:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,739,836
Активни 168
Страници 10,762
За един ден 1,302,066

България измисли как да се изиграе в Ирак

Властта поема черната работа в Багдад, за да оправдае чрез НАТО авантюрата си
НАТО поиска от България да изпрати 100-150 войници, които да охраняват бъдещата академия край Багдад за обучение на висш и среден команден състав на иракската армия, съобщи наскоро началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев. Отговорът се обмисля, но министърът на отбраната Николай Свинаров даде да се разбере какъв ще е. Той обясни в събота, че в новата концепция за участие на българския контингент в мисии в чужбина, която вече се гледа в Народното събрание, НАТО фигурира на второ място по важност. Първият приоритет за участие в мисии в чужбина е операции, ръководени от ООН, вторият - от НАТО, третият - от Европейския съюз, четвъртият - от ОССЕ, петият - коалиции "ад хок", каквато е тази в Ирак.

Според тази концепция сега сме в най-ниската степен на ангажираност в Ирак, където участваме с контингент от 470 души. Поканата от НАТО български войници да охраняват в Багдад единствената мисия, за която алиансът успя да се споразумее след дълги спорове, означава изкачване с три стъпала в приоритетите, които България сама си определя. Ако се погледне обаче какво става в момента в Ирак и особено в столицата, може да се каже, че новият военен ангажимент ще означава не изкачване, азатъване с три степени в конфликта,чийто край не се вижда.

Никоя държава освен Румъния досега не е давала знак, че би се нагърбила с охраната на академията на НАТО край Багдад, защото това може да се окаже най-рискованата мисия. Всекидневните атентати там показват, че любимите цели на бунтовниците са бойците от новата иракска армия, смятани от тях за колаборационисти и предатели. Охраната им, особено когато става дума за бъдещи висши и средни командири, ще означава пряк сблъсък с най-яростните противници на новата иракска власт.

Създаването на иракски сили, които сами да могат да се грижат за сигурността на страната, е най-важното условие, за да могат чуждестранните войски да напуснат. Международната коалиция е заложник на боеспособността на иракската армия. Миналата сряда бъдещият държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс предизвика изненада в сенатската комисия по външните работи, като каза, че вече са обучени 120 000 иракчани. Сенаторът демократ Джо Байдън определи числото като глупост и уточни, че става дума за не повече от 4000 души. В същото време американското разузнаване съобщи, че бунтовниците разполагат с около 200 000 души. При такова неравностойно съотношение изтеглянето на коалиционните войски би означавало да предадат властта на съпротивата.

Много страни съзнават, че ако не напуснат навреме, може да останат неограничено дълго в Ирак. Затова през последните седмици се наблюдава ускорено изтегляне или заявяване на срокове за това на контингентите на различни държави - включително и натовски. Ройтерс пресметна в събота, че от 45 държавиКоалицията на желаещите вече се е стопила наполовинаи сега наброява 28 държави. От тях 15 са натовски.

В мисията на НАТО за обучение на иракски сили, за която бе взето решение преди половин година, участват само 12 държави. Те са изпратили всичко на всичко 60 души, сред които има и един български офицер. Той впрочем в момента е командирован в иракското министерство на вътрешните работи, за да помага в подготовката за изборите на 30 януари. На 16 декември 2004 г. командващият силите на НАТО в Европа ген. Джеймс Джонс издаде "Активираща заповед" за увеличаване на мисията на НАТО в Багдад до 300 души, които да включват и обслужващия персонал. Ако към сегашните 60 офицери се добавят стотината румънци за охрана плюс 100-150 българи, ще се получи набелязаната обща бройка. Така би могло да се окаже, че по ангажимента си за мисията на НАТО в Ирак България би била най-важната натовска държава. Ще се окаже също, че не само в Евросъюза, но и в НАТО България и Румъния се съревновават да прилагат политика на "изуйгащи" (по израза на бившия румънски премиер Адриан Нъстасе).Как да си обясним това прекомерно усърдиев толкова опасна мисия? Първо, правителството има нужда да оправдае досегашното ни забъркване в Ирак, което лъжливо се представяше като съюзническо задължение към НАТО. Такова задължение няма, защото НАТО не участва във войната. Мисията на алианса за обучение обаче би могла да свърши работа като параван. Второ, заканата на левицата да изтегли контингента ни от Ирак, ако спечели изборите, изкушава сегашните управляващи да й заложат динена кора, а и да си осигурят места край евентуални чужди хранилки, ако загубят постовете си. Играта е следната: вие се каните да изтеглите войниците от едната врата, ние ги вкарваме от другата. Левицата ще се окаже с вързани ръце, защото сега критикува присъствието ни в Ирак под предлог, че не било в рамките на натовска мисия. След някой-друг месец обаче то ще бъде точно такова.
26
2676
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
26
 Видими 
24 Януари 2005 01:33
/:/ "Левицата ще се окаже с вързани ръце, защото сега критикува присъствието ни в Ирак под предлог, че не било в рамките на натовска мисия. След някой-друг месец обаче то ще бъде точно такова."
......................................... ......................................... ..........
АМИ, ПРАВА е "Левицата", бе Терзиев!
ТАКА СИ Е: българските войничета НЕ са в Ирак по линия на НАТО, бе! И поради тази причина, тъкмо, НЕ става въпрос за Предлог на "Левицата"в случая, а за АРГУМЕНТИ и ФАКТИ на "Левицата"в случая ! При това, знаеш, "Левицата" НЕ е поискала изтеглянето на войниците ни от Афганистан, Босна и Херциговина и Косово, нали?! ЗАЩО?! АМИ, защото те са там по линия на НАТО, бе!!!
Значи, ако след някой и друг месец българските войничета са в Ирас по линия на НАТО- можеш да си спокоен, че "Левицата" НЯМА да поиска изтеглянето им!
Друг е въпросът, че НАТО НЯМА работа в Ирак !!! Но това вече НЕ е проблем САМО на "Левицата", но и на "ДесниЦИте" в България!
24 Януари 2005 07:04
Колкото и войници да пратиш нейде, никога не си победител над местните хорица! Векове могат мина и ще ти клъцнат гръцмула!
Затова никакви български войни с оръжие извън България! Да съветват може. За съвет език режат, но глава не взимат, то циливизованите де!
А най добре да разпуснем войската и да поканим комшиите да заграбят кой какво си хареса он земята ни - до там сме я докарали с днешната армия.
Та викам - разпуснете я Армията съвсем, българо-предатели недни днешни!

24 Януари 2005 08:21
Абе колко още войска има да пращаме по света - ум ще ви зайде. Отсега нататък само ние, новите ще вършим тази работа.
24 Януари 2005 08:31
Воина без жертви няма!
Национална отбрана без жертви няма!
Поддържане на армия и участието и в превентивни а и отбранителни операции няма непосредствено възмездие а цели само просъществуването ни като нация! Затова и почти всички държави в света учасват в боини опрации далеч от границите им!
Участието на България в Ирак е печелившо в всяко отношение!
Съузници сме на единствената страна в света коато се е борила и освобождавал други народи!УСА.Противници на УСА са страни с колониално, фашистко, комунистическо минало!Те както винаги ще загубят!
Бориме се срещу религиозен тероризъм които не признава граници!
Бориме се за наи важната цел в световната политика:Омиротворяване на Близкият Изток!
Близкият Изток е по мирен от всякога!Америка и съюзници спечелиха бърже воината!Омиротворяването е успешно!
За операция от таково историческо значение жертвите са нищожни!
Америка казва че воината е успех!На тях ли ще вярваме или ще слушаме наште медиини пикювци!


24 Януари 2005 09:43
ФЛ,
Ти си се побъркал. Оди се прегледай в психиатрията.
24 Януари 2005 10:17
Мдам, почнаха да лъсват "благините" от членството ни в NATO. Защо ли на нас се оказва великата "чест" да охраняваме Иракската школа за офицери? Другите войници ли нямат, средства ли, техника ли? Или може би просто имат по-реален поглед и повече си отстояват интересите на хората. И други такива "благородни" мисии ни очакват, все в най-мирните точки на планетата. Утре и Иран може да тръгнем да омиротворяваме, та с тяхна и Израелска помощ може целия Персийски залив да изчезне от лицето на света. Аман от скудоумци.
А ФЛ, наистина пич е плашещо, колко еднакви ставате всички в Америка - просто едно малко винтче в голямата машина за износ на демокрация. Да работим неуморно от сутрин до вечер за свое благо и за благото на света. Мдам, навремето и тук така строихме социализъм, докато братска Куба изнасяше революция с наша подкрепа и наши калашници, все дейности с които да се гордеем.
24 Януари 2005 10:19
Теменужке

ДА НА ЦИЦИТЕ, Да на големите “Бомби” – Не на войната!!!!
24 Януари 2005 10:38
Защо продължавате да се хващате на провокациите на ФЛ?
24 Януари 2005 10:53
Уважаеми FL, ако не е много военна тайна, бихте ли ми казал, къде сте по-точно в Ирак и (цитирам) “Бориме се срещу религиозен тероризъм които не признава граници! Бориме се за наи важната цел в световната политика: Омиротворяване на Близкият Изток!” Ще ми бъде интересно ако дадете от първа ръка малко повече подробности за обстановката там.
И искрено Ви пожелавам да не попаднете в числото на “нищожните жертви”.
24 Януари 2005 11:08
Аз, като български гражданин съм против изпращане на български войски в чужбина, и не ме интересува под каква форма, дали ще е ООН или НАТО или някоя друга организация.....
А да не говорим, че ние българите сме прекалено бедни, и едвам свързваме двата края, че да плащаме чрез данаците си, подобни военни мисии и МНОГО СКЪПОСТРУВАЩИ.
Вчера написах писмо и до презитента Първанов, в което го уведомих за позицията си. За тези от вас които искат да му пишат Ел. поща: press@president.bg
http://www.president.bg/contacts.php
24 Януари 2005 11:08
Уважаеми Графе,
защо изобщо си правиш труда да диалогизираш с един известен двукрак отпадъчен продукт на стомашно-чревния тракт? Логично е и да е супер неграмотен (бориме! се) - така е, когато дадеш на маймуна да трака на клавиатурата!
24 Януари 2005 11:25
FL -ето как САЩ се бори за освбождаването на др.народи:
ЧИЛИ -по време на военния преврат, които САЩ подкрепяха, на стадиона бяха прибрани телата на 3 хиляди убити и 30 хиляди безчезно изчезнали / а колко емигрираха -не знам; НИКАРАГУА:След американското нашествие -разруха, която постави страната на второ място по бедност в полукълбото, а половината от децата сега страдат от недохранване и умират /данните са за деца до 2 г.ВИЕТНАМ -4 милиона жертви на войната и продължават да умират от последиците на химическата война; ИРАК -само след "края" на военните действия от бомби на америкаски самолети са убити повече от 100 хиляди иракчани, предимно деца и жени ./Данните са от американски и английски источници/МИСЛЯ, ЧЕ КОМЕНТАРАТ Е ИЗЛИШЕН.
24 Януари 2005 11:31
След като му опонираш на Еф Ел, не е зле да се поясниш, кво означава да бъдат "прибрани от стадиона телата.... и на 30 хиляди безследно изчезнали"?
24 Януари 2005 12:16
Голям смях. Тая стана като с компютрите и конфитюрите. Нали шяхме да ги обучаваме иракчаните? А се оказва, че ще сме пъдари. Ама дали стават и затова нашите витязи
24 Януари 2005 12:35
Спрях да давам мнение по която и да е статия, састото си е чиста сагуба на време да се санимавам с простотиите на такива ***** като ФЛ. Сувсем приятелски сувет от моя страна до всички е да оставят неговите профански искасвания бес кö ментар. Бес внимание от наша страна тои сте се превурне в бесобидно , но досадно насекомо.

Редактирано от - bot на 24/1/2005 г/ 12:51:29

24 Януари 2005 12:38
А защо, западните натовски олигофрени поставят нас на топа, т.е. ние да пазим отпред пред амбразурата, а те необезпокоявани и защитени вътре в Академията ще обучават иракските мишени? Въпросът е риторичен, но е показателно отношението на Запада към нашите жълти дупепродавци. От толкова натовски страни, ние и Румъния сме жертвените агнеци. Браво Саксе и Праси, че ни заведохте на заколение със слугинското ви "да" . Открай време трудът на воините от предната линия винаги се е заплащал достойно, но вие и за това подвихте опашка. Българино, опомни се и виж кръвните си врагове, тези които ни изцеждат и изпиват! Дай им един отзад!
24 Януари 2005 12:42
Точно ти нема да стоиш амбразурата, пък като гледам и никой не те кара. За съжаление.
24 Януари 2005 12:44
1Съгласно извержението на тоа ФЛ положенето вместо да се влошава става... безнадеждно. Още кво ни очаква Само Кондом -лиже знае и някои от нашите дупедавци.
24 Януари 2005 13:16
Доброгледчо ФЛ е прав - по-добре съюзник на богатия и демократичния отколкото на бедния фанатик ! А си пропуснал да споменеш ФРГ и ГДР два еднакви народа попаднали под различно влияние едновременно ! Нещо да кажеш по въпроса умнико ?
24 Януари 2005 13:54
Доброглед, защо забрави Камбоджа?
24 Януари 2005 15:31
каруцаря,
ти и братята ти мангали сте все по кирията и далаверите. Искате винаги някой друг да ви вади кестените от огъня, а вие само да лапате. Качвай на каруцата братовчедите си , тъмносините военнолюбчета и жълтите измекярчета и право в Ирак, за да възнесете правда. Пърдю ще ви благослови, което ще ви направи най-щастливите на света гъзомийници.

24 Януари 2005 15:38
Паси се надига над чувалите с пясък и тревожно оглежда сектора, нигде враг се невиди. До него Никито дреме на картечницата. Милен пресмята колко още атаки ще спрат с оставащите им боеприпаси. Церовски гледа тъжно картата и чертае нов път за евакуация. Зад тях на плаца ген. Колев води строева подготовка на иракската армия, останали са му всичко на всичко двама иракски офицера и един ефрейтор. От под отворения капак на Зил-а се показва Свинаров, пуши и псува омазан до ушите с масло.
Откакто си тръгнаха американците Симо е подтиснат и седи на сянка под една финикова палма. Абрашев гони с метла мухите, които се опитват да кацнат на величеството и от време на време запява нов героичен марш.
Вече втора седмица откак Първанов отиде да търси помощ и ни вест ни кост.
Ех, кога ще се изтеглим най – накрая .....
24 Януари 2005 16:58
Разсмя ме Мутантчо, за съжаление обаче няма да отидат те, а наши наемници под наш флаг и на наши разноски. Такива ми ти работи.
24 Януари 2005 19:17
Хехехехе, FL това ти изказване си е живо самоубийство. Ами така е, каквото човек си направи и Господ не може да му направи Сега си вземи отпуск от форума малко, имаш нужда от глътка свеж въздух
24 Януари 2005 20:31
[red ]Красивото Нади и много други отечествопродажници искаха процесите в България да станат необратими, тоест дадеш ли си щедро не само задника а и всичко друго за употреба без заплащане, просто за идеята да си
" винаги" до големия брат, после спиране няма. Както твърди американския вестник "Ню Оркър" в статията "Идващата война", следва нападение на Иран, а и там ще са нужни български войничета да "защитават националните ни интереси" Колко беше прав посланникът на Югославиям в своите предвиждания по време на бомбардировките на Белград . http://www.newyorker.com/fact/content/?05 0124fa_fact
THE COMING WARS by SEYMOUR M. HERSH
What the Pentagon can now do in secret.
Issue of 2005-01-24 and 31 Posted 2005-01-17
George W. Bush’s reë lection was not his only victory last fall. The President and his national-security advisers have consolidated control over the military and intelligence communities’ strategic analyses and covert operations to a degree unmatched since the rise of the post-Second World War national-security state. Bush has an aggressive and ambitious agenda for using that control—against the mullahs in Iran and against targets in the ongoing war on terrorism—during his second term.
[/red]
24 Януари 2005 22:00
Не мога да разбера зощо на една чисто охранителна дейност се пришива гръмкото име "операция" или "мисия". Сигурно за да не се разбере, че ще ни използват за ниско квалифицирана и опсна дейност. Нещо като "чужди работници"(не знам как се пише гастарбайтер) в НАТО. Тази "мисия" си е по силите на иракчаните. На политиците им е през... шлифера къде и за какво ще изпратят наши войници. Участието ни в коалицията на "мераклиите" беше поредното политическо късогледство. Така го "възстановяваме" , че камък върху камък не остава.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД