:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
РЕПОРТАЖ

Циганско време... в Самоков

Откакто в ромската махала на града има полицейски участък, кражбите спрели. Мургавите ни събратя обаче са недоволни - жандарми сега ги биели заради незаконната сеч в гората
Снимки: Борислав Николов
"Снощи трима полицаи пребиха едно от нашите момчета, 17- годишно! Нищо лошо не е направило - товарело си дърва на каруцата! А сега лежи болно!", викат един през друг десетки роми, които са ме заобиколили. За секунди стават все повече и все по-настървени. Само преди минути изглеждаха просто любопитни от присъствието на екипа ни, но щом някой спомена, че полицаи бият, мълниеносно напрежението нарасна.

На мегдана в циганската махала в Самоков сме. Някъде сред тълпата успявам да видя началника на местния полицейски участък, който ни съпровожда. Той стои близо до колата ни, паркирана на няколко метра. Успявам да го извикам и питам имало ли е такъв инцидент, с пребитото момче.

"Нищо такова не е имало", категоричен е кап. Гено Генов.

Множеството надава недоволни възгласи. Питам ги защо не подадат жалба в полицията.

"Оооо, на нас никой не ни обръща внимание, в полицията има корупция, измама. Затова нямаме власт и права!", вкупом се оплакват циганите.

"Нищо подобно, много добре си знаят правата, ако имаше някакво полицейско насилие, вече щяха да са стигнали до военен прокурор", отвръща кап. Генов.

Причината да се намираме там и да си говорим с тези хора е специално откритият през декември полицейски участък в ромската махала на Самоков. Населението на по-известния като Седми квартал е близо 9000 души, 6500 от които цигани.



Новият участък се намира в т.нар. контактна зона,



в която се пресичат домовете на роми и българи. Той бе създаден, след като конфликтът с ромите ескалира в края на миналото лято. Тогава те пребиха няколко горски стражари, спипали ги да секат незаконно дървета. Основен поминък в региона. След инцидента лично вътрешният министър Георги Петканов се срещна с общинския съвет в планинското градче. Стигна се до решение за създаване на полицейски участък. Петканов така се амбицира, че дори отстрани шефа на РПУ-Самоков. "Началникът на районното е бил 8 години на поста, но очевидно, че не е съумял да усети този проблем", скара се тогава министърът.

"Очакванията на населението са много големи, защото преди се чувстваше несигурност, крадеше се много от дворовете, предимно желязо, а и всичко друго. Но трябва да се има предвид, че при ромското население трудно може да се очаква респект. Само поради простата причина, че е направен полицейски участък,



няма да се стреснат много



Но все пак е друго като виждат полицаи по-близо до тях, като обикаля патрулната кола", коментира новият шеф на РПУ-Самоков подп. Людмил Яначков. И добавя, че с чиста съвест може да се каже, че 50% от разкритите извършители на престъпления в целия самоковски район са роми. И то агресивни. Има три случая, в които засечени на местопрестъплението цигани оказвали, както казват в МВР, "яростна съпротива" на полицаите. В единия, през август, униформените стреляли 2-3 пъти предупредително, но крадецът се нахвърлил върху един от тях, хванал го за лицето и започнала борба. Бил произведен случаен изстрел и бандитът умрял.

"Тогава конфликтите с ромите се изостриха, добре, че този човек беше отявлен рецидивист, и успяхме да потушим протестите сравнително лесно", спомня си полицейският шеф. При идентична ситуация, на друг ром му се разминало само с леко одраскване от стоп-патрон. Преди време обаче местен катаджия, който случайно засякъл крадец, получил солидна рана по главата.

В РПУ-то има и 5 дознания за нанасяне на телесни повреди на горски стражари и унищожаване на автомобилите им. Най-тежко било обаче, когато преди три години 6-ма роми пребили момче, отвлекли приятелката му и я изнасилили групово. Тогава започнали междуетнически борби между учениците в града. Няколко пъти момчета от спортното училище пребили групи цигани. После те си върнали със саморазправа в училищни дворове. При една такава учител бил ударен с дърво по главата.

"Когато са сами, ромите не са опасни, но те винаги се движат на групи. Ако пък стане някакъв инцидент, веднага се събират по 50-100 души, почват да викат, да ни обаждат, в критични ситуации хвърлят дървета, камъни. Имат си и тактика - използват жени и деца, обаждат им се по мобилни телефони и на мига всички тръгват. Десетки жени с малките на ръце започват да предизвикват полицаите. А ние не смеем да реагираме много остро в такива ситуации, веднага ще ни обвинят в полицейско насилие", казва и нашият водач в ромската махала кап. Генов.

Но според него и колегите му вече се виждали добри резултати. В квартала има постоянно полицейско присъствие - пеши патрули денем, а нощем обикаля кола. Общо 18 служители работят в участъка. Задържали двама роми, които основно обирали вилите край Самоков. Хванали и смугъл младеж, който извършил няколко нападения над жени и задигнал дамските им чанти.

"Това момче обаче, понеже е непълнолетно, е на свобода, и за да го извадим от престъпната среда специално му намерихме работа. Но то не пожела. И това е основният проблем - повечето роми са безработни, но немалка част от тях -



защото не искат да работят



Като ги вземат за улични чистачи, те не метат, а седят или пият кафе. А всъщност предпочитат много по-тежък физически труд - да товарят цели каруци тежки дървени трупи в гората, но това е защото така изкарват много повече пари, а и не искат регламентиран труд и нормиран работен ден. Те чувстват гората като своя, едва ли не държавата е длъжна да им осигурява този поминък", обяснява подп. Яначков.

Дотолкова не искали да работят, че дори когато преди няколко месеца ромски бизнесмен спечелил търг за участък за дърводобив, с условието да осигури работни места за цигани, абсолютно никой не пожелал да работи там.

Логиката на циганите е друга. И за тях е желязна.

"Какво толкова лошо има да си насечем дърва, по-добре ли е да дойдем да краднем у вас?", пита ме един от ромите. Добре че не всички мислят така. 3-ма роми не само че пожелали работа, ами кандидатствали за полицаи. "Сред тяхната общност има и свестни хора, които работят, не всички са бандити", казва подполковникът. Но, уви, и тримата, желаещи да надянат униформата, не успели, защото не покрили теста за интелигентност и имали много нисък успех.



В полицейския участък има специална стая,



в която петимата ромски общински съветници в Самоков имат приемен ден. Българите в махалата още не са сигурни дали има голяма полза от полицейското присъствие. Не намират кой знае каква разлика.

"Още си вървят колите с дървата. А в нашия блок от 35 семейства 15 са роми - всяка вечер има дандании, какво да ви кажа - не съм спокойна", казва пенсионерка.

А циганите. Те са истинска суматоха. Когато ги питам доволни ли са, първоначално за мое учудване казват: "Ми няма нищо лошо. По принцип полицаите са прави, щото каруцарите много пакости правят".

Доволни били, имало ред, униформените добре се отнасяли с тях. Преди никой не им обръщал внимание...

И така мило си говорим, докато един не казва, че имало само едно лошо, дето от жандармерията ги бият (след нападенията над стражари МВР осигури въоръжени и маскирани служители на жандармерията, които да се грижат за реда в горите - б.р). Това отприщва словесна атака срещу полицията.



"НСБОП хваща милиардери и след един час са навън,



пише го по вестниците. Доктора преди 11 години отвлякъл човек, а чак сега го съдят. Ако беше циганин веднага щяха да го вкарат в затвора. И ние гледаме телевизия, какво си мислите", недоволстват безработните роми, отпивайки от бутилки бира под обедното слънце.

А по-начетените са още по-яростни: "За никой няма да гласуваме и няма да влезем в Европейския съюз, щото това зависи от циганите, не само от българите!".

И в крайна сметка става ясно, че Симеон "много го стегат в парламента и не му пускат юздите, затуй нищо не се оправя в държавата"; че по-хубаво от времето на Тодор Живков не можело да стане; че трябва да се остави на бат'Бойко да "ги смачка всичките". И така нататък, и така нататък. Но в общи линии, по циганско време в Самоков, положението е такова: "Бойко Борисов - президент, президент!"
 
Живо проявление на стратегията на МВР "Полицията в близост до обществото".
 
Дежурният униформен служител в новия участък, се радва на стая с прозорци и дограма, каквито нямат дори в РДВР-София.
 
Малката, но чисто нова и бяла сграда на полицейския участък, рязко се откроява на фона на пейзажа в ромската махала.
24
3822
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
21 Февруари 2005 04:44
Е и ако булгарите беха така задружни нема6е сега да са малцинство.
21 Февруари 2005 04:59
Време е да се открие нова фабрика за сапун. Самоков ще живне......
21 Февруари 2005 07:15
"Бил произведен случаен изстрел и бандитът умрял"
Съответният нападнат полицай трябва да бъде строго наказан за това че изстрелът е бил случаен!
21 Февруари 2005 07:34
"Снощи трима полицаи пребиха едно от нашите момчета, 17- годишно! Нищо лошо не е направило - товарело си дърва на каруцата!
ПОЛИЦАИТЕ ТРЯБВА ДА БИЯТ ВСЕКИ, КОЙТО СИ ТОВАРИ НЕЩО НА КАРУЧКАТА!!!Дорде главата му стане мека. И най-после разбере, че да товариш на каручката е ЛОШО! И за такова лошо нещo - бият !!!
21 Февруари 2005 08:12
На тая бяла къщичка и трябва 10 обучени млади полицай.
А не тая чичка там.
21 Февруари 2005 08:41
Така е при управлението на България от евреи и турци, циганорът вилнее, българите се свиват, полицията и съдилищата кротуват и не си изпълняват задълженията.
21 Февруари 2005 08:48
"Снощи трима полицаи пребиха едно от нашите момчета, 17- годишно!


Що само едно Г-да полицаи, моля по-активно!
21 Февруари 2005 09:06
Бил произведен случаен изстрел и бандитът умрял.
В момент на престъпление се напада полицаи ... и изстрелът е "случаен" ... А защо не се каже истината и да е категорично: като нападаш полицай, нормално е да те застрелят!
21 Февруари 2005 10:29


циганина само бой го оправя !


21 Февруари 2005 10:42
Не е така цроwн. Циганин бой не го оправя. Той е свикнал. Трябва за отсечено дърво - отсечена ръка. И никакви социални помощи. Да видиш тогава с колко ще спадне престъпността...
21 Февруари 2005 10:46
След като в Славянци циганите си позволиха да бият полицаи, изводът е само един: Дърво, в рамките на закона!
21 Февруари 2005 10:54
Минитър Петканов на въпроса: Може ли полицай, който е пребит и изоставен на земята за да бъде бит неговия колега на два метра по встрани( с.Славянци) да използва личното си оръжие?
Отговор: Трябва много внимателнода се направи вододела между неизбежната самоотбрана приппряка опасност за живота и инцидент с роми празниващи Трифон Зарезан и..." прочие буламачи
Ако това не е инцидент с пряка опасност за живота на двама полицаи, не виждам кое е !!!
21 Февруари 2005 11:05
Даа, с добро очевидно не става. Но може и по друг начин. Не за първи път съобщават за нападение на цигани над полицаи. Редно е полицията да им покаже, че така не става. И е редно циганите да разберат, че никой не им дължи нищо и че кражбата не е начин за поминък, а само път за затвора.
21 Февруари 2005 11:39
Спомняте ли си как правителството мисли да реши гореописаните проблеми? Ще ви припомня:


" Сега Интернет издание 17 Февруари 2005
Първа страница

----------------------------------------- ---------------------------------------
Всеки десети ром в гетата с ново жилище

Проектът на правителството струва 1, 2 млрд. лв., а строителството ще започне след изборите
"
21 Февруари 2005 12:11
Tova ''Nishto ne sum ti napravil, zashto me biesh'' se izturka. Koi im dava pravo da rejat gorite. Kolkoto i puti Bulgarite sa se opitvali da gi integrirat, tolkova puti sa dokazvali che sa protiv. I ne samo v Bulgaria. V Rumania polojenieto e oshte po-zle.
Az sum za totalnoto im iztrebvane, do krak! I tqh i turcite
21 Февруари 2005 13:10
Светло аз никога не бих се измил със сапун направен от циганин (как двусмислено звучи, а?). Ще ме е гнус. Аз и сега не си купувам Дуру-дуру, щото знам кои са неговите най чести и чевръсти продавачи.
21 Февруари 2005 13:21
"Какво толкова лошо има да си насечем дърва, по-добре ли е да дойдем да краднем у вас?", пита ме един от ромите"
Това е житейска философия на паразит. Като вирус, това племе или етнос или раса, както искате, се е пригодило да се размножава за сметка на гостоприемника, като постепенно го отслабва и накрая разрушава. Циганите притежават всички характеристики на високозаразна болест.
Лекарството е същото, като приложеното към бактерията на едрата шарка - пълно унищожение.
Тука всички предлагат "циганите на сапун" .. не е вярно господа. В краен случай може и на веро
21 Февруари 2005 13:44
Както казват руснаците "Грустное и смешное - рядом".
Отдавна не се бях смял така сладко, браво на автора, а поантата - направо бисер между мъниста ...
21 Февруари 2005 14:00
освен бой и задължителна конфискация на всички каруци и коне замесени в кражби и унищожаването им в най-кратки срокове, че то този произвол няма край
21 Февруари 2005 16:10
Полицията не може да се справи с циганските бандити защото веднага ще я нагазят разни защитници на човешки права, дето само чакат повод да прояват активност и да хапнат някой грант от некоя фондация и да ги поканят на коктейл в Манхатън. Пък полицейските шефове си гледат споскойствието и не биха рискували постовете си като защитят подчинените си. Затова държата или по-добре общините с циганско население да наемат частни охранителни фирми които да се грижат за спокойствието на гражданите и за цялоста на гората. На местните мутри съвсем не им пука за съда в Хага, така че много бързо ще разрешат проблема. Може дори да се наемат циганските босове, така няма да има кой да се оплаква. Ако пък има то частните фирми ще операт пешкира(ще им накриват капата). Въобще тая полиция гълта страшно много пари и не върши нищо, не виждам защо след като се приватизира икономиката да не се направи същото и с част от полицията. Куките могат да се ползват само за борба с разни страшни бандити, терористи и икономически престъпления, а частниците ще се справят отлично с обикновените апаши, каквито са циганите. Ако всичко е под контрол, няма да има проблеми. По-лесно е да се държи сметка за известен брой лицензирани охранителни фирми, отколкото за непризнаващите никакви закони мангасари. Бате Бойко ще хареса тая идея, сигурен съм.
21 Февруари 2005 17:02
Полицията не може да се справи с циганските бандити защото веднага ще я нагазят разни защитници на човешки права

Е хайде сега, на крив пак космите му пречат.
Защо тогава полицията не се справи с българсите бандити? И за тях ли дебнат защитнци на човешките права?
Циганската престъпност е изцяло циганска само на ниско ниво - кражби на кокошки, добитък, джебчийство и т. н.
В кражбите на метал, нелегалната сеч и т. н. циганите само вършат черната работа. Поръчителите на тези кражби, тоест тези които получават лъвския пай от краденото са си наши мутренски структири.
21 Февруари 2005 17:06
Аве да не си на мястото на нещастните хора, дето са принудени да съжителстват с мангалите, ако бяхме народ "на място" , отдавна да сме натдигнали глас и да сме направили нещо за тях !!!
21 Февруари 2005 18:35
ми да! и аз мисля че трябва да се направи нещо за крадците... например фабрика за сапун!
там няма да има делене на раса, пол, етнос и вероизповедание... там се влиза на един единствен принцип: за кражба! и няма значение какво си гепил, дърва, автомобил или апартамент си платил за 2-3 пъти по-малко пари, или неходиш на работа като държавен служител и народа ти плаща заплата за несвършена работа... и пак си ощетил държавата....с една дума: или си отговорен гражданин на тая страна или си сапунена пяна в клоаката!
21 Февруари 2005 19:57
>>>>><<<<
Лудия,
кой ще остане жив в страната тогава бе, брате? Кой?
>>>>><<<<
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД