:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Поземлени забрани и заблуди

Премахната е погибелната пречка по пътя на България от Босфора към Брюксел. Падна (макар и от 2014 г. нататък - след договорения с Еврокомисията 7-годишен отлагателен период) конституционното запрещение чужденци да купуват българска земеделска земя. Но вместо да сложи край на дебата, решението на парламента сякаш отприщи споровете по сакралния въпрос. И още по-странно - едва подали вот срещу ограничението, скъпите на сърцата и джобовете ни народни избраници решиха:



ще сътворят нови, подробни забрани



и режими. Вече се пише нов Закон за земята да заприщи зейналата пролука. Там ще се каже кой и как може да стане дворянин (т.е. собственик на парче земя) у нас. Значи сега му е времето да помислим какво искаме да постигнем със закона, кой печели и кой губи от налаганите ограничения. Най-лесно се виждат губещите от забраните - всички, които имат земя за продан. Колкото по-рестриктивен е режимът за продажбите, толкова по-свито остава търсенето, задържа се и ръстът на цените. Параноята, че тълпи чужденци ще се втурнат "да ни изкупят на безценица", и диктуваната от нея възбрана всъщност не премахва, а поддържа "безценицата". (Впрочем цената на земята у нас вече не е толкова ниска и е съвсем близо до нивата на новите европейци от Полша и Унгария.) Ясно е, че дори чужденец да стане собственик на българска земя, няма да я отнесе на рамо вкъщи. Законът трябва да се бори



срещу злоупотребата, а не срещу употребата



на земята по естественото й предназначение. Няма нищо по-радостно от това да се заселят у нас колонии от европейски фермери, за да работят земята, която са си купили. Друг е въпросът, че малцина купуват земя, за да я обработват. Повечето "инвеститори" имат доста по-прозаичната цел да купят сега евтино, за да продават после по-скъпо, без да ги е грижа в какъв пущинак се превръща междувременно имотът. Този "бизнесмодел" трябва да преследва законът. Такава семпла практика е вредна и с нея има полза да се бори законът. Но не само когато обектът е земеделска земя, същите мерки трябва да се прилагат за всяка недвижимост. Впрочем преди някой европеизатор да нададе дежурния клик "Европа не дава да налагаме на собственика какво да прави със собствеността си", нека припомним, че повечето страни в ЕС имат доста стриктни



изисквания за ползване и поддържане



на недвижимата собственост. Задължение да се обработва земеделската земя и да се поддържат в приличен вид другите недвижими имоти е наложено на собствениците - местни или чужденци - в Австрия, Англия, Белгия, Германия, Дания, Исландия, Испания, Малта, Норвегия, Унгария, Франция, а в Швеция дори имат регистър на немарливите собственици и съдът може да забрани на записаните в него да купят имот, за който има опасност да не се грижат. Във всяка от казаните страни за занемарена собственост глобяват яко. Ако и това не помогне, собствеността просто се отнема и се продава на пазара. Затова изглеждат така китни и подредени тамошните градчета и села, а дори да не са засадени в момента, нивите се поддържат и не запустяват. Никакво европейско законодателство не пречи да се приложат същите правила и у нас. Всъщност



единственото изискване на Европа



към българските закони за собствеността е гражданите на другите държави от съюза да не се третират у нас като чужденци. Това не пречи за граждани на всяка друга държава да останат в сила по-строги критерии за покупка на имоти. В Австрия например чужденецът извън ЕС може да купи имот само с разрешение на регионалната служба за сделки с недвижимости. Така че въпросът не е дали може или не може българският законодател да налага забрани и изисквания към своите и чуждите граждани, а опира до смисъла на прилаганите мерки. Опасно ще е, ако новият закон се пише само за да се създадат нови пречки за изрядните собственици - били те чужденци или чистокръвни шопи. Така само ще се отворят нови хранилки за чиновници. Засега в коридорите на властта се обсъжда само едно



модерно законодателно решение



за поземлените сделки. Предвижда се пълни права да купуват у нас всякаква земя да получат гражданите на държави от ЕС, както и на всички други държави, които на реципрочна основа са предоставили същото право на българи. Същото правило приеха неотдавна в Литва. Но законодателят не бива да спре дотук, защото имаме нужда от разумна уредба на цялата недвижима собственост: не "закон за земята", а закон за недвижимите имоти трябва да се напише. А докато министри и депутати го творят, всички трябва да внимаваме и да реагираме по-остро, ако усетим, че се пръква поредна административна стръвница.
16
1723
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
20 Февруари 2005 23:44
Повечето от Фирмите и Корпорациите в Холандия са 49 % собственост на други Мулти нешиналс. За земаята нр мога да кажа, защото не живея на село. Във всички случаи това че Холандската Икоиномика е Притежание почти 50 процента на "Чужди" компании не е направили Холандия зависима, а БОГАТА!
21 Февруари 2005 01:05
/:/ "...Предвижда се пълни права да купуват у нас всякаква земя да получат гражданите на държави от ЕС, както и на всички други държави, които на реципрочна основа са предоставили същото право на българи."
......................................... ......................................... ..............
ТЪЙ, тъй...?!
Значи, ИМА ЛИ равнопоставеност и "реципрочност"- всичко е О.К. ?!
Значи, щом Цетрално САХАРСКАТА Република предоставя право на български граждани да си купуват земя там- то и гражданите на Централно САХАРСКАТА Република ще имат/ще им дадем!/ право да си купуват земя в България?!?
А, да, верно...- тази република НЕ е в Европа!
Ами, тогава, да вземем Дания, например: Дания ще разреши свободно на българските граждани да закупуват земя на о. Гренландия, а България ще позволи на датчано-гренландците да купуват земя в Тракийската низина?!?
ТИНТИРИ-МИНТИРИТА на търкалета!!!
Ами ако решат Индия и/или Китай да подпишат с България за покупко-продажба на земя на РЕЦИПРОЧНА ОСНОВА- тогава българите ли ще се изнесат в Индия и/или Китай или индийците и/или китайците ще се ПОРАЗШИРЯТ малко/щото там им е доста тесничко!/ и ще ни СТЕСНЯТ "пропорционално" и на "реципрочна основа" тук !!!
Но и Хърсев, досущ, като депутатите, мълчи за евентуалните продажби на чужди физически и ЮРИДИЧЕСКИ лица на българска земя, която е държавна или общинска собственост. Нали и за продажбата на тасава земя също ВЕЧЕ отпадат забраните?! Щото, НЕ е все едно ЧАСТНИЯТ Собственик да решава за собствената си земя /дали да я продава или НЕ/, и ако това да решава някой си ЧИНОВНИК, на когото земята държавната и общинската земя НЕ е негова Частна Собственост -и поради тази причина той се интересувана НЕ каква по-висока цена да иска , а каква по-висока КОМИСИОННА !!! Вече продадоха де що имаше държавни фирми и имоти за продан- СЕГА си отвориха и нов алъш-вериш с продажбата и на ЗЕМЯТА на България!!!

Редактирано от - paragraph39 на 21/2/2005 г/ 01:56:05

21 Февруари 2005 01:49
Прав си, Параграфе...Защо толкова лесно искат да продават земя, напоена с кръвта на поколения българи, паднали в нейна защита?!...
21 Февруари 2005 02:47
ЕС е заложник на арабите и те ще заставят европеици да купуват земята от тяхно име а ще се възползват арабите дето им плащат
или понеже европеиците не си продават земята ще оземлим новоевропеиците дето са 1-2 поколение европеици от незнам къде си дето дядовците им не са знаели каде е европата
21 Февруари 2005 03:43
Ако има по високи данаци едвали земята 6те пусте.Тези които искат да я купат искат да изкарват пе4елба от нея а това озна4ава 4е 6те се отворат работни места за желае6тите.При мен хората използват земята не за хранителни продукти а за декоративни.Кипариси, цветя, храсталаци трева 4имове и пе4елат пове4е от тези които садат домати.
21 Февруари 2005 06:15
Бели кахъри, празни мечти!
Втурнали се чужденци да купуват пустеещи земи в затънтената ни, беднееща страна и да я "заробят".(пак тези комунистически теории...)
Тези които говорят с опита си от Австрия, Холания, Швеицария.....да се спрат и да помислят малко..
Един урок по пазарна икономика:
Купувачи купуват само това което ще се оскъпи в бъдаще!
Продавача, в случая, дребният български собственик ще дигне цената веднага ако към собственността му има интерес!
Никои не е по умен от свободният пазар!
21 Февруари 2005 07:11
"Задължение да се обработва земеделската земя "
По отношение на Германия това трябва да е неуместна шега.. В Германия
широко се дискутираха случаи когато един и същи индивид получавал субсидии ДА НЕ ОБРАБОТВА земята която притежава в Западна Германия, и ДА ОБРАБОТВА земята си в Източните провинции!
21 Февруари 2005 07:52
елементарно Уатсан.
За селскостопанската земя в частност не знам ама ще ви кая за недвийимите имоти като цяло как е тук.И това е цаката за Бг-то ама нема кои да го направи. В Флорида куща или земя до 25000 долара не се облага с данаци над това 2%. Ха сега си направете сметката шибаните апартаменти в Софя по 50000 Евро колко данак на година ТРЯБВА да плаща собственика?!? или още по фрапиращо БЕДНА бабиера в Центара с апартамент над 100000 Евро. ха ха ха Сбуркана дарjява.Ама като я управляват Крадци така ще е. ВДИГНЕТЕ ДАНАЦИТЕ НА НЕДВИЙИМОСТИТЕ ГОСПОДА И ДАИТЕ НА БОГАТИ ХОРА ДА ГИ ПРИТЕЯВАТ.Така хазната ще е пална и всека ЯБА да си знае гиола.
21 Февруари 2005 11:40
USAToday, елементарно :
Баш в центъра на София данъкът е 7.5% по данъчна оценка. Като пример 98 квадрата апартамент 43.21 лв.
Земята – 0.15 %. За един декар 0.15 лв.
За сведение: няма случай "бедна бабиера" да не си е платила данъка, случаи богати да не са го платили бол!

Редактирано от - Графът на 21/2/2005 г/ 11:44:03

21 Февруари 2005 12:10
Присмехулник, *****. Прибираи си се в скапаната турця и не ми разправqи за богатства, че ако те намерq ще те подпалq както правqт германците с турците в Германя!
Булгаря е на Булгарите, не на циганите, не на турците, не на англичаните или германците.
Тqсно ли ви е у вас че идвате да правите поразии и в Булгаря. Не разбрахте ли, че един народ колкото повече го тупчиш, толкова повече се опува и по-силен става.
Нито ние нито арменците, нито сурбите, нито половин изто4на Европа ще забравим фанатизма ви.
А и един савет: на тругване не е зле да си натоваритq дямиите на камиони и да си ги отнесете и тqх. В противен случаи ще отидат за тухли второ качество [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/троопер .гиф[/имг]

Редактирано от - bot на 21/2/2005 г/ 15:30:00

21 Февруари 2005 12:13
Ясно е, че дори чужденец да стане собственик на българска земя, няма да я отнесе на рамо вкъщи.
Ауторът май никога не е знаел, как се е замътила Държавата Израел! Вярно е, еврейте не отнесоха "нАрамо" земята на палестинците, а прости им я изкупиха , а после си надонесоха къщите на нея

Редактирано от - Старшината на 21/2/2005 г/ 12:14:59

21 Февруари 2005 12:14
Стар хуш, не швана ли че турчин като купи земq или като отвори фабрика ще турси да назначи турци да му работqт?! Не видq ли примера с Схише Дям?
Слqп ли си, глух ли си...

Редактирано от - bot на 21/2/2005 г/ 12:30:23

21 Февруари 2005 14:49
Ех, богати ми Хърсев!Не те знам защо плачеш толкова много за чужденците, явно са ти платили, но след като ни изкупят земята(турците, албанците, гърците), по нищо няма да се различаваме от палестинците(и по участ също)![/red][/size=2]

Редактирано от - bot на 21/2/2005 г/ 15:28:38

21 Февруари 2005 19:30
има два начина да асимилираш една нация, като кротико и изкупиш земята, докато тя тъне в мизерия и я продава за насъщния или да му удариш бомбите и сам народа да ти я даде, щото на мъртви хора земята им трябва само в дълбочина!))
ма ние за 2 години ще забогатеем и няма да си я продаваме за парче 'ляб!
.... нъл тъй бе хаирсъзинов...!?!
21 Февруари 2005 22:46
Рано е още г-н Хърсев да им отваряш очите по твоята логика ! Когато му дойде времето ще разбереш какво съм казал !
22 Февруари 2005 00:06
Да допуснем, че не всички чужденци-купувачи на Българска Земя са почтени и честни /?/ земеделци, чиято единствена цел е да направят България по-богата и по-просперираща пазарна икономика..., както ни уверява хърсев. Да допуснем, че те я купят от обеднелия български селянин, който с две голи ръце не може да спаси Земята и за да нахрани децата си или да ги изпрати в чужбина ще си продаде и последния декар... И да допуснем, че този европеец със стъклени очи засее Земята с генно-модифицирани храни /царевица, соя и др/ закупени от Монсанто и после тази земя е заразена и отровена и не само тя , но и десетки декари около нея /тъй като вятърът разнася семената далеч извън границите на нивата... Кажете какво ще го спре? Или друго-превръща земята в бунище за химически отпадъци... Какво и кой ще го спре? Или за да извлече максимална печалба изтощава и умъртвява Земята, която след 10 години вече е мъртва и отровена? Кой и как ще го спре? Българите ще обработват собствената си Земя като рая, а собствениците ще им продават плодовете на техния труд от тяхната Земя, която Аспарух беше нарекъл Свята....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД