:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 258
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Sic transit...

Обречената битка с незаконните доходи

Докато управляващото мнозинство се накани да приеме законите за данъчната полиция и за конфискация на бандитски придобитото имущество организираната престъпност ще легализира всичко. Всъщност тя вече почти успя
Снимка: Емил Иванов
Управляващото мнозинство и изобщо целият политически елит са на път за пореден път да капитулират пред незаконно забогателите и пред данъчните престъпления, и фактически да помилват най-скъпото на организираната престъпност - финансовата й мощ.

Две паралелни случки от самия край на парламентарната сесия само простичко илюстрираха тази теза. Първо беше провалено съвместното заседание на комисиите по правни въпроси и по вътрешна сигурност и обществен ред, на което трябваше да бъде разгледан правителственият законопроект за създаване на Национална агенция за фискални разследвания, известна повече като данъчна полиция. После парламентът така и не намери време да приеме поне на първо четене законопроекта за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, известен повече като закона "Петканов". При това независимо, че той бе записан изрично в цели две седмични програми на Народното събрание подред.

Тоест поне до Нова година



нито данъчна полиция ще има, нито така обещаваната конфискация



на престъпното имущество. Особено като се има предвид, че и по двата законопроекта има остри спорове. Няма да е и кой знае колко смела прогнозата, че е възможно тези проекти да не минат изобщо през този парламент. А толкова се говореше, обещаваше и разчиташе точно на тях да се удари финансово мафията, да се върнат парите, раздадени на кредитни милионери, да се съберат дължими милиарди левове данъци, да спрат измамите с ДДС и т.н.

Още през април 2002 г. вътрешният министър Георги Петканов се хвалеше, че новият закон срещу незаконните доходи може да бъде гласуван до края на тогавашната парламентарна сесия. Оттогава минаха четири сесии, а въпросният закон е доникъде. Истина е, че вътрешният министър Георги Петканов направи всичко възможно да го прокара. И финансовият министър Милен Велчев положи много усилия да вкара в дневния ред на правителството и на парламента създаването на данъчна полиция.

И двамата обаче са на път да се присъединят към групата министри и политици, които само разиграваха играта с "предстоящия удар срещу финансите на организираната престъпност". Защото тази закана се точи още от времето на Иван Костов. И бившите Костови министри Муравей Радев, Богомил Бонев, Емануил Йорданов, Васил Гоцев обещаваха, че ще накажат незаконно забогателите. Те родиха идеите за предварителна конфискация на неправомерно придобитото имущество, за специални пощенски кутии за сигнали, за задействане на глава III от Закона за собствеността на гражданите, за вземане на чужд опит и пр. Резултатът беше кръгла нула. Какъвто всъщност е и сегашният.

Тук не може да не се отбележи обаче, че



законопроектите на Петканов и Велчев изиграха едновременно две роли.



Едната добра, другата лоша. Първата - че постепенно лъсва кой стои срещу възможността за конфискация на незаконно придобитото и срещу създаването на данъчна полиция. Не е трудно тези хора, групи и групировки да бъдат различени по публичните им изказвания. А с влизането на законопроектите в пленарна зала те ще станат очевидни.

Лошата роля е обаче далеч по-многопластова. И двамата министри, а и цялото правителство постепенно направиха така, че въпросните два законопроекта да изглеждат панацея. Цялото общество в момента се подгрява, че ако те не бъдат гласувани нищо не може да бъде направено. А това не е така.

Безспорно тези закони са необходими. Това обаче не означава, че трябва да се стои със скръстени ръце, докато бъдат приети. И в момента съществува глава III от Закона за собствеността на гражданите (ЗСГ), който поне частично позволява отнемането на незаконно придобито имущество без да се налага наказателно производство и да има присъда по наказателно дело. Истина е, че разпоредбите му са прастари, че някои текстове са буквално мъртви. Но той все още може да се използва. Преди няколко седмици например сливенската окръжна прокуратура безпрепятствено конфискува имущество за 300 000 лв от лица, които не могат да докажат откъде имат парите за недвижими имоти и автомобили. Защо в Сливен може, а



в други градове дори не се прави и опит



Друг проблем с двата законопроекта е изключително силната публична и подмолна



междуинституционална и междуличностна битка.



Сигурно мнозина са позабравили как иначе мълчаливият главен прокурор Никола Филчев обяви директно, че създаването на данъчна полиция е напълно безсмислено. Дълго време и МВР смяташе същото, но така или иначе в крайна сметка вътрешният министър Георги Петканов подкрепи законопроекта на финансовия си колега Милен Велчев. Нещо повече. МВР-шефът дори се съгласи и в неговия законопроект за конфискация на придобитото от престъпна дейност да се предвиди, че лицата и специализираните отдели, които ще проверяват за незаконно имущество ще са под шапката на данъчните и на финансовия министър.

Най-лошото в цялото сегашно протакане обаче е обстоятелството, че лицата, групите, групировките и фирмите, срещу които ще са насочени въпросните законопроекти постепенно и почти безпрепятствено легализират всичката си икономическа мощ. Те



купуват предприятия, строят огромни хотели



и жилищни кооперации, купуват цели квартали, произвеждат бързооборотни стоки, правят спиртни напитки, въртят туристически агенции. Да не говорим що пари изнесоха зад граница.

На всичкото отгоре в мотивите към проекта на Закон за Национална агенция за фискални разследвания правителството признава директно, че данъчните измами и то именно от страна на организираната престъпност се увеличават. Общо е признанието, че продължават масово и измамите с ДДС, които добре финансират родната мафия. В мотивите към другия законопроект пък буквално се обяснява как сега се "влива престъпно имущество в икономиката на страната".

В крайна сметка ако и това управляващо мнозинство не иска да остане в историята като поредното обещало и излъгало хората, че поне ще опита да отнеме имуществото на организираната престъпност, то час по-скоро трябва да обработи и приеме и двата законопроекта и да ги вкара в употреба.

Останалото си е залъгалка, която ще се върне като бумеранг на чукащите на вратата избори.
12
996
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
18 Август 2004 08:19
Голяма част от т.нар. "незаконни доходи" всъщност са си напълно законни. Те са незаконни по смисъла на българските закони, направени така че да изстискват бизнеса. И направени така че винаги да има някакво основание да те накажат.
Истинският мафиотски капитал никой не го преследва. Той обаче ще залезе по чисто субективни причини - повечето мафиоти нямат качества за бизнесмени в реалния капитализъм, който постепенно се налага. Посткомунистическата мафия няма да бъде разбита, но просто ще фалира. Повече...
Натиснете тук
18 Август 2004 08:34
Най-лошото в цялото сегашно протакане обаче е обстоятелството, че лицата, групите, групировките и фирмите, срещу които ще са насочени въпросните законопроекти постепенно и почти безпрепятствено легализират всичката си икономическа мощ. Те купуват предприятия (....)”
Всъщност така трябва да стане, колкото и да не ми харесва. Първоначално натрупване на капитала!
Иначе ако всички гръмогласни обещания се изпълнят ни чака нов период на натрупване на капитала! Т.е., преразпределение...
18 Август 2004 08:57
Не е толкоз обречена! Ех, журналя! ... И ти ли Бруте!...
18 Август 2004 09:46
"Те купуват предприятия, строят огромни хотели и жилищни кооперации, купуват цели квартали, произвеждат бързооборотни стоки, правят спиртни напитки, въртят туристически агенции. Да не говорим що пари изнесоха зад граница." КРАЙ НА ЦИТАТА.
Хотели наистина строят. Големите ни комплекси по Черноморието вече са станали по-зле и от Люлин. Квартали наистина купуват. Даже често не купуват, а мамят собствениците под зоркото око на правоохранителните ни органи. А банките им помагат в схемите. Наистина произвеждат и бързооборотни стоки като каптагони и др. "картофени пюрета". (За черешите, гроздето и т.н. кампании - с бухалките и пак под зоркия поглед на правоохранителните ни органи). Че правят спиртни напитки е ясно. И е отново ясно, че е пак под зоркото око на акцизни и др. служители на г-н Велчев (не, не оня дето строи голям хотелски комплекс на морето - брат му - министъра). Че въртят туристически агенции е също ясно. Не е ясно само къде са предприятията и къде е икономиката и как при това положение питам колегата от този форум сами ще си "отмрат"? За да се управлява "бизнес" с контрабандни канали, ДДС и акцизни стоки трябват само подкупни "правоохранителни органи" и страх. Не трябва нито наука, нито мениджъри, нито проучвания на пазара, нито високи технологии, нито квалифицирана работна сила. Така ще си се върти и самовъзпроизвежда само един затворен кръг, в който няма място за хора, които с труда си искат да живеят първо спокойно и после Морално? И понеже, както завършва цитатът, що пари се изнесоха зад граница, ще се изнасят и честните млади хора, а другите няма да раждат, защото няма с какво да отглеждат. И ... до 2050. Когато последният с български паспорт (не мога да си обърна езика и ги нарека такива с думата българи) може би ще го убият я на Аруба, я в Холандия, но определено няма да е в България.
18 Август 2004 10:10
aktivni borci protiv fashizma i kapitalizma tova e zavetat na partizanskite nekadarnici deto mogat da natiskat spusaka i da ubivat bez da priemat predizvikatelstvoto da se saobraziavat s prirodata kato proizvejdat rekolta ili s po iniciativnia i nahodchivia kapitalist.
18 Август 2004 10:32
Обречена е доколкото ще се води от нашите институции, които са функция на управляващите партии и политици, които са тясно свързани с престъпните пари и капитали. Ако се намеси Запада, което мисля, че започва, резултати ще има. Но слаби, защото почти всичко награбено и откраднато е превъртяно до степен да не могат да се хванат краищата. Тези, които не могат да се скрият обаче, са престъпно обвързаните висши функционери на БСП и СДС. Така че, както обикновено става, накрая разправата ще бъде политическа, а ако наложат отвън, и кървава.
18 Август 2004 11:44
В България вече е имало подобни конфискационни закони, целящи да отнемат незконно спечелената собственост. Но, както и сега, мотивите за тяхното създаване са били политически и те са преследвали поредното преразпределение на капиталите, разбира се не в интерес на държавата. Нито един от тях не проработва, този също по-добре да не стига до пленарна зала, че ще се окаже поредния бг цирк. Най-нормалното нещо, което трябва да се направи е да се оцени собствеността, да се изчислят полагащите се данъци, ако могат да се платят, ако не, се конфискува в размер на дължимото. Жалко е, че авторът се чувства излъган. Явно не е съвсем наясно нито с политическата, нито с икономичекста практика. Хубаво е да прочете нещо по въпроса за политическата демагогия. А също и за първоначалното натрупване на капитали. (Както казва Графът не е приятно, но трябва) Лошата новина за нас е, че изоставаме с около 100-ина години
18 Август 2004 11:56

Столетия наред аристокрацията и богаташите по света са отработили перфектен, отлично функциониращ механизъм на обогатяване и узаконяване на награбената чужда собственост. В този процес има само две съществени скърцания - Парижката комуна и Октомврийската революция - сериозни предупреждения за това, че търпението на народите се изчерпва.
Днес в България сме свидетели на същият този дребнобуржоазен, шарлатански процес, усвоен перфектно от онези, за които няма цвят, идеология, морал. Създаването на висша класа изисква много демагогия, хватки, мъгла и траен краен резултат - съмнителни лидери от рода на висаджии, сикаджии, мултаци и прочее бълвоч.
Отново се подлага търпението на хората на изпитание. Както е рекъл слепият - ще видим.
18 Август 2004 12:56
не забравяйте че си накупиха енргийни дружества-въглищни мини, топлофикации, енргоремоти и атомремонти и т.н., създадоха търговски вериги оазис , нова деница и др. И никой не проверява парите за закупуване на енргйните дружества , явява се някой млад 22-24годшен юнак или юначка с регистрирано еоод за 5000лв и купува мини Перник за по-малко от джакпота на тотото, на въпроса откъде са парите -кредит от банка, а кои са банките корпоративна и първа инвест., как фирма току създадена с 5000лв. капитал може да тегли 5 0000000лв кредит , какво му обезпечението и т.н., но никой не ги проверява.
18 Август 2004 16:07
(снимка: натиснете тук)
18 Август 2004 17:44
ОБРЕЧЕНА БИТКА С "НЕЗАКОННИТЕ ДОХОДИ" ОЗНАЧАВА И ОБРЕЧЕНА БИТКА ЗА *Д Е М О К Р А Ц И Я !!!
ДЕМОКРАЦИЯТА ДОЙДЕ ЗАРАДИ СПРАВЕДЛИВОСТТА!
ДЕМОКРАЦИЯТА МОЖЕ ДА СИ ОТИДЕ ЗАРАДИ НЕСПРАВЕДЛИВОСТТА!!!
15 ГОДИНИ СТИГАТ!!!
18 Август 2004 19:09
Бавят дупетатите, щото им плащат да бавят.
Мутрите ограбиха народа и държавата, сега бавят законите, докато не легализират, а после ще са ни лук яли, ни лук мирисали.
И с тия нови капиталисти България скоро ще си замине мърцина.
Често се чудя кои са по-лоши-мутрите или политиците и чиновническия апарат.
Бе населението на земята е повече, отколкото тя може да изхрани.
7 млнлаещи (част от тях лаещи във виртуала) българи у калъбълъка кой ще ги дири. Кому са нужни?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД