:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,460,915
Активни 244
Страници 20,755
За един ден 1,302,066
Под повърхността

Армия в криза

Розовата картина на положението във войската, която описват генерали и политици, е бомба със закъснител. Проблемите не могат вечно да се замазват. Те трябва най-после да се решат
Снимка: Александър Михайлов
На пръв поглед всичко в армията изглежда наред. И професионалното, и политическото й ръководство отчитат успехи - войската се опитва да се интегрира в НАТО и да бъде равноправен партньор, постигната е поне някаква степен на оперативна съвместимост с армиите на алианса, общото състояние на бойната и мобилизационна готовност се оценява като "удовлетворително". Вървят и реорганизацията, и професионализацията. Отчитат се по-малко произшествия в поделенията, както и по-малко смъртни случаи, свързани със службата. Онзи ден на разширено съвещание на Съвета на началник-щабовете армията беше похвалена от президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов. Началникът на Генералния щаб и целият генералитет определиха 2004 г. като много трудна, но и много успешна. Не минава месец без някой отговорен политически или военен фактор от НАТО да посети София и да "погали" войската с някоя и друга дипломатическа хвалба. Като успешни се отчитат участията на български военнослужещи в учения на пакта, както и в контингентите ни в Босна и Херцеговина, Косово, Афганистан и Ирак. Всеки ден се говори за поредните преговори или пък за вече сключени договори за модернизация на армията или за закупуването на техника.

Изобщо на пръв поглед всичко е в розово.

За съжаление обаче има факти, напрежения, съмнения и тенденции, които сочат, че всъщност армията изживява една от големите си кризи в мирно време.Причините за това не са само субективниНещо повече. Голяма част от тях са съвсем обективни - липса на пари, старо и сбъркано законодателство, високи за покриване нови критерии и натовски правила, трудна за издържане численост на армията, смяна на политическата и на обществената ценностна система.

Факт е, че периодично ръководството на войската все пак признава някоя от тревожните тенденции. Онзи ден например началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев определи като обезпокояващ ръста на навлизане на наркотици и психотропни вещества в поделенията. Само миналата година са уволнени 45 войници, употребявали наркотици. И това са хора, които са минали през лекарски комисии. Прав е ген. Колев в притесненията, защото в ръцете на тези хора е имало и има оръжие. Прав е да е смутен от зачестилите катастрофи с военнослужещи вследствие на надценяване на възможностите и на безпардонното им каране. Както и от продължаващите случаи на злоупотреба с алкохол, включително и по време на служба.

Но откровенията спират дотук. А проблемите са дълбоки изамазването им заради криворазбран патриотизъмили надцакването между генерали и политици може да изиграе лоша шега на цялата държава.

Пример: парливият въпрос с десетките хиляди младежи, които чакат да минат през казармата, но не могат, защото армията не може да ги поеме. Или онези няколко хиляди души, които са в чужбина и не смеят да се върнат, защото може да ги глобят или пък да ги вземат в поделенията. Няма смислен отговор защо през всички тези години не бяха направени разчетите, не бяха съгласувани законовите промени, които да решат този проблем? Сега шансът е, че идват избори и може би нещо ще се размърда. Депутати от НДСВ обещаха да внесат идеите в парламента, без да чакат Генщаба и Министерството на отбраната. Но дори това да стане, няма гаранция, че те ще бъдат бързо разгледани и одобрени.

А какво стана с професионализацията на войската? Или пък с модернизацията на армията? "Модернизационните проекти са няколко, те са жизненоважни за армията, но за съжаление има проблеми около тяхното финансиране и това поставя под опасност планираните критерии за боеспособност", призна онзи ден началникът на Генщаба. Деликатно определение на фона на битката, която ще се разгори покрай тези проекти. Защото веченяма да става дума за патриотизъми за съюзнически задължения, а за много пари и огромни интереси.

Допълнителен проблем за армията е и тлеещото напрежение между професионалното и политическото й ръководство, които се разминават по почти всеки въпрос. Често то се подценява и от самите участници, които го приемат като някаква стратегическа игра. А това напрежение ще се задълбочава и формите му ще стават все по-остри - заради наближаването на изборите и заради изтичането на мандата на началника на Генералния щаб (което според едни ще стане през май, според други през юли т. г.).

Към деструктивните за армията обстоятелства могат да бъдат прибавени и драмите с допуска до натовски тайни, и съмненията за корупция в системата, и т. н. Все неща, за които трябва да се говори директно.

Така че по всичко личи, че истинският обществен дебат за армията тепърва ще се състои. Колкото на генералите и политиците да не им се иска.
26
1495
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
24 Януари 2005 03:05
24 Януари 2005 08:25
Каква армия, бе?????
Нашата е сбор от идиотизирани генерали...............
Колко е бюджета на БА, знаете ли?
Нямало пари - е те това е нагла лъжа.
Увлякох се а НАТО бди.
Със здраве
24 Януари 2005 09:16
Всички явно сме единодушни при дефиниране на основния проблем - парите. Тези пари обаче трябва от някъде да се вземат. Логично е след като сме пушечно месо вместо други и няма да си върнем дълга от Ирак поне разходите за контингента да се плащат от друг.
24 Януари 2005 09:38
"Голяма част от тях са съвсем обективни - липса на пари, старо и сбъркано законодателство"
Изобщо не стои проблемът с парите. БА е една от най-щедро финансираните армии в НАТО, измерено като % от БВП. Друг е въпросътр, че на дебелите шапки колкото и да им дадеш, все им е малко. При тях понятия като ефективност няма. Знаят само да лапат и да пищят, че не стига. Отделно са се окичили с отличия, пагони и к'во ли не още като същински пауни. Като "няма пари" може ли някой да ми обясни как на 40'000 армия се купуват 10'000 мерцедеса? И нямаше ли по-евтини неща? Ами как от цяла ескадрила МиГ-29 летят само 4 ? А останалият персонал какво прави ? В нормалният живот, в подобни условия, излишните ги съкращават. То при военните 90% са излишни, ама поне на половина да ги бяха резнали, пък после да пищят за пари.
24 Януари 2005 10:33
Проблемът на БА е, че в стренежа си да бъде професионална, тя по-скоро стана антпрофесионална и антиармия. Всички крещят, че трябва да има професионална армия., но никой си няма ясна представа как точно трябва да се организира и ръководи.
Някой има ли представа колко са подготвени "рейнджърите" и колко от тях могат да покрият нормативите, които не са проблем за средностатистическия наборник. А колко от професионалните войници си чистят редовно оръжието?
24 Януари 2005 11:36
Не мога да разбера защо огромна част от данъците, които плащам отиват за професионална армия, а в същото време трябва да отбивам наборна служба. Тези уруди, наречени незнам защо генерали, няма ли да престанат да се гаврят с всички млади хора в тази страна. Колко пари искат още за да ни оставят намира?
Не е ли по-добре да работя 6 месеца за родината това което съм учил, вместо с мен да се ебават комплексари-малоумници.
24 Януари 2005 12:14
favorites, няма нищо чак толкова страшно да те вземат в казармата. Чак пък гавра с младите хора.
Лошото е че за тези шест месеца които ще прекараш там, я идеш на стрелби три пъти, я не. И ще се уволниш горе-долу толкова негоден за война, колкото и преди да те приберат. Виж, наряди ще дадеш петдесетина, ще събираш листенца, ще скубеш тревички (според сезона), ще търкаш мазния под на столовата. Скъп, но безсмилен лукс.
Професионална, наборна или смесена, българската армия трябва да бъде ефективна. А точно ефективността, както казва по-горе Хиршфелд, е в най-голям недостиг.
24 Януари 2005 13:23
Дрън-дрън. Тюфлеци с проблеми! Нема такова нещо
24 Януари 2005 13:57
Не минава месец без някой отговорен политически или военен фактор от НАТО да посети София и да "погали" войската с някоя и друга дипломатическа хвалба. Като успешни се отчитат участията на български военнослужещи в учения на пакта, както и в контингентите ни в Босна и Херцеговина, Косово, Афганистан и Ирак.

Кой от НАТО ни е похвалил за участието ни в контингента на НАТО в Ирак ???
24 Януари 2005 14:16
Армията няма да се реформира докато не се изчисти и последният полковник
/макар и пенсиониран, а такива има доста сега като цивилни преподаватели и
т.н./ от просъветското поколение.Това го знаят и американците и всички останали съюзници от NATO, но няма връщане назад.Биологичният фактор забавя но променя всичко безвъзвратно.До тогава ще е времето на компромисите и отлаганията т.е. преливането от пусто в празно за сметка на намаляващите български данъкоплатци/които нито един настоящ военен не е споменал по време на тържества и банкети защото все още помни само партията - ръководителка/
24 Януари 2005 14:25
Стига с тия ПАПАГАЛЩИНИ бе, Папагал. 'Що не се научиш да кудкудякаш?
24 Януари 2005 14:47
България е имала армия до към 1947 год., т.е.докато не са шитнали и последния царски офицер. А после се навъдиха посе....ци, които защитаваха БКП, но никога НРБ, както се казваше тогава Родината ни. Служещите преди 10.11.89 г., Форумци може и да си спомнят идиотщините с които ни заебавахарче водеща в БНА БКП и т.н.
24 Януари 2005 15:10
По времето , когато развивахме социализъмът, комунизъмът и т.н., старшината
отговаряше за яицата в артелната и започваше да кукурига от наряди.
24 Януари 2005 15:28
а на курсантите по ВНВУ-тата им викаха салами
24 Януари 2005 15:38
Да , ама .... сега саламите са в Ген.щаба и в Президенството а ние лъскаме политиката.
24 Януари 2005 15:46
Прав си колега, аз лично бях 1 год.в Шумен в ШЗО, каква въпиюща простотия цареше там!!!!!!!!!!
24 Януари 2005 15:51
До скоро какви ракети си имахме само!!!! Нямаше да има нужда от модернизации и прочие.... Една армийка от 1500 човека и толкоз. Сега пари нямали. Пари има ами акъл, акъл нямат ! Ще ми форсират реката. Мост има за тази работа бе! Мерцедеси си купихте, но не казахте кой прибра комисионните? Свинаров щеше да купува някаква фрегата, но нещо май не се разбраха за паричките и се замълча. Що са ни МИГ-29? Стига ни и селскостопанската авиация. Щели да купуват "малки" подводни лодки? Ами тази "голямата" що стои на пирса във Варна с новите батерии "Варта" на македонците ли да я подариме? Бой по тъпите шапки, додето започнат да мислят с главите си. Не е лесна работа да си ОВЕНнен в РБ. Понякога ще те накарат да мислиш и ще се изпотиш от това пусто неестествено деяние.
24 Януари 2005 15:52
България има нужда от 25-30 000 професионална армия. Средновековното робство, наречено "наборна военна служба" трябва най-после да бъде премахната!!!
24 Януари 2005 15:57
Гледам ги на снимката и през работно време започнали да пият. То остава и цигари да запалят.
24 Януари 2005 16:28
След конкурса за Mercedes - сите тече конкурс за Pampers-си за полковници
и генерали и чорапогащи за войничките , а вие сте се загрижили за акумулаторите на подводницата.
24 Януари 2005 16:39
Voivodata, а на нас ни викаха "фазани". Нейсе, папагалщини ...
24 Януари 2005 16:40
Тя подводницата българска, да не е албанска, че да я карат на гребла. Затова ми е мъчно за батериите. Що ги купиха като не ги ползват?
24 Януари 2005 17:05
Подводницата можете да познаете къде е в морето по плаващият кран над нея, тя е завързана и не се потапя самостоятелно, защото не се знае дали ще изплува. Инак има всяка седмица подводен оглед от водолаз - какво има да и гледат на ръждата не знам, ама нали трябва да се отчита дейност пред щаба. Наборната служба е пародия, която трябва да се отмени, а със спестените пари да се обучат кадърни военни. Тук там все още са останали такива.
24 Януари 2005 17:27
Чакайте бе другари и чат пат господа, а основно господари ние имаме войска, армията е голема работа, може ли 40 х. чорбари да се наричат армия. Виж, по генерали сигурно сме армада. Така, че проблемите на българската army са буря в чаша вода, поредната пирамида в икономически план. Наемници граница не пазят!
24 Януари 2005 18:07
За армията или добро или нищо... че да не го вземат някой ненадейно запас.
То това е и единственото оръжие срещу наглеците, дето са яли кашата.
Колкото до останалите разсъждения - има ли нещо неясно?! Има.
Ресурс и сертификация - нещото не е счупено, но няма кой да подпише, че е годно. Производителите, особено на самолети, си връзват обикновено здраво гащите, да не стане някоя беля. Така че като се наложи МиГ-овете ще летят, дано да не се налага. Полезно е да си спомните колко рев се изрева когато ги местиха - ще им удисат ли опашките, няма ли, не трябвало да се махат, можело, и накрая какво??
Колкото до модернизацията - ще трябва полека-полека. Един прост пример: според изследвания ( загинали войници/ произведени и изстреляни патрони) за да бъде застрелян един войник в дните на II-рата световна война са изстрелвани средно 8000 патрона. И това нещо да се занесе на бойното поле.
Втори пример: в Топ десет на средствата, мкоито най-много са допринесли за спечелването на същата война USA поставят на I-во и II-ро място един транспортен самолет и един булдозер.
Далавери ще стават на наш гръб, когато като папагали повтаряме набора думи от пресата. Никой не иска от журналистите да са вся и всьо, но нека да правят това, в което могат да са добри - да издирват и публикуват информация. Защото навремето пробляха най голямата модернизация - като минахме на НАТО-вските патрони. Поредният министър раздаде награди, вероятно за добрата и по стандартите на НАТО опаковка. Щото 5.45 ( за АКМ) и 5.56 ( за американския автомат) е един и същи калибър и един и същи патрон, нашите военни заводи си ги бълваха с милиони.
И въобще човек не трябва да се изказва неподготвен, без поне да си е написал домашното, още повече в СЕГА.
24 Януари 2005 22:26
Автора
Проблемите са правилно поставени , но това е само върхът на айсберга. Армията не е само техника , пушки и патрони. Най-важното са хората. Професионална армия не може да си изгради от нищото. Тя е консервативна институция. Промените искат време и ... кой да ги направи. Няма подготвени , мотивирани хора. Истински пофесионалисти. Бюрокрацията е взела връх. Пълно е с чиновници и кабинетни ... за**ици.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД