:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 313
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

12,6% става личната вноска за здраве и пенсия догодина

Работниците ще плащат с 2,1% повече от джоба си за осигуряване
12,6% от доходите ни догодина ще отиват за здравни и пенсионни осигуровки. Личната осигурителна вноска на работниците ще се увеличи с 2,1% догодина, обявиха от КНСБ. Сега служители и работодателите си поделят социалната осигуровка от 42,7% месечно, като шефът внася 75% от парите, а работника - 25%, или 10,5% върху заплатата. Съотношението се запази в този си вид 2 години след предвиденото в осигурителния кодекс.

От промяната в съотношението при плащането на осигуровките работодателите ще спечелят 135 млн. лв., изчислили са от КНСБ. Още 43 млн. лв. те ще спестят от отпадането на вноските върху обезщетенията за болест и майчинство, очаква се и намаление на данък печалба на 15%, напомниха от синдиката. Според профсъюза фирмаджиите нямат основание да роптаят срещу увеличението на минималната работна заплата на 150 лв. от януари 2005 г. Преди дни срещу това се обяви и Международния валутен фонд с аргумента, че при такъв скок най-ниското възнаграждение ще изпревари ръста на производителността на труда.

По изчисления на КНСБ от 25-процентното нарастване на минималното заплащане бюджетът също няма да бъде особено засегнат. В бюджетната сфера ще се увеличат заплатите на максимум 90 хиляди души. Поне 30 000 души от тях са на непълна заетост и техните заплати и сега са под минималната.

Приблизителната численост на засегнатите лица по сектори са: държавно управление, отбрана и задължително обществено осигуряване - 45 хил. души; образование - 23 хил. души; социални дейности - 8,5 хил. души; здравеопазване, култура и др. - 14 хил. души. Необходимите средства в повече от бюджета за цялата 2005 г. са максимум 25 млн. лв., твърдят от КНСБ.

От синдиката припомниха, че качеството на живот в България е на последно място сред 27-те стари, нови и бъдещи членки на ЕС. Анализите на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ сочат, че над 51% от домакинствата живеят с доход под прага на бедност на човек на месец от 125 лв. По данни на НОИ за 2003 г. около 821 000 души са със среден осигурителен доход до 150 лв.



РАЗЧЕТИ



При обещаното от финансовия министър 7-процентно увеличение на пенсиите от юни догодина минималната пенсия ще стане 65,20 лв. По принцип социалният министър обеща по-голям ръст за социалната и минималнате пенсии за 2005 г., но все още няма никакви конкретни предложения. В момента минималната месечна сума за възрастните с необходимия стаж и възраст за пенсиониране е 115% от социалната пенсия за старост, която се отпуска на хора над 70 г., без нужния стаж. При 7% увеличение догодина тя ще нарасне от 53 на 56,7 лв. Таванът на пенсиите пък ще се увеличи от януари догодина на 455 лв. Максималният осигурителен доход пък ще бъде 1300 лева.
6
843
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
10 Юли 2004 03:42
Не бойте се деца, а догодина с още 2% ще поскъпнат, та нали все още здравните ни осигуровки са по-ниски от тези в ЕС.
Лошо няма, а бизнес климата скоро ще стане по-лош, от колкото дори в Германия, па да видим тогава, по колко инвестиции ще привлича България.
Да са ни живи и здрави политиците, те мислят за нашето здраве! И това, ако не е социализъм здраве му кажи.
10 Юли 2004 09:21
Daaaaaaaaaaaaaa........................... .......
10 Юли 2004 09:24
Международният валутен фонд може вкупом да "вземе за заложници" всички наети български граждани по трудов договор. "Алкайда" семки да яде.
По-голяма "колективна екзекуция над българската нация" едва ли може да
има от "сатъра" между увеличение на цените и ниските доходи. И медицинските сестри в Либия, и българските шофьори в Ирак именно поради
ниските доходи предприеха отчаян опит да подобрят своите доходи и доходите на семействмата си. С непосредствен риск за своя живот.
10 Юли 2004 11:35
Николай, формално статията е за социалните осигуровки.
Можеш ли да посочиш няколко примера, колко са процентите за здравна осигуровка и за пенсия в някоя цивилизована страна?

А това, колко е личната вноска, и колко е от фирмата, много важно. Работникът гледа, колко ще получи накрая чисто, и за това се пазари с работодателя. Аз лично съм и работодател, и работник, и ми е все едно дали го плаща фирмата, или работникът, т.е. аз.
11 Юли 2004 19:54
Shake , sozialnite osigyrovki v Franzia predstavliavat 54% ot brytnata zaplata (rabotechtia plachta samo 30%, ostanalata chast se plachta ot rabotodatelia). Minimalnata rabotna zaplata e okolo 800 ? - smechno e da se sravniavat prozenti bez da se vzema v predvid bazata kam koiato te se prilagat!
11 Юли 2004 21:50
А дали във Франция един път плащаш здравни осигуровки, втори път си плащаш на лекарите на ръка - ама много яко и освен това им плащаш и чрез данъците си и накрая те буквално се осират, защото не носят никаква отговорност реално - напиват се като гъзове на работното си място или бездействат като чиновници и чакат да им мине раб. време. Всяко правило си има изключение... Вече така стана - съвестните са малко, а търговците - много. И оня - инвитрото - наскоро се изцепи, че трябвало да им се увеличат заплатите 10 пъти - аз пък мисля, че трябва Пиночет.
Пенсии - такова нещо няма в Б-я.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД