:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 284
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "Баучер 23"

В реалния свят

1. Решението на България да влезе в Ирак с т.нар. "коалиция на желаещите" бе проамериканско.

2. Неприсъединяването ни към окупационните сили щеше да е европейското решение.

3. Решение номер три би било България да изтегли своя военен контингент в Ирак. Това ще е по-лошо от решение едно и решение две.

Военното значение на българския контингент в Ирак е "инфинитесимално" (пренебрежимо малко във речника на военната доктрина на САЩ). Но политическото му значение не е пренебрежимо. Българското изтегляне би дало храна на аргумента: Ето, коалицията на "желаещите" продължава да се разпада; огъва се пред ултиматумите на шахидите.

Докато решение номер 2 е европейско, без да бъде антиамериканско, решение номер 3 ще има противоамерикански ефект, а не трябва да предприемаме противоамерикански ходове (нито противоруски).

***

Решението на българската политическа камарила да ангажира страната ни в Ирак въпреки несъгласието на мнозинството българи не е поправимо. Поне на сегашния етап. Испания не може да ни служи за пример. Там имаше опозиционна партия, която се обяви за испанско неучастие, после, след атентатите, тази партия спечели изборите и направи онова, което беше обещала. В България чувахме по-други обещания:

- Трогателно наивни ("Елате при нас да си направите бази", казваха кметове; "Тръгват нашите момчета заедно с американските момчета", казваше Филип Димитров).

- Келепирджийски (парламентаристи казваха: "За първи път вървим с победителите", "Получаваме национална сигурност", "Ще си върнем иракския дълг", "Към нас ще завалят подизпълнителски поръчки за възстановяване на Ирак, ще ни обсипят с договори за доставки").

Ние не живеем в някакъв паралелен свят. Живеем в реалния свят. Военното ни дезангажиране би било разумно само в рамките на договорености между САЩ, Европа и Ислямската общност, когато и ако тези договорености бъдат постигнати. Това няма да се случи в предвидимото бъдеще. Следователно, не е реалистично да очакваме скорошна прeдислокация на диспозитивите.

Наистина, трябва да се подобрят защитеността и въоръжението на контингента ни в Ирак. Не е приемливо българските жертви да са процентно по-високи от загубите, които понасят другите участници в т.нар. "коалиция на желаещите".

Във всеки случай българските жертви не са повече, отколкото можеше да се очаква при замесването ни в една американска война, при това неуспешна.

Поради ред причини, на които тук няма да се спирам, САЩ дават по-малко жертви от другите участници във военни конфликти. Загубите на САЩ са:

- 114 хиляди в Първата световна война, един по същество европейски конфликт;

- 292 хиляди във Втората световна война;

- 54 хиляди в Корея;

- 58 хиляди във Виетнам;

- 383 през войната в Залива (от които 235 при злополуки или от "приятелски огън");

- 2 в Косово (при вертолетна злополука).

***

Разбира се, тези войни не са съпоставими една с друга; горните числа не са съотнесени към населението на САЩ, което през миналия век се е увеличавало и е ставало все по-осведомено и по-критично. Горните числа са интересни само дотолкова, доколкото те показват следното:

Броят на жертвите на САЩ, сравнен с броя на жертвите на другите участници във войните (десетките противници и съюзници на САЩ), се движи в съотношения между 1:9 и 1:47.

В Ирак се очертава война, която САЩ не могат да спечелят и не могат да загубят. Следователно, ще се проточат опитите за нейното интернационализиране ("war by proxy") - въвличането в нея на европейски и/или неевропейски страни.

Това изисква предпазливост от страна на българските правителства. И характер, какъвто българската камарила не проявява (с едно запомнящо се изключение, когато Иван Костов устоя на натиска да приемем бежанци от Балканите). Българските правителства ще проявят характер, ако не поемат нови задгранични ангажименти и не се съгласят с разширяване на старите ангажименти в тлеещите огнища на напрежение. Освен Ирак те не са едно и две: Афганистан, където положението е извън контрол, щом излезеш от столицата Кабул; Западните Балкани, включително Косово и Македония; Кавказ, включително Южна Осетия, зад чиито спор с Грузия наднича сблъсък на петролни интереси, неизключващ военна конфронтация.

Участието ни в уреждане на задгранични конфликти ще протича на фона на наслагващи се неблагоприятни фактори у дома: растящи петролни цени заедно със закриване на български атомни мощности; демографски срив заедно с проникване на радикалния Ислям.

Пропуснахме шанса си за неутралитет и това бе грешка. Всяка следваща грешка може да е последна. Но дори да е предизвестен националният край, глупаво е да го ускоряваме. Така е в реалния свят.
168
1383
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
168
 Видими 
18 Август 2004 02:01
Този лиглйо лакей на развития соцялизъм заслужава
не хуъ а кол в гъза
Колко години това талантливо гейче мъти акъла на изстрадалия българин
Сладкодумен престъпник!
18 Август 2004 02:07
тия дни списвачите на "Сега" много гледат олимиадата и пишат гупости в спортен стил след това.
18 Август 2004 02:20
"Българската политическа камарила" Какви партии, какви различни политически сили в България? Щом всички гласуваха за участието ни в Ирак значи всички са еднакво слабоумни - тесто, буламач, заслужаващ само разстрел.
Уви, пихтията на обществото ни управлява. Еби й майката на демокрацията.
18 Август 2004 03:22
С изключение на последните три реда, добър анализ.
18 Август 2004 03:43
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><><<<<<<<<< <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Така, така Дмитрийй,
ама оти го не каза преди три годин? Та и яз повервах!
слънчу
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<< <<<<<<<<<<<
18 Август 2004 03:55
Mexikanski Vozhd
Ако не можеш да напишеш нещо нрмално, то поне недей да обиждаш......
А БГ найстина пропусна шанса и направи пак грешка, която ще плащат много поколения българи.....
18 Август 2004 04:29
Партнер, прав си
Ама ми е писнало от умни като този
С какво право коментират т.е. налагат собственото си погрешно ръждясало мнение на масите.
Вестниците са за новини.
Който прави пропаганда или налага ли4но мнение е нахалник, платена свиня.
Дори да има право, следва че и аз имам право да го псувам.
18 Август 2004 04:38
Mexikanski Vozhd,
Да направиш грешка е ЛОШО или СТРАШНО....,
но да не можеш да си пизнаеш грешката е три пъти по- ЛОШО или СТРАШНО....
А много голяма част от нас българите страдаме от този комплекс.....
И накрая, всеки има право да изказва мнение... ВОЛТЕР, и всеки има право да не чете мненията които не му харесват..... ДЕМОКРАЦИЯ
18 Август 2004 05:03
Порадвайте се на Мексиканския парцал...той е чист продукт на демокрацията...
18 Август 2004 05:41
Prizra4nata snimka koiato Dimitri ni nabutva dneska, da to4nata duma e nabutva, ta dneska imame udovolstvieto da vidim edna snimka s prizraci, no bez glavniat prizrac , koito brodeshe iz Europe i oshte brodi no ve4e po drugi mesta!!!!
18 Август 2004 06:27
Партнер, е кеъде е грешката, че не харесвам този олигофрен Димитар
Сорръ Димитри
Този продукт е вреденн още от както се е пръкнал. Защтото е полезен за всяка
фалишива надстройка. От татово време та до днес и какво толко умно казва?
Критикува Америка за да му плащат с американски пари! Нали?
А ти с общи философски лафове не се репчи тук има пет пъти по страшни катили
18 Август 2004 06:35
Ако Европа се състои от Франция и Германия съм съгласен с втората точка- за проевропейското решение.
За окупационните сили също е спорно- окупационни са за Дмитрий.
За неутралитет не съм чувал да се говори. Ако под неутралитет Дмитрий разбира само неучастите на нашия батальон в Ирак, то това не е никакъв неутралитет. Неутралитет е този на Швейцария. Но някой представя ли си България като такава неутрална държава?
А това, че ЕС ни приема голи и боси (въпреки "неевропейската " ни позиция) ?
Някой сеща ли се какви бяха условията за влизане в ЕС преди десет години? За догонване нивото на тези от Запада. А ние не само че не тръгнахме да ги догонваме, но пропадахме точно в обратната посока. И въпреки това, ще влизаме в ЕС. Защо германският канцлер не ни отряза преди няколко дни, след като водим неевропейска политика? Нашата световна позиция е такава, че не можем да капризничим- това го искаме, това не го искаме. Добре би било да можем да водим такава политика, но не можем. Не БСП- БКП да дойде на власт и тя няма да има тази свобода, за която хортува Дмитрий. Нека не ни сочи за пример Франция и Германия как се опъвали на Щатите. Да даде пример със събратята ни от Източна Европа.
Та желаната външна политика от Дмитрий може да се води само в кафенетата и форумите от пенсионери като него и айлякчии като нас.
18 Август 2004 06:58
Като чета написаното и от Димитри и от форумците оставам с впечетлението че мнозина днес смятат((наивно, според мен) че някога България е имала право на избор...единственния избор който страни от калибъра на България са имали и ще имат е избора на вазелина. За най-голямо съжаление.
Де юре, те могат да разтягат лакърдиите, да говорят за перспективите и да обсъждат производителите на вазелин, но до тук...де факто - всичко останало, както винаги е в ръцете на ВЕЛИКИТЕ СИЛИ. Те имат ножа, те имат и хляба. Всичко друго е лингвистична акробатика. Тези приказки за храбрият и непобедим ___________( постави тук любимият си такъв ) народ са за читанките...е, имаше такива които не вярваха ( Слобо и Садам ) и тръгнаха да доказват на света лемите от своите учебници по локална история. Видяхте последиците, нали?
Колкото цар Борис Трети е имал избор, колкото и Гошо Тарабата е имал избор, толкова и днешните (които и да са ) управници - имат избор. Е, друго си е така да си поиграйкаме на ФАКТОР, но реалиите, както виждате са други. След като ти свирят танго, би било голям резил да играеш валс.
18 Август 2004 06:58
А външнополитическата линия на България нямам чувството, че е конюнктурна. Че някой си правил наивни изказвания, а друг келипирджийски. Всеки е свободен да говори всякакви глупости. Външнополитическата ориентация е насочена към стратегическите интереси на България, не към дребни кярове, както Дмитрий се опитва да хързулва компромати. България гради авторитет на надежден партньор, за да влезе изцяло в Западната общност.
Моментът не подходящ за шикалкавения.
На хора като Димитри вече нищо не им трябва. На тази възраст всички много се бутат да дават насоки на дългосрочната политика и да участват във вземане на решения, които касаят внуците им. Нямат чувството, че това не е вече тяхна работа. Че те са хора с минало, но без бъдеще и трябва по-скромно да я карат. Те каквото са могли са направили. Пък и направеното от тях го знаем.
18 Август 2004 06:59
Пак лъжи и безброи глупости!Само че без словесни мистификации и вербиаж!
Някои бисери:
1.България "неутрална"?!Такава глупост и наи тъпите комуняги вече не споменават!
2.След СВ2 Америка дава наи много жертви през воините!
3.Таз дума "камарила" много ме дразни!Откъде си я научил?Лоши книжки четеш!
Управниците ни са демократично избрани!Може да са корумпирани!Може да са мафиоти!Може да са тъпи но камарила не са!
18 Август 2004 07:04
Добре е, че "проникването на радикалния ислям" го квалифицира като беда.
Добре. След като това е беда то трябва да се противодейства на тази беда. Ако всеки се гуши и се прави на тарикат, то кой ще противадейства на това проникване?
18 Август 2004 07:04
DALI TOVA E SASHTIA IZVESTEN JURNALIST I REPORTJOR DIMITRI IVANOV, KOITO SA DOBRI PRIATELI I SPODVIJNITZI S TOMA TOMOV?
STILA PRILICHA NA NEGOVIA.
VINAGI SAM MISLIL, CHE BI BILO IDEALNO BG DA BADE NEUTRALNA KATO SWEITZARIA I AVSTRIA NAPRIMER, NO ZA TOVA SE ISKA PERIOD OT VREME S EDNA OTNOSITELNO SPOKOINA POLITICHESKA I IKONOMICHESKA SREDA, KOIATO V TOZI DINAMICHEN BALKANSKI REGION TRUDNO MOJE OCHAKVA ZA NESHTASTIE.
GLEDAIKI NAZAD VSEKI LESNO MOJE DA ANALIZIARA GRESHKI I PROPUSNATI VAZMOJNOSTI. TRUDNO I RISKOVNO E DA PROGNOZIRASH NAPRED I SUPOSTAVJASH DEISTVIATA SI NA TAZI BAZA.
LICHNO AZ, AKO MOJEH SAS SIGURNOST DA ZNAM KAKVO TOCHNO SHTE SE SLUCHI SAMO NIAKOLKO CHASA NAPRED SHTAH DA SEDJA VARHU TONOVE OT PARI.
MOIATA OTZENKA E CHE POSLEDNITE DVE PRAVITELSTVA NAPRAVIHA I PRAVIAT DOSTA ZA DA MOJE BG DA IZLEZA OT TOVA PREDI TIAH.
AZ DORI NE PREDPOLAGAH TAKIVA USPEHI, KATO BEZVIZOVA EVROPA I CHLENSTVO V EC.
ZA SAJALENIA CHUDESA TRUDNO STAVAT I OSHTE PO-NEPRIATNO NE TRIABVA DA SE ZABLUJDAVAME A PAK OSHTE PO-MALKO DA OBESHTAVAME.
NA TAKAVA MALKA DARJAVA V TAKAV KONFLIKTEN REGION VSIKAKAV IDEALEN SCENARII MOJE DA SE PROVALI S EDNO LEKO POLAHVANE NA VJATARA.
18 Август 2004 07:05
Димитри, димитри! Голем напън, за да изкараш едно големо л...но.
18 Август 2004 07:14
BRAVO ZUJU!

NAPALNO SAM SAGLASEN S TEBE, NO NE MOGA DA SE IZRAZIAVAM PO TVOIA NACHIN I DA PISHA NA KIRILITZA.
18 Август 2004 07:16
Не, не е вярно че малките държави (хора, животни..) нямат избор! Няма избор само който няма достойнство. Да не би Финландия или Швеция да са много по-големи от България?!
А за стратегигията вече май имах случай да пиша, но май се налага да се повторя - стратегията ни е тактика, а тактиката ни е гОла вОда. Това са ни кадрите, Госпожа!
18 Август 2004 07:17
Димитри, защо не пишеш за това че българите нямат деца (?!) Защо само Царят има 5 деца и Соломон Паси за сега има 3 деца, а останалото ни министерско ръководство са или без деца или имат 1 дете...? Само не ми отговаряй че ни липсвали пари... деца с пари не се създават! В тежко състояние са пенсионерите - но те не създават деца...Триетажни къщи правиме... прескъпи коли купуване... Незнам си какви милионери сме имали... а сме без деца... за какво живееме, за какво строиме тези огромни празни къщи и си губиме времето...не виждате ли че други се заселват в тях... Димитри, наистина ли не го виждаш този проблем ?!Ако го виждаш защо не започниш да говориш и да сенсибилизираш обществото... Защо, какво още чакаш ?!
18 Август 2004 08:02
Mexikanski Vozhd това гейче не е талантливо, единствено вярното е , че се е слагало преди, слага са и сега.
Има ли още някой, който да вярва, че в Ирак ще има избори през януари догодина и ще се върнем победители. Нито догодина, нито по догодина ще има избори. Как да си измъкнем г..а с пунт и пластика и без много да мърдаме за да не правивим удоволствие за това трябва да се пише.
18 Август 2004 08:23
Здравейте пост-комунистически ЗАПЪРТЪЦИ - Мексикански Вожд, Зуьо, FL и някой си нов запъртък Бай-Цецо. Не виждам само господина с мръсното име Хуев (Хуйедин). Той сигурно още спи.
КАК СМЕ!!!!
Отговаря се бодро и стегнато:
ДОБРЕ СМЕ, НО ЩЕ НИ ОПРАВЯТ.
Оправиха Афганистан, оправиха и Ирак и нас ще ни оправят.

Дмитрий пак ви е бръкнал отзад. Особенно Мексиканскио Вожд. Много го е ядосал Дмитрий. Абе Мексикански защо се косиш като че ти мине. Човекот то е го е казал много право.

Анализът в статията е много добър. Ние както винаги сме отново с ПОБЕДИТЕЛИТЕ.
Така бяхме и с кайзера през I-та Световна война и с Хитлер през II-та и с чичко Сталин през III-та (Студената) и сега сме пак сред победителите при VI-та Световна война срешу тероризма. И винаги сме тръгвали за аванта и накрая знаем как завършвахме. Пак ние ще оперем пешкира.
Аз го казах още отначалото: Тръгнахме като аслани ще се върнем като посрани.
18 Август 2004 08:48
Скоро не съм чел нещо от ДИ толкова изчистено – явно и на него започва да му писва. Това даже не е коментар, а констатация, при това пределно точна. По-точно здраве!
Затова, както гледам тук започва само подскачане – какво да възразиш по същество? Даже и това, че не сме имали избор, защото “Великите сили…” увисва – щом става въпрос за великИ силИ, а не за великА силА, значи е имало избор…
18 Август 2004 08:49
Какво проевропейско решение, когато Европа беше разделена на две? Или Великобритания не се намира в Европа? В горната ситуация ние никога не сме имали полезен ход.
Колкото до ЕС даже и анализатори като Г. Готев признават, че британската позиция за приемане на нови страни-членки е по-благоприятна за нас отколкото позициите на Франция и Германия. Единствено Великобритания и Ирландия разрешават свободното движение на работна ръка в рамките на съюза. На знам защо при това положение левите в България хич, ама хич не обичат Тони Блеър макар, че той е най-добре представящият се управляващ социалист в момента в Европа.
18 Август 2004 09:15
++ просто не виждам какво още може да се добави след твоя коментар!!!
18 Август 2004 09:16
в-к "Сега" 18 08 2004 :

Зов за обединени албански щати

Албанците трябва да предприемат оперативни действия, за да създадат обединени албански щати....


...до 1-2 години ще си имаме нови съседи !
Североизточна България - преобладаващо турско население, югоизточна + Родопи - също !!! На едно родено Българско бебе - 10-12 родени от малцинствата !!! Политиката на управляващите ?....геноцид за българите/с изключение на атлантици и евроинтегратори/ и толериране на малцинствени и етнически, ВЕЧЕ ОГРОМНИ групи населяващи територията наречена България !
Не зацепвате ли че няма да ни има и то благодарение геополитическите интереси на САЩ !!! Искат слаба Европа - да ще я имат !!! Обединени Албански щати , граничещи с Турция - как ви се струва ?!? Разбиха Югославия, та нас ли няма да потурчат/и без това имаме 500 годишен опит/....
18 Август 2004 09:23
"В Ирак се очертава война, която САЩ не могат да спечелят и не могат да загубят."
Не е съвсем вярно...
18 Август 2004 09:32
Здравейте компанията!Грациан, за правото на избор
В литературата пише , че керпедените не се славят с особено въображение... , обаче аз като прочетох ДИ си запреставях следната картинка:
Спортна зала..
От тавана да пода опнато въже...
Въжето намазано с грес... бяла, бързоборотна..
В долната част на въжето монтиран голям надървен к...р...
С отличителни знаци на американските пехотинци...
Отгоре монтирана една кофа с цвета и звездичките на ЕС пълна с говна... мноого красиво..
По средата на въжето един як българин на когото е предоставено правото на избор.... ако иска да се катери нагоре , ако иска да се хлъзга надолу... Кеф!!!
За внасяне на състезателен елемент двата механизма в краищата на въжето се движат с равномерна скорост към средата.
Това видях...керпеденски работи..
18 Август 2004 09:34
Здравей Круелке
Отдавна не беше писала, ама днес си се реванширала с голема глупост.
Какво и е европейското на Великобритания като не ни пуска само с визи, даже за краткотрайни туристически посешения. Заради нея, като Българин не ме назначават на доста апетитни служби с пътувания е цяла Европа.
Господин Хуев (Хуйедин)
на твойто се вика:
Трай коньо за зелена тревица.
18 Август 2004 09:39
БЪЛГАРИ!
Колко стотици километри делятъ Унгария отъ вашата родина?
За българските ли интересеи воювате тукъ?
Български войници ли сте сега или пушечно месо на Червената армия?
Какъ постъпватъ сега въ България съветските окупатори съ вашите жени и вашите домове?
Какво остана въ тия няколко месеца на съветска окупация отъ вашата мирна и хубава страна?
какви алчни планове преследват Съветите в България?
Сега трябва да ви бъде ясно, че България има само единъ истински и само единъ честенъ приятел, а това е
ГЕРМАНИЯ!

Германия е останала силна, въпреки дългата война!
През новата 1945 година Германия настъпва съ нови оръжия и съ нови дивизии!




18 Август 2004 09:48
Джимо може да е всякакъв , но не е гей и никога не е бил. Работил съм с него в БТА. Напротив, гонеше мацките, та пушек се вдигаше.
18 Август 2004 10:55
ГРАФЕ,
18 Август 2004 11:02
Много точен анализ, макар повечето точки в него отдавна да са очевидни и за широката публика. Не вярно, че не сме имали избор преди да влезем в отбора на "желаещите". Имахме, макар и много тежък и сложен. Но не беше посилен за продажниците и антибългарски боклуци в партиите и парламента. Сега наистина не можем да излезем без изключително тежки загуби от Ирак. Янките много лесно ще ни затрият като държава, угаждайки дори частично на подлите ни съседи на юг, на мръсниците на запад и на продажните ни бивши съплеменници на север. Куркапан се нарича ситуацията, в която ни набутаха ръководените от евреи партии БСП и СДС, както и юдомасонското правителство.
Забелязва се завойче в линията на синята форумна сган. Вече не се набляга на толемите придобивки и абсолютната правилност на влизането ни във войната, а се акцунтира на невъзможността за друг избор за България. Малки сме, няма как да се опъваме на САЩ, трябва да изберем по-малкото зло. Еволюцийка! След сто гидини може и целия ум да им дойде.
18 Август 2004 11:27
е много ясно бате ...
те хамериканците в световните конфликти винаги идват когато играта е свършила ... тарикати са, признавам. Първата световна, когато се бяха изклали, пичовете пристигнаха на бял кон през 1917 ...
Втората световна видяха истинска война едва след 1944 ... онова в Италия 1943 и в Африка е направо партизанска война в сравнение със ставащото през 5- те години активни бойни действия в Европа. В Пасифика онова също не се брои ... война на кораби и самолети ... какви човешки жертви могат да се дадат там. Или по островите, дето една свястна армия не може да разположиш, да не говорим за бронетехника. При това на този фронт японците се разчетворяваха между китайски, британски и руски армии.
Колкото до това, че се показахме като някакви колониални мишки- показахме се. Тук разни дърводелци ми говорят, че Европа била разделена. Не било факт, че Европа е против войната. На, изпратили войски. Италианци, испанци, датчани, холандци, разни постоталитарни държавици свикнали да слугуват на силния. Принципно нито един от народите на тези държави не беше за тази авантюра. Нещо повече- бяха против! А лакейските правителства като са толкова ербапи, що не пратят още войски в помощ на голмия брат? А си правят устата да се връщат? Някои страни от "Коалицията на всички времена" участват със смешни части- инжинерни, химически, сапьорни, телячески...
Всеки неосъзнат вика днес- трябва да не отстъпваме. Вече не е модно да се пита- защо отидохме там? Излъгаха ли ни американските братя? Излъгаха ни? Губим ли от това? Губим- хора, пари /200 млн. долара на година- боужеее/, мразят ни.
Ми като ни лъжат ние защо трябва да сме лоялни бе? А Фичо, ФЛ, Зую, Хую и прочие птеродактили?
18 Август 2004 11:39
Нелицеприятен, но откровен и верен анализ на ДИ. Браво за куража да каже истината, която уж се знае, но никой не е--ва да и обръща внимание.
Девил всичко си го казал в последните два реда!
18 Август 2004 11:48
САЩ са дали най-малко жертви ... За Втората Световна - кога са се включили? Както и да е...
А колко войни са спечелили САЩ след втората световна? По-малко от колкото са загубили (Виетнам, Корея, Сомалия .......). Колко народ са избили? Дава се статистика за съотношение на жертвите - нормално да е такава, когато САЩ бомбардират гражданско население, обгазяват го (т.е. ползват забранени оръжия срещу които сега протестират). САЩ държат рекорда за избити от един човек - над 140 хил души в Хирошима, както и рекорда за използване на ОМП - във Виетнам.
18 Август 2004 11:51
Маркс,
За да работиш в страна от ЕС ти трябва работна виза, разрешение за работа или бизнес виза. Така, че Великобритания не прави изключение от другите страни. Иначе не можеш да работиш легално. Британска виза за посещение се получава много лесно ако си на работа в друга държава от ЕС. Поне аз никога не съм имала проблеми и в момента имам едногодишна виза. Така, че не ми ги разправяй, че не те вземат на работа заради британска виза(!?)




18 Август 2004 12:36
Ееейй, сега пък не го назначавали на "апетитни служби" заради Великобритания. Мъка голяма.
18 Август 2004 12:45
Локи,
Как точно реши, че САЩ са загубили войната в Корея?
18 Август 2004 13:14
каруцаря, да не би да са я спечелили случайно? При загуби 150 хил убити, 260 хил ранени, 20 хил пленени и оставане на комунистическата С. Корея на картата, че и признаването й от ООН като независима държава - още един остров на комунизъма на изток - точно САЩ което са се опитали да предотвратят.
18 Август 2004 13:22
18 Август 2004 13:26

Предлагам на редакцията на "Сега" да се откаже да публикува материали ва Димитри Иванов, Андрей Пантев и Асен Сираков и да наблегне на сътрудничество с Барона от Миндя, неосъщественото попче Яволчо и угоения от БКП, а сега син шаман-шопар Огнян Минчев. Белким се успокоят духовете на любителите на екстременти във форума.
18 Август 2004 13:28

Предлагам на редакцията на "Сега" да се откаже да публикува материали на Димитри Иванов, Андрей Пантев и Асен Сираков и да наблегне на сътрудничество с Барона от Миндя, неосъщественото попче Яворчо и угоения от БКП, а сега син шаман-шопар Огнян Минчев. Белким се успокоят духовете на любителите на екстременти във форума.
18 Август 2004 13:35
Локи. по тая логика и СССР е загубил СВ2- 22 милиона жертви и разруха, и половин Германия в ръцете на САЩ да развъжда антикомунизъмът...
18 Август 2004 13:49
Не е по тая логика, оптимизаторе, не е!

Най-малкото защото Корея не е нападнала ЮеСеЙ директно...
18 Август 2004 14:20
Колко малко ла..о е необходимо, за да се развали каца с мед?
Някой казват - и една лъжица. Като "войната" в Косово сред войните ...
18 Август 2004 14:25
От жега ли от какво ли, но некои лица наистина пишат колкото да не заспят. За пръв път прочитам или чувам някой да твърди, че САЩ губят корейската война. Навсякъде тази война се сочи като изключително важен стратегически успех на американците, поради спирането на съветската (и китайската) инвазия в далечния изток, както и запазването на Ю.Корея като опорна точка в американската стратегия за сигурност в региона. Разбира се в историческите трудове в КНДР един Бог знае какво пише, но не вярвам Локи да ги е чел в оригинал, щото за преводи не съм чувал. Интересен критерий за победа/загуба в една война имат хората.
18 Август 2004 14:39
"В реалния свят"...
...
?!?
18 Август 2004 14:43
Димитри, ядва се. Но късно е, чадо.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД