няма но нали той самият е пусна на форума на сега а ина4е сам много радостен 4е са я отпечатали да знаят повече хора как ги рекитират и кой!!!
31 Октомври 2003 10:53
може би единствената грешка на сега е 4е не са побликували името на автора"
'Дoбри Бoжилoв' има много интересни негови статии който сме 4ели и който отговарят на истината !!!
31 Октомври 2003 10:56
Сега да плати хонорар на Божилов, когато той си плати за рекламата, която сам си прави във форума!
31 Октомври 2003 11:00
да спомям си 4е веднаж беше нашарен целия форум на сега, 4е после даже триеха постове 4е си прави реклама спор няма иначе може да прочетете и други негови статии на http://www.*************
31 Октомври 2003 11:02
www(to4ka)komentari(to4ka)com
31 Октомври 2003 11:06
За съжаление, всичко написано в статията е вярно! Аз самият, след като си направих подобни сметки, предпочетох да си ремонтирам "Москвич"-а.
31 Октомври 2003 11:20

Stila na statiata e kato na dreben dalaveradjia, kojto gleda da udari kioravoto!
Darjavata e napravila daje mnogo dobre, kato e opredelila da se plasta DDS, akciz i mito po tezi pokazateli.

Hajde da si govorim istinata - i nie sme hodili po Zapada i znaem kolko struvat kolite po avtomorgite i garajite, deto polovinata gi darjat sarbi, ukrainci i arabi! Plastas mu 100 EURO na raka i ti pise faktura za kolkoto iskas, a na raka mu davas oshte kolkoto realno struva kolata! Az moga da vnesa suma ti koli po fakturna stojnost 100 i daje 50 EURO, ama dali naistina struvat tolkova! Fakturnata stojnost pri kolite e vinagi zanijena, tak kato taka se plasta po-malko danak varhu pecalbata, tova go praviat daje samite germanci ili belgijci! Moiata kola, vnesena ot dobar garaj v Belgia, po faktura struva 615 EURO, ama na raka platih oste 1400 EURO! Ako se prieme plastaneto na DDS, mito i akciz po fakturna stojnost, v BG ste zapocnat da se vnasiat samo koli za po 50 EURO, kakto se deklarirat obuvki za 1 lev! Samo pri novite koli fakturnata stojnost e realna, zastoto gi prodavat licenzirani dilari, a ne samnitelni garaji, i zatova za tiah fakturnata stojnost se priznava.

A legendite za 10 godisna kola ot klasa na Fiat Tipo za 300 EURO sa palni gluposti.
31 Октомври 2003 11:31
виж в mobile.de потърси и ще видиш на какви цени са напално отговаря на истината и на написаното по статията
31 Октомври 2003 11:37

В тази статия е пълно с неверни факти. Най-простото - авторът се възмущава защо ДДС и такси не се определят от реалната цена. Коя е тя? Той дава примери за цени на 10-годишен Фиат Типо от 300 евро. Няма такова нещо. Цените се определят от състоянието и посочеуните от него са изключения. Има каталози "Шваке", които са библията на застрахователите и търговците на коли. В тях точно се посочва стойността на една 10-годишна кола. И точно по нея застрахователи и държавата определят такси. Така че - тъпите разсъждения на някакъв псевдопознавач на проблема само лъжат хората.
31 Октомври 2003 11:42


Цените в нашите автокъщи са много ниски. Не са 5 пъти по-високи от тези в Германия. Написаното е глупост. Цените на 10-годишни Голф и Пасат примерно, са колкото тези в Германия, плюс 150-250 евро транспортни разходи и застраховки, 300 евро т. нар. мито (тоест ДДС върху стойността), 150-500 евро печалба за вносителя (според качествата на колата и цената на която е успял да я вземе). Какви 5 пъти по-високи цени? Цените тук за двете марки са около 3000-4000 лв. Тоест 1500-2000 евро. За толкова могат да се купят Голф и Пасат и в Германия. Ако са по-евтини, значи са по-скапани. И въобще може ли кола тук да струва колкото там? Авторът е глупак. Ако "Сега" са му препечатали статията от някакъв сайт, значи е те са глупаци.
31 Октомври 2003 11:52
Някои страни въобще забраняват вноса на коли над 10, 7 или дори 5 годишна възраст. Заради хленчове като този на автора БЪлгария се превърна в автомобилното гробище на Европа. Той седнал да плаче за стандарта на българина и защо било скъпо едно БМВ. Ами БМВ в Германия карат само хора с доход над 50-60 хил. евро доход. Затова в цивилизованите страни има акциз за мощните коли - защото са лукс, а не необходимост. И какво - да съчувстваме като автора на онези, които плащат акциз за БМВ и коли над 100 коня? Правилно е посочил някой по-горе за каталозите "Шваке". Там са стойностите на колите на старо, и те не са 300 евро за 10-годишен Фиат, а 5 пъти повече.
31 Октомври 2003 11:59
Статията е доста популистки написана, добрите немци продава (направо подаряват) добре запазените си коли на бедните българи, но оня кръвопиец Милен Велчев дере по две кожи от нашия сиромашки гръб...

Типо-то струва 5 пъти повече в Германия отколкото в България, за сметка на това заплатите в Германия са 10-20 пъти по-високи... Направо безобразие, по логиката на автора БИ ТРЯБВАЛО Типо-то да струва в България 20-30 евро, щом там е 300.

Да, ама не струва толкова, брат ми, пазар, капитализъм, какво да правиш. Ей на, в България може да си купиш прекрасен и запазен Москвич осмица за прекрасната и достъпна цена от 100 лева (дванайстиците са по-скъпи щото блокът на двигателя е от алуминий и циганите ги изкопуват за отпадъци). За какво ти е това типо?

Смея да твърдя, че режимът и цените на покупка на употребявани автомобили в България е доста по-лек и по-либерален отколкото в други съседни държави, който смята, че не е така, да си внесе кола например от Румъния, Гърция или Русия. В Румъния например (понеже си пазят пазара за тяхната Дачия) едно такова Типо ще струва минимум 2500 евро.
31 Октомври 2003 12:04
Разбарах защо е противен Д. Божилов Лъже като за световното
31 Октомври 2003 12:43
Не знам кого от форумците са цитирали от в-к Сега (преди промените), НО аз paste- нах на два пъти мнението от статията- вижте тук. И двата пъти съм упоменал, че е на ddoo99ad[b].
31 Октомври 2003 13:05
А за разликите в цените на автомобилите може да проверите в:
Натиснете тук - Германия
Натиснете тук - и българският му аналог


Нека всеки САМ си направи изводи.

31 Октомври 2003 13:34
Този г–н Д.Божилов трябва да е много закъсал след като прилага във форума ученически номера.
А самата статия е "Смешен плач" – пълна неистина. Ами я си купи една стара кола в БГ–то и се опитай да я внесеш и регистрираш в Германия и да видим колко ще ти струва /ако въобще можеш да я регистрираш/. Ахмак – съпоставя вътрешен с външен пазар.
Ами я погледни другите пазари – съседните ни страни, скандинавските страни.
Ако има някаква истина – това е че автомобилистите навсякъде по света са дойна крава за държавата /особено за социалните държави/ – те са номерирани и прошнуроване – няма къде да бягаш. И нормално само около 20% от ограбените от автомобилистите средства им се връщат във формата на ремонти и нови пътища. Този процент върви непрекъснато надоло. Не е справидливо, знам, но какво да се прави като хората предпочитат да гласуват за социална държава. Статията на въпросния господин е пълна глупост, безхаберие и заблуждение. Наистина "Сега" би трябва да има някакъв критеруй за публикуваните статии по отношение на истинноста на данните.
31 Октомври 2003 13:47
И каде се намира тази интересна софтуерна програма?
31 Октомври 2003 14:09
Koito viarva na tazi statia, zna4i e maloumen.
31 Октомври 2003 17:03
Наистина под вола теле търсите...
Ами такова Типо в Германия сигурно не се смята за автомобил... Куп желязо, от което дилърите искат да се оттърват за да не плащат за рециклиране... По всяка вероятност се сдобиват с тях от клиенти, които си купуват по-нова кола и ги продават почти без печалба на ахмаци като нашенските автоджамбази... Ако нямаше търсене, бъдете сигурни, такива баракуди нямаше изобщо да стоят на пазара...
А у нас на това му казват автомобил...
31 Октомври 2003 18:49
Хаха, крайно време беше Сега да си върже гащите с тва дисклаймерче на страницата за постване на мнения. А дори и вярно да е че държавата съдира кожите на вносители и купувачи - лошо няма, стига парите да отиват в бюджета
31 Октомври 2003 21:12
В случай, че не сте съгласни с написаното, тогава да ви спомена за друг държавен рекет, който за жалост тук не е упоменат, но подозирам какви са причините. Става дума за придобиването на собственост на територията на България - недвижима и МПС. Значи, когато решиш да си купиш кола, например, ПРЕДИ да изповядаш сделката пред нотариус, трябва да попълниш декларация по чл. 49 от ЗМДТ. След това, изповядваш сделката, ставаш собственик, плащаш си местния данък, отиваш в КАТ, сменяш талона и отиваш отново при данъчните, за да попълниш декларация по чл. 54 от ЗМДТ. Ако обаче не свършиш първата работа, търпиш глоба в размер от 20 до 200 лева. Тоест, държавата иска от мен аз да я уведомя какви са ми намеренията!!! Да обявя намерението си да си купя кола. На всичко отгоре във въпросната декларация по чл. 49 има една точка 3, в която посочваш данни за МПС-то, заявени с декларация по чл. 54!!!! Ха сега, деца, кажете кое е първичното яйцето или кокошката? В разговор с юристката на данъчното става ясно, че може би става дума за декларацията по чл. 54 на предишния собственик! От което следва, че би имал лют късмет, ако предишния собственик се окаже в твоята данъчна община. На второ място обаче изниква логично въпроса - откъде накъде аз в МОЯТА декларация ще се позовавам на ЧУЖДА декларация, за чийто данни не мога да нося отговорнотс и съответно не би следвало да се подписвам отдолу? Ако това не е рекет, то аз съм цигулка "Страдивариус".
31 Октомври 2003 21:15
а, страдивариус, знам го тоа, там онаа песен, нали, ако беше струна щех да те опъна
31 Октомври 2003 21:21
Собствеността на текста във форума и авторските права принадлежат на СкайКод ООД.

Имам въпрос
Собственикът на СкайКод ООД в какви връзки с редакцията на вестника СЕ СЪСТОИ
31 Октомври 2003 21:32
хехехехехех
Абе няма ли начин да се разкара тоя идиотски надпис като тръгне човек да поства? В края на краищата отколе е ясно, че който е кретен и прави кретении, ще ги прави независимо от правила и рестрикции. Който си има собствени задръжки ще ги има винаги, така че, моля ви, разкарайте този текст.
17 Август 2004 13:57
Поздравления за автора на статията много ми хареса но трябва ние като народ на тази държава да направим нещо против тази политическа простутия .Тези закончета за акцизи и темподобен държавен рекет си ги правят онези дбели и мазни помиари кото седят на удобните си кожени кресла и карат коли които ние гражданите им копуваме крайно време е да се направи нещо.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД