:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,348,970
Активни 152
Страници 10,654
За един ден 1,302,066

Жертви на войната

За някои от тях няма да съжаляваме - като американския неоконсерватизъм, например. Но загинаха и ценни идеи
Превантивни войни, самостоятелен подход, смяна на режими, неоконсервативен подход към външната политика. Само преди няколко месеца членове на администрацията и влиятелни коментатори представяха тези идеи не само като желателни, но и като неизбежни за суперсилата, изправена пред безпрецедентни заплахи.

След като загинаха над 1000 американски войници и бяха ранени над 10 000 войници от коалицията, след като бяха похарчени над 90 милиарда долара и след като основната причина за войната беше оценена като "грамаден провал на разузнаването", тези понятия останахапогребани в пясъците на ИракНякои от тях няма да ни липсват. Уповаването единствено на военна сила, за да се противопоставиш на реални или предполагаеми заплахи, се оказа също толкова дефектна идея, колкото презрението към дипломацията. Убийственият хаос в следвоенен Ирак разкри ограниченията на американската военна сила, независимо от нейното техническо превъзходство. Междувременно дипломацията откри възможности, към които днес отчаяно се стремят същите американски лидери, след като се отнасяха така надменно към нея.

Още по-съществено е, че разочарованията в Ирак разрушиха светогледа, според който независимо от новото летоброене след 11 септември 2001 г. продължаваше да се действа като по времето на Студената война. Защото вместо да концентрира всичките си ресурси и енергия да се бори със странната, тайна и бездържавна мрежа, осъществила нападенията, САЩ извършиха военни нападения срещу две държави. Първо, справедливо бе ударен Афганистан, една страна, чието правителство беше обект на приятелски преврат от същите тези мрежи. Втората страна обаче бе Ирак, държава с реална армия и диктатор, наподобяващ ерата на Студената война. Ирак беше всъщност цел, подходяща за умствената настройка на американските лидери и на нейните военни капацитети, за разлика от много по-сложните терористични мрежи, които действат вътре в могъщи държави, включително в САЩ.

С други думи, изправена пред перспективата да води нов вид война срещу нов вид враг, администрацията наБуш избра да води война срещу враг с познато лице,чийто адрес беше известен.

Само че американските сили много бързо се оказаха изправени не срещу войници на противника, а срещу това, което Пентагонът започна да нарича "незаконни бойци", чиято националност няма значение и чиито лидери, подчинение, лоялност и готовност да умрат за каузата, остават трудни за разбиране.

Толкова по въпроса за героичните заявки как САЩ ще действат в света, изложени в националната стратегия за сигурност на администрацията на Буш за 2002 г. За съжаление обачежертви на войната в Ирак станаха и стойностни идеиНеобходимостта да се работи за дълбокото преобразуване на Близкия изток е една от тях. Неприемливото и политически неправилно заключение, до което бяха стигнали много влиятелни мозъци във Вашингтон, беше, че този конфликт е неразрешим. Това заключение е прекалено деморализиращо и политически пораженско, за да се изрази в прав текст. Затова политиците ще предлагат отново и отново планове. Но ще мине много време преди една нова експедиция, ръководена от САЩ, да вдигне платна и да тръгне решително да лекува Близкия изток от неговите сериозни болести.

Тясно свързан с този нов песимизъм за Близкия изток е растящият скептицизъм за по-голямата цел -да се разпространява демокрациятаСтраховитите съобщения от медиите за военните вождове в Афганистан или за кървавия хаос в Ирак ежедневно подхранват лошите предчувствия какво се случва, когато изнасяш демокрация. Разбира се, американските лидери ще продължат да произнасят речи за историческата мисия на САЩ за развитие на демокрацията в чужбина и как цели народи чакат САЩ да им помогнат да получат политически свободи. Но същите тези лидери запазват мълчание какво биха направили пред твърде вероятната перспектива при едни свободни и честни избори в мюсюлманските страни да дойдат на власт яростно антиамерикански фундаменталисти. Тъжна ирония е, че политическата воля да разпространяваш демокрацията в чужбина се превърна в интелектуална жертва на същата война, чиито вдъхновители я бяха обявили в името на демокрацията.

* Авторът е главен редактор на списание "Форин афеърс". Статията му от последния брой на списанието публикуваме с оригиналното заглавие, но със съкращения.
35
494
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
24 Септември 2004 23:15
"Убийственият хаос в следвоенен Ирак разкри ограниченията на американската военна сила, независимо от нейното техническо превъзходство"
Грешка! Разкриха се не ограниченията, а некадърността на американската военна сила.
24 Септември 2004 23:38
Просто фундаментална статия, всичко е казано просто и ясно! Четете ЗЕВЗЕЦИ!
24 Септември 2004 23:55
НА ГРЕШНО ЗАДАДЕН ВЪПРОС, ДОРИ И ДА СЕ ДАДЕ ВЕРЕН ОТГОВОР- ТОЙ НЕ ВЪРШИ РАБОТА!!!
......................................... ...............
САЩ ПЪРВОНАЧАЛНО обявиха, че започват "Войната СРЕЩУ /и в !!!/ Ирак", поради това, че Ирак притежавал ОМП, но НЕ искал да ги премахне?!? Оказа се, че Ирак НЕ Е ПРИТЕЖАВАЛ ОМП ! И, че дори и да е ИСКАЛ да ги премахне / за да НЕ Бъде нападнат от САЩ!/, Ирак -и Садам!- НЕ Е МОГЪЛ да ги премахне- по простата и единствена ПРИЧИНА, че НИКОЙ НЕ може да премахне нещо, което го НЯМА !!!
Впоследствие САЩ смениха ПЪТЬОМ "cassus beli"-то си /[b]ПОПРАВКА, съгласно указанията на FL- да се чете "casus belli" [/b]/сиреч, "Причината за война"/ПОПРАВКА- съгласно указанията на FL, да се чете "Повод за война"- въпреки, че АЗ и "Речникът за чужди думи в българския език" твърдим , че е "ПРИЧИНА" !!!/ и обявиха новата ЛЪЖЛИВА /НЕвярна/ причина: че са в Ирак и водят бойни действия там, за да ПРЕборят "Международния Тероризъм" ! Но ГУЗНО премълчавайки и скривайки ФАКТА, че т.нар. от САЩ "тероризъм" в Ирак ВЪЗНИКНА и процъфтя СЛЕД, а НЕ преди, САЩ да извършат АГРЕСИЯТА срещу Ирак и НЕЗАКОННАТА му ОКУПАЦИЯ на Ирак !!! При това, според Устава на ООН, народите на държава, която е станала обект на военна Агресия ИМАТ признато им от Устава на ООН /т.е. ЛЕГИТИМНО/ ПРАВО на СЪПРОТИВА, включително и въоръжена, срещу Агресора!!!
НЕВОЛНА или умишлена беше "ГРЕШКАТА" на САЩ при избора на ПРИЧИНА за ВОЙНА СРЕЩУ ИРАК : това да са /НЕ/притежавани от Ирак ОМП- твърдение, до последния момент , и на експертите на ООН по ОМП- че в Ирак НЕ са открили ОМП ?!? НЕ беше ли по-добре и по-обосновано, ако САЩ бяха поискали, още ПЪРВОНАЧАЛНО, Решение/разрешениуе/ от СС на ООН , щото САЩ, под егидата на ООН, да ударят с военни средства Ирак- като МЯРКА В БОРБАТА С Т.Н. "МЕЖДУНАРОДЕН ТЕРОРИЗЪМ" !
НЕ, не беше "ГРЕШКА" , а умишлен избор на управляващите САЩ ! Защото, ако поводът за ВОЙНА СРЕЩУ ИРАК трябваше да бъде ОЩЕ ПЪРВОНАЧАЛНО, борбата с т.нар. "Международен Тероризъм", САЩ щяха да бъдат изправени пред НЕОБХОДИМОСТТА да докажат пред ООН, че тъкмо в Ирак Е "гнездото на ОСИТЕ- терористи" и, че тъкмо Садам е най-големият и НАЙ-ОПАСНИЯТ "международен Терорист" ! А такива достоверни ДОКАЗАТЕЛСТВА към март-април 2003 г. САЩ НЯМАХА, а и нямаше как да имат !!! Следователно, нямаше и да получат Решение/разрешение/ от СС на ООН да ударят ЛЕГИТИМНО Ирак и да свалят ЛЕГИТИМНО "режима" на Садам-при това, БЕЗ да са ударили и свалили десетките други МНОГО ПО-ЖЕСТОКИ, много ПО-ИСЛЯМСКОфундаменталистки/ и НЕ само!/ и ПО-ДОКАЗАНИ [b]диктаторски режими по Света[/b] /повечето от които дошли на власт тъкмо с ПОМОЩТА и със СЪГЛАСИЕТО на САЩ !!!/.
СВЕТЪТ НЕ/трябва да.../ ВЯРВА НА "КОВБОЙСКИ СЪЛЗИ" !
И ХАГА НЕ ТРЯБВА ДА ИМ ВЯРВА !!!
PUSH BUSH !!! ДИРЕКТНО КЪМ КИЛИЯТА НА/до/ МИЛОШЕВИЧ !!! КАЗАХ!


Редактирано от - paragraph39 на 25/9/2004 г/ 15:27:12

25 Септември 2004 00:23
браво-параграфе -логично и точно в целта
25 Септември 2004 00:41
Статия, писана от зевзек и предназначена за зевзеци. Да не би СЕГА да искат да кажат: "Те такива зевзешки статии ние не можем да напишем!"?
А пък това
Първо, справедливо бе ударен Афганистан

е направо взето от речите на Тъпото от Тексас.
А защо справедливо не бомбардираха спонсорите на терористите от Саудитска Арабия? Защо гледат на другата страна когато сега "демократичен" Афганистан наводнява света с дрога?
Алоооооооо, ние не сме тъпи американски овце, на които може да се пробута всякава плява!
25 Септември 2004 03:17
Параграфе не е верно 4е Садам не имал хим.оражие.Питаи Иранците И Kурдиде те беха жертвите.Даваха по ТВ навремето кадри в окопите гуз до гуз над 5, 000 воиници отровени и с противогазове ги извозваха от раиона.Садам има6е и можеби о6те има хим.бомби.Доказателство доставките от Германия и Франция на суровините по документите колко тона.Ако до този момент не са открити не е гаранция 100% 4е нема скрити в цистерни и са на дуното на морето в международни води както американските в океана.Колко демостраци има6е навремето за тех да ги махнат от северо изто4ната 4аст независимо 4е беха бая дале4е от Манхатан.Иска6 да си Интернет политик буди реалис.
25 Септември 2004 03:21
Параграфе, каква марка ти е снайперът?
25 Септември 2004 05:14
Това в статията и много повече от него тук колективно сме го писали още преди да започне нападението срещу Ирак. А на зевзеците и въобще на седерастията каквото и да им напишат за истината около Ирак, то няма да им влезе в кратуните. Когато някой е интелектуално и/или морално дефектен, то е много задълго.
25 Септември 2004 06:09
Левичарски излитания!
Броеници от глупости..
Само 1000 убити в Ирак и на тази дребна писарушка му се присънват какви ли не катаклизми..
А в какъв мащаб да виждаме света днес?
Казват че 50 000 души умират в УСА само от пътни произшествия годишно.
Колко умират в България ?
Около 3000 умират за няколко минути на 11.9...
Други факти са че близкият Изток има 70 % от петролните залежи в света...
Мине година две и някоя воина ще избухне в този регион и ще заплаши цялият свят
Терориристи, все по модерно въоръжени, пъплят в тези страни..
Въпрос на време преди да детонират "мръсна атомна бомба" или разпространят "черната чума"..
Превентивни воини ще има!Само това ще ни спаси
Омиротворяването на Ирак е малък проблем за Америка и коалиция!
Региона е по мирен отвсякога!
Наи важният играч, Израел, е по осигурен от всякога...
А ако при мирни демократични избори "фанатизирани исламисти можели да спечелят" ....
Е това вече е "judgement call"
Преведено значи че тиквената ти кратуна нищо не поема..
25 Септември 2004 06:38
Параграфе, неграмотнико, не замърсяваи благородният латински с комунистическите ти ментарджилъци!
Не е "cassus belli" а е "Casus Belli"!
Не е причина за воина а е ПОВОД за воина!
Ако разбираш разликата!
25 Септември 2004 07:53
Извинете, господин FL, Вие по рождение ли сте такъв, или сте придобили тази простотия впоследствие ?
Нищо лично, питам само...
25 Септември 2004 13:02
Параграфе, добре и вярно !!
25 Септември 2004 14:46
Добре де, и к, во?
25 Септември 2004 15:18
STARIJA HUSH,
paragraph39 /:/ "НЕ/притежавани от Ирак ОМП- твърдение, до последния момент , и на експертите на ООН по ОМП- че в Ирак НЕ са открили ОМП ?!? "
......................................... ......................................... ...............................
НЕ съм казал /писал/, че Ирак НИКОГА НЕ Е ПРИТЕЖАВАЛ ОМП ! Ясно е, че става въпрос за ПРИТЕЖАВАНЕ/ НЕПРИТЕЖАВАНЕ към момента на ОБЯВЯВАНЕТО на "Войната на САЩ СРЕЩУ /и в/ Ирак" !!!
Това, че е имал Ирак ОМП преди 10 или 20 год. НЕ е основание да се започне ВОЙНА срещу него СЛЕД 10-20 години , нали- при условие, че последната война срещу Ирак беше през 1991 г. и още тогава е могло /и е трябвало!/ да бъде ясно дали има ОМП в Ирак, и те да бъдат още тогава УНИЩОЖЕНИ, ако вдействителност е имало?!?
......................................... ............................
FL,
ПРАВ СИ ! "CASUS BELLI" E, А НЕ "cassus beli" !!! АЗ ВИНОВЕН- МНОГО !
Аз , всъщност, ТАКА и съм го изписвал тук 7 /седем/ пъти поред в предишни мои постинги/ за справка- виж в Архива ми/. Ама снощи... "К`ВО МИ СТАНА-А-А-А...?!" Сигурно ще да е от късния час /23:55/ или от "НЕпреодолимото" ми ЖЕЛАНИЕ- направо ФИКС- идея!- да "замърсявам" латинския език и да ДРАЗНЯ, по този начин, лицето "FL" ?!? Може би, за да отмъстя, от името /и в името/на Българския език, който FL така БЕЗОТГОВОРНО, ГАМЕНСКИ и БЕЗграмотно ЗАМЪРСЯВА - и тук!!!Редактирано от - paragraph39 на 25/9/2004 г/ 15:44:12

25 Септември 2004 15:33
ЪНДЪРГРАУНД,
"СНАЙПЕРЪТ" ми е МАРКА "A+B+C=D ! EVER!"- калибър 39, модел PARAGRAPH-BG...
25 Септември 2004 15:40
FL, хоботчето ти е отзад...
25 Септември 2004 15:54
Парграфе, признат грях половин грях!Но правописа не ти е проблема!
Това е второстепенно!
Не схващаш съдържанието!
За това помощ няма!
25 Септември 2004 17:41
Ха ха ха смях в залата.
FL, отпецна разликата между съдържание и форма, ма в много неподходящ момент.
Това като оня виц, де разказвали животните в гората вицове и ако един не се засмее, лъвът го изяждал.
Та след като жабата не се смяла на заю и меца и те бидели изядени, почнала да се смее на жирафа - щото чак тогава се усетила вица на заю.
Та и ти-получи проблясък за съдържанието...Татееее, некой чука.
Впрочем-де е Зую психото бе?
26 Септември 2004 00:42
Това дори и критика не може да се нарече!
26 Септември 2004 07:36
Кажи, Кайли? Къде те засърбя?
Кайли, проблемът ти е за сексолог. Аз не мога да ти помогна чрез интернета. Повярвай ми, можеш да придобиеш благ и уравновесен характер, но само в условията на здраво мъжко присъствие. Във всичките ти изблици във форума личи болезнен и постоянен вътрешен дискомфорт.
26 Септември 2004 07:58
Някой намира ли линк към статията? А към автора?
26 Септември 2004 09:37
Няма, Оло. На народа му омръзна да ги дъвче едни и същи. По-актуална е темата за мръсотията в столицата. Ето, Кайли се оплаква, че входа й го ползват за тоалетна. Мине от там, настъпи нещо, лъхне я специфичната миризма, разнесе нещото към апартамента... И това неминуемо дава отражение върху точността на анализите й във форума.
26 Септември 2004 09:48
Линк към оригинала на статията: Натиснете тук
26 Септември 2004 10:41
Благодаря ти, Падащ! Аз се предоверих на писаното:

* Авторът е главен редактор на списание "Форин афеърс".


И се рових в сайта на Foreign Affairs като прасе в тикви. А то какво било!
Той готев надали прави разлика с Foreign Policy - те за него всички са империалисти.

От днес ще проверявам дали е вярна и датата у газетата.
26 Септември 2004 12:47
Тия верно са го ударили през просото - лъжат като за световно.
Отдолу една камара гевристчета накацали като лъскави зелени мухи на прясно говно и смучат ли смучат занания.
И споделят знания...
26 Септември 2004 14:31
FL - "Региона е по мирен отвсякога!
Наи важният играч, Израел, е по осигурен от всякога...
" Повече от всякога този субект има нужда от спешна хоспитализация ! Щото имам чувството , че и си вярва...
26 Септември 2004 16:09
Зую, психо, не се ли научи да не лъжеш толкоз плитко, бе?
НЕмало линк.
На лъжата краката са къси.
Къде беше, бе никче писано? Седмици не съм те мяркала с тоя ти ник, та се наложи да те изръчкам зорлем от прикритие.
26 Септември 2004 16:18
oIo

Някой намира ли линк към статията?
Създадено: 26.9.2004 г. 07:58:30


Зую

Няма, Оло
Създадено: 26.9.2004 г. 09:37:51


Падащ от Марс


Линк към оригинала на статията: Натиснете тук

Създадено: 26.9.2004 г. 09:48:08Безизходни положения няма, но идиотът винаги ги намира.
26 Септември 2004 18:20
Кайли, за разлика от теб аз работя. Ти висиш денонощно във форума и се оплакваш от всякакъв вид недоимъци. Но не можеш да имаш това и онова, като нонстоп висиш на компютъра и злобееш. Благата винаги ще те подминават.
Хей, мърло! Изкъпи се, среши се, облечи се и излез се поразходи по улицата, та дано някой се прежали и ти се усмихне за малко животът. Стига си развявала тези гомняни настроения. И на излизане си гледай в краката, да не настъпиш каквото не трябва!
26 Септември 2004 18:24
Оло, извинявай! Напоследък сядам само да погледна на бързо пресата. Нямам време за форуми.
26 Септември 2004 18:31
Кайлито с този характер сигурно е много самотна.
26 Септември 2004 18:53
Иха.
Е как не влизаш във форума, като веднага се обади, щом те настъпих бе.

Ама не бях ти прочела мъдрите препоръки да си гледам в краката, че да не настъпя некое лайно, затова.
26 Септември 2004 18:56
Кайли, ти се се превърнала в неотлъчна част от въпросните купчинки във входа ти.
26 Септември 2004 19:05
Зую, къде точно съм казала, че имам купчинки в моя вход?
Тия интерпретации ще ти изядат ушите.
26 Септември 2004 20:07
ти глей да не настапиш некой куп и зую па да изписка
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД