:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 299
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
КНИГИ

Фернандес-Арместо: Пощадените от природата цивилизации се самоунищожават

Сладкодумният историк от Оксфорд сменя представите
Преди "Цивилизациите" можехме да смятаме Фелипе Фернандес-Арместо за най-сладкодумния историк, превеждан през последното десетилетие у нас. Сега можем да го смятаме направо за най-сладкодумния разказвач (изд. "Прозорец"). Историкът от Оксфорд ни е познат с "Хилядолетието" и "Двете Америки".

За книгата си той обяснява: "Целта ми е да променя начина, по който мислим за цивилизацията: да я представя като взаимовръзка между даден вид и останалата природа, като среда, преобразувана за нуждите на хората, а не като етап от социалното развитие, процес на колективно самоусъвършенстване или върхов момент в плавно възходящо движение; нито като удобен термин, заместващ "култура" в общия смисъл на това понятие". Фернандес-Арместо не го казва пряко, но се подразбира опитът му да върне мисълта за цивилизацията в продуктивното й поле, от което я бяха извадили автори като Самюъл Хънтингтън. Неговите идеи няма да срещнат приема на идеята за "сблъсък на цивилизациите" на Хънтингтън. Пазарът на идеите си иска своето. Пазарната среда - хайде да използваме този автор - е дотолкова консуматорски настроена, че приема охотно съмнителния Хънтингтън и гледа съмнително към несъмнения мъдрец.

Цивилизациите на Фернандес-Арместо са: на тундрата и леда, на необработваемите тревисти земи, на прерията и саваната, на планините, на морето и т. н. Днешната западна цивилизация е океанска - атлантическа. Той си позволява едри пророчества: бъдещата голяма цивилизация ще е тихоокеанската. И по-дребни, като разпадането на Атлантическия алианс: "Без общ враг Европа и Америка ще загубят общите си интереси"...

"Ние, които уважаваме Запада или ни харесва да живеем в него, трябва да разберем, че ако държим тази цивилизация да оцелее, ще трябва да се примирим с недоволството, което ще срещаме", предупреждава историкът. Но той е по-интригуващ в полутоновете, между редовете, в игрите на мисълта, пазарно загърбени от идеолози като Хънтингтън. А по повод на този си колега предпочита правия текст: "Ако хората вярват достатъчно убедително в "сблъсъка на цивилизациите", пророчествата за него ще започнат да се самоизпълняват".
718
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД