:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,919,127
Активни 245
Страници 2,029
За един ден 1,302,066

Властта се моли за удължаване на ултиматума

Исканията на похитителите са неизпълними, отсякоха политиците
Снимка: Архив "Сега"
Властта призна, че почти няма шанс отвлечените българи да бъдат пуснати живи, но се надява ултиматумът да бъде удължен. Вчера цял ден държавниците заседаваха заедно със спецслужбите в парламента или при президента.

"Ултиматум изтича в петък, 23 часа българско време. Контакт с похитителите до момента не е установен. Ако намерим връзка с тях, най-напред ще се молим за увеличаване на срока, в който можем да преговаряме. Ще се опитаме по всякакъв начин, в това число и чрез медиите, които се следят в арабския свят, да убедим похитителите, че става дума за български граждани, които нямат нищо общо с политиката, която води българската държава, не са нейни официални представители и не носят отговорност за това", заяви военният министър Николай Свинаров. Той припомни, че външно министерство два пъти официално е призовало българите да не ползват пътят през Сирия, защото не се контролира от международните сили в Ирак и е опасен. Последният призив е от 16 юни - три дни преди заложниците да отпътуват за Ирак.

"Никой не е особен оптимист, защото в биографията на точно тази организация почти няма случаи на помилвани заложници с изключение на много малко случаи по неясни засега причини," каза Станимир Илчев.

Ситуацията с българските заложници в Ирак е изключително тежка, а малката оптимистична прогноза е възможността към края на 24-часовия ултиматум да се поставят нови условия. Това се разбра след извънредно заседание на външната комисия в НС, в което участваха и министър Соломон Паси и представители на спецслужбите. Според тях е възможно терористите да поискат откуп. "Компромиси с националната и външната политика няма да се правят", отсече Станимир Илчев. Той обяви, че сегашните условия на похитителите се нереалистични и неизпълними. Компромиси ще се търсят само ако исканията на похитителите се променят и добият финансови или материални параметри. Експертите ще се опитат да въздействат върху групировката чрез Висшия съвет на мюсюлманските учени в Багдад, който има изключително висок престиж сред мюсюлманите.

"На този етап не сме затворили никакви врати за комуникация," каза външният министър Соломон Паси. Вчера той е разговарял с иракския външен министър, с държавния секретар на САЩ Колин Пауъл и с външния министър на Русия Сергей Лавров.

До късно снощи външно нямаше никакъв контакт с похитителите. Паси призна, че разчита те да го чуят чрез пресата.

Засега няма искане българският контингент да се изтегли от Кербала. Военните ни там също са уведомени за инцидента и разполагат с портрети на заложниците. "Целта е да се съдейства за локализиране на тяхното местонахождение", обясни Илчев. Той каза, че не може да се говори за контакти на място с похитителите, тъй като липсва информация къде се намират заложниците и каква сила ги пази.

Експерти ускорено изучават начина на действие на групировката, за да установят кой там може да вземе решение.

"Цялата криза с отвличането и заложниците е тежка, дълбока и многопластова", коментира пред "Сега" директорът на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров. Според него е трудно да се направи прогноза за изхода, тъй като на ситуацията влияят много фактори. Работим с всички служби в България, както и с всички сродни на нас структури зад граница, добави той.





Каре

България се намира пред драма, която вече и други държави са изпитали, заяви пред БТА премиерът Сакскобургготски, който от вчера е на официално посещение в Сърбия и Черна гора. "Ще се постараем да действаме по един отговорен начин. Моите мисли са със заложниците и семействата им. В подобни неравни ситуации трябва да се ангажират всички възможни канали и средства, трябва да бъдем прагматични и гъвкави. Подобна драма не бива да се превръща в нещо, която да усложнява ситуацията със заложниците".



Каре

Президентът Георги Първанов се срещна вчера с посланика на Палестина Мохамед Салайме, който е доайен на арабските посланици у нас, и с иракският посланик Яхия Махди.

"От цялото си сърце се молим на Аллах да не се стигне до лош край. Оставете положението в ръцете на Алах и дай боже да се реши всичко", каза на излизане Махди. Не може да се осъществи връзка с похитителите. Разговаряхме какви мерки могат да се вземат, добави той.

След тях пристигна посланикът на САЩ Джеймс Пардю.
6
945
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
10 Юли 2004 02:05
Паси, ти си виновен!Мамка ти циганска...Умри бе, псевдочифут гаден!
10 Юли 2004 02:13
Вън свинопаситата и всички други небългари от българската политика! Престъпници, вие вкарахте българите в тази ваша юдейска война! И до последна капка българска кръв сте готови да воювате срещу невинни хора, които янките по поръчка на ционистите превърнаха в терористи. Вън, гадове!
10 Юли 2004 11:15
Колкото и да не обичам Слави, снощи само той беше на ниво.
10 Юли 2004 11:50
Разбира се, че властта отново е виновна, защото и този път не е направила нужното, за да предотврати случилото се. А е могла да го стори. Ето как:
- Още на излизане от България, Петканов и Царят трябваше да препречат пътя на двата камиона с разперени ръце и голи гърди, хвърляйки се напреко на граничната бразда.
- Фирмата Димитров-Грация-Ева трябваше да изпрати вместо Лазов и Кепов шофьори с по-голям външнополитически опит, например Паси и Свинаров, които така да си поемат и съответната военно-политическа отговорност.
- Още от влизането им на иракска територия двата камиона трябваше да бъдат конвоирани от нашия батальон в Кербала, командван лично от върховния главнокомандващ Първанов с помощта на генералите Колев и Борисов.
- Накрая, генерал Владимиров, прочул се с връзките си с полски, арабски и други медии, трябваше да осигури изпреварващи контакти с Ал Джазира, с цел поднасяне на контрадезинформация относно цялата операция.
-
10 Юли 2004 14:11
Всеки си пие кафето.....некой да е излязал на улицата....седим и си викаме ''Боли ме патката''...и това е.Обърни внимание кога е създадена темата.


А отнсно какво може да се направи....например това което направиха Турците...



В.''СЕГА''

Заркауи заплаши, че ще ги обезглави, ако Анкара не изтегли "силите и компаниите си" от Ирак през следващите 72 часа.
Турция действа много прагматично.
Официално заяви, че никога не е приемала исканията на терористи, но започна тайни преговори за освобождаването на пленените. Паралелно с това обаче страната бе залята от антивоенни протести, водени от профсъюзите и най-големите неправителствени организации. След щастливата развръзка турският външен министър Абдула Гюл призна: "Ние положихме големи усилия за тяхното освобождаване. Смятам, че неправителствените организации и профсъюзите изиграха ефективна роля за тяхното освобождаване. Затова трябва да им благодаря".



А не да.....

В.''СЕГА''
''Властта се моли за удължаване на ултиматума''

Натиснете тук
12 Юли 2004 02:16
И какво общо има Паси (и който и да е друг) с това, че някой решава да замине и работи в Ирак?
Да, МнВР трябва да направят всичко възможно, за да спасят българските заложници и дано да успеят!
Но, ако сега отидеш в Ирак по собствено желание (дори да си умирал от глад, има доста други алтернативи за работа) и те отвлекат фундаменталисти, то вината не е нито в политиката на твоята държава, нито на Буш, нито на когото и да е било друг, освен твоя.


Редактирано от - i1m1 на 12/7/2004 г/ 02:19:34

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД