:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 264
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Голяма реклама за дребен бизнес

Атлантическото замогване на България от базите на НАТО у нас остана само блян
Атлантическият джакпот ни се изплъзна, стана ясно от завчерашното изявление в Синсинати на президента на САЩ Джордж Буш. България няма да забогатее от натовско или поне американско военно присъствие. Цяло десетилетие бившият първи атлантик на страната и настоящ външен министър Соломон Паси гради кариера върху агитацията България да се отвори за натовски бази, за да види просперитет като Германия. Забъркахме се във всички конфликти, където ни поканиха - Югославия, Афганистан, Ирак, за да докажем, че сме верни съюзници и заслужаваме чуждо и доходоносно военно присъствие. Сега излиза, че ако американците ни подхвърлят нещо след съкращенията на войските си в Европа, ще бъдат



само "голи кости"



(по израза на главнокомандващия силите на НАТО и на САЩ в Европа генерал Джеймс Джоунс).

Точно месец преди изявлението на Буш вестник "Вашингтон пост" публикува предупреждение на Джефри Саймън от Университета за национална отбрана на САЩ: "Не трябва да мислите, че ще има множество американски войници, които ще дойдат с техните семейства и че те ще окажат огромно икономическо въздействие върху страната. Това не може да стане. Не смятайте, че става дума за огромен икономически приток, който ще залее страната, защото това ще доведе до много разочарования".

Докато отвъд океана долитаха вразумяващи сигнали, нашият пламенен външен министър продължаваше



да доказва силата на политическата реклама.



На 16 юли той се похвали, че е получил 35 писма от кметове с молба за съдействие пред САЩ и НАТО. Кметовете били от БСП, БКП, БДС "Радикали", Българска социалдемокрация, БЗНС, Движение "Гергьовден", Комунистическа партия в България, НДСВ, СДС и др. Всички заделяли терени за натовски военни бази, защото се надявали така да повишат сигурността на населените места, да намалят безработицата и да помогнат за икономическата стабилизация на своите райони.

Едва миналата седмица военният министър Николай Свинаров, който по-рано с охота пригласяше на колегата си Паси, призна с половин уста: "Не бива изкуствено да издигаме американската база като позлатяване на България. Няма да се случи това, няма да има този голям ефект, който се очаква. Няма да бъде този инвестиционен велик ход, който ще оправи положението на държавата". На полигона "Ново село" край Сливен, който бе харесан от американците за тренировъчни цели, той обясни, че не повече от 100-200 души край такава база ще могат да си намерят препитание. Другата евентуална американска база ще бъде летището в Сарафово край Бургас, което ще се ползва при нужда от малки подразделения.

Това е горчивата истина. А



откъде тръгнахме,



за да стигнем дотук? Преди пет години, след като се бяхме изявили "като фактически съюзник на НАТО" в Югославия, Паси се размечта на глас пред покойния вече в. "Демокрация": "Безспорно за България създаването на военна база на НАТО на нейна територия би имало изключително позитивно значение. Още повече ако базата е ядрена..." (28.09.1999). А на 1 ноември 1999 г. той обяви във Видин Деня на будителите за Ден на НАТО и рече на местната общественост: "За решаването на проблемите на града може да се съсредоточите и върху база на НАТО във Видин, още повече ако тя е ядрена. Това е много сериозен бизнес не само за града, но и за региона и за цялата държава."

После се оказа, че няма да видим бизнес нито от ядрена база, нито от каквато и да е база на НАТО, защото в алианса никой и не помислял за подобно нещо. Паси не трепна, а само стесни периметъра на обещанията си и заговори за американски бази. Ние ще помагаме на САЩ в Ирак, а те ще търсят опорни пунктове у нас за операциите си в Близкия изток. След охлаждащото решение на Буш нашият министър би трябвало да изпадне в безтегловност. А с него и външната политика на умишлените илюзии, в която мнозина вярваха.
14
1347
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
18 Август 2004 04:10
Що ли, ...... не съм изненадан.....!!!!!!!!
Според мен Паси е психично болен човек....... И много жалко за БГ....!!!!!!!
18 Август 2004 04:35
О-o, не-е! Само не изкарвайте Паси болен! Той си е напълно здрав и ВИНОВЕН!!!
18 Август 2004 09:03
А ако знаете само какъв кеф на буци ни чака след 2007 година! Бедна ви е фантазията! Ще има як шопинг в Турция докато и тя не влезе в ЕС!
18 Август 2004 09:05
Аритметиката на янките е ясна - за сметка на изтегления контингент в Германия в "баланса на силите" ще влязат армиите на новите съюзници и разбира се най-важното - НА СОБСТВЕНА ИЗДРЪЖКА!!!!!ПАСИ, О ПАСИ!!!!
18 Август 2004 09:51
Абе, нещастницир вие да не сте се специализирали в писания анти- Паси. Оставете човека, и без това е най-читавият министър от това нескопосно правителство.
18 Август 2004 10:06
Всъщност Шулева е считана за най-читав министър в това правителство!
18 Август 2004 10:40
JUNE, ако Паси е най-свестния министър на това правителство, егати управлението сме имали през последните 3 г. А то било най-успешното от 15 г насам. Ужас значи някакъв.
18 Август 2004 11:05
Въобще песимистите във Форума в края на краищата винаги имат право.
Особенно с министри, като Паси.
Че той е сбъркан го знаят всички неговите колеги. Занят се изпълненията му в яйцето.
18 Август 2004 11:40
Паси не е болен човек, той е добре платен българоубиец.
18 Август 2004 12:47
От цялата работа на далавера е само Паси и сие. Добре "изработи" политици, които пък "изработиха" електората си и всички вкупом осигуриха постове на Паси и сие в международни организации. А за нас е вече късно, но пък не сме девствени, не ни "изработват" за първи нито за последен път, а и всеки път става "по любов", щото пари не сме видели от никъде
18 Август 2004 14:19
Hamer,
18 Август 2004 15:08
SOLOMONCHO SI E EDIN NAI-OBIKNOVEN CLOWN, POSTAVEN NA POSTA MU OT NIAKOGO SI I SAOTVETNO IZPALNIAVASHT NECHII SI INTERESI.KOGATO SI IZPALNI ZADACHATA , SHTE GO MAHNAT.INACHE TOI E MNOGO POSLUSHEN I ZA SEGA SE SPRAVIA DOBRE SAS POSTAVENITE MU ZADACHI.
18 Август 2004 16:00
Резултат от напъните :

(снимка: натиснете тук)
18 Август 2004 16:37
Юни, ти нещо си се побъркал. Паси е най-вредният от всички министри в България. Абрашев и Церовски са рибки кротушки в сравнение с него.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД