:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Пътят на чалгата

Кючекът стана попфолк, той се разрасна в индустрия, а утре ще го кръстят етно. Кога и къде свършват седемте живота на ресторантската музика?
Снимка: Пресфото/БТА
Изборът кой да ни представя на "Евровизия" хвърли в размисъл доста хора. Всички очакваха да е дуетът Слави Трифонов-Софи Маринова (най-силно очакваше самият Слави, но егото на тв звездата е отделна тема). Не че песента им бе най-хубавата. Или най-добре изпятата. Но представяте ли си как средният зрител на Канал 1 в Павликени или Айтос сутрин си пуска "Гравити Ко", а вечер - Графа?
Победата на "Каффе" бе скандална. Но загубата на Слави&Софи бе предизвестена. Макар че тъкмо изпълнения в чалга-стилистика спечелиха последните две "Евровизии" (украинката Руслана и туркинята Сертаб Еренер), в България прекалено много хора се уплашиха да не би пък чалгата да стане официозна музика.
Мохикани на

другите жанрове се втурнаха на война

срещу Дългия и Софи. Лили Иванова заклейми журито, че парчето изобщо е попаднало в селекцията. Враждата на нейния колега и съратник Васил Найденов срещу фолка не е от вчера. От Министерството на културата реагираха с прескомюнике, според което песента на кукувеца и ромката отговаря на всички организационни изисквания.
Случилото се миналата събота обаче е само върхът на айсберга. Чалгата, която не можем да понасяме, е безкрайно демократична и силно приспособима музика. Тя е като

хлебарките, оцелели при Хирошима

Докато този и онзи се бореха срещу нейното институционализиране и експорт, тя пускаше все по-дълбоки корени в българската народопсихология, масова култура и начин на живот. Как ще свърши всичко това?
Нейният път започва някъде в зората на прехода - период на "първоначално натрупване на капитала" за Митко Димитров от Димитровград и неколцина други. От лицата и гласовете на онова време днес е останала само една Глория. Но с две ребра и десетина килограма по-малко, фолкпримата от Две Могили, Русенско, днес е на светлинни години от възпитаничката на селскостопански техникум Галя.
Къде е сега Сашка Васева, чиято "Левовете в марки" се превърна в химн на валутния борд? Марката отдавна не съществува като парична единица, Сашка се препитава с евтини еротични предавания и обитава дупнишко село. Само валутният борд стърчи гордо като пътепоказател по пътя ни за ЕС.
Де ги Радо Шишарката и Килифарският поп, чиято "Тигре, тигре" озвучаваше "мутренските" години? А онзи никому неизвестен селски ерген, що изпя "Радка Пиратка"? Кондьо? Циганският оркестър с "Камъните падат"?
Къде са сергиите с касетки в подлеза на Централна гара и по провинциалните автогари, които бяха основната търговска сила на жанра? Подлезът е ремонтиран. Сергиите ги няма. Еволюцията е безмилостна.
Чалгата мутира. Кръстиха я попфолк. Някой ден ще я кръстят "етно", както е името й навсякъде по света.
Имената и песните са други. Ала днес

Азис въодушевява стадион "Васил Левски"

по същия начин, по който навремето го изправи на крака Лепа Брена, слизайки от хеликоптера. Все едно дали ни харесва, или не.
Мнозина ще възразят, че дуетът на Азис и ДесиСлава не е никаква чалга, а чист поп. Или естрада. Според речника. Истината е, че на наша почва попмузиката - в смисъла на англосаксонската традиция, която изкова това понятие - не прихвана. Както впрочем не прихваща и в Италия или Франция, където продължават да слушат репертоара на "Сан Ремо" и шансоните си.
Истинският наследник на "естрадата" от втората половина на миналия век е тъкмо попфолкът. Името на стила е евфемизъм - в него почти

няма автентични фолклорни елементи

(поне не български). Иначе ориенталски, арабски, индийски и всякакви такива мотиви - дал Господ. Но в такъв случай чалга са и Румънеца и Енчев, които записаха индийско парче... на английски.
В подкрепа на горното съждение - на работа в чалга-индустрията се хванаха мнозина известни композитори и текстописци. Най-очевидният пример е Тончо Русев. Тодор Димитров - Токича и Ленко Драганов са други търсени композитори; Максим Горанов работи "на кило" върху аранжиментите на фолкпевците. Текстове за чалга-песни са писали не само Надежда Захариева и Свобода Даскалова, но дори и нашата собствена Миряна Башева. В баладите от каталога на "Пайнер" и "Ара" няма дори минимален етно-елемент.
Това се дължи на един често пренебрегван факт. Чалгата не е музикален жанр. Тя е начин на дистрибуция и субкултура.

Производствени практики на чалгата

Ако посетите прословутите "прослушвания" в студиата на продуцентските компании, ще видите отчайваща картина. Нелепи провинциални гърли с изрусени гриви и дрешки от "Илиянци", които не могат да вземат октава и половина, се опитват да лапнат микрофона. Надяват се това да ги измъкне от калта. Повечето от тях не искат да стават известни - само да се уредят с богати гаджета. Но машината за дистрибуция работи.
По-голямата част от чалга-певиците не могат да пеят точно толкова, колкото и по-голямата част от поппевиците. Но накипрени, напудрени и добре позиционирани на пазара, те се превръщат в звезди за една нощ.
После залязват, защото принципът в българската чалга-индустрия много напомня на този в западния поп - one hit wonder. След това "уан хит уандър"-ът отива да пее в кръчмата на най-близкия голям град. И всеки изпушен в тази кръчма фас,

всяко изядено кебапче се отпечатва

върху лицето й. Да сте видели 30-годишна чалга-звезда? (Освен Глория, но за нея вече стана дума).
Повечето от тези момиченца, дошли на прослушването, нямат големи амбиции. Чалгата е абсолютно патриархална и консервативна в начина си на мислене. Нейните "героини" са възпитани в провинциални традиции отпреди 100 г. Достатъчно е да се запитате - защо всичките пеят приятно разголени, а нито една - с изключение на недотам известната Ина - не се съблича за "Плейбой"? Единственото изключение прави Азис, но той пък е мъж (поне така твърди анатомията).
Амбиции имат продуцентите. Неотдавна Дони жално призна, че машината на бизнеса у нас е сработила единствено при фолка. При това -

без никаква подкрепа от страна на държавата

и културтрегерите (вж. пак примера с "Евровизия"), в абсолютно враждебна среда. Основната роля изигра търговският усет на чалга-мениджърите. От тиражьори на касетки с лошо качество и неясни права те се превърнаха в собственици на телевизии, радиостанции, студиа и клубове. Димитровград е българският Нешвил.
Я си помислете, колко национални ежедневника пишат за фолк? А коя телевизия и коя радиостанция излъчваха чалга, преди да се появят специализираните канали? Днес "Планета", "Фен тв", "Веселина", "София кабел фолк" са запазена територия за тази музика. Каналът на "Пайнер" е водещ по популярност - рейтингът му го нарежда някъде веднага след трите национални телевизии, на почетното четвърто място заедно с "Диема+". Регионалните станции, били те радио или тв, също излъчват главно чалга. И защо ли? Защото "нормалните" продуценти и издатели на музика в България зорлем

подариха на колегите си цялото медийно пространство!

Благодарение на измишльотината ПРОФОН - организация, която сключва драконовски договори с излъчвателите, за да плащат на продуцентите стотинки за всяко излъчено парче. Благодарение на хората, които трябваше да й бъдат конкуренция, а не на собствените си качества, чалгата излезе от кафаните и навлезе в ефира уверено.
Стилът направи и друг важен пробив тези дни - в "Българския топ 100", излъчван по БТВ. Той се прави от Косьо Марков. Косьо е от "Тангра" - една от иконите на българския поп и рок. Мотивите да допусне Таня Боева и Лиана в класацията той обяснява така: "Исках да направя тотален еърплей на България." (Топ 100 се формира по брой излъчвания в радиоефира.)
Впрочем на БТВ чалгата не е никак чужда. Без Слави тя щеше да е доникъде. Трифонов е

знаменосецът на чалга-дистрибуцията

Докато Пайнерът и подобните му работеха "сред масите", неговият екип от първокласни музиканти, текстописци и търговци изигра значима роля за легитимирането на чалгата. При него синергията на жанровете достигна връхната си точка. Чак е чудно, че конкурентите се сетиха да ревнат срещу него чак като дойде "Евровизията"...
До голяма степен луксозното битие на чалгата се дължи на липсата на конкуренция. Другите жанрове просто нямат бизнесмодел и хъс, с които да противостоят на явлението. Колкото и да са високи хонорарите на Азис и Глория обаче, колкото и пари да харчи за един клип Митко Димитров (2000-3000 евро е ориентировъчната цена), чалгата не е и никога не е била заплаха. Тя никога няма да надрасне кръчмарското си битие.
Донякъде това се дължи на манталитета и социалните привички на феновете й. Аудиторията на БИАД и "Ай клуб" не е принципно различна от тази на "Червило" и "Искейп" - хора, тръгнали да покажат новите си коли и дебелината на портфейлите си, а не да слушат конкретна музика. В провинцията, където чалгата избуя най-бурно, се появи и друг феномен - тъй наречените "чалготеки", където тийнейджърите танцуват под звуците на... ремиксирани фолкпесни.
Главната причина обаче не е манталитетна. Да сте се запитвали защо от лагера на чалгата

не роптаят срещу безплатното разпространение на музика

в Интернет - за разлика от поппевците и продуцентите по света и у нас? Ами, защото продажбите не са основното им приходно перо - още от времето, когато таргет-аудиторията на "Камъните падат" си записваше касетки, вместо да ги купува.
Чалга-продуцентите очакват възвръщаемост на инвестицията не толкова чрез продажби на албуми, колкото чрез ангажиментите на живо. И макар 8 водещи имена на "Пайнер мюзик" да направиха турне пред пълни зали миналото лято, основното поле за изява на фолкизпълнителите си остават кръчмарските микрофони.
Другата причина крадецът да не вика "дръжте крадеца" е, че незаконното присвояване е дълбоко заложено в характера на чалгата. Още от първите й стъпки през 90-те, когато българските фолкпарчета бяха всъщност сръбски, турски и гръцки парчета с български текстове. Тенденцията да се крадат мелодии, пасажи и идеи продължава и до днес. И когато законите за защита на авторското право най-сетне проработят - това неминуемо ще удари и чалгата. И тогава тя ще остане туристическа атракция в шепа кръчми, подобно на червените карирани покривки и керамичните чаши за вино. Освен ако не е достатъчно умна, че да мутира отново.

---каренце---

VOX POPULI
Защо слушате попфолк?

харесват ми певиците/певците 12%
намирам песни, близки до сърцето си 42%
защото е подходяща музика за маса 22%
защото няма какво друго да се слуша 2%
не слушам попфолк 21%
--
Брой гласували966 (8-10 февруари 2005, анкета в mp3-bg.com)
 
Глория - една от малкото оцелели от зората на чалгата досега.
68
3966
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
68
 Видими 
20 Февруари 2005 23:07
Авторката несъмнено си знае "урока", но статията й е пълна с противоречия и явни лъжи. Ние имаме много хубава поп- и рок-музика още от соц-времето, но мнозина имат интерес тя да бъде ликвидирана и заменена с музикална помия.
20 Февруари 2005 23:30
Съгласен с Архимана, с малкото уточнение че хубавата музика от времето на соца не беше благодарение на соца, а въпреки него.
20 Февруари 2005 23:40
Ха, хората са измислили не слу4айно приказката , Ку4етата си лаqт, керванът си варви.Авторката е пове4е от плоска и ску4на.За мен е нqкаква си псевдо-компетентна крити4ка.Тези хора отказват да разберат, 4е това е пазара, това се тарси, саответно и това се предлага.Хората направиха пари-и савсем заслугено.В световната историq, нqма пример нqкой да е спе4елил паери и да е бил глупав и ограни4ен и ПРОВИНЦЯЛИСТ....егати термина-провинциq.Имам много голqмо гелание да ми баде разqснен от авторката , или както каза на времето К.Мари4ков-убиеца, "аз не сам роден в каща с тоалетна на двора, за да слушам 4алга".Отплеснах се, защото през заби сдургам раздразнението си, от тези хора, свикнали да им баде отдавано нqкакаква по4ит и увайение, свикнали тези неща за гарантирани.Слави мойе да е всqкакав, аз нqма от каде да знам.Единственото нещо което знам 4е за да си кара БМW-то не е обикалqл нощем спищов, не е продавал дрога и евентуално един ден ако пррилоят закона, никой нqма да му пипне имотите, щото 4овека е бил наход4ив и си е направил парите по 4ЕСТЕН на4ин.А авторката мойе да си лае, колкото си иска-керванът си варви

Редактирано от - bot на 21/2/2005 г/ 03:55:59

21 Февруари 2005 00:02
Как къде е Сашка Васева? Ето къде е и още повече къде може би ще се окаже ведно с Азис:
Сашка Васева се кани да влиза в БСП и да подпомага предизборната кампания в родния си град Дупница. Това съобщи вчера за "Монитор" кметът на Дупница Първан Дангов, който допълни, че е напълно възможно тя да бъде поканена за кампанията.
"Все още нямам конкретно предложение от БСП, но ако ми го направят естествено, че ще го обмисля внимателно. Не зная кои мои качества са ги привлекли ­ дали ме одобряват като певица или разчитат на моята социална функция", заяви пред "Монитор" дупнишката мадона.
"Аз по принцип съм македонка и най-много харесвам ВМРО, но идейно мога да се свържа с всеки", допълни тя.
21 Февруари 2005 00:05
Тормозчиян: Най ми ареса момента с качествата и със свъзването (идейното)!
21 Февруари 2005 00:19
Рицарю, ми къде е сега хубавата музика като няма соц.НЕ СИ КРИВИ ДУШАТА И ПРИЗНАЙ, ЧЕДЪРЖАВАТА ДАВАШЕ ПАРИ И СИ ОТХРАНВАШЕ ПЕВЦИТЕ.
21 Февруари 2005 01:03
Истината както винаги не е чернобяла. Факт е, че чалгата еволюира и зае целия спектър, напоследък даже чух слуайно в някакъв рейс чалга с по-твърди жици.
Това обаче не пречи тя да си остане все така примитивна и пошла.
Единственото хубаво в нея е, че простаците поне пеят на български.

Чалгата се различава от изкуството точно толкова, колкото Макдоналдса от изисканата кухня.

Факт е, че чалга имаше преди 10-ти и то не само цитираните "звезди". Смея да твърдя, че Тодор Колев, когото страшно харесвам като актьор, също произведе доста чалга парчета. Разликата е, че той все пак успяваше да запази дистанцията между чалгата и изкуството, а и дори самите му чалга парчета не бяха брутално просташки, нито пък същевременно безцветни, за разлика от повечето "продукти" на корифеите "Слави", "Глория" и т.н. Апропо, от старите хора знам, че едно време с по едно име са били известни само курвите от бардаците...

Статията е много добра най-малкото заради смелостта да викнеш срещу простотията.
21 Февруари 2005 01:18
Чалгата... е заместител на концепцията "хляб и зрелища".


Има доста елементарни душички-фенове, които за съжаление са мнозинство в БГ обществото.


Моят проблем е, че ми се натрапва този масов вкус със съмнителни качества навсякъде, без да го искам -- даже е по-досадно и опасно от това да си непушач в салон за пушачи.


Към Хиршфелд -- сигурен ли си че не слушал парчето на Братя Мангасарян, което е откровена гавра с чалгата?

21 Февруари 2005 01:48
Ами не знам, аз много рядко ползвам градския транспорт и т'ва беше инцидентно за съвсем кратко, просто ми направи впечатление. Те чалгарите са толкова нагли, че не бих се учудил скоро да чуя нещо от Пърпъл с текст на обичайната им тематика...
21 Февруари 2005 03:08
Авторката според мене добре разбира търговската и социалната страна на чалгата и е права, че тя не е "фолк", а е естетически "наследник" на естрадната музика от соца - по-точно нейна логична деградация.
*
Авторката - предполагам съвсем млада - не знае достатъчно историята на соц естрадата. Дълго преди преди Ку-Ку и радиото на Кеворкян например основен "промотер" на чалга-стила беше з.а. Тодор Колев, от самото начало на 80-те, чиито "Сто кила ракия давам" от екрана на БТ се свиреха на запис навред по кръчмите. Съвсем пренебрегва ролята на сватбарските оркестри (Ибряма, Юнаков и т.н.), чийто бум през 80-те и началото на 90-те години непосредствено предшестваше бума на чалгата, и в някои случаи акушираше раждането й. Авторката споменава, но не се разпростира върху ролята на "сръбското" и "гръцкото" при соца и техните местни имитации от 80-те и началото на 90-те - от Хисарския поп до Панайот Панайотов. Не споменава "трапезната градска" песен от соца и отпреди него, предназначена за хорово пеене.
*
Губи се авторката в естетическата си оценка за чалгата - това, което смятам за нейна сърцевина, и което дразни по-изисканата публика, е вулгарността - на текста, музиката и проектирания аз-образ на изпълнителя и адресата. Когато чалга музикантите губят вулгарността си, стават обикновени поп, рок, фолк, джаз музиканти. Свършенката на чалгата е в промяната на вкуса на тези, които сега я спонсорират, когато повярват, че са вече бир парче европейци.
*
Чалгата надминава по вулгарност всичко, което ми е известно популярната комерсиална музика в Третия свят - да вземем етно популярна африканска музика - конгоанския сукус, или карибските менто, калипсо, бразилската традиционна самба, или турската или индийската популярна музика. Обикновено казват, че рапа бил еша на чалгата в това отношение - според мене не е така. Рапа е "подземна" в добрия смисъл музика, чалгата е апологетична. Рапа е и много повече фолк, иде от африканските call and response традиции, и същвременно е автентична музика на съвременния градски жител от определен "сегмент".
*
Съвсем слаби са опитите на авторката в областта на "англосаксонската", санремовската и френската популярна музика. "Англосаксонската" популярна музика всъщност е световна - африканска с примеси от келтско, френско-креолско, испано- и англоезично карибско, и южноамериканско влияние. Естетическата жилавост на "англосаксонската" поп музика и доминирането й в Европа иде (освен от търговската мощ на САЩ) от нейната естетика - космополитността й, естетизацията й на Третия свят и другите политкоректни нагласи, автентичността на езика и лирическия й герой (говори и на европейския слушател), динамиката и "технологичността" й.
*
Автентичната българска популярна музика в бъдеще ще се формира вероятно най-вече под нейното предимно "блусово" влияние - нямаме традициите на Сан Ремо (нашата естрада от 60-те беше подражание на санремовската) или шансона, така че няма какво да му мислим. Балкански и ориенталски, както и други етно влияния няма как да няма - но като южноафриканските влияния в албума на Пол Саймън "Грейсланд". Другата възможност е евротраша, дето също може да възникне някоя нашенска Абба, ето видяхме и румънски супер диско хит Dragostea din tei, известен на всяка съученичка на щерка ми в Ню Йорк (като "Nu ma nu ma dance').
*
Нашите деца много харесваха Уикеда - там има и чалга цитати, и цитати от Ботев, и ирония, и карибска ска, и блус, и ирония, и критика, и автентичен глас.
21 Февруари 2005 04:46
чичо фичо ти по задълбочен анализ направи от авторката , браво само че защо румънците направиха хит от народна песен а ние тз.

обаче чалгата от комунизма е трудно сравнима със днешната .

и защо чалга това е ориенталска музика , с присъщите маанета , а това че я изпълняват булгари си е за тяхна сметка .

ако погледнем дълбокия анализ на чичо фичо че тои бегло споменава влиянието на сръбската фолк музика върху душите на на западните българи .

сърбите което се извурши тук в края на 80 те и началото на 90 те го извуршиха след втората световна воина и от мелодичната шумадииска музика , се прукнаха весна змианац и шабан шаулич , които нямат нишо общо с фолка

така и тук може ли да има нещо общо между азис или слави с бг народната музика .
аз обаче си мисля че тези хора оче дълго ще си певат маанетата и ако едни залязват други ще идват.

"аиде шафиоре караи по нагоре тамо на баиро става панаиро ."
21 Февруари 2005 07:31
Нямам нищо против "чалга" с текст на Миряна Башева и хубав аранжимент; това което не ми харесва е "кметицата сапунисва цицата" и пишман-музиканти като Слави, които смятат че като са продуценти могат да са и режисьори, и изпълнители - за съжаленеие не всеки може да е Михалков..
21 Февруари 2005 07:42
"Тя е като хлебарките, оцелели при Хирошима. Докато този и онзи се бореха срещу нейното институционализиране и експорт, тя пускаше все по-дълбоки корени в българската народопсихология, масова култура и начин на живот. "

Ерго - българската народопсихолИгия е храна за хлебарки. Така си е !!!
21 Февруари 2005 07:47
Анитке, пак се мъчим да громим чалгата и холивудското кино, а ?. По повод, за чалгата, ми обръщайте и внимание и после изказвания от сорта " Що се загуби поп и рок-музиката и т.н." Ми ще се загуби, всичко от мутрите е налято в Пайнер, Майнер и Ара-Бала и т.н.
Ето тва, е , а за Слави - no comment.
21 Февруари 2005 08:17
идейно мога да се свържа с всеки


е, затуй си я харесвам Сашка Васева, една истинска "идеалистка"
21 Февруари 2005 08:25
Поредната простотия на псевдо критичка.Вестниците са пълни с такива полуграмотни девойки, които раздадат ли награди"Грамми"са вечно изненадани и редят бисир след бисер.Точно такива драскачки нарекоха чалга нещо което няма нищо общо с музиката която може да се нарече така.От време оно чалгаджиите са сватбарските музиканти -Ибряма, Пешо Ралчев Иван Милев.Терминът поп-фолк не е съвсем издържан но поне по-точно определя нещата.Причината да се наложи този жанр е тази поради която той сега е в криза.Касае се за един обикновен природен закон- в природата празни пространства няма.През 1992 година при стратирането на частните радио станции се създаде една странна музикална среда.С малки изключения независимо от характера на медията музиката бе основно ориентирана към музикалните предпочитания на една тясна възростова и социална група.В един момен бай Хасан от Черноочене или чичо Петко от Кърнаре нямаха своята музика.Връща се от бач и трябва да слуша "Чикаго"или"Пинк Флойд".Не става.В това време рокаджиите решиха, че поп музиката е соцотживелица и за две години на жанра бе тотално разказана играта/В частност конфликт между Тончо Русев и Николай Захариев, който в качеството си на бивш рок музикант и настоящ музикален редактор в БНР, което заради музикалнат си характеристика е време дасе нарече радио Лондон"наложи негласна забрана на т.н.естрада/.
Та в този период се появи тази музика, която отдавна си я има на Балканите , а у нас водеше полулегалносъществуване.Първият човек, който я лигитимира бе Настоящият политкоментатор на БиТиВи Николай Бареков.В началото на 90-те като водещ на предаването"Чака-рака"по несъщствуващото вече радио"Канал Ком"той за пръв път пусна" Радка Пиратка"и"Селската баня"в радиоефира.
Сега повечето изпълнители в жанра се срамуват от миналото.Повечето парчета са откровен поп или мелодичен рок и неслучайно с изключение на две-три имена на изпълнители над 30-те които са най-продаваните поп фолка е ориентиран оснвно кэм таргет аудиторията 15-30 години.Проблема на мацето пишещо статията е че синяма хал хабер за пазарна ситуация.Слави Трифонов който всички толкова цитират от няколоко години изобщо не присъства на пазара.Идете в музикален магазин или на сергия, а такива все още има и се опитайте да купите"Прима патриот"например.Продавачът ще ви покаже среден пръст.Същото е и с новия албум на дългия.Проблема на музикалния пазар не е тегленото на парчета от интернет.Издателите изобщо не познават пазара и непрекъснато го стесняват .Най-ярко доказателство за това е бума на румънската музика.На комшиите им лирсва комплекса за малоценност на колегите им от България.На Адриан Минуне или на Алина и Кости изобщо не им дреме от памперси като Васил Найденов или Весо "Кокала"от"Фактор".
И накрая едно терминологично уточнение"Кючек"означава на турски "мъжка проститутка".Танцът е гьобек идва от турската дума гьоб корем и няма нищо общо с турската музикална култура.Не случайно министъра на туризма на комшиите забрани танцуването на гьобек в турските курорти, като чужд на музикалните традиции на страната.В страни с фундаментални режими пък е забранен, защото танцът е езически"част от култ, в разрез с каноните та монотеистичните религии/
21 Февруари 2005 08:29
MINDLESS,
не е ли по-добре да се научиш да пишеш на български преди да цъфнеш в този форум?! "Щом имал пари, умен бил". Ми мутрите имат пари ... крадени.
Това, което Анита не е разбрала е, че бизнес успехите на чалгата се дължат на простотията. И на още нещо: - на мутризацията. Чалгата легитимира отново мутрите, които след периода с анцузите се бяха изпокрили за малко. Това е културата на мутрите. А хората, които помогнаха мутрите да се върнат, са двама близки приятели: - Слави и Бойко - две мутрета, всеки в своята област, но близнаци в стила. Къде е оптимизма тука? Оптимизъма е, че простотията все някога ще свърши.
21 Февруари 2005 08:46
Не съм фенка на чалгата, но не съм съгласна с авторката, че изпълнителките са предимно момичета без музикално образование и без гласови данни, защото знам, че повечето чалга певици са завършили музикални училища със специалност народно пеене и имат прекрасни гласове. А защо пеят чалга, а не народни песни, за това трябва да се замислим. Има ли телевизия за фолклорна музика? Или радио? Къде биха могли да се изявяват народните певци и певици? В София заведенията, в които звучи народна музика, се броят на пръстите на едната ми ръка. Ами тези девойки и младежи трябва да се хранят , да живеят, да издържат семейства. Клокото до Слави, той е професионален музикант и преди да се отдаде на този бизнес, свиреше в оркестъра на Българското национално радио. На виола, доколкото ми е извество. В Ку-ку бенд всички са музиканти от висока класа, които могат да свирят всичко- от класическа музика, до чалга. Но чалгата ги храни. Въпрос на избор. Всяко нещо с времето си. За съжаление познавам много инженерки, които са чистачки в различни ведомства. Това е днес България!
21 Февруари 2005 09:00
Чалгата е част от мръсната пяна изплувала на повърхността по време на тъй наречения преход, заедно с борците и прочее мутри, бизнесмените и техните бизнесдами, политическите проститутки (новото време са само последните от тази поредица) и пр. и пр., чак ме е гнус да ги изброявам. Целият този кич е една поредна илюстрация за културната девственост на българина и българското общество (ако можем да говорим за такова изобщо), спомням си времето, когато сръбската кафанска музика беше хит - тя се слушаше на аудиокасетки с лошо качество, гледаше се на видео, изобщо селски празник за душата. Какво се учудваме на наглостта на Слави мутрата? Пошлостта на соца бе успещно замена с тази на чалгата. И тук вече смело можем да кажем, че преходът който се извърши бе успешен!
За Анита Димитрова и Хиршфелд
21 Февруари 2005 09:03
Считам, че ако т. нар. чалга има български произход - музика, текст, аранжимент -, това е добро явление. Обратно, категорично съм убеден, че е вредно да се внасят побългарени гръцки, сръбски или турски парчета. Правилно е държавата да стимулира българското, да поощрява и подпомага развитието му във всички жанрове, включително и масовите, наричани различно.
Хареса ми в статията подчертаването на ролята на чуждата бТВ и конкретно на келеша Слави за разпространението на псевдобългарската простащина в национален ефир. Този боклук и прима-патриот нанесе и нанася твърде много вреди на България, подтикван и финансиран от ционистката медия.
21 Февруари 2005 09:37
Поморийски простащината няма нито цвят, нито признава граници!
21 Февруари 2005 09:51
dwaft Аз обаче не съм оптимист, че това ще е скоро, то тепърва ще се развива и процъфтява!
21 Февруари 2005 09:51
Аз ли съм толкова паметлив или някои бързо забравят, но във в.СЕГА до преди 4-5 години имаше страница за кючек денс .


Редактирано от - bot на 21/2/2005 г/ 09:53:03

21 Февруари 2005 10:04
В жестоките условия на пазара оцелява само това, което може да се продаде.
Иначе всеки има право на лични пристрастия (доколкото за тях не се плаща.)


На домораслите музикални критици и теоретици може да се каже: вместо да дрънкате, направете музикални къщи, студия, намерете певци, композитори и текстописци, регистрирайте си радио(телевизия), промотирайте си сами въжделенията и после ги продайте. Имате всичкото време на света...


Много е тъпо девствени стари моми да дават съвети за секс, бременност и раждане. Нали?
21 Февруари 2005 10:13
Как ще е тъпо, бе Артисте! Ми то това е светая светих на т.нар. българска народопсихология.


Да не би аз и ти да сме измислили например титаничната мисъл: "Не ща акъл, пари ми дай!"


Мдам, умниците по назе обикновено не тънат във wealth, ако ма разбираш.
21 Февруари 2005 10:17
За какъв пазар говорим изобщо в България? Аман от мутри и адвокати на техния лайфстайл! За едно обаче е прав артиста - че условията на бг пазара са жестоки - действително нищо стойностно не може да оцелее на него и да не бъде задушено от плевелите на чалгата и шуробажданащината...
21 Февруари 2005 10:18
Аидеееее, абе стига с това които бил умен имал пари а които е глупав нqмал. [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/ангръфи ре.гиф[/имг] Аман от умници тогава. Истината е в едно, 4е 4алгата наистина е "оне хит wондер". Нqкои да помни и слу6а ве4е "Радка Пиратка" не нали? А q да вивим какво става с Роцк музиката? Ако Ахат, Милена или БТР намерqт пари4ки за един тур заедно из страната дали нqма да напълнqт стадионите???? Дори и наи тъпиq, 4алгарин е 4увал и знае дори на изуст "Елмаз и Стъкло" и "4ерната овца"...но цоммент ХеавъМетал [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/и_хорнс .гиф[/имг] [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/и_хорнс .гиф[/имг] [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/и_хорнс .гиф[/имг]

Редактирано от - bot на 21/2/2005 г/ 10:54:22

21 Февруари 2005 10:38
Както винаги във форума има много повече мъдрост отколкото във статията
Язе например не знаех, че производителят на ранни новини по БТВ бил радетел за популяризиране на селската баня от трибуната на "Чака-Рака"

Явно по еволюцията на чалгата ще съдим за еволюцията в обществото. Жална ни майка щом стълбовете на социума са или бивши чалгаджии или настоящи чалгаджии
21 Февруари 2005 10:46
Абе поморийски, как разбираш коя МУЗИКА е гръцка, сръбска или композирана от българин ? Приказваш смешки ...
Авторката е чувала само "Радка пиратка", "Тигре, тигре", ами ... горката тя.
Има много други песни, които си заслужават да се чуят. Разликата между Глория и Сашка Васева не е само в килограмите и обиколките. Естрадата и соц-попа са .. ами минало време. Да, "Адаптация" на Васил Найденов е ГОЛЯМА песен. "Сутрин" на "Диана експрес" също. И още много други. Но да ми казвате, че музиката на Каффе е като тях, ами .. бабината ви трънкина. Колко от вас са слушали текста на песента на Слави и Софи "Единствени". Е там няма ракия, кебапчета и друсане на циц* ! С "чалга" се наричат както хубави песни, така и простотиите на Азис и Валдес. Жалко е, че тези изпълнители имат много почитатели. " ... на закона мамата еб*л съм .." ; " ... напипай го ..." са техни призиви и откровения.
Повърхностен анализ и жалба по минало време е статията.
21 Февруари 2005 11:04
Чалгата откликва на нагласите на населението и от своя страна в надпреварата между отделните продуценти и изпълнители избуяват крайностите в тези нагласи. От своя страна тези крайности засилват и дават алиби на нагласите и така се получава верижната реакция, която доведе до настоящето статукво и която един бог знае до какво още ще доведе. Анита е права, че чалгата не е музикален жанр - тя наистина е субкултура и начин на дистрибуция. Бих добавил само едно - манталитет. Тя не е жанр, защото ако човек познава дори бегло изпълнители и изпълнителки ще установи, че сред чалгата битуват поне 5 музикална жанра, като последния хит е използване на симфонични оркестри, акомпаниращи на полуголо цуце, която без компютърна обработка не може да вземе правилно октавата.
Иначе, както беше казано, тия пичове Братя Мангасарян в рамките на 4 минути обрисуват великолепно - саркастично и ташаклийски - еволюцията на циганизацията и чалгазацията на нашия сънародник. Не знам дали с това парче - "Бай Мангау" ще бъде уан хит уондър, но препоръчвам да го изслушате, наблегайки на текста.
21 Февруари 2005 11:19
Туй ли беше журналистката с гръбчето? Ах-ах.
Като цяло статията е малко над нивото на вестника, макар че много от критиките във форума са основателни.
Според мен е погрешно схващането че преди 1989 г. у нас нямало чалга. Имаше и още как, само че не беше официална музика. Творби не само на сръбските кумири, но и на наши чалгаджии се разпорстраняваха масово на касетки имакар да не бяха пускани нито по радио, ни по телевизия, можеха да се чуят на почти на всяко по-"народно" място.
Естрадата у нас беше официална музика, но поради особеностите на системата тя никога не беше работила в пазарни условия. Затова битката между нея и по-жилавата, неразглезена от партийни грижи чалга беше предрешена.
-
В статията липсва задоволително обяснение за еволюцията на чалгата към все по-малко фолк и все повече поп. Да не е свързано с повишаването акцизите на алкохола?
21 Февруари 2005 11:29
Имам огромно желание някак си да се изолирам от това, което наричат `чалга` или дори `поп`, но това е невъзможно. Поради това имах възможност да забележа, че от времето на `ще ти скъсам гъзъ` качествено подобрение не се забелязва нито в музикалното изпълнение (въпреки че много от певиците са надарени), нито в снимането на клиповете. Чалгата и досега е това, което бе в началото: нескопосано епигонство, песни и танци `на маса`. Някои изпълнители са симпатични в интервютата си, но в творчеството си явно се ръководят от принципа `важното е плащането`, а разни приказки, че изкуството създавало ценности, в днешно време са смешни. Впрочм няма да имам нищо против този вид `развлечение`, стига да мога да се крия от него.
21 Февруари 2005 11:33
По-добре е да са тия смотльвци от "Кафе", отколкото 1 циганка и 1 бор.
21 Февруари 2005 11:35
Ивана е доста над 30, не само Глория!!!!
21 Февруари 2005 11:36
Слави Трифунов е льжепатриот - с циганки ше ми се явява, запьртька глупав.
21 Февруари 2005 11:43
Но представяте ли си как средният зрител на Канал 1 в Павликени или Айтос сутрин си пуска "Гравити Ко", а вечер - Графа?
Мисля, че статията приключва дотук.
21 Февруари 2005 11:47
Ще споделя с вас моето мнение:По време на социализма нямаше действащ музик. пазар.Имаше една (като цяло) импотентна, бавно развиваща се музика и изпълнители.Имаше някъкви измислени полузвезди, които се мислеха за звезди.Концертите и парите изобщо им ги даваха Дирекция "Музика"...Към самите хорица нямам нищо против - те действително може и да са имали талант.Свикнали, обаче веднъж на държавната копанка, изчезват и таланта и вдъхновението.Защото, според мене само, когато има борба и конкуренция се правят действително стойностни неща.Веднага подчертавам, че имаше и изключения - действително добри музикални продукции(автори, изпълнители и песни), но те са изключения и са се пръкнали "въпреки".
Според мен чалгата възникна от вакума в музиката при социализма.Западната музика беше ограничена до максимум, а собствената беше по калъп(и то стар!)Гледаше се с лошо око или направо се забраняваше всичко произхождащо на запад от нас.(упадъчни влиания!).Допускаха се неща с 10 год. закъснение.
Въобще, липсата на свобода в държавата се отрази и на развитието на собствената музика.Дори и традиц. българска музика се обработваше по един строго регламентиран и ограничен път.Ето защо избуяха и всякъкви "комшийски" влияния - просто те са най-близко до бълг. вкус.
21 Февруари 2005 12:08
Много се смяхме вчера с Нели. Докато тя беше включила прахосмукачката и събираше паяжините над пианото, аз се бях изтегнал върху фотьойла и си четях "Изкуството да лъжем" от Jacob Isaacson. От време на време хвърлях по едно око към телевизора и забелязах някакъв брадат тип с благ поглед, който четеше нещо и въодушевено жестикулираше. Докато гледахме тези кадри, Нели заяви, че това е китаристът на ZZ Top Дъсти Хил, аз й отвърнах, че е барабанистът Франки Биърд, на което бях париран съвсем заслужено, тъй като Биърд няма брада. Реших, че е Били Гибънс, другият китарист. Истината беше съвсем различна. Оказа се, че този симпатичен мъж на средна възраст, когото показваха по CNN, е Айман аз-Зауахири, второстепенен актьор, набеден за терорист, който най-вероятно е бил заснет някъде из подземията в Ленгли и от време на време се появява в праймтайма за да плаши малките деца и гаргите. Ние не се уплашихме.
*
Днес се обадих на един стар приятел в Канада (навярно и форумците го познават виртуално ) и му потърсих съвет как да се образоваме музикално. Той обеща да ни изпрати няколко DVD-та с хубаво кънтри, както и два концертни записа на "Дана Интърнешънъл" и "Веселые мальчишки". Дотогава ще се стараем да не изнасяме либерални лекции на подобна тематика във форума.
*
Отново глупави разсъждения на г-жа Oracle.
21 Февруари 2005 12:24
Чалгата отдавна мутира в попфолк, което вече показа на целия свят, че България скоро трябва да смени името си на Цигания. Из цяла Европа олицетворяват българите с цигани и когато видят някой читав нашенец, направо са учудени откъде ли се е взел. Нищо чудно, че на Мис Свят преди две години в каталога на мястото на българската Миска имаше някаква черна циганка... Е това е България. Скоро ДПС ще стане партия на етническите турци и БЪЛГАРИТЕ, защото тази мръсна сган ще претопи и едните, и другите и ще станем малцинство. Време е да се помисли за фигура от ранга на Хайнрих Химлер или Хайнрих Мюлер... А защо не и Адолф Айхман...
21 Февруари 2005 12:43
Ако има песни, които ми харесват, ще си ги слушам и няма да позволя на предразсъдъците (които са ми били насаждани, а също и на предразсъдъците на определена група хора, според които слушането на такъв тип музика ме причислява към някаква група от унтерменши) да ми попречат да им се кефя, ако това наистина ми идва отвътре и реално погледнато не пречи на никого. Е, да може някои хора да се дразнят от самия факт, че такава музика съществува, но аз не виждам как това трябва да ме кара да се чувствам виновен, че ми харесва музика, която поне в техните очи спада в категорията "чалга".
-----
Думата "чалга" в България се използва за обозначаването на един стил музика, който съвсем не е хомогенен и да се слага всичко под един общ знаменател като носител на пошлост, вулгарност и плиткоумие е екстраполиране на най-лошите образци от жанра върху останалата част от него, без да се взима предвид разнообразието от стилове на поджанровете и отделните изпълнители в тях.
-----
Наистина, общото между тях е, че имат повече или по-малко преплетен някакъв "източен" елемент, но това съвсем не ги прави еднакви. Примерно "сръбският" и "гръцкият" стил се различават не само по звучене, но и по начина, по който се представят - сравнете примерно кичозните изпълнители по "Пинк", натруфени в кръчмарски стил, с някой клип на Ели Кокину или Деспина Ванди. Макар че разликите при нашите изпълнители, поне от гледна точка на визията, се размиват, защото независимо дали са изплагиатствали гръцка или сръбска песен, важното е певицата да се появи с дълбоко деколте и високи токове.
--------
И не е вярно това, че този тип музика не се развива - и текстовете и клиповете са доста по-напред от това, което беше примерно преди 10 години. Иначе принципът на правене на песни си е почти същия - сръбски, гръцки или турски песни, на които се слага български текст - болшинството от хитовете са такива. Останалото, което се прави, е пълнеж за албумите и кабеларките. И ако има някакъв проблем, той е не с чалгата като стил, а с хората от чалга индустрията (в БГ), които показват пълна креативна импотентност - ако чалгата не беше развита в съседните нам страни, нямаше да се намерят хора, които да напишат музиката за един хит в тоя жанр, или поне броят на хитовете щеше да бъде твърде малък - достатъчно малък, за да не може да достичне необходимата критична маса, която да направи този тип музика популярна. И като ми излезе Ивана и почне да разправя по интервютата как се скапвала от работа... То сигурно е много тежко по цял ден да слушаш сръбски хитове и да видиш кой от тях си заслужава най-много да бъде изплагиатстван.
-------
Другото дразнещо нещо е, че думата "поп-фолк" сякаш неусетно се опитва да вмени на хората, че тази музика се явява нещо като издънка на българския фоклор, което разбира се, не е вярно. Това не ми пречи аз пак да си я харесвам, но просто трябва да стане ясно, че каквито и фолклорни традиции да има, то те са малко далеч от българските (и във фолклорно и в географско отношение). Все пак аз предпочитам да си ги слушам от извора, напр. Амр Диаб, Самира Саид, Ели Кокину и т.н., отколкото да се изложа на риска от прекаленото слушане на БГ кавъри постепенно да си изградя самозаблудата, че това си е музика, в която са залегнали български традиции.
-----
21 Февруари 2005 14:03
Ако чалгата има достатъчно здрави темели, ТЯ ще надмогне удара нанесен и с подлото отстраняване на Слави The Show Трифонов и Софито и ще пробие неудържимо на запад. Нема нужда Европа да се убеди, че Слави неможе а Софито може да пее за да сбъдне мечтата на плешивия да стане поне Европейска знаменитост. Да се беше пуснало само Софито бе, щеха да си го изберат моми4ето
21 Февруари 2005 14:06
браво, анита! отново много хубава статия от теб. съгласна съм с всичко , което си написала.
Само за 30-годишните чалга-звезди - не си съвсем права. има и други, наложи ми се да ги поопозная покрай една работа, която вършех. независимо на колко години са, ако имат влиятелно гадже, ангажиментите им са уредени.
майната му, това е маловажно!
21 Февруари 2005 14:21
Абе с извинение на Форума ще се изходя и аз по темата.Чудно е наистина как така от такива любители на естрадата и рока станахме такива големи чалгаджии?Не съм съгласен с Просвета-та, , че нашата естрада изскуствено отгледана, а западната-непозната.Та ние израснахме с Битълс, Ролинкстоунс, Пърпъл, Джимито и всичко качествено което вървеше по света.По цели нощи слушахме Лаксемберг, Свободна европа и тн.Знаехме за кумирите си много повече от колкото за сегашните чалгаджии.Според мен с извършването на промените, като току що уволнени войници почувствували свободата се отдадохме на празнуване, разгул и низки страсти.Мисля, че махмурлука почна да поотминава.Ето вече има БГродио, Радио 1идр.подобни.Чичо, сполай му на твоя познат от Канада, Белки ти изпрати DVD и на Портная.
21 Февруари 2005 14:23
Аман от мангали.............
21 Февруари 2005 14:43
вЧалга, има я но тя е продължение или по точно естествен отглас на соц. времето , когато да се приработват народни песни беще доста доходоносна работа позволявана на малцина!Така естественото развиване чрез народностно допълване в звучението, думите и др. беше спряно изкуствено Т.Е.нямаше дълги години естествено развитие и бента запушван грижливо преля с огромна сила и повлече бая кал и утайка !Естественото развитие се въстанови но с изкривявяния, които са нормални и с времето ще се превазмогнат!
21 Февруари 2005 14:56
Народа слуша това, което му се предлага. В момента в БГ има само чалга. Аз ще призная чалгата когато изкарат поне една песен, която да се слуша повече от три месеца и след това да не се забрави.
Чалгата е продукт на мениджърски екипи, докато състави като Rainbow, ACCEPT, Helloween, Deep Purple и много други световни величия са групи, които са започнали да свирят в гаражи когато са били в колежа. Тяхната музика ще се помни вечно, догато чалгаджийските кавъри се сипят като (лайнян) дъжд и след като изгрее слънцето изсъхват и няма и помен от тях!!!!!!!!!
21 Февруари 2005 15:45
Данте, прав си. Ами аз и не предлагам граници, ами да се търсят начини да се противодейства без смешни и безполезни забрани. Мисля, че по света има възприети насилствени и ненасилствени форми за противодействие. Защо по музикалните канали на Запад дънят основно техни си парчета, на техните езици? Защо и електронните канали пускат предимно или почти изцяло техни неща? Защото имат държави, те се грижат и за възпитанието на младите хора. Знам, че е неимоверно трудно да го прави малка и разсипана България, но поне може да се опитва, да се постоянства в слабите усилия. Има национални медии, министерство на културата най-накрая, да излъчват предимно българска музика, нека да е чалга, но специалистите да отсяват преводните чуждици и да дават явно предимство на оригинално българското, да го пропагандират, да отграмотяват хората. Пък който иска да си слуша чужда чалга, майната му, нека! Аз не претендирам за никаква грамотност в тесния смисъл на музикалната проблематика, но никой не може да ме убеди, че между забраните и пълната всепозволеност няма и други възможности.
21 Февруари 2005 16:12
фък... за малко да пропусна анютиното стъди... като изключим факта, че се опитва да анализира бизнес ситуация, без да има хабер от бизнес, доста добре се е справила девушката... инак музиката кво... ми продуцирана музика кво искате... дали е мтв, охайска рок станцийка или димитровградска чалга-борса нема значение... всичките продават продукт дизайннат да носи печалба... който търси нещо друго здесь, не е на верното место...
21 Февруари 2005 16:42
Така и не разбрах, какво и лошото на чалгата???

Щом им харесва на хората/били те простаци или не/да си я слушат !!

Времената на "плановите" хрантутници отминаха, ако не сте забелязали!!!

Нека да си спестим усилията , които изразходваме да се борим със споменатия жанр от поп-културата и да ги хвърлим у нещо полезно-кампания против тутюнопушенето сред подрастващите, например!
21 Февруари 2005 17:58
tupakmango,
това че ние сме израснали с такава музика не означава, че на всички останали трябва да им харесва.А и да оставим музикалните ни предпочитания...Та ти сам каза, от кои радиа си слушал..Аз бих добавил БиБиСи па дори и радио Белград, но те всики бяха почти нелегални и не беше "здравословно" власта да разбере, че ги слушаш.По двете ни радиостанции: "Хоризонт" и "Хр.Ботев" програмата ми беше до болко позната и еднообразна.Говориш за Бийтълс, но те дълго време, точно в апогея си бяха забранени в Б-я!Това важеше за почти всичко авангардно и ново , което идва от Запад.Та дори и през края на '80 год. излизаха по ТВ(Първа програма на БТ ) наши рок "звезди" и обясняваха на всеслушание "колко опасна е за подрастващите heavy metal-a".Та същите лицемери сега представят себе си за "бунтари", "рокдинозаври" и т.н.
За т.н. 'чалга' мога да кажа че всеки има правото и свободата да слуша, каквото го кефи.Лично мен ме дразни простащината в някои песни от типа: "ще насадя бор в задния ти двор" или "бел мерцедес ме преследва в живота", но....така или иначе това сме ние.Хубавото в цялата история е че чалгата е спонтанно и свободно музикално явление.И тя се развива и тя се променя.Днешната чалга много повече се приближава до една популярна, масова музика на разбираем език с местни музикални звучения.Да не се заблуждаваме "чалгата" както и Правителството си ги заслужаваме.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД