:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Съмнения

Тихата дипломация не е достатъчна

Онези, които би трябвало да окажат натиск над Либия, действат прекалено предпазливо
На 6 май в либийския град Бенгази кошмарен сценарий става реалност за пет български медицински сестри и един палестински лекар. Съдът ги осъжда на смърт, защото са заразили 400 деца с вируса на СПИН в болницата, където са работели.

Съвсем ясно е, че за да се стигне до такова ужасяващо заключение, в уравнението са били включени известен брой външни фактори - в случая широко незнание на местно равнище как се предава ХИВ, политическа необходимост да се намерят подходящи изкупителни жертви, кафкианска съдебна система и силна ксенофобия. Гласът на разума би възразил, че "това не може да се случи у нас". Но в кратката история на СПИН-а вече има достатъчно доказателства за политически грешки и цинизъм - от мълчанието на бившия президент на САЩ Роналд Рейгън до отричането на южноафриканския президент Табо Мбеки - и затова можем да се опасяваме от най-лошото.

Д-р Люк Монтание, един от откривателите на ХИВ, даде следните показания пред либийския съд: "Това може да се случи не само в тази болница, но и в много други, особено в педиатрични болници". Неговото проучване на епидемията в болницата в Бенгази показа, че инфекциите са започнали много преди българските медицински сестри да пристигнат в Либия. Но съдът не взима под внимание заключенията му. В сп. "Нейчър" от 15 юли 2004 г. Монтание посочва, че думата "рекомбинантен", използвана от него в доклада, за да обозначи естественото рекомбиниране на вирусите, е неправилно преведена в решението на съда, за да се внуши, че подсъдимите са манипулирали генетично вируса. Първоначалните обвинения, че те работели като агенти на ЦРУ и Мосад, отпаднаха без много шум и бяха заменени с предположението, че шестимата са участвали в импровизирано изследване на СПИН.

Аз не съм нито здравен специалист, нито правозащитник, нито българин. Затова лесно можеха да ми убегнат кратките съобщения, публикувани в печата в деня след произнасянето на присъдите. Но мой приятел българин ми обърна внимание върху тази история и успя да ме убеди да направя нещо по въпроса. Докато "шестимата от Бенгази" чезнат в либийски затвор (често лишавани от храна и вода, някои от тях в тревожно здравословно състояние), онези, които би трябвало да окажат натиск на либийския режим, действат прекалено предпазливо. Отношението към непредвидимия полковник Кадафи, който се опитва да поднови приятелските връзки със Запада, е изключително любезно; на българското правителство се казва да води "тиха дипломация", за да не би либийските власти да се ядосат (това, разбира се, няма нищо общо със стремителното поскъпване на петрола); правозащитните организации са изцяло заети с Ирак, Афганистан и Судан. Смъртните присъди бяха обжалвани - което в Либия изглежда е друга форма на юридическо протакане.

Много хора по света се отзоваха щедро на нашия призив (www.nishand.org) и ни вдъхнаха сили да продължим да бием тревога. Но сега вече трябва да се премине към действия. Ако ставаше дума за вашата сестра, майка или съпруга, щяхте ли да се задоволите с "тиха дипломация"?

(Със съкращения по БТА)



*Пол Хавиланд, координатор, Проект за солидарност с българските медици,pchaviland@yahoo.fr
13
799
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
18 Август 2004 05:14
Но мой приятел българин ми обърна внимание върху тази история и успя да ме убеди да направя нещо по въпроса.


Браво на този българин.
18 Август 2004 07:00
Това го могат управляващите СЕГА - тихо и още по-тихо да експроприират експроприаторите. Пък после да му мисли друг с другата дипломация.
18 Август 2004 09:46
Това е най-добрата статия в днешния брой на вестник Сега!
18 Август 2004 10:00

А инициаторът на "тихата дипломация" соломочно изродчето - на въже за вредителство срещу българските национални интереси!
18 Август 2004 10:03
Съгласен съм, че в днешния брой на вестника това е най-добрата , а може би и най-полезна статия!Лошото е , че управляващите изобщо няма да се вслушат в препоръката за по-твърд натиск срещу Либия.А и не е ли твърде късно за такова нещо?Трябваше да сме твърди в началото, сега вече незнам дали изобщо на някой в Либия ще му пука за напъните на нашите дипломати за каквото и да било.
18 Август 2004 11:14
Вижте само колко души има под статита и колко са прочели, та тогава да говорим за "тихата" дипломация на политиците ни.Те сигурно отдавна са сложили медсестрите ни в графата ни "Неизбежни жертви".
За журналистите ни вече няма "тръпка"да пишат по тази тема.Само мощно международно движение може евентуално да ги спаси или да бликнат в България стотина нефтени "извора"с арабски дебит.
18 Август 2004 11:25
Дано да има повече такива наши сънародници като този "един българин"...
18 Август 2004 11:37
Кога ли ще доживеем да видим БЪЛГАРИ и в "Народното" събрание?
18 Август 2004 11:45
Медсестрите трябва да бъдат обявени за светици след мъченията, на които са подложени ежедневно. Вероятно ще гният още доста време по занданите из ЛиБия. За това нека сме солидарни и всеки даде по малко от себе си , като този българин, за да разбере целия свят за гигантската несправедливост, разиграваща се от полк.Кадафи...
18 Август 2004 14:46
Ето полезен линк за всички, които искат с нещо да помогнат на медиците. Пол Хавиланд прави много повече за тях и семействата им - с един българин поддържат сайт http://www.nishand.org/, който е посветен само на нашите сънародници. Опитват се да организират благотворителен концерт в Лондон с участието на Лили Иванова и Васил Найденов, но слабият интерес отлага начинанието им. Най-добре "влезте" и вижте. Има и форум.
18 Август 2004 16:12
Писна ми - да ги бесят, а не да се прави фамилен бизнес от "спасяването" им!
18 Август 2004 18:01
Кадафито е ислямокомунист. А комунистите и ислямистите могат да бъдат сразявани съмо със секири. На главорезите може да се противодействува само така, както самите те действуват. Отдавна трябваше всички българи, включително и дипломатите да се изтеглят от Либия и да напълним българските затвори с либийски мюсюлманци, по възможност и с роднини на Кадафито, за да ги трампим с нашите медици.
18 Август 2004 18:36
Какво изтегляне от Либия, Democrat-е!
България вече предупреди, че не може да гарантира сигурността на българите на либийска територия. И какво от това? Нашите сънародници продължават не само да да работят в Либия, ами дори и още заминават за там! Н мога да повярвам, че нашите медицински кадри са готови да понесат ситуацията до толкова, че да продължат да работят за либийците Къде е солидарността и съчувствието?? Че именно медиците ако не покажат самочувствие, ние, обикновените граждани какво да решим - че са си го заслужили ли??
Не знам... толкова много ли мизерстват медиците в България, че са готови да се изправят пред подобни заплахи!

Между другото някой да знае какво е станало с последните арестувани български лекари в Либия? Спомням си някакъв случай със забравена марля при цезарово сечение. Пуснаха ли ги или ги съдят?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД