:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,722,776
Активни 114
Страници 22,440
За един ден 1,302,066
Сметки

Новият бюджет бърка по-дълбоко в джоба на хората

През 2004 г. правителството не само не увеличава заплатите, не само вдига цените на тока, парното и телефона, но и принуждава работника, като се разболее, сам да си плати лекарствата, които здравната касата би трябвало да му е осигурила
Бюджетът за следващата година очевидно не е балансиран от гледна точка на интересите на работника и на най-бедните социални групи.

Свидетели сме на драстично намаляване на данък печалба от 23,5% на 19,5%. Това са 150 млн. лв., които ще останат при работодателите. Този данък можеше да се намали с по-малък процент - с 2,5% да речем. И да се спази обещанието данъкът за хората с ниски доходи да се свали от 15 на 12%. Можеше минималната работна заплата да се увеличи на 150 лв. вместо на предвидените 120 лв. Беше възможно да се намали наполовина ДДС-то на хляба и млякото, което ще стимулира тяхното производство, от една страна, от друга - тяхното потребление, защото ще поевтинеят. Това са стоки, с които се хранят най-бедните.

Няма балансираност на мерките в бюджета, защото ако можеш да си позволиш да изгубиш от един данък 150 млн. лв. наведнъж, би трябвало и да можеш да облекчиш данък общ доход. Но не само няма облекчение, а както стана ясно, има номинално увеличение на прихода от този данък. Това означава, че философията на бюджета не е социално ориентирана, а е ориентирана към бизнеса.

Общата политика по доходите очевидно не е правителствен приоритет. Минималната работна заплата се увеличава съвсем незначително от 110 на 120 лв. ине гарантира дори прага на бедност,който по изчисления на Института за социални и синдикални изследвания за септември тази година беше 119 лв. Този праг догодина ще расте, а минималната заплата ще продължи да е 120 лв.

КНСБ продължава да мисли, че минималната заплата може да бъде вдигната на 150 лв. От гледна точка на бюджета това няма да струва много средства - ще са нужни около 19 млн. лв. повече за бюджетните служители, които в момента взимат между 110 и 150 лв., и 7 млн. за осигурителни вноски, които пък ще се върнат обратно в консолидирания бюджет.

Бюджетните заплати ще се увеличат реално само с около 1,9% догодина, макар да е заложен ръст от 8,5% от юли. Ако се приспаднат данъците и се вземе предвид инфлацията, повишението ще е точно толкова. За икономиката извън бюджетния сектор при очакван около 6% реален ръст на производителността на труда се залага едва 1% реален ръст на възнагражденията. Това е задълбочаване на негативната тенденция от последните 10 години - производителността на труда да нараства много повече от възнагражденията.При пенсиите положението е още по-отчайващоВдигането на тавана на 420 лв. означава 210% увеличение на парите на 150 000 пенсионери. Но 5,8% актуализация на пенсиите на всички останали 2,2 млн. възрастни хора от 1 юни означава номинално увеличение с 3 до 6 лв., а реалният ръст след приспадането на инфлацията е минус 1%. С други думи, отново има небалансираност. Ако данък печалба беше паднал с по-малко проценти, можеше част от спестените средства да се прехвърлят във фонд "Пенсии" и актуализацията да е минимум около 8% от юни. Така при пенсиите щеше да се компенсира поне инфлацията.

Ако се спази традицията, най-вероятно в бюджета за догодина има меки буфери, които ще доведат до излишък от неколкостотин милиона лева в края на 2004 г. Т.е. хазната има по-големи възможности в разходната си част, отколкото се показват. Макрорамката също можеше да е друга. За догодина например са заложени само 20 млн. лв. повече приходи от митниците.

Съществуват и някои спекулации като тази, че здравеопазването е един от основните приоритети. В номинален размер действително има увеличение с 15% на средствата. Но вътре в самата система нещата са така подредени, че парите за болнична помощ, където има най-големи проблеми, са намалени с 15 млн. лв. За мен това е необяснимо и със сигурностще доведе до фалити на болници в малките общиниДруг притеснителен факт е намаляването със 130 млн. лв. спрямо тази година на средствата за социални помощи и обезщетения. Обезпокоително е и това, че ще бъдат ограничени пътуванията с намаление за пенсионери, студенти, войници и инвалиди с БДЖ. Това отново ще удари по джоба на най-бедните категории.

И не на последно място проблем ще е орязването на размера на болничните от 80% върху брутната заплата на 50% върху нетната. Това означава, че ако работник със 120 лв. брутно възнаграждение боледува дори само веднъж месечно, той ще губи 8,15 лв. При 280 лв. разликата вече е 19 лв. в минус. А с тези пари могат да се купят български антибиотик и витамини. Не само не ти увеличават заплатата, не само вдигат цените на тока, парното и телефона, но накрая, като си болен, искат да вадиш допълнително пари от джоба си за лекарства, които касата би трябвало да ти е осигурила. Ако пък отидеш в болница, си плащаш почти всичко.

От гледна точка на обикновения човек новият бюджет безспорно води до ново обедняване и бърка по-дълбоко в джоба му.------------------

* Авторът е зам.-председател на КНСБ.
10
675
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
04 Ноември 2003 09:47P.S. Забравил е да пише само за чорбаджиите.

Редактирано от - крез mcduck на 04/11/2003 г/ 10:20:07

04 Ноември 2003 10:04
ЗДРАСТИ ! ОТКАКТО Е ДЕМОКРАЦИЯ НЕЩО ДРУГО ДА Е ПРАВЕНО - ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ( ЗАКОННО ПРИСВОЯВАНЕ ТРУДА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 40 Г НА МИЛИОНИ ХОРА ) И ПРИВАТИЗИРАНЕ ( ЗАКОННО КРАДЕНЕ)!!!!!
04 Ноември 2003 10:53
Крез,
Не знам за чорбаджиите, но Лидия Шулева е решила да вземе догодина още една награда... Пуста статистика...
04 Ноември 2003 11:08
Нека вземе каруцарю, всяка година да взема по една. Награди не се дават съвсем случайно. А ти КНСБ-ря няма защо да го защитаваш той и за твоите е говорил подобни безогледни глупости.


Ако не коментирам горната статия то е просто защото спорейки с глупак всеки може да изглежда като глупак.
04 Ноември 2003 11:11
В прегледа на печата в някакъв весник пишело ---хляба за коледа ще стане 1.50лв /зърното от резерва било гнило!!! Чак сега ше става , каквото има да става!!! Жълтурковците и другите ще бъдат пометени от народния гняв!!!
04 Ноември 2003 11:17
Крез, явно намираш много свободно време щом си прочел това
04 Ноември 2003 11:22
К'во беше? А, да -- Ем сърби, ем боли! Ако свалят ДОД, ша риват що минималната заплата е толкова малка, и така.
04 Ноември 2003 11:40
Крез,
Аз не го защитавам. Най-малкото, защото синдикатите на нашата китна територия се занимават с всичко друго, но не и със синдикална дейност. Въпросът беше за наградите. Жалко, че Шулева не е номинирана за мъж на годината...иначе щеше да грабне и нея без конкуренция, поне ако се съди по мъжеството проявявано от некои господа в маранята, наречена "публично пространство".
04 Ноември 2003 11:48
Горната статийка ме убеждава, че и КНСБ казва понякога истината(що се отнася до минималната работна заплата и болничните).Но все пак отнякъде трябва да се почне...
04 Ноември 2003 12:16
stone, именно тантрите за минималната работна заплата показват постчорбаджийския начин на мислене на автора. Защото повишението на минималната няма да повиши реалната работна заплата, но ще повиши осигурителните вноски и пр. Вместо да помогне на работниците ще утежни работодателите им.


Ама те много пътища са постлани с добри намерения.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД