:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,286,642
Активни 88
Страници 38,337
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Михаил Михайлов: Българската политика е сапунена опера

Проблемът на българските политици е, че когато започнат да се издигат, губят автентичната представа за себе си, казва зам.-шефът на предизборния щаб на СДС
Снимка: Борислав Николов
Михаил Михайлов е роден на 10 април 1958 г. в Панагюрище. Депутат от СДС. Завършил е медицина, по професия е лекар психиатър. Правил е предизборни кампании в почти всички избори от 1990 г. досега. Националният съвет на СДС го избра за зам.-шеф на Централния предизборен щаб за парламентарния вот догодина.- Г-н Михайлов, по професия сте психиатър, а във вторник бяхте избран за зам.-шеф на предизборния щаб на СДС. Как изглежда предизборната кампания през погледа на един психиатър?

- Връзката между кампанията и психиатрията не е много близка. Естествено е в кампанията, след като се прави от хора, винаги да има отражение на личности, на характери, на техните виждания и на политическата сила, която представляват. Тези неща изискват от една страна познаване на очакванията на хората, а от друга - на особеностите, на които се подчинява една политическа битка. Участвам в предизборния щаб на СДС не като човек, който се е занимавал с психиатрия преди да влезе в политиката, а като човек, който от 1990 г. се занимава с избори. Може би това е спряло вниманието върху мен.

- Опитът ви показва ли, че по време на предизборна кампания политиците се държат различно?

- В предизборната кампания просто се повишава градусът на напрежение и страстите малко се разгарят. Появяват се чисто инстинктивни реакции, в много случаи те са провокирани от нещо и тогава лъсват повече черти от истинския характер на отделния политик или на политическата сила. Извън предизборната кампания нещата се казват по-завоалирано, не толкова директно. По време на кампания всичко е по-ограничено, има тайминг, нужно е нещата да се изговарят много по-бързо и ясно, за да достигнат до отделния избирател. Сега за първи път на тепиха на политическата сцена ще има страшно много политически играчи. Огромната част от тях ще претендират за едни и същи избиратели и аз очаквам за първи път битката да е много сериозна, остра и изпълнена с много неизвестни.

- Положителната или негативната кампания има по-голямо въздействие върху избирателя?

- Всяка кампания трябва да има негативна и позитивна страна. За да кажеш с какво си по-различен, трябва да покажеш слабостите на сегашното управление. Те се казват чрез негативна кампания. След това се изгражда позитивната част - казва се какво ти предлагаш. Избирателят, естествено, трябва да поеме по-голямата част от позитивизма, защото нашето общество, така или иначе, е натоварено с много негативизъм. Дори като отвориш вестниците там прелива от катастрофи, посегателства, убийства. Ежедневието на българина е пълно със стрес, позитивните неща, които се случват в живота на всеки един от нас, са малко, затова е естествено да има нужда от позитивна кампания - да се покаже как ще изглежда България в ЕС, как младият човек ще се реализира там. Но всичко това не трябва да става с голи обещания, а с конкретни идеи, с конкретни примери.

- Какви са хватките, с които се манипулират избирателите?

- По време на кампания се използват много магически думи, които хората генерират по един или друг начин. През 2001 г. магическите думи бяха "800 дни", "нов морал", "вярвайте ми". Във всяка кампания се дават и много големи обещания, което също е част от манипулацията на избирателя. През 1994 г. кампанията на БСП беше натоварена с хиляди очаквания, а се стигна до абсолютната пропаст на Виденовата зима. Затова хората се почувстваха излъгани и предадени. През 2001 г. ние загубихме изборите, защото си мислехме, че за хората най-важни са НАТО, ЕС, голяма част от нещата, свързани с въвеждането на валутния борд, с финансовата стабилизация... Но всъщност хората не гласуваха за нещата, които се случиха на макроравнище, а гласуваха по това, което имаха в хладилника и в джоба си. А то не беше никак много.

- Какви ще са обещанията в тази кампания?

- За разлика от 1990 г., хората вече не вярват на обещания, а на това, което се предлага като проект за управление. Партиите вече трябва да говорят конкретно. Например - в областта на социалните пенсии първата годината ще бъдат дадени толкова пари, втората - толкова, в областта на данъците ще се случи това, в областта на образованието ще бъде вдигната заплатата на учителите с 30% или с 20%, парите ще бъдат взети от еди къде си... Така трябва да се показват конкретните неща и начините, по които ще бъдат постигнати. Големите обещания се дават, защото всяка партия се опитва да привлече максимален брой избиратели. Но като дойдеш на власт по такъв начин, хората много бързо се разочароват и на следващите избори го показват.

- Социологическите проучвания влияят ли реално на решението за кого да се гласува?

- Да, те имат психологично въздействие върху избирателите, защото те също са вид манипулиране. Показват една партия дали има сериозна тежест в обществото и дали е натоварена с очаквания. Хората, които работят по 8-10 часа, нямат много време за анализи. Те включват електронните медии, преглеждат вестниците и четат, че НДСВ е втора политическа сила с 10% или 15%. Ако това се повтори многократно, то остава в съзнанието на човек. Но този вид масово обработване на съзнанието на хората невинаги е успешно, защото помним случаи на големи провали като този на Петър Стоянов.

- На последния Национален съвет Надежда Михайлова каза, че СДС ще се бори за гласа на онези 50%, които заявяват, че няма да гласуват. С какви трикове могат да бъдат накарани тези хора да гласуват?

- Това не беше цитирано много точно. Става дума за това, че според всички социологически проучвания близо 50% от хората казват, че няма да гласуват. Ако от тях отидат да гласуват поне 20%, това наистина ще е голям успех. Ако ти спечелиш тези хора, значи си спечелил изборите. Подходът към тях трябва да е различен. При СДС посланията трябва да бъдат "навътре" и "навън". В дясното пространство има твърде много играчи и всеки един от тях ще се бори за един и същ десен електорат. А този десен електорат по един или друг начин е бил разочарован от СДС през годините. Основната част от посланията трябва да бъдат насочени към тези хора. Т.е. СДС трябва да си прибере твърдия електорат - този, който на всички избори е гласувал за него. На тези хора трябва да им се каже, че СДС е автентичната дясна партия, че остава партията на промяната.

- Каква е формулата на успеха на една предизборна кампания?

- Важни са посланията, но те не могат да гарантират изборната победа. Те могат да спечелят 5-10 хил. човека, но не могат да направят от една трета политическа сила първа. Посланието е важно за идентификацията на партията, но след това то трябва да се уплътни с поведение. Успехът на кампанията зависи от съчетанието на послание, активно политическо поведение, воля, целеустременост, екипност. Трябва да имаш хъс за битка и да си въоръжен с политически умения и идеи. Важни са и други две неща - да имаш автентичност и достоверност.

- Каква диагноза бихте направили на политическия елит?

- Скучен, много скучен. За разлика от предишните години и парламенти, когато в политиката имаше много повече хора с характер, с живописен език и поведение. Нещата може би прекалено си влязоха в типичните политически рамки, станаха доста по-ежедневни, липсва онази емоционалност и патетичност на първите години. Политиката стана по-професионална, но от нея отсъства истинският професионализъм. Както в цялото ни общество има хиляди измислени герои, така и политиците не правим изключение. Вчера гледах по "Нова телевизия" за кратко "Хотел България". Там актьорите играят така, все едно някой е застанал пред тях и им казва - ако не си отвориш устата, ще ти завъртя един шамар. Не мога да си представя, че в нормалния човешки живот, може да се играе по такъв идиотски начин. Давам го като пример, защото и при нас - в политиката, е пълно с такива герои. Политиците не могат да са по-различни от обществото. Както във всяка област има сериозни и стойностни хора, така и в политиката има добри и гастрольори.

Има нещо, много характерно за българина - когато започне да се издига, губи автентичното си познание за самия себе си. Ставайки министър, той започва да се изживява като такъв. Той се мисли, че е станал министър, благодарение на себе си, благодарение на това, че е много велик и много умен. Покрай появата на тези десетки отцепвания в НДСВ много странно се видя как в един момент всички тия хора започнаха да вярват, че те са станали депутати, благодарение на това, че са много красиви, много умни или много чаровни. Въобще не е така. Аз щях да съм си един обикновен лекар психиатър в Хасково, можеше и да съм по-щастлив, ако не бях член на СДС, ако СДС не беше партията, която ми даде възможност да реализирам лично свои качества. Никой не става министър само, защото е много умен или има някакви невероятни виждания за държавата или за сектора, в който ще работи.

- Симеон Сакскобургготски по-различен ли е от този български манталитет?

- Той е по-различен с произхода си, с това, което прави като политическа сила, която изгражда около себе си, около ореола си. Не ми се изпада в подробности "за" и "против" личността му. Но не мога да разбера как отделни министри всеки ден си правят невероятни PR-кампании. С какво българският гражданин ще стане по-богат, ако всеки ден вижда на първа или втора страница как Милен Велчев бута детска количка или купува памперси? Или се е навехнал и отива в "Пирогов", а на следващия ден карфичка се е забила на малкия му пръст, пък после отива да си купи тоалетна хартия някъде? Това е смешно и нелепо. Това са неизживени комплекси за това какъв си бил. Това е постсоцкултура. Много е важно каква ценностна система си имал допреди да влезеш в политиката - дали си бил свободен човек, дали си слушал сто неща, дали си чел сто книги. Или си чел едно и си слушал едно. Когато влезеш в политиката, към теб започва да тече информация по много канали. И ти започваш постепенно да си слагаш някакви пиедесталчета, върху които всеки ден изглеждаш още по-велик, още по-велик и накрая изведнъж изпълваш целия телевизор и казваш: "Аз съм този, който трябва да го дават всеки ден"

- Само Милен Велчев ли е такъв?

- В МВР - министърът и главният секретар. Всичките. Този сериал "Хотел България" трябва да снима половината герои в политиката. Политическа сапунена опера.
27
923
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
24 Септември 2004 22:48
[/i]Много лекари, влязоха в политиката, то не бяха акушери, психиатри, онколози, интернисти, стоматолози и прочие , а обществото психясва. Толкова са били и професионалисти, та се хвърлят в политиката. Ама хванат ли пътя не им се връща в поликлиниките. Та и този, кандидат сапунковец. Като не уважаваш едно поприще що се хващаш на хорото бе човече, то за всички депутати няма поликлиники за приватизиране.Но нейсе, и този ще го видим, тръгва като аслан, а после като на...н.
24 Септември 2004 23:44
Kazi go kato horata , be Milcho-kato NASRAN!
24 Септември 2004 23:48
Интелигентен психиатър. Но какво прави в СДС?
24 Септември 2004 23:55
наблюдава си пациентите
25 Септември 2004 00:03
25 Септември 2004 01:52
забелезъл съм, че политикът-психиатър винаги гледа с изкривена многостранно главичка. Нещо торсионно има в неговия психоглавожест.
Великият Филип, бащата на Костов Мангодонски, умее така да констелира векторите на ченето, брадичката и нослето, че се получават кориолисови сили, които удължават фифифразата до звучна неразбираемост, коят оте кара да притихнеш онемел, дори и да не разбираш немски.
Този юнак сющиот торсион. И ги говори едни такиванка умни като че да е единственият Бг нелегален нобелист.
25 Септември 2004 01:55
Ако некой форумец знае пощенския адрес на това юначе със синьо калпаче моля да ми го напише та да му пратя някоя книжка да чете в самотните сини уикенди. Белким сполучи да получи некоя идея, щото плявства много.
25 Септември 2004 05:02
Повечето специализиращи психиатрия или психология го правят с надеждата да изцелят себе си. Щом тоя се е заврял в политиката и то в СДС, от тях е.
25 Септември 2004 12:52
Хи-хи-хиииии.... Хо-хо-хоооо....
25 Септември 2004 14:03
"Предлагам Христо Марков за постта шеф на предизборния щаб, защото е известен и харесвн като Бойко Борисов."
Мишо,
Как ще коментираш това?
Избирателите и харесващите бат Бойко избиратели на СДС ли са?
Когато почнете да приемате такива решения с обратното на това, с което ги приехте, се връщам в СДС!
Когато говориш за самозабравили се и си повярвали политици, СДС Ямбол ли имаш впр-разбирам те напълно...
Кога ще отстраните дясната терминаторка?
25 Септември 2004 14:36
МИЛЧО,
Пък може човекът цял живот да е мечтал да играе в сапунена опера, а той взел, че станал психиатър. Е, сега му се сбъдва детската мечта
25 Септември 2004 15:34
99, , Скоро ще им трябва и патологоанатом...
25 Септември 2004 16:57
Навремето в троянския балкан жените пеели: Пусто да остане туй ТеКеЗе дето на мъжете ... взе, денем изкарват пу норма пу две, вечер кат се върнат не могат да е..т. Та така и предизборния щаб на СеДеСе. То все победи на общински, та кметски, та парламентарти избори, та София щяли да спечелят и прочие...и все някой им пречи особено враговете с партиен билет. Но нейсе и това, че понесеме.
25 Септември 2004 17:10
А как се викаше на малко име другото психо, от костовите - ийййй, също д-р Михайлов. дачков го показваше по бнт-то едно време. ма много повече луд.
25 Септември 2004 17:20
Тоз пишман психиатър да беше рекъл и две думи за ролята си в тази сапунена опера. Не е прието участниците в сапунката да се правят и на кинокритици...
25 Септември 2004 18:14
Тъжно е, когато крадците на пари, представляват идеи.
Михаил Михайлов създаде фондация Демокрация, за да краде дарения от чужбина. Дарения на вярващи в идеите и справедливостта.
25 Септември 2004 19:49
с една дума, колеги, виждате пред себе си пример и психиатър да се прави на луд
25 Септември 2004 20:47
Цървените гъзолизци пак се събрахте като муха на говно.....Нема ли да умрете бреййй!
25 Септември 2004 21:25
Вуте, а ти в тая пиеска говното ли играеш?...
25 Септември 2004 21:37
НАЙ-ДОБРАТА РЕКЛАМА НА КОМУНИзъмСТИТЕ ТУК СА НЕКОМУНИзъмСТИТЕ ТУК !!! Някои от тях, де!!!
WUTE 2,
Браво на теб!
ДАВАЙ НАТАТЪК!
Супер си!
ДЕРЗАЙ!


Редактирано от - paragraph39 на 25/9/2004 г/ 21:39:49

26 Септември 2004 07:42
Кои бяха най-верните хора на времето на комунистите за осъществяване на мръсни поръчки.Ами лекари психиатри, адвокати, съдии и келнерите в хотелите на Балкан турист.Едните трябваше да вкарат в лудницата нормалните неудобни, а другите им надничаха в портофелите и подслушваха за вицове, а третите ги осъждаха по поръчка.Каде можеш да откриеш такива сега, ами навсякаде.Лошото е, че най-гъсто са населени и на ръководни места в СДС.Затова и не си разкриха досиетата 4г., а си ги прибраха тихо мълком на "Раковска 134" и чрез компютърни манипулации, създадоха на тяхно место, досиета на хора които ги засташават, да ги ползват като компромати.Като пуснат един такъв компромат в ръцете на Явор Дачков и Велизар Енчев и върви разправяй, че не си Камила.Та те изкараха победителите в студената война, че били агенти на КГБ...!
26 Септември 2004 09:08
Г-н докторът е умен (и опитен избораджия ). И поднася някои неща директно насочени към „чели повече от едно нещо”. Но страда от същата болест, която сам посочва – загубил е „автентичното познание за себе си”. Очевидно мисли, че професионалните му знания (на психиатър) го правят способен да внушава послания и дърпа конци без да се забележи. Но откровенно ни подценява...
Накратко, привидно умела манипулация – между няколко верни констатации прикрити и такива, удобни за СДС и всичко това подкрепено с отрицателни примери само от противниковия лагер! СДС загубило предишните избори, защото...мислело, че най-важни са нещата от макроравнището?!? И сега ще обещава конкретно по колко % ще увеличава по години социалните пенсии?!?
Аз бих го попитал (кореспондира с професията му) как стои въпросът с „пазарлъците” (по думите на варненския лидер на СДС) на завръщащите се в партията? Дали е от полза да се приемат? И какво на тях обещава СДС?
А то, току-виж, пак не разбрали избирателите кое е мислено за най-важно в СДС...
26 Септември 2004 09:27
По очаквах доктора да обясни новия български синдром - Не съм от тях, как Сийке.
Па той ни излезе с изпитания номер, че не бил от тях.
26 Септември 2004 11:43
Вуте, още ли не си записал час при доктор Михайлов?
26 Септември 2004 15:15
Графе, по повод тия ти разсъждения: И поднася някои неща директно насочени към „чели повече от едно нещо”. Но страда от същата болест, която сам посочва – загубил е „автентичното познание за себе си”. Очевидно мисли, че професионалните му знания (на психиатър)... -
Простото и сложното. Ние предпочитаме сложното пред простото. Професор Alex Bavelas е провел впечатляващ експеримент. Двама изпитвани А и Б, изолирани един от друг, са сложени пред екран. Казали им, че целта на експеримента е да се научат да разпознават болните и здравите клетки по метода на пробата и грешката. Пред всеки имало два бутона: "здрава" и "болна" и две лампи: "правилно" и "неправилно". Всеки път, когато на екрана се появела изображение на клетка, те отгатвали дали тя е здрава или болна, натискали съответните бутони и след това светвала съответната лампичка. Ако А отгатвал правилно, светвало "правилно", ако А отгатвал неправилно, светвало "неправилно". Скоро А се научил да разпознава болните клетки в около 80% от случаите. Б не получавал истинските резултати на своите отговори, а резултатите от отговорите на А: ако А бил прав, то при Б светвало "правилно", ако А грешал, то у Б светвало "неправилно"; независимо от реалния резултат. Разбира се Б не знаел това. Той търсел порядък там, където порядък нямало.
След това попитали А и Б по какви правила отличавали болните от здравите клетки. А предложил прости и конкретни правила. Б използвал правила по-сложни и по-измъдрени. Удивителното е, че А не мислел, че обясненията на Б са абсурдни или необосновано сложни. Той бил впечатлен от "блестящия" метод на Б и се срамувал от простотата на своите правила. Колкото по-сложни били разсъжденията на Б, толкова по-убедителни били те за А.
Пред следващия тест с нови примери попитали и двамата чий метод е по-добър.
И двамата, особено А, били убедени, че по-добър е метод Б.
На втората серия тестове Б не показал никакво подобрение. А отгатвал значително по-зле!
26 Септември 2004 16:58
Raven707bg вземи пример от Параграфа и се научи се да пишеш правилно постингите , Wute2 няма нищо общо с Вуте.
27 Септември 2004 07:35
Kaily ! Отличен пример! Който потвърждава правилото ми: използвай чуждите мозъчни клетки само като помощен материал…
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД