:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,528,002
Активни 439
Страници 6,653
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

НДСВ пак подготвя бюджета без консултации с ДПС

На този етап разглеждам всички идеи за бюджет 2005 само като идеи на НДСВ, а не на коалиционните партньори, казва Алиосман Имамов, зам.-шеф на бюджетната комисия в парламента
Снимка: Емил Иванов
Алиосман Имамов е роден през 1953 г. в с. Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС, специалност статистика и иконометрия. От 1981 г. работи в този университет като преподавател в катедра "Статистика и иконометрия". Доктор на науките и доцент към катедрата. Депутат от ДПС и заместник-председател на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Продължава да работи като преподавател. Семеен, с две деца.- Г-н Имамов, по настояване на МВФ тази година трябва да бъде приключена с нулев бюджетен дефицит. От преизпълнението на приходите ще бъдат похарчени само около 380 млн. лв. За какво според ДПС трябва да отидат тези средства?

- Тепърва ще се водят разговори за конкретните области, в които трябва да се насочат тези допълнителни разходи. Според мен преизпълнението на тазгодишния бюджет ще бъде по-голямо от прогнозираното на този етап. Сегашната прогноза се основава на изпълнението на бюджета за първото полугодие и оценката е, че преизпълнението на приходите за цялата година ще е около 700-800 млн. лв. Според мен то може да надхвърли 1 млрд. лв.

- Все пак кои са сферите, които ДПС ще настоява да бъдат финансирани с приоритет?

- Приоритет трябва да бъдат разходите за инфраструктурата. Ние това сме го заявили още със закона за бюджет 2004. Разбира се, предвидените пари за инфраструктура по закон, т. нар. разходи под черта, няма да могат да бъдат използвани в този размер, в който бяха планирани, причините са известни. Те са свързани главно с изискванията за намаление на бюджетния дефицит тази година заради неблагоприятните тенденции в развитието на търговския баланс и текущата сметка. Надявам се, че част от тези допълнителни средства ще бъдат пренасочени за инфраструктура, и то главно за ремонти и създаване на пътна мрежа от трети и четвърти клас в отделните населени места.

- Защо държите пари да се заделят точно за пътища, а не за заплати, да речем?

-------------

- Смятаме, че трябва да се стимулират всички действия, които водят до по-висок икономически растеж. Инвестициите в инфраструктура имат много силно позитивно влияние, защото ускоряват растежа. Страната като цяло ще има много по-голяма полза от инвестиране в нещо, което по-късно ще доведе до мултиплициране на ефекта, отколкото да се раздават пари за директно потребление.

---------

- Запознато ли е ДПС с конкретните ангажименти и мерки в новото споразумение с МВФ? Как ви се струват критиките, които се чуват от опозицията и от ляво, и от дясно?

- Критиките от страна на опозицията са в голяма степен популистки. Всички мерки, които предлага МВФ, са насочени към елиминиране на рисковете от непредвидени ситуации, свързани с макроикономическото развитие на страната.

Кредитната експанзия например може да се нарече болест на икономическия растеж. Ние трябва най-напред да се научим да ходим, а след това да тичаме.

В повечето критики не се обръща внимание на факта, че фондът поставя условия не върху равнищата на отделните макроикономически показатели, а върху темповете на тяхното изменение, т.е. ние трябва да се движим достатъчно внимателно, да не кажа бавно, за да не предизвикаме евентуални сътресения в макроикономическата рамка на страната.

По-важно е обект на широка обществена дискусия да бъде националният план за икономическо развитие 2007-2013 г. Този документ ще определи приоритетите за развитие на страната, схемата, по която ще се разпределят европейските средства след 2007 г., и ще предопредели в голяма степен мястото на България в системата на европейската икономика.

- А защо в него се предлага точно земеделието да е приоритетен за държавата отрасъл?

- Само единият от тях е земеделието. Предполага се, че през 2007 г. в него ще работят 25% от заетите в България, а в същото време земеделието ще носи около 10% от БВП. Предполага се, че има най-ниска производителност на труда и е най-ниско конкурентоспособно в сравнение със земеделските системи на европейските страни.

- Основният нерешен спор дали минималната заплата да се повиши от 120 на 150 лв. Каква е позицията на ДПС?

- Това е въпрос на политическо решение. МВФ надценява негативния ефект от повишаването на минималната работна заплата. Натискът върху потреблението, който може да се получи, ще бъде пренебрежимо малък. Става дума за около 500 000 души, които ще бъдат облагодетелствани от това вдигане, което прави една сравнително малка сума в сравнение с всички бюджетни разходи, които се правят през цялата година.

- Значи ДПС ще настоява все пак минималната заплата да се повиши?

- Мога да изразя моята лична убеденост, че минималната работна заплата ще бъде увеличена на 150 лв.

- Не се ли опасявате, че в този случай управляващото мнозинство може да бъде обвинено в популизъм - че упорства заплатата да се вдигне точно в година на избори?

- Популизмът е действие, което не води до реални резултати. А в случая става дума за реален резултат, който ще засегне заплащането на около половин милион работещи в страната. Не бих нарекъл това популизъм, защото от това действие ще има ясни резултати за хората.

- НДСВ вече обяви политическото си решение кои да са основните приоритети на държавата догодина - инфраструктура, образование, здравеопазване и др. Как ДПС гледа на тях?

--------------

- Ние споделяме някои от общите приоритети, които НДСВ определя за бюджет 2005. Но нашият коалиционен партньор повтаря грешката от миналата година по отношение на координацията в целия процес на подготовка на бюджета. До този момент ние не сме получили разчетите за бюджетната прогноза за следващите 3 години, въз основа на която се изгражда бюджет 2005. Нямаме официално никаква информация, въпреки че политическото ръководство на НДСВ вече е обсъждало този въпрос. Даже бих казал, че на този етап разглеждам всички идеи за бюджет 2005 само като идеи на НДСВ, а не на коалиционните партньори. Ние си запазваме правото да кажем своето становище по-късно.

-----------

Не мисля, че с тях бихме имали много сериозни противоречия по основните параметри на бюджет 2005, но ние бихме желали това да бъде резултат от едно общо решение на управляващите, а не само като идеи и действия на НДСВ.

- В областта на данъчната политика, която е част от бюджета, с известна доза категоричност НДСВ определи промените - данък печалба да падне на 15%, ставките върху личните доходи да се намалят с по 2%. Подкрепяте ли тези промени?

- Ние не бихме могли да се противопоставим на подобни предложения, защото почти всички са насочени към намаляване на данъчното бреме. В общи линии сме съгласни с тези предложения и ще ги подкрепим. Може да се дискутира по детайлите. Например промените в облагането на доходите на физическите лица като цяло са насочени към оплоскостяване на данъка. Тази тенденция е повлияна силно от широката обществена дискусия по този данък. Измененията, които се предлагат, са именно в тази посока, т.е. по-значително намаление на данъците на високодоходните групи, по-малко намаление за нискодоходните групи, като кривата на данъчната функция става по-плоска и диференциацията при облагането на заетите значително се намалява.----------

Бюджетът трябва да е подчинен на една основна цел - да се създадат условия за ускорено икономическо развитие. Не бива да бъдем големи оптимисти по отношение на мястото на България в ЕС в началото на 2007 г.

------------

- ДПС ще продължи ли да настоява част от фискалния резерв да се харчи и за други цели, а не само за плащане на външен дълг?

- Скоро ще бъде внесен на второ четене проектът за регулация на фискалния резерв. Там са предвидени методи за определяне на т. нар. санитарен минимум на резерва, което до известна степен ще повиши степените на свобода на Министерството на финансите и на правителството да използва излишъка в една или друга посока.

Но аз не мисля, че единственото предназначение на фискалния резерв е да обслужва външния дълг. Поради обстоятелството, че това е един твърде сериозен финансов ресурс като размер, той би могъл да се използва и за други цели, включително за инфраструктура. Ние тези искания сме ги поставили отдавна и ги поддържаме, не сме се отказали от тях.

- Има ли опасност при обсъждането на бюджета да се стигне до политическо търгуване на подкрепа, защото НДСВ трудно може да събере гласове заради крехкото си мнозинство?

- Да, има такава опасност.Но не виждам интереса на държавата от подобно действие. След като до изборите тогава ще има няколко месеца, защо трябва да се създава политическа дестабилизация, да се създава политическа криза в страната с приемането на този бюджет. Не виждам политическата логика в подобни действия и не очаквам до такава степен да се подценят негативните ефекти за страната като цяло, ако това наистина се случи.

- При какви условия ДПС би си сътрудничило с БСП, СДС и ДСБ?

- Мога да говоря само за икономическите условия. Най-общото условие, при което бихме могли да работим заедно от гледна точка на икономическите предпоставки, които трябва да бъдат създадени за развитието на страната, е една деснолиберална икономическа програма. Тя се основава преди всичко на създаване на условия за ускорен икономически растеж като база за повишаване на доходите и на жизнения стандарт на хората. Програма, която, от една страна, до известна степен да елиминира желанието на БСП и други леви партии за социална политика, която да игнорира процесите на натрупването. От друга страна, да елиминира в известна степен желанието на десните за ускорен икономически растеж, без в същото време да се осигури една ясно изразена тенденция за подобряване на жизненото равнище на хората.

- Има президентски указ за награждаването на проф. Мръчков. Лидерът на ДПС заяви, че е готов да се откаже от своята награда. Защо ДПС не беше против, когато г-н Мръчков бе предложен от председателя на парламента за шеф на Съвета по законодателството?

- Съветът по законодателството има консултативен характер. Членовете на този съвет се избират преди всичко от председателя и основната им задача е да помагат председателя и неговите заместници в техническото и технологичното оформяне на законопроектите. Така че в тази си роля проф. Мръчков се явява като един от големите специалисти юристи.

А иначе става дума за една висока държавна награда, която отчита не само професионалните и научните умения на даден човек, но отчита и неговия принос към обществото и страната като цяло. Аз мисля, че в случая има много дълбоко разминаване именно от гледна точка на принципите, които се залагат при номинирането на кандидати за тази награда. Там ясно е записано, че кандидатът трябва да има високи приноси в развитието на Република България.

-----------

Все пак Мръчков въпреки неговите високи и професионални и научни умения е бил елемент от един репресивен апарат по време на тоталитарния режим. Никой не говори за персонална вина или отговорност, но той е бил елемент от този режим, който е отречен от всички политически партии, които сега работят активно в България.

-----------

- Има позиция от страна на ДПС, че президентът е имал възможност да откаже награждаването. Как щеше да реагира движението, ако президентът беше постъпил по подобен начин, когато се разрази недоволство около номинирането на Доган за същата награда?

- Няма да коментирам явление, което не е факт. Според мен по-важно в цялата тази процедура е да има по-голяма степен на консултативност и на съгласуваност. Не може законът, който регламентира този процес, да дава правото еднолично на председателя на Народното събрание да прави предложения. Това обстоятелство създава известни рискове за конфликти, за разминаване на принципи, за създаване на напрежение, защото оценката на един човек за приноса на дадена личност за развитието на България е субективна.
10
1275
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
12 Юли 2004 00:26
G-n Imamov, imam slednite zabelezhki kam Vas.

1. Problemat s niskata efektivnost na zemedelieto niama da se reshi, dokato durzhavata i ES nalivat pari v nego. Tova shte privleche samo oshte poveche maimuni na klona. Naistina zhalko e, che 25% ot trudovia resurs na BG e blokiran v neshto, za koeto v USA stigat 1, 5%, che dazhe uspiavat da izhraniat i polovinata zemno kalbo osven sebe si.

2. Ako shte se otdeliat pari za infrastruktura, tretoklasna i petoklasna mrezha, kadeto minavat po 5 koli i 20 karuci na den ne e nai-podhodiahstoto miasto. Nai-bolnite mesta sa Sofia, Varna i Plovdiv, s neopisuem dazhe za svetovnite standarti trafik pri mnogo losha nastilka, regulirane na potoka i vazmozhnosti za parkirane. Po moi smetki samo v Sofia na den se chupiat poluoski i amortisiori za stotici hil. Ђ - pri tova 100% vnosna stoka.
12 Юли 2004 02:08
Не си спомням в Турция, да е искано мнението на представител на българска етническа партия ( пак там) заприемане на бюджета на държавата Турция. Е получи се повторение, ама като се демонстрира наглост и намеса във вътрешните работи на РБ, това няма значение..... Махнете ФЕСОВЕТЕ от управлението на държавата......
12 Юли 2004 03:08
Ка па се не умори да плещиш все едни и същи глупости, бе бозичке...Толкоз ли акъл се ще, та не си разбрал, че ДПС е в парламента като част от управляващата коалиция, а не като твоя "Командир", дет се е забил в девета глуха...
А ако толкова си се наканил да махнеш омразните фесове от властта, та и от България, то поне можеше да работиш по въпроса в България, вместо да се подписваш всеки месец под чека със социалните помощи в Канада.Ама нали си хъш...и паразит.
12 Юли 2004 03:12
ДА.!!! И ОТ НАТО. Ама кого...!?

Нема значение...!!!

Да Живее Варшавският Договор.!!!
12 Юли 2004 03:47
BIRA.Гле бате разконспирирахги гадоветеМа глей как се бъркат в нашите вътрешни работи.

И тия ша са Турци ама предрешени кат Американци....!!!!
''Влиятелна УС агенция иска по-лесни уволнения у нас''


Само 3 години след като служителите у нас бяха защитени от лесно уволнение, влиятелната Американска агенция за международно развитие (ААМР) препоръча промени точно в обратната насока...''.

Редактирано от - NoFeaR на 12/7/2004 г/ 03:50:41

12 Юли 2004 10:20
Айде нека 99%от бюджета да идата за изкупуване на тютюна. Имамов или както там ти е името, ние не сме тъпи като вашия електорат. По-добре парите да отидат за образование на вашите хора за да не гласуват като мулета за който им каже ходжата.
12 Юли 2004 11:16
Оператора Лъчо,
Защо само денем се изтриват провокативните мнения ?Нощем няма ли никой там?
12 Юли 2004 11:24
Ти пък кога си имал мнение, бе черньо?
12 Юли 2004 13:19
Общи приказки. До припадък.
Рязанцев се е налапал с тях като патка с трици. Не може да се отърси от клишетата. Друг е въпросът, какво въобще прави в такава отговорна комисия.

12 Юли 2004 14:30
Снощи при Кево Доган рече, че Костов е паразит, който гледа да извлича дивиденти от всяка ситуация, и още рече, че такива има и други в политиката уви.
Ма директно за паразита Костов говореше и направо без недомлъвки.
Сега чакам ответна реакция от типа-Империята отвръща на удара.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД