:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДИАЛОЗИ

Лидия Шулева: Силната икономика дава възможност да се решават социалните проблеми

Ние, българите никога няма да кажем "добре сме". Най-много да кажем "горе долу". Но не може всички икономически показатели да сочат нагоре и това да е случайно, споделя вицепремиерът Лидия Шулева в разговор с читателите на "Сега"
Снимка: Борислав Николов
Liana

Министър Шулева, непрекъснато говорехте, че положението в икономиката се подобрява, а преди една година твърдяхте, че хората ще го усетят по джоба си през 2004 г. Още ли мислите така? Остават Ви само три месеца!



Здравейте, Лиана!

Започвам с Вашия въпрос, защото тази сутрин слушах коментар на последното социологическо проучване на МВМД, което показва, че за 1 година броят на песимистите рязко е спаднал. Анализът на социолозите обяснява тази промяна с това, че най-после макроикономическата стабилизация и ръстът в икономиката през последните пет-шест години започва да се усеща в личен план. Разбира се, това не е валидно за всички хора, но се е отразило на значителна част от обществото. И за първи път се отчита от статистиката.

Българинът сигурно никога няма да каже "добре съм". Най-много да каже "горе-долу". Ние сме си такива. Колкото и да сме скептични към статистиката, не може всички показатели да сочат нагоре и това да е случайно. Вчера излязоха данните за ръста на БВП за второто тримесечие - 6%. Хората обикновено отминават тези числа, защото им се струват твърде далечни от реалния им живот. Но те показват добре работеща икономика. Защото зад тях стоят нови предприятия, нови продукти, нови работни места с по-добри заплати.

Фактът, че новият магазин, който беше открит миналата седмица в София, беше буквално опразнен за няколко часа, е потвърждение за повишените възможности на българина през тази година. Големите компании не влизат в страна, където потреблението е ниско. А през последната година ние регистрираме огромен интерес на световни компании за изграждане на хипермаркети в България.

Мога да дам още много примери за нараснали продажби на хладилници, перални, телевизори, леки коли... Да не говорим за бума в строителството, който всички виждаме.



Svetnatia

Бизнесът се наслуша на благи приказки и съвети, но той се нуждае от реална подкрепа. Вие лично какво правите за това?



И като министър, и преди това като представител на бизнеса, винаги съм избягвала да давам съвети. Причината е, че съм привърженик на старата българска поговорка, че "лозето не иска молитва, а мотика". Отговарям Ви конкретно: Вчера обявихме, че започва проект, който подкрепя месопреработвателите при въвеждането на системата за анализ на риска и контрол на критичните точки в производството - HACCP. Разходите за въвеждането й не са повече от 15-20 хиляди лева. За преобладаващата част малки и средни предприятия обаче това е проблем. Ето защо решихме, че с пари от бюджета на министерството на икономиката ще поемем 50% от тези разходи, т.е. ще финансираме с до 10 000 лева проектите на тези 127 предприятия, които първи трябва да въведат системата. Парите са от преструктуриране на разходите на министерството. Винаги съм казвала, че пари могат да се намерят, въпросът опира до управлението им.

По същия начин, с пари от бюджета на министерството, стартира Проект 100. Неговата цел е да даде възможност на предприемчиви хора да реализират бизнес идеите си. В Добрич, Шумен, Силистра и Видин вече работят малки предприятия.

В Бюджет 2005 г. заложихме 5 милиона лева за създаване на Иновационен фонд. Той ще финансира иновации в български предприятия. Да сте чували за нещо подобно през последните години?

Аз разбирам ролята на държавата като осигуряване на комфортна среда за развитие на бизнеса. Тогава той сам знае какво да прави.



SedalginNeo

С колко ще ни вдигнете данъците да покриете разходите по Ирак? Приблизително?



Данъците са един от елементите на добрата бизнес среда. И със сигурност мога да Ви кажа, че не само нямаме намерение да ги увеличаваме, но и през 2005 г. значително ще ги намалим. Корпоративният данък, който е много важен за успешното развитие на бизнеса, ще падне от 19,5 % на 15%. Всички ставки на данък общ доход, които засягат работещите българи, също ще бъдат намалени. За най-ниските доходи данъкът ще е 10%, а ставката за най-високите доходи - 24%. Това са едни от най-ниските данъци в Европа. Не виждам връзката, обаче, между данъците, за които говорим, и участието на нашия контингент в Ирак.



Kaily

Госпожо Шулева, забелязала ли сте, че дори и да има добри и свестни хора в началото на властта си, с времето се извращават или оглупяват. Малцина, единици, устояват, останалите трябва да бъдат подменяни периодично, щото много бързо се износват откъм морал, здрав разум, родолюбие и отстрани почват да изглеждат като шутове - на който му е до смях. Ако сте забелязала този феномен, коментирайте причината, моля.





Лорд Актън е казал: "Властта развращава. Абсолютната власт развращава абсолютно." Именно затова са демокрацията, мандатността и изборите. Според мен властта развращава най-бързо слабите, които се поддават на усещането за незаменимост.

Важно е да имаш мисия, влизайки във властта. И тази мисия да е градивна, а не користна. Идваш за определен период и получаваш правомощия, чрез които можеш да изпълниш своята мисия. Оттук нататък започва истинската работа.

Бих препоръчала на всички да прочетат книгата на Меша Селимович "Дервишът и смъртта". Това е голям роман за трансформациите, които властта предизвиква в човешката същност. Аз лично редовно я препрочитам. На издателите препоръчвам да я преиздават. Би била полезна за всички политици - и настоящи, и бъдещи.





Слава Петрова

Казвате, че потреблението расте и хората купуват повече. Но те купуват не защото са забогатели, а защото теглят заеми от банките. Защо не коментирате този факт?

Кога българската икономика ще излезе от кризата и ще достигне нивото от 1989 г.?





Вие бихте ли изтеглили кредит, ако нямате доход? И коя банка ще Ви го даде? За засиленото кредитиране има и причини, и следствия. На първо място причината е, че все повече граждани могат да убедят банките, че разполагат с достатъчно доход, за да върнат кредитите. На второ място - на много от тях им се наложи да излязат от сивата икономика и да покажат реалните си трудови договори, за да удостоверят доходите си. И на трето място - за да даваш пари, трябва да ги имаш. Т.е. в банките има достатъчно депозити от населението и фирмите, които могат да се дават като кредити. Няма да казвам цифри за ръста на спестяванията през последните години. В цял свят хората живеят на кредит и няма защо да си посипваме главата с пепел и да се вайкаме за пореден път как "българинът тъне в дългове". А трябва да се сме горди, че и в нашата страна човек има възможност, когато има работа, да ползва услугите на банковата система и да си осигури по-добър живот.

Освен това връщането на кредитите действа дисциплиниращо за работещите.



Кило и Канче

Абе не ви ли казах преди седмица, че ще ни залъгват с празни приказки, защото де факто няма с какво да се похвалят! Всички въпроси за приватизацията на предприятията и за Агенцията за следприватизационен контрол се отбягват!



Здравейте, Кило и Канче, и всички, които задавате въпроси за приватизацията!

Не обичам да се хваля, но вие ме предизвиквате да ви кажа, че тази година приходите от приватизацията ще достигнат според най-песимистичните ни прогнози 2 млрд. лева. Ще получим тези пари за продажбата на 1-2% от държавните активи, докато всички предишни правителства продадоха 80% от активите за около 2 млрд. евро. Мисля, че ние продаваме по-успешно, на по-добри цени и най-важното - на стратегически инвеститори. Процедурите са ясни и прозрачни и това се признава както от кандидатите, така и от всички международни институции.

Колкото до АСК - всяко нещо с времето си. Почакайте още малко и ще видите на живо отговора ми. Все пак за една година не мога да свърша всичко, но до края на мандата ще се постарая да направя максималното.



SIT

Г-жо Шулева, Вие теглили ли сте кредит, за да си подобрите начина на живот?



Разбира се, че съм теглила кредити. Спомням си, че още с постъпването си на работа теглих кредит от т.нар. взаимоспомагателна каса. Къщата на семейството ми във Велинград и апартаментът ми в София са построени с кредити.



Дуспата

Г-жо Шулева, продължавате ли да мислите, че в България вече се е появила средна класа и трябва да се подхранва?

А какво ще кажете за малките фирми - те какво място имат в икономиката и вярно ли е (както казахте веднъж по родното ни радио), че трябва да влязат и се утвърдят първо големите, а после щели да се появят малките?



Ще ви отговоря накратко.

Възникването на средна класа е едно от позитивните явления през последните две години. По последни данни на социолозите тя е 20% от работещото население. Не смятам, че трябва "да се подхранва". Важното е да не й се пречи. Към това се стремим. Стремим се и към намаляване на бюрокрацията. Ще направя всичко възможно в следващите месеци да огранича до минимум всички видове режими, които пречат на бизнеса - както държавни, така и общински. Това може да не се хареса на всички, но съм убедена, че трябва да се направи.

Малките и средни фирми са над 90% от българските фирми. Естествено, че в една малка страна като нашата те са гръбнакът на икономиката. Това, което аз имам предвид, са големите стратегически инвеститори. Всеки един от тях е в състояние да ускори развитието на цял регион на страната. Всички знаят какво се случи в Севлиево. Искаме тези примери да станат повече.



P.Ivanov

На какво се дължи изненадващото ви предложение по време на заседанието на Съвета за икономически растеж (14.09.2004 г.) да бъдат изпратени търговски представители в 10 държави, след като преди 1 година върнахте търговските представители от някои от тези страни поради факта, че са "безперспективни за българския бизнес"?



Благодаря на г-н P.Ivanov и на всички, които попитаха за новите икономически съветници. Това, което правим, е, че с тях въвеждаме принципа на публично-частното партньорство, т.е. те ще бъдат изпратени само на такива места, където бизнесът смята, че могат да работят за него и да му помагат при осъществяването на конкретни сделки и проекти. Новите хора ще се занимават с търговско представителство, а не със задачата да провеждат икономическата политика на държавата в съответните страни.

На Съвета за икономическо развитие Министерството на икономиката предложи такива представители да се изпратят в 10 страни. Те ще бъдат служители на министерството, но ще се избират от бизнес организациите. Разходите за тях ще се поемат пропорционално от МИ и бизнеса.

Разработени са критериите, на които трябва да отговарят тези представители, като тези критерии ги имат всички работодателски организации и въз основа на тях те ще подбират кандидатурите. До един месец бизнес организациите трябва да дадат своето становище и да посочат къде имат реален интерес да изпратят свой представител.

Тези 10 дестинации не са твърдо фиксирани, възможно е някои да отпаднат за сметка на други или, ако се прецени, на едно място да отидат двама представители за сметка на друго, към което няма интерес. Важно е да се спази бройката на представителите.



Kikot

Г-жо Шулева, аз пък смятам, че трябва да бъдете поздравена заради туй, че наистина вие показахте, че можете да се справите с приватизацията. На ваша страна съм и за "Булгартабак". То и икономическата логика е на ваша страна. Само не знам дали ще успеете да се справите с ДПС. Те сега само временно ли си траят или кандисаха да се продава по вашия тертип?



Благодаря Ви за подкрепата, Kikot!

Колкото до въпроса Ви за "Булгартабак" и ДПС, ще Ви кажа, че от самото начало на работата по новата стратегия за приватизация на дружествата от холдинга сме съгласували всеки етап и нямаме принципни различия.



Sossa

1. Можете ли да декларирате, че не лобирате или прокарвате решения, изгодни на бившия ви работодател - визирам "Албена" и Красимир Станев.

2. До кога т.нар. търговски представители на държавата в чужбина ще се изживяват като пратени на почивка от правителството, без да вършат грам работа за бизнеса. По шестобалната система можете ли да оцените.

3. Кой, според вас, ще управлява България следващите 4 години?





Здравейте всички, които зададохте въпроси за "Албена"!

Използвам възможността да се извиня на бившия си колега Красимир Станев за това, че позицията ми на вицепремиер му създава само проблеми. Не е честно всичко, което "Албена" постига през последните години, да се свързва с каквото и да било лобиране и съдействие от моя страна. "Албена" е била и ще бъде пример за модерна и бързоразвиваща се компания, независимо дали някои от хората, които са работили в нея, са във властта. Тя продължава да се утвърждава като водещ национален курорт, защото има един прекрасен мениджърски и изпълнителски екип.



navitak

Вие успяхте да продадете БТК за разлика от предшественика си Ники Василев. Май ще успеете да продадете и ЕРП. Но за вас се говори, че силово сте превзели различни сектори от икономиката и всички ви се подчиняват от страх. С какво ги заплашихте?

И още нещо - вярно ли е, че заповядвате на Съюза на издателите на всекидневници каква политика да следват изданията им?





Частта от въпроса Ви, в която твърдите, че "силово съм превзела различни сектори в икономиката" е меко казано смешна, защото всички отговорности, които в момента имам като министър и вицепремиер, са ми възложени по силата на нормативни документи.

Освен това повече от 80% от българската икономика е вече частна. И като човек, идващ от бизнеса, ще ви кажа, че на света няма министър, който може да уплаши частния бизнес. Моята цел е да разговарям с представителите на бизнеса колкото се може по-често и аз го правя поне два-три пъти седмично. Мисля, че един икономически министър може да работи само по този начин.

Макиавели е казал, че е много важно хората да имат страх от управника. Аз не съм привърженик на тази теза. Пред страха предпочитам усмивката. Там е моята сила.

Със Съюза на издателите съм имала една единствена среща преди близо година. Там са все свободомислещи хора. Смятате ли, че те биха допуснали някой да им разпорежда каквото и да било? Приписвате ми повече власт, отколкото имам и бих желала.





Zaro

Г-жо Шулева, завършили сте една великолепна специалност в техническия университет! Как Ви дава сърце да участвувате в нелогични решения на това правителство? И как може повереното Ви министерство в момента да е поне с 1000 чиновника в повече от министерствата и комитетите, които наследи от соца? Какво сега управлявате? Няма (почти няма) държавни предприятия, т.е. Вие и Вашите подчинени не се грижите за производството на стоки в България! За какво Ви трябват толкова чиновници? Спомняте ли си, че знаете какво е ИТ и колко души могат да бъдат заменени от нея? Явно и повереното Ви за управление Министерство се е продължение на "Бюрата за безработни- НАШИ ХОРА".





Не искам да споря с Вас за броя на служителите в Министерството на икономиката, но цифрата, която цитирате, е завишена в пъти. Още когато станах министър, приехме нов правилник на министерството и съкратихме работещите в него с повече от 10 на сто.

По-важно е да Ви отговоря за грижата ни за производството на стоки в България. Отмина времето, когато държавата в лицето на министерствата казваше какво да се произвежда. При развита пазарна икономика нашата задача е да подобряваме бизнес средата, за да могат фирмите да се развиват и да произвеждат. А какво точно - това определя пазарът. Т.е. задачата на министерството ни е да предлагаме мерки, с които да се подобрява средата за бизнес.





Hook

Уважаема г-жо Шулева, Вие безспорно сте "силната личност" в кабинета, която налага определени политически решения и "прави" в голяма степен политиката на НДСВ. В тази връзка позволете няколко кратки въпроса:

1. С какво Ви привлякоха в НДСВ?

2. Като бивш бизнесоценител как бихте оценили това, което НДСВ направи с икономиката на България?

3. Мислите ли, че инженер-икономист е професия?

4. Каква средна комисиона считате, че е приемлива за условията на България?

5. Когато няма да сте вече вицепремиер и министър, какво смятате да правите?

6. Ако трябва да избирате, министър на труда или министър на икономиката Ви се иска да бъдете повече и защо?





Здравейте, Hook!

Отговарям на въпросите Ви поред:

1. Новото винаги ме е привличало. НДСВ е нова партия, с нов подход в управлението и според мен с голям потенциал. Прагматичният подход на хората, с които работя, отговаря на моята същност.

2. Много нескромно е точно аз да оценявам какво е направено в икономиката.

3. Мисля, че и инженер, и икономист да престижни и уважавани професии.

4. Комисионата е нормален елемент и част от цената на сделките между бизнеса. Но тя не може да бъде елемент на управлението или правило в политиката. Смесването на елементи от бизнеса и управлението беше грешка на някои предишни управления. Мисля, че това време постепенно отминава.

5. На този въпрос вече отговорих - ще работя.

6. Ако наистина трябва да избирам, бих предпочела икономиката. Причината е, че вярвам, че силната икономика дава възможности да се решават социалните проблеми.



SIT

Г-жо Шулева, ще ни запознаете ли с Вашата мисия?



Здравейте, SIT! Ще завърша днешния ни разговор с отговор на въпроса Ви каква е моята мисия. За мен е най-важно с всичките си сили и възможности да работя за повишаване на самочувствието на българина. Ние сме нация с огромен потенциал и трябва да възвърнем самоуважението си. Тежкият преход разруши вярата на много хора в собствените им възможности. Това време вече отминава. Вярвам и искрено искам да успеем и да ускорим процеса на развитие на българската икономика, която е основа за просперитета на всеки български гражданин. Това е мисията на живота ми, а не мисия само като министър. Позицията ми в момента ми дава само повече възможности.



Благодаря на всички, които днес участваха в нашия разговор!
 
***
 
Лидия Шулева показва на журналистите стара технология за боядисване на яйца, характерна за района около Велинград.
 
Вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева подписа споразумение за създаване на Съвместен консултативен съвет с представители на бизнесорганизации.
6
491
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
24 Септември 2004 22:39
Започвам с Вашия въпрос, защото тази сутрин слушах коментар на последното социологическо проучване на МВМД, което показва, че за 1 година броят на песимистите рязко е спаднал.

-----------
Според официалната статистика около 50 000 песимиста има по-малко на година...просто умирали ( а не се раждали други) :-(....
---------
А според MBMD ...ми който плаща анкетата поръчва и резултата ( нали така е поговорката за който поръчва музиката; -)

24 Септември 2004 23:26
Умно, та дрънка!Даже и използува цитати!Някакъв Л.Аткън, дето никой , не го е чувал.А моите псувни по адрес на горното същество, естествено-не са ги отразили.
24 Септември 2004 23:39
Дискусията с Л. Шулева беше най-смотаната от всички в които до сега съм присъствал. Не само че не са ти отразили псувните, ами не са отразили и камарата неотговорени въпроси, които само щяха да вредят на имиджа на г-жата.
Кой е редактор на СЕГА и защо позволява интервюираните да не отговарят на въпросите? Какво постигате с това?
25 Септември 2004 05:23
Още една полуюдейка Шулева-Биджерано. Лъже като Бунджуловчето, естествено, адетецът им е такъв.
25 Септември 2004 07:34
Не само лъже , но и краде.Въобще не си отвори устата да каже откъде и как стана най-голямат акционерка на "Албена" и как я купи и колко открадна още след това ?
Мръсна и престъпна крадла!
26 Септември 2004 00:16
Госпожо Шулева, питам Ви трети път и все не ми отговаряте - или мислите че вашата Албена е по-важна от това България да има деца...Tа госпожо, защо българите нямат деца (?!) Защо циганите имат много деца...? Защо турците имат много деца...? Само не ми отговаряйте че ни липсват пари... деца с пари не се създават! В тежко състояние са пенсионерите - но те не създават деца... Госпожо, не циганите са много, ами българите са малко... Защо никоя партия не запише в програмата си - всяко семейство до 30 години да има най-малко 3 деца... Защо всеки ден има безброй писаниа за циганите и нито дума за липсата да деца в българските семейства... Триетажни къщи правиме... прескъпи коли купуване... Незнам си какви милионери сме имали... а сме без деца... за какво живееме, за какво строиме тези огромни празни къщи и си губиме времето...не виждате ли че други се заселват в тях... Госпожо, наистина ли не го виждате този проблем ?!Ако го виждате защо не започните да говорите и да сенсибилизирате обществото... Защо, какво още чакате ?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД