:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 352
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Рефлексия

Подпартийният образователен консенсус

Снимка: Александър Михайлов
Според Платон най-политическото нещо в държавата е образованието, ако тя се схване в същностния смисъл на полис - справедливо и добро съсъществуване, съграждане от съграждани. Като изтънчване на душата за участие във всеобщото, то е решаващо условие за всяка дейност - от пазенето на закона до направата на грънци, от делата в семейството до войните между държавите. Разбира се, образованост има и в софистическото говорене на все по-хитри приказки. Те представят интереса на говорещия - да изпъква над общите дела. Надделее ли този приказлив вид, полисът отслабва, а с това - и всичко в него: законите не се спазват, грънците се изкелефещват, семейството се разпада, а войните се губят.

Добре е да се каже това покрай сеутнята около образователната политика в българската държава, където сценичният ентусиазъм заменя сериозната работа.

Най-напред - с детинско баене за съгласие, което трябвало да има над и междупартиен характер. То явно ще свърши с разделянето на куклите (за десните) и парцалите (за левите). Не е трудно да се види, че десницата има повече клиенти в подборни средни и висши образователни равнища, достъпни за хора с висок имуществен и съсловен ценз. Дори при ниските абсолютни стойности относителният дял от държавните разходи за тези нива надхвърля европейските норми. Човек и да не е депутат, знае, че



по си струва да се източва университет, а не селско школо



Затова се откриват "елитни" и висши, а се закриват начални и основни училища. Левите и етническите партии, имащи уж защитни функции, са опитни в разпределяне на тънкия бюджет сред колкото се може повече ползватели. Без да е Троцки, всеки се сеща, че разпределящият никога не се забравя - до самозабрава. Нали идат избори, пейзажът се пълни с обещания за "всичко най-хубаво за всички", нищо, че няма центристи в харченето на бюджета.

Има ги обаче симптомите, разреждащи политическия паркет. Те избиват в загриженост от етнодемографска и образователна криза. Зад нея личи маенето "Как утре да има пенсии, а днес да няма деца?". Полезно е да се знае, че ключовият европейски въпрос държавнически се задава още в тезисите на др.Тодор Живков за работа с младежта.

Някъде по тези времена покълна един подпартиен консенсус, с който обществото (да прощава баронесата, но го има) се реши на бездействие за и към деца, макар всеки пооделно силно да милее за потомството. Дотам, че някои уредиха специални училища и норми за своето. Там "на общо основание" попадаха и лица от простолюдието. Това бе еднакво облагодетелстващо и корумпиращо с усета, че висока квалификация у нас е невъзможна и безсмислена за лична реализация, ако не е подплатена с партийност. Той разсея възрожденския унес, че образователната система изобщо, и българите в частност, имаме изключителни способности да трупаме опит чрез учене.

Днес бездействието е пълно, а държавата - все така словесно загрижена. Не беше ли така, първолаците нямаше да намаляват, училищата щяха да се ремонтират навреме, учителите и професорите биха били заплащани поне като лейтенантите. Дори в бедстващата община Созопол щеше да има гимназия и две-три читави училища,



не само гимназиоподобни къщи - без и въпреки държавата



Към всичко това се прибавя трусът от общата деквалификация. Обикновено тя идва след загубени войни и стопански депресии: фронтоваците се връщат в гражданския живот, където приемат правилата на победителите; заетите свикват с падащото заплащане, защото зависят от произвола на работодателя. А държавата е винаги с победителите и работодателите, ако не е най-големият от тях.

За век България е преживявала това поне три пъти, ала последният бе най-болезнен. Деморализиращият пакт за взаимоизгодна търпимост между управляващи и управлявани през социализма, загубената Студена война, бързото рухване на уж вечния ред, смяната на собствеността и отчасти на елита, задвижването на държавата в посока, противоположна на дотогавашната, са фоновите условия, на които лъсна непригодността на традиционния образователен модел за променящи се условия. Те се наложиха без съпротива, напук на витиеватите стражи на българския гений. Но да оставим онези, които трудно се справят с противоречието как, божем, кадърен народ позволява пак да го докарат до мизерното положение, което така мазохистично описват.

По-важно е да видим



логиката на поредното оцеляване



с пестелив разход на интелектуални усилия и пълна липса на самоотверженост. Едни се затвориха в "личното ползване", други се отвързаха към чужбина, трети захванаха дейности, смятани от самите тях за недостойни, четвърти прекрачиха писани и неписани закони, пети се върнаха към природата. Почти всички, които можеха, пратиха децата си в странство - изтласкана мъст към лъжливата държава. Най-героично постъпиха променилите се чрез самообразование и безкористна взаимопомощ. Те бяха и са най-малко. И докато изживяват моралната си победа, останалите все повече се приближават към познатите предвоенни норми - над 50 % от пълнолетните без средно образование, но щастливи почти по Еклесиаста. Естествено, че всеобщото като държава никак, ама никак няма да ги интересува. Пък и какво да ги интересува, когато едни нищо и никакви учебници са по-скъпи от GSM-сметката. И к'ъф Платон, та Платон, бе?
15
2747
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
15
 Видими 
18 Септември 2004 13:32
gn DENKOV,

90 i 10 procenta sum suglasen s napisanoto. No razdeljam 100te procenta na 90 i 10, zashtoto 90 procenta ot choveshkite @znanija@ ne sa prodykt ili rezyltat na opredelen obrazovatelen process. Tezi znanija bihme opredelili kato intyicii i-ili neposredstveno poznavatelnii edinici.
Kato taka znanijata, na choveka posredstvom, koito toj navliza v realnija zhivot sa po podobie na vrodenii idei, koito nie imame posredstvom kyltyrata si.
A kyltyrata ni iziskva da se otizhdestvim, razgranichim, no ne i da ostanem bezrazlichni kum @podpartijnija obrazoveln konsensus@ !

Mersi i POZDRAV !
AZ
18 Септември 2004 15:07
Ето как явно умен човек може да говори празни работи.
Вероятно се майтапи.
18 Септември 2004 15:14
Хич не са празни работи, ами съвсем точна истина! Но само толкова. А по важното е, за което не става въобще и дума. А то е:
Е, И КАКВО?
18 Септември 2004 17:20
Митенце, тоз твоя Платон си е представял дечицата сите едни такива умнички, умитички с блеснали оченца. А ония сакатичките, глупавите и тез дето не стават за Държавните Му Нужди право в кюпа. Е, за тва хич не го харесвам твоя Платон.
И в “следвоенните” години почти бяхме я нагласили по Платон. Американския Бастард ще ти каже на колко каскета дипломи се раздадоха тогаз и дипломати станаха хората, свят видяха. Оно ги повни тия времена.
Сега е по-друго. Сега е шарения. Кой иска учи, кой не иска не учи, където и да е по-света.
Кой може работи тва за което е учил, където и да е по света. Кой само е учил ама, не може или го мързи, прави друго или се обръща към природата.
“Героичните” (ега ти геройството да научиш английски и компютър. На циганин като мене ми отне 6 месеца, ама платата скочи с пъти!) както им викаш са малко, ама ги има. Кой има кураж и дарба божия върви подир тях.
Кът го гледам “средното образование” им викам на моите сиганета хич да не го зимат на сериозно. Хеле пък ако някое ми донесе шестица по литература, направо на доктор ша го пратя.
Ако сичките го завършваха сегашното средно образование, сигур нацията щеше да изперка.
И тоя шарен свят по-ми харесва, да знайш, отколкото оня изрисуван в тезисите на другарите или в главата на дъртия Платон.

19 Септември 2004 01:11
Блестящ анализ, но каква е позицията на Денков по въпроса за образованието? Учебникът му по философия за 11 клас май че започваше с Хайдегер-че го е превеждал човекът и е наясно, хубаво, ама горките тийнейджъри могат да получат уплах и никога да не погледнат философски текст повече и за това ще е отговорен и Г-н Денков според "приноса" си за придобитото отвращение към образованието и науката...Все пак учебниците се пишат за ученици, не за задоволяване на академични амбиции... Обаче в сравнение с другите учебници по философия, неговият е цвете-нека му признаем дължимото.
19 Септември 2004 10:16
Позицията си Денков е заявил още в първия абзац - образованието като изтънчване на душата за участие във всеобщото е най-държавният въпрос. Може някой да не я приема, но е налице. И блестящо е доказал, че говорилнята по надпартийната концепция за образование всъщност е "ПОДпартиен консенсус"(това си е находка!!!), целящ обща деквалификация на населението и незаинтересованост към общото. А модел на образованието Денков нито може тук във вестника да представи, нито задачата му е такава - в едно есе. Лошото е, че такива като Денков, които имат цялостно виждане на проблемите и решенията им, не са привлечени дори като експерти в НС. Вчера гледах предаване на нац. телевизия по темата - пълен хаос, мислене на парче и безсилие - като се започне от журналистическите въпроси и се стигне до преподавателите във вуз и народния представител. И от такова безсилие очакваме "документ" (по израза на народната представителка от НДСВ ).
Moon, имаш погрешни очаквания от учебника по философия според мен. Преподаването в тази сфера не може да се случи без квалифициран учител-водач. И с един учебник не става, още повече ако схващаш учебника като източник на информация (за натрупване ) от последна инстанция.
19 Септември 2004 10:56
Блестящ анализ.


За жалост биологичните видове, които управляват държавата (и в частност образованието) са разноцветни, добре платени еничари.
Надеждата е учителите в средното и висшето училище да продължат да бъдат (както винаги) патриоти и безсребреници.
19 Септември 2004 13:26
Докторе, зарежи тая ракия рано сутрин бе
Патриоти и безсребреници .... Половината сричат ....
19 Септември 2004 13:50
Старши,
може и да съм на ракия, ама ти спри мастиката.


Не си прав. Пристрастен си, нещо...
Но може и да имаш собствен резон.Не ти натрапвам моето мнение.


...Българския национален отбор по информатика се завърна от международната олимпиада по информатика в Атина с един златен и три сребърни медала. След златния ни медалист на малко разлика следват тримата ни сребърни медалисти, които са с почти еднакви резултати...

Редактирано от - Doctora на 19/9/2004 г/ 14:01:27

19 Септември 2004 14:27
Разбира се, че съм пристрАстен, Докторе!
И ето защо
: Натиснете тук
Представа си нямаш колко умни момчета съм издундуркал АЗ лично. И АЗ съм плащал за това - не някой на мен! Едно ми се иска да разбереш - сигурно у нас има 5-15 истински Учители. Толкоз. Патриоти? Не знам, защото всяко едно от тези, безспорно умни, деца вече е "клъвнато" от някой си ...
Аз не коментирам тук анализа на г-н Денков. На мен също ми хареса. И какво от това?
А мастика не пия. Само старопраменско ...


Редактирано от - Старшината на 19/9/2004 г/ 14:30:03

19 Септември 2004 15:18
Всъщност потвърждаваш , че има патриоти и безсребреници.
И че си един от тях.
..което е полезно и за АЗ-а.


P.S. Предпочитам съдоразширяващите.Малко, но качествено.

Редактирано от - Doctora на 19/9/2004 г/ 15:22:35

19 Септември 2004 15:30
Оооо, сребреник съм, Докторе! И още как! Иначе - от глад да съм умрял
Инакъв е проблемът, според мен. Имам лично впечатление от някои "бананови републики". У нас и банани няма, ама технологията е същата. Колкото и сериозни анализи да се появяват!
З какво са Й на България образовани деца? Можеш ли да ми обясниш?
Такива просто не Й трябват. Ако нещо се пръкне - да се изнесе бързо (и да се използва като "щастливото първо" поколение (докато не е затънало в лай ..та).
Ако греша - поправяй, ама от много проби го говоря.
А иначе - да образоваме циганчетата - моооооже! К'ви даскали трябва за това?
19 Септември 2004 15:58
Представа си нямаш колко умни момчета съм издундуркал АЗ лично. И АЗ съм плащал за това - не някой на мен!

това не съм го писал аз


Нейсе...
Винаги са и трябвали и винаги ще ги има. И децата и учителите.
А светът става все по-малък. На 10-12 часа от България.


Припомни си това


Редактирано от - Doctora на 19/9/2004 г/ 16:05:11

19 Септември 2004 17:41
Щете не щете и циганета ще образовате. И китайчета, ако требе.
Аз мисла, че кога дедо Боже дава акъл на хората той не ги гледа кви са – българе, цигани, турци, китайци. Куци, слепи или сакати.
На едни дава повече, на други по-малце.
И сега в образованието требе да се напраи тъй, че умните (кви ще да са) да стават по-умни секи ден. А тез дето по не отбиран да ги пущат да си ходят – що да ги мъчат децата. По математиките и информатиките имат такваз система и за тва успяват.
А Митето Денков иска да отчита висока обща образованост. Първо, че тя е фалшива и второ набутваш в общия кюп (баш по Платон) и умните и глупавите, в резултат умните не стават толкоз умни колкото биха могли, а глупавите са изтормозени.
19 Септември 2004 21:23
Калинче, що ти е толкоз мил и скъп Денков, та го браниш тъй геройски Това за изтънчването на душата и участието във всеобщото е позицията на Платон, която Денков цитира... С цитати всеки може
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД