:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Колко кризи може да понесе държавата?

Трябва ясно да бъде казано, че това едва ли ще е последното изпитание, на което ни подлага тероризмът
Може би ще се навия да вярвам, че има справедливост на този свят, ако усилията на държавата да спаси българските заложници се окажат успешни (коментарът е писан вчера следобед - б. р.).

Каквото и да се случи, едва ли нещо може да компенсира страданията на двете момчета и техните близки. Само този факт е достатъчен да ме убеди, че справедливостта не симпатизира на обикновените хора.

А симпатизира ли на малките държави като България? Похвален е начинът, по който властта се обедини. Бих седнал и да пия кафе с президента или с външния министър, защото ги почувствах близки в тази криза. Май отдавна не сме виждали подобен синхрон между институции, служби, организации, медии. Държавата разгърна целия си потенциал и това показва, че България ще преживее кризата (надявам се, че и момчетата).



Тероризмът обаче е гладен звяр и рядко спи



През тези дни няколко експерти, както и политици, отбелязаха, че целта на Абу Мусаб ас Заркауи е директно влияние върху българското общество чрез медиите. Към този момент нашийникът е сложен на врата ни и ние го следваме. Вече няколко дни медиите дискутират, политиците действат, а всеки от нас разсъждава по тази криза и се питаме какво следва.

Отговорът на българската държава според мен беше блестящ. Масираната кампания чрез сателитния канал "Ал Джазира" бе изключително добре отработена и реализирана. Връзките на премиера с негови арабски приятели, колкото и загадъчно да ги обявяват, ангажирането на западни политици - всичко това наклонява везните в медийното пространство на арабските страни в наша полза. Използва се целият ресурс на държавата и справедливостта би трябвало да тържествува.

Справедливостта обаче е мръсница, която отива там, където има повече пари. Цялата тази тиха дипломация струва много ресурс, много пари, също както и кризата с медиците ни в Либия (няма кой знае колко разлика между двата случая). Колко подобни кризи може да преживее България? Този въпрос е хубаво да стои на дневен ред не заради злокобни пророкувания, а за да е начало на здрава работа в перспектива.

Хубаво е и хората да бъдат подготвени, че в един момент ресурсът - и политически, и финансов - свършва, защото наистина сме малка държава.



България трудно би преживяла следващ удар в същата рана



Помислете как биха реагирали медиите, политиците, обществото, ако заловените не бяха шофьори, а войници и групировката беше отправила искания да бъде изтеглен българският контингент от Ирак? Възможно ли е нашето общество да се мобилизира и да изиграе театъра, който направи Турция при освобождаване на техните сънародници? Или ще се огъне като във Филипините?

Твърди се, че терористите са направили погрешни искания към българското правителство. Има няколко подробности, които обаче ме карат да си мисля, че клопката е може би по-коварна, отколкото си мислим. Първо, Ас Заркауи е наясно с всичко, което прави. Той знае кои са българите и знае какво точно може да се иска. Това се потвърждава от посочените в съботния брой на "Сега" факти: един от най-близките помощници на йорданеца е заловен в България; същият този Фауд е съветвал шефа си да обърне повече внимание на България и Полша; с групировката, която отвлече шофьорите, са свързани и атентатите с камионите-бомби в Кербала. Не ви ли занимава въпросът дали



адресатът на ултиматума е привидно грешен



Ясна е стратегията на "Ал Кайда" и в частност "Джамаат ал Таухид и Джихад". Целта е да се подкопава политиката на САЩ, удряйки по по-малките и слаби съюзници. Чрез ефективни удари и много умело боравене с медиите терористите първо ерозират

общественото мнение чрез психологически операции, а след това го взривяват с жестоки удари по военни обекти в Ирак или чрез атентати на тяхна територия. Вече няколко държави се изтеглиха от Ирак, което само повиши самочувствието на различните радикални групировки. Защо им е да спират? Притежават абсолютно всичко - пари, оръжие, влияние, ноу-хау, победи, и струва ми се, че по някакъв садистичен начин искрено се забавляват. Погледнете само как се гаврят със семейството на отвлечения филипински шофьор Анджело дела Круз?!

Ако крайната цел на Ас Заркауи е



да повлияе върху общественото мнение в България,



мисля, че сега неговата групировка заложи мина. Изходът от настоящата криза е важна на първо място за момчетата и техните роднини, но и за държавата. Обществото ни, както никога в момента, е обединено, но и уморено.

Затова е нужно след края на кризата да бъде ясно казано, че това най-вероятно няма да е последното изпитание. Много лесно може цялата държава да изпадне в беда, ако има повторно вземане на заложници или се случи трагедия, подобна на онази в Кербала.

Трябва да приемем тезата на премиера, че с "подобни елементи" не трябва да се води диалог, защото по този начин ги легитимираме като равнопоставен партньор.

Но трябва също да се изгради държавен механизъм за решаване на кризи от този сорт по неофициален път. Може би ще струва пари, но би следвало да се инвестира в подобни канали, които в момента се използват само от наши дипломати и арабски партньори. Трябва да се инвестира и в още много неща. Обществото ни трябва да знае, че тероризмът не се е родил във войната с Ирак и че никой не може да бъде пасивен в битката срещу него. Това трябва да се разяснява от правителството непрекъснато. Трябва да се инвестира и в сигурността. И много да се направи в борбата срещу престъпността вътре в България.

Защото мравки ме полазват, когато чета как Фауд е съветвал Ас Заркауи да удари България и Полша: "Преди всичко те са корумпирани и можеш да си ги купиш с долари. Второ, тези страни не са толкова контролирани, там няма много очи." Тревожно звучи, нали? Могат ли МВР и службите да опровергаят тези думи на Фауд?

Eмил Спахийски

34
2813
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
34
 Видими 
12 Юли 2004 00:35
Статията би била добра, ако не бяха последните изречения... Звучат като активно мероприятие, и то не на българска служба. Дано (и най-вероятно да) греша.


Проблемът на арабските терористи е , че взеха за прицел държава , в която първо се действа , а после се мисли , особено когато се изпият много ракии и други продукти на биохимията. "Ирак , Ирак , земьо македонска, и за тебе ли ке се биеме..." може да бъде един добър слоган за този тип мислене.

12 Юли 2004 02:08
ХА СЕГА ( НЕ ВИЕ) ДА МИ КАЖИ :




КЪВ ГО ДЪРВИМ ТАМ.!?
12 Юли 2004 02:18
За съжаление точно последните изречения са много вярни! И ако някой не иска да види и признае фактите, ще има много да се чуди и звери (не дай Боже!) в много близко, близко или недалечно бъдеще! Още повече ако и обществото лежи на това ухо, "че нищо не може да ни се случи"...

Защото тук "противникът" не е истински противник който можеш с геройство и ербапски приказки да "победиш". Този противник има коренно различно мислене и ценостна система. Дори и да не се стигне до по-сериозни акций на територията на БГ, е достатъчно да се извършат такива в средна или западна Европа - пак ще има засегнати в БГ.

А ако (да пази Бог!) се стигне до атентат/и с т.н. "мръсна бомба" или "гореща" такава - тогава Чернобил ще е нещо като безобидната песничка "Зайченцето бяло..." ......

.... а след това, под въпрос ще е, дали въобще нещо ще може да живее и си играе в малка България!
12 Юли 2004 02:23
бе ти нали си у таити-що те боли шванца за българия?
12 Юли 2004 03:02
1 (и последно):Тва 9+6 как и да го въртиш все ша ти влезе я анално я орално.

А сега по темата :


''Колко кризи може да понесе държавата?''.....хм.!!?

По скоро : '' Колко държавата може да понесе криза''
12 Юли 2004 03:32
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<< <<<<<<<<<<<<<
В продължение на вчерашната препирня за английския,( който ми е майчин по построение, а българския - бащин)....Таааа....ако такова...ако знаеха ил знаят шофиорите английски, колко ще им помогне де?.......
слънчо
>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< <<<<<<<<<<
12 Юли 2004 03:34
Демокрация е вазможна само при лоиаялна конкуренция.Без много монополи!!!Нали това е задължението на даржавата;-)))От тук -Тероризъм е корупцията!А демона "тероризъм" е димна завеса на корупцията, маи;-)))Борбата е ефикасна само ако е и с двата недъга едновременно
12 Юли 2004 05:53
Ако се установи, че по таини канали правителството установи контакти с терористите, това означава, че тези терористи са известни на властите в Ирак и други арабски страни, но биват оставяни да си деистват наволя.Това е много мръсна игра.
На фона на цялата криза ми беше чудно Бойко Борисов, който няма нищо общо с външната политика, защо пак се показваше и си правеше реклама на фона на трагедията...
Едва ли един такъв човек може да се справи с терористични заплахи вътре в страната...
12 Юли 2004 06:40
Та какво й е доброто на статията? Знаете ли, няма да е последзният удар срещу България! Че кой не го знае това предупреждение? И какво като още 100 пъти го повторят? Няма никаква нужда от това предупреждение, защото българите си го знаят, че са обект на тероризма от момеинта, в който ни натикаха във война срещу Ирак. Там е първопричината и докато сме там, ще сме потенциален обект на атаки. Авторът е просто едно жалко клакьорче на антибългарското правителство и в частност на ционистите-свинопасита.
Въпрэсът е подменен манипулативно, важното е колко кризи още може да понесе народът. Срамно дописка
12 Юли 2004 08:05
Авторът е прав в призива да се подготвяме да действаме преди да ни е подгонила нуждата. Защото в момент на подобни кризи реакцията на всички е ясна, но има привкус (при сеирджиите, пардон коментаторите!) на “Ах, колко сме благородни!” – тук изключвам държавните мъже, които действат в такива случаи.
А последните изречения не само са точни, ами имат и много по-дълбоко съдържание. Търсим задълженията на Бойко Борисов, на Президента, на Министър-председателя и т.н. в мненията тук. Ами нашите? Ние не трябва ли да сме също нащрек? Спомнете си в една друга тема примера за санкциониране на нарушение по пътя (хвърлено буклуче през прозореца на колата!!) по ТЕЛЕФОНЕН СИГНАЛ НА ГРАЖДАНИ от други коли!
Не обичам призивите, звучат ми “Дайте да дадете”. Но си помислете за собственото отношение към подобна опасност (и не само!) и собствените си всекидневни действия. Винаги, независимо кой е Министър-председател!…
Не е страшно – нормално е! – да очакваш държавата да ти помогне животът ти да е нормален. Страшно е да нямаш никаква лична отговорност и заангажираност към живота в държавата!

Редактирано от - Графът на 12/7/2004 г/ 08:07:42

12 Юли 2004 09:05
Мисълта ми за последните изречения беше, че се прехвърля вината от болната глава на здравата... Ясно е, че корупцията е бич за всички нас, но тя сама по себе не обяснява некадърността и мързела на 90% от държавните служители. А те са по-опасни отколкото корупцията, когато става дума за терористи.

12 Юли 2004 09:18
Ужас, как може в.Сега да публикува тази долнопробна пропаганда.
Този Спахийски задмина, и Фокс, и СиЕнЕн взети заедно - тотални лъжи и промивка на мозъците.
Какъв тероризъм, какви кризи в България?
Кризата не е в задържаните български шофйори в Ирак, нито пък в осъдените медици в Либия. Кризата е в България и е в престъпното обединение на всички власти в продаването на българите и страната за лична изгода.
Тероризмът пък не е някакво абстрактно гладно и неспящо куче, паднало от нищото. Той е създаден изкуствено, за да запълни вакума на бившия съветски блок. Истинската борба срещу тероризма започва с борбата против президентите и премиерите.
12 Юли 2004 09:38
Чудя се - авторът ли е малоумник, или за малоумни е писал?
12 Юли 2004 10:22
"Цялата тази тиха дипломация струва много ресурс, много пари, също както и кризата с медиците ни в Либия (няма кой знае колко разлика между двата случая). Колко подобни кризи може да преживее България?"
Държавата трябва да се държи като държава:
- Да накара фирмата, изпратила двамата шофьори в Ирак, да плати всички разноски, направени през последните дни от държавните органи у нас покрай предприетите от тях извънредни действия (телефоните, навъртени по света, за да се алармират всички за случилото се; командировките на изпратените от МВнР двама дипломати и т.н.).
Ако тази фирма се бе вслушала в четирикратните предупреждения да не се ходи в Ирак, сега нямаше да сме на тоя хал.
- Да накара шумните роднини на мед. сестри в Либия да си платят трите милиона евро разноски за адвокатски хонорари, привличане на чужди експерти, пътувания на роднините за свиждания и др.под.
Ако сестрите не бяха си развързвали фустите из Бенгази и не бяха варили ракия, нямаше точно тях да нарочат като най-уязвими и да ги обвинят в другото чудовищно престъпление, което те, разбира се, не са извършили.

12 Юли 2004 11:26
Драги ми 999+666,

ако само Ти и духовните ти Роднини бяха застрашени, можеш да бъдеш 100% сигурен, че ХИЧ, ама хич нямаше да ми пука! А още по-малко на ... ми!

Дори когато ТОВА се случи и Ти също засветиш с фосфоресцираща светлина, ще съжелявам, че няма да мога да видя на живо твоето сияние. И да те успокоя - този ефект е дълготраен. Костите продължават да светят. За разлика от глупавите мисли и думи на Някой - те са много по-дълготрайни....

.... Периодът на разпад е около 25 хил. години.

Бъди здрав (до когато можеш и ти е писано - разбира се)!
12 Юли 2004 11:34
Спахийски*
Критиците ще помоля да си представят тази статия, само че написана от Готев
-
* радвам се, че появите зачестяват - вестникът има нужда от това!
12 Юли 2004 11:57
Аис,
малка поправка за "мръсната бомба" :
Никога никой терорист не може да си набави количество радиоактивен материал, съразмеримо с това, което беше изхвърлено при взрива в Чернобил.
Една такава бомбичка може да "оцапа" един-два квартала, не повече.
Не че и така е добре, но все пак да държим на рационалната точност
12 Юли 2004 12:08
Спахийски е модерен медиен лумпен...
Devil е ударил в десятката - тероризмът е създаден изкуствено, за да си имат враг след Съветския блок...
Арбатов бе казал някога на американците следното: "Ние ви направихме най-голямата беля - лишихме ви от враг..."
12 Юли 2004 12:15
Равен,
12 Юли 2004 13:13
Стигнах до третия ред и държа да прокоментирам, че това Отговорът на българската държава според мен беше блестящ. Масираната кампания чрез сателитния канал "Ал Джазира" бе изключително добре отработена и реализирана малко не е така. Паси излязъл в Ал Джазира с Коран под мишница, пък арабите мразели ужасно неправоверни да им пипат свещенните книги.
12 Юли 2004 13:17
От цялата статия пък разбрах, че България малка страна и икономиката и е съсипана от терористите, така че при следващо залавяне на двама трима българи някъде по света да очакваме масов глад. Тъпичко. Написано като за идиотчета.
12 Юли 2004 13:21
КАИЛИ,
ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ ПАСИ Е ДЪРЖАЛ КОРАН И ТАКА СЕ Е ПОКАЗАЛ ПО АЛ ДЖАЗИРА?
ВЯРНО ЛИ?
12 Юли 2004 13:41
Без майтап -верно е.държеше КУРан.Обаче и тоя кой му беше правил аутфита и гримиорката и коафиора и осветлението се беха усрали.
Все едно гледаш венециянския търговец с луд блясък в очите.
Много добър английски-обаче тарамбуките веднага го обърнаха на хам халюла
и после 52 пъти саааалоооооомоооон
ма после ташака беше в чата на Ал ДЖазира
Тва нови сили , макси, коле от канада, киро от алабама-им попилеха мамето мамино маймунско
12 Юли 2004 13:43
Евреин, представляващ християнска държава, стиснал Корана под мишка ?

Редактирано от - Калки на 12/7/2004 г/ 13:44:31

12 Юли 2004 14:14
КК. На кого - на арабите, или на нашите льохмани е била попилена мамата? Малко повече ?
12 Юли 2004 14:59
Старшинка, сутринта го казаха по некой от сутрешните блокове, май беше БТВ, ма не гарантирам.
Бяха поканили някакъв експерт да говори и той каза за корана на Паси като за извънредно груба грешка. И каза за светското общество и че това не е изобщо разумна политика-щото ония толкоз мразят светската власт, че нашата власт директно нищо не може да направи, колкото и да се тупа в гърдите с пратени дипломати и постигане на контакт с тамошното правителство. това само нерви ония.
Номерът бил през задния вход и с НПО.
12 Юли 2004 15:18
Тоя чат на ал джазира на къф език списуват и де се намира, ако е на английски да речем.
12 Юли 2004 15:40
ДА ПРИПОМНИМ КОЯ Е
Радост Драганова от "Огледала"-БТВ!


Въпросната дама е бивша проститутка в Пловдив и Стара Загора откъдето е родом.В същност истинското и име е Недка Димчева Георгиева.Родена в Стара Загора на 2.6.1975г. , където завършва средно образование . Там живеят родителите й , на ул. Граф Игнатиев № 33/а/13. Цялата автобиография на Радост Драганова е абсолютна измислица. Предполагам Недка си е сменила името заради няколко грозни прякора един от които е Недка щастливата пръдня/Недка-пухлата/ . Само , че още преди Слави да я лансира в БТВ Недка е била известна в Плвдив , където е следвала 93/94г. руска филология, като Неда -курвето , щото въпросната дама си е падала по яки борчета с глеми портфейли и съответно прекъсва руска филология и се прибира за известно време в Стара Загора. След което решава , че със старото име някак няма да й върви и се преименува на Радост.И така от бившата проститутка Неда - курвето , се превръща в изключително "талантливата юристка", "шампионка по синхронно плуване" Радост Драганова. С две думи слага кръст на гадното си минало и почва нов живот, нова кариера с измислена автобиография и най-вече е пример за подражание на всяка тинейдджърка в България.

Е, ако не ми вярвате, само ще ви кажа , че България няма шампиони по синхронно плуване и това много лесно може да се провери.

гр. Стара Загора

ул. Граф Игнатиев - 33, вх.А, ап.13

тел. е аналогов/всеки момент ще го сменят/

042/3-13-87

Освен това Нели Атанасова, не беше по различна . Като любовница на покойния небезизвестен бизнесмен Иво Карамански му роди син , който в момента е на шест години срещу скромната сума от 70 000$+ луксозен апартамент в София.

Е, питам се как така 2 бивши проститутки се озоваха в най -реномираната телевизия в България и съответно най-гледаното време?

В България има 2 ефирни телевизии -едната е БНБ, другата БТВ , или както е известна като телевизията на Рупърт Мърдок . Проблема е , че въобще БТВ няма нищо общо с медииният магнат Мърдок. Тя е създадена с пари на бившата държавна сигурност и съответно е собственост на хора от ДС -Гергов и се управлява от такива -Светлана Василева , съпруга на бившия посланик в Швейцария Красимир Станков . "Журналистките" в тази телевизия изпълняват и други функции , като например да забавляват господа от ранга на посланици , политици и пр.Но за съжаление хората в България нямат възможност за кабелна тв и са принудени да гледат противните същества , които им показват по телевизията и които създават новини , предавания тип латиноамерикански сапунени опери. Ама така е , че кой в България ще гледа нещо различно освен сапунен сериал поднесен тарикатски по най - гледаната телевизия. Е , поне се самозаблуждаваме , че никой не ни манипулира мнението . Гледаме американо - руски новини с грозновати проститутки , ненормални , инфантилни водещи на предавания , които ти дават морални съвети и се наслаждаваме на животеца.
12 Юли 2004 15:50
Минионче -иди на гугъла-напиши араб тв.после Qатар-има чат и на английски ина арабски-обаче често го хакват
Фатмак-наще ги попилеха тарамбуките-имаше и много голем руски суупорт
а за медийните изяви на пасиев-се едно да земиш прасе сукалче под мишницата и да искаш да влезеш у ..у Томбул джамия, , ,
не стига тва ами го беха изтипосали кът вампир с червени зъркели
абе кво да ти кажа-много добър текст-всички сме братия ..бла бла..бедни болни семейни хора..бла бла..правоверното гостоприемство...бла бла..
пък гласа му така го беха модурирали -се едно коза вряка
е тва е бг.ейскя парадокс-юда с куранот от православна държава
12 Юли 2004 16:13
Не знам дали Паси е направил тая груба грешка - с Корана. Обаче днес слушах египетски журналист, който посочваше особеното в българския случай. Та той акцентира върху това, че за първи път държава така активно ангажира "Ал джазира", при това - безплатно!!! Като се имат предвид връзките на тая телевизия с терористичните групировки и явната и подкрепа за България, може и да им се размине на момчетата.
12 Юли 2004 16:18
Като гледам Спахийски само за кафето е мислел докато е драскал драскалото си... Дали ще се подмаже достатъчно на Първанката или Паси-то, че да го поканят безплатно.

А инак статията нищо ново не казва. Както и никакъв анализ не предлага - гола вода...
12 Юли 2004 18:17
"Колко кризи може да понесе държавата?"
Като в един стар виц:
Въпрос:
-Колко уиски може да изпие един шотландец ?
Отговор:
-Всяко ДАДЕНО количество.

12 Юли 2004 18:25
Утре терористите ще ги използват за оправдание за ново повишение на цените на тока, телефона и квото се сетят.
Тая статия само сондира общественото мнение и го подготвя.
Намериха си ново извинение, щото това с Европа вече не върви-оказа се, че сме надминали европейските цени и нето.
12 Юли 2004 20:36
Справедливостта обаче е мръсница, която отива там, където има повече пари.

Емил Спахийски


Мисля че дори си вярва.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД