:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 141
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
На гости

Заместничка на Паси използва за гостна стаята на сина си

Катя Тодорова не би могла да покани в тесничкия си апартамент чужди дипломати, но досега не е поставяла жилищния си проблем във външно министерство
Снимки: Николай Дойчинов
Пътуването на зам.външния министър Катя Тодорова от дома й в "Красна поляна" до външно министерство и обратно отнема около час от времето й през деня. Понякога разстоянието се взема за по-кратко, тъй като заместничката на Паси се прибира в късни доби, когато няма задръствания. Последното й нощно "дежурство" във външно, което стана публично достояние, беше заради катастрофата в река Лим. И до днес Катя Тодорова се връща към драматичната нощ и премисля свършеното и несвършеното. Стигнала е до извода, че в живота ни трябва да има по-малко суета и повече човечност. С типичната си дипломатичност обаче не разкрива какво точно се крие зад тези думи.

Със сина ми Тошко много искаме да посрещаме гости, казва Катя Тодорова, докато сервира кафето. Напоследък обаче това се случва все по-рядко. Не само защото е претрупана с ангажименти, но и защото вече няма къде да ги покани. Тодор е на 26 години и е превърнал холната стая от двустайния апартамент в своя.

Бъдещият режисьор е запален по киното, но предпочита да гледа любимите си филми у дома, защото така може да спре, да върне и разгледа кадъра. А и в момента подготвя филм като дипломна работа. Майка му винаги се съобразява дали той би се съгласил да приемат гости и го пита предварително. Това обаче означава, че творческият "хаос" трябва да бъде преобразен. Ето защо вече и Тошко е съгласен, че семейството има жилищни притеснения.

"Дълго време казвах, че съм от "Красна поляна" и няма да живея на друго място, защото обичам квартала, в който съм израсъл", признава студентът от Нов български университет. И поглежда към майка си. Знак, че вече и той мисли другояче.

Баща му, Бог да го прости, също много обичаше гости, разказва Катя Тодорова.



Семейното им жилище било пълно с приятели



"Когато Тошко беше малък и имахме гости, той отказваше да заспи. Налагало се е дори да се преструват, че си тръгват, за да се съгласи да си легне", разкрива майка му.

До този момент заместничката на Соломон Паси не е отворила дума за жилищния си проблем във външно и не е искала замяна на жилището си с по-голямо по ведомствена линия. Доскоро мислех, че този проблем не стои пред мен, казва Катя, която сама е отгледала сина си от 3-годишна възраст. Сега виждам, че не можем да се справим и трябва да намеря някакво разрешение, добавя тя притеснено.

Катя Тодорова наскоро е направила ремонт в кухнята си с чудесен изглед към Витоша и понякога кани гостите си тук, около кръглата дървена маса. Със сигурност обаче в тясното помещение не би могла да покани чуждестранни дипломати. В нейната стая също върви преустройство. Засега е сигурно, че иска да се освободи от част от мебелите. Още не е решила на кой цвят ще акцентира. Стаята й е място за почивка и възможност да разгърне предпочитана книга. Обичам да чета книги, които ми носят много познания за живота и за света на хората, казва Катя Тодорова. Според нея такава е "Диагностика на кармата" на Сергей Лазаров. Интересува се и от новите изследвания на торсионните полета. Сега чете "От кого сме произлезли" от Ернст Молдашев, който засяга темата. Въз основа на изследвания на очите той е изградил цяла философия за това от какво е произлязъл човекът и е установил, че съществува т.нар. генофонд на човечеството.

Преди да сервира кафето и наскоро подарените от неин колега украински бонбони,



Катя Тодорова пали свещичка



"Така става по-уютно и по-топло", обяснява тя. Със сина си рядко говорят за политика и за проблемите на външно министерство, които са в ресора й. Тошко пък не обича да обсъжда предварително идеите си за сценарий. "Понякога се смеем на странични неща, на реплики, които сме чули по телевизията, например", обяснява той.

Стараем се поне да вечеряме заедно, макар че невинаги се получава, добавя зам.министърът. Катя Тодорова твърди, че винаги намира време да сготви на Тошко любимите гозби с месо. "Когато закъснея, "готвя" във "Фантастико", "Била", "Кенар" или друг денонощен магазин", добавя тя със смях. Двамата често се шегували, че Тошко трябва да живее в Аржентина, където се яде много месо.

В бившия хол, а сега стая на бъдещ режисьор, Библията стои на видно място. По стените и по лавиците има доста икони. Катя Тодорова е вярващ човек. Ходя на църква, когато душата ми го иска, добавя тя. Смята, че в основата на нашия живот има всеобщ разум, чиято логика следваме. "Невинаги неговата логика съвпада с нашата, битова логика. Трябва да знаем това и да го преосмисляме", казва дипломатът с 12-годишна кариера във външно. Катя Тодорова твърди, че гледа много философски на живота. А нейният е бил доста труден. "Човек трябва да е добър, добронамерен и да изпитва обич към хората." Така звучи личната й житейска формула.

Над Библията стои едно от най-ценните неща в къщата -



огромна декоративна руска чиния в червено и златисто



Тя е подарена на съпруга й Добри Тодоров от неговите колеги от Московския химико-технологичен институт в деня на защитата на неговата дисертация. Добри Тодоров е автор на технология, приложена във фармацевтичната промишленост на Балтийските републики и има авторски права в технологията по пречистване на аналгина.

Катя Тодорова също има много доказателства за таланта си в своята област. Тя завършва с отличие френската гимназия и право в Софийския университет. През 1975 година специализира във Франция висши правни науки по европейска интеграция и завършва втора по успех на държавните изпити. Министър Паси обаче и до днес не знае за отличната й диплома. Никога не е ставало въпрос за това. А Катя Тодорова избягва да се хвали с факта, че дълги години е била един от малцината специалисти в България, който разбира от право на пазарната икономика и от правно регулиране на икономическите връзки Изток-Запад.

16 години тя е работила в Института за международни отношения, а през 1992 година започва от най-ниското стъпало във външно като главен специалист. Била е дълго време шеф на дирекции "Международно право" и "Права на човека". Тя смята, че най-ценното, което е направила през това време, е да помогне на много млади хора да стартират в кариерата. Сега ги наблюдавам и се радвам на успеха им, признава тя.

Катя Тодорова не пропуска да каже, че се гордее и със сина си. Той има бакалавърска диплома от френския лицей в Страсбург.



Обучението му съвпаднало с мандата й в Съвета на Европа



като дипломат. Майка му е горда, че във "Франция от раз той си взе държавните изпити, които едновременно са нещо като матура и като приемен изпит за ВУЗ".

В министерския кабинет на Катя Тодорова е пренесена част от дома - уютът и многобройните сувенири и икони, останали като спомен от посещенията й в чужбина. Сувенирът от Патагония, който напомня за пътешествието на Тодорова до Антарктида, е близо до иконата на св. Георги Зограф от Зографския манастир, а по-нататък са куклите от Монголия и снимка на Катя Тодорова, която говори от трибуната на Общото събрание на ООН.
 
Книгите, иконите и картините едва се побират в дома на Катя и Тошко.
 
Цветята създават уют и топлина в кухнята.
 
Една от най-скъпите реликви в дома е огромната руска чиния, подарена от колеги на покойния й съпруг.
 
Катя Тодорова не била особено доволна от намерението на Тошко да се занимава с кино, но не му попречила, защото уважава индивидуалния избор.
2682
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД