:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сметки

Монополът докара големите пари за електроразпределенията

ЕРП-ата днес са това, което беше БТК преди 4-5 години
"Когато бях на 20 години, си мислех, че най-хубавото нещо на този свят е сексът. Сега, на 40, смятам, че това не е така - най-великото нещо на света е монополът."

Тази крилата икономическа мисъл за сетен път бе потвърдена от компаниите, които в петък вечер направиха приятна изненада с офертите си за седемте електроразпределителни предприятия.

Оказа се, че и в най-смелите си мечти управляващите у нас очакваха държавата да получи 2 пъти по-малко пари за електроразпределителните предприятия (ЕРП). Допреди няколко месеца те спрягаха суми от порядъка на 350 млн. евро. А сега се оказва, че дори при най-неблагоприятното за нас класиране на офертите и при положение че отново не се намеси съдът, още тази есен в бюджета ще влязат поне 600 млн. евро.



Как стана така?



Каква е причината "перлата" в короната на българската икономика - БТК, да бъде приватизирана 8 години и накрая да бъде купена за някакви си 230 млн. евро, а енергоклоновете още от първия опит да получат такава висока оценка?

При това за тях не се състезават офшорки или инвестиционни фондове, които купуват и препродават собственост като "добро утро", а действително стратегически инвеститори - двете най-големи електрокомпании на Стария континент като немската E.ON и австрийската EVN, италианският гигант Enel и най-бързо развиващата се електрокомпания в ЕС - чешката CEZ? Това, че България има стабилна енергетика, в случая не върши никаква работа като обяснение. Все пак се продават дружествата, чиято работа е да доставят ток на българското население. А то нито е разтегателно като брой, нито пък се очаква рязко да забогатее и да харчи като бясно електричество през следващите няколко години.

Същите тези български граждани са и абонати на БТК.



Но в едното и в другото си качество

между тях има съществена разлика



Ако желаят да водят по-евтини телефонни разговори, те все пак имат някаква алтернатива - разговори през Интернет, разговори с предплатени карти на други оператори. Задава се и конкуренция от оператори, които ще достигат директно до домовете им. А ако не им се чака 10 години за домашен телефон, могат веднага да си купят мобилен. Или с други думи, във врата на "Вива Венчърс" дишат конкуренти.

А като потребители на електроенергия същите български граждани няма къде да мърдат. Поне до 2007 г. ще могат да са абонати само на ЕРП-то, което обслужва тяхното населено място. Дори след това да имат възможност да избират друг доставчик на електроенергия, това ще е ограничено от редица условности.

Или излиза, че ЕРП-ата днес са онова, което

беше БТК през 1998-2000 г. Тогава се знаеше, че монополът на БТК върху фиксираната мрежа и върху международните разговори ще падне от 1 януари 2003 г. Не случайно именно тогава консорциумът KPN-ОТЕ предлагаше да купи 67% от БТК срещу $ 650 млн. в брой. Сметките показваха, че срещу наливането на още около $ 400 млн. в самата компания тя можеше спокойно да посрещне либерализацията на пазара и да запази почти същите пазарни позиции.

През 2002 г. това вече не беше така и съвсем естествено двамата кандидати - "Вива Венчърс" и турската КОЧ, подадоха почти еднакви ниски оферти. Ако сделката се беше забавила още, нищо чудно да се наложеше



страната да дава пари на някой, който

би се съгласил да управлява телекома



До пълната либерализация на вътрешния енергиен пазар остават още 2 години и половина. Цените на тока до 2007 г. са предвидими - в методиката за определянето им се казва, че крайните цени дотогава могат да нарастват само с процента на инфлацията.

Не на последно място мрежите ниско напрежение в България са в добро състояние, така че не се нуждаят от огромни инвестиции. Пък и процедурата за електроразпределенията е така направена, че инвестициите не са състезателен елемент от офертите. В противен случай всеки кандидат щеше да ги надуе, а после да си ги изкара от населението през цените на тока. Така че приватизацията на ЕРП-ата, макар и леко забавена във времето, започна в подходящ момент. В това е и майсторлъкът - да знаеш кога да продаваш.
11
1400
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
12 Юли 2004 01:50
Странен пирует на мисълта се е получил!
1. Хубаво е, че ги продаваме ЕРП-тата, защото са монопол. Монополът се цени, значи могат да се вземат много пари.
2. А защо се цени? Защото собственикът на ЕРП държи за заложник една трета от България. И може да си прави доста "сексуални" неща - сто пъти повече отколкото направиха Софийска вода или сметосъбирачите на София.

Според мен това не е повод за радост, а причина да не се допуска енергоснабдяването на цели градове да попадне в частни ръце!

Защото този заместител на секса може да е много сладък за упражняващия го, но ще го упражнява върху нас!

Ами ако някой направи следващата крачка /то друга май не остана/, пък вземе да преобразува България от република в голям бардак с робски труд, то сигурно такъв един бардак би могъл да се продаде за десетки милиарди долари. Че и за повече! Първата в света държава-публичен дом, извън всякаква конкуренция!
Спахийски, някои неща са скъпи по простата причина, че не са за продан.
12 Юли 2004 02:04
Пардон, авторът бил друг!
12 Юли 2004 02:17
Прав си, Автоцензор, геният ти просто се стича през ушите и капе по пода!!! Нека да ги оставим държавни, дори и на скрап да станат, нали ще са си наши!!! Майката е в национализацията!!! Да знаеш, че всичко си е наше!!! Дори и във форма на вторични суровини!!!
12 Юли 2004 05:48
Монопола наистина е сладко нещо
12 Юли 2004 06:14
Автоцензор
ВМОРО,
Има само едно нещо по-лошо от държавният монопол- частният монопол
12 Юли 2004 09:34
По-лош от държавния монопол е частния монопол. Така е, но зависи от гледната точка - от коя страна на барикадата стоиш. Монопол е и "Софийска вода". Монопол е и чистотата. Поне в София те са частни. А сега като се прибави още един. Горко!
12 Юли 2004 09:41
Забелязвате ли каква "приватизация" се извършва на електроразпределенията? Държавни фирми купуват държавна фирма. Аз ли нещо не разбирам, или цялата работа е смахната и миризлива.
А това което сега ще влезе в държавата България ще го платим ние потребителите на новите държавни собственици заедно със 17%-20% печалби годишно. Това ли е целта на тази "приватизация"?
12 Юли 2004 09:41
Това е генерална репетиция за предстоящата приватизация на ТЕЦ, ВЕЦ, ПАВЕЦ и АЕЦ в един пакет! Те за това е голечмия интерес, към преносната ни система от такива гиганти - след придобиването на монопол да преминат, към създаването на енергиен тръст. Само се питам, докога ще продаваме печеливши предприятия на стойност равна на годишната им печалба? Това не е ли престъпление срещу държавана?
12 Юли 2004 10:42
През м. август 2001 г. големият министър Н. Василев съобщи цената за 51% от БТК - 180 мил. долара. Направи го преди да бъде назначен консултант по сделката, преди да бъде извършн одит, преди официално да бъде обявен търг за продажбата на компанията. И даде сигнал за кампанията по очерняне на БТК в медиите - "БТК - технологично най-изостаналия оператор в Европа" - оглавена от тогавашния зам. министър и председател на борда на БТК Н. Николов, преминал година по-късно на работа в М-тел.
12 Юли 2004 11:46
Това за секса на 40 верно ли е?
12 Юли 2004 13:23
Дрън дрън.
БТК беше продадена без пари, щото още вървеше с пълна сила непрозрачността и парите под масата.
А сего при тока ги достраша да са чак толкова нагли и извадиха на масата работата.
Другото е поръчково обяснение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД