:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 345
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Анализ

Кой ще бъде следващият?

Най-добрата защита трябва да бъде силна офанзива, но не само срещу терористите, а и срещу тяхната идеология
Снимка: Ройтерс
Ако изолирането на Съединените щати в Ирак е основната цел на терористите, тогава можем да направим предположение къде ще бъде следващата им цел. Мнозина очакват следващият терористичен удар да е в Италия или Дания, отчасти защото двете страни имат военно присъствие в Ирак и отчасти заради заплахите, отправени срещу тях след атентатите в Лондон.

Германия обаче, където живеят 3,2 милиона мюсюлмани, също може да стане потенциална мишена. Въпреки че се противопостави на войната в Ирак, Германия е изпратила 2000 войници в Афганистан и тяхното присъствие е също толкова провокиращо за "Ал Кайда", колкото това на американските войници в Ирак. Един германски офицер ми каза, че е видял ненавистта в очите на афганистанците, докато млада германска военнослужеща ги е накарала да се отместят от пътя й.

В Италия и Дания има потенциално междуетническо напрежение, но в Германия то е по-силно. Повечето от мюсюлманите в Германия са пристигнали от недобре развити райони на Турция. Много от тях не говорят немски, живеят в затворени мюсюлмански квартали и нямат много социални контакти с етнически германци. Безработицата и липсата на висше образование сред мюсюлманите в Германия достига много по-високи от националните, които и без това са депресиращо високи.

Някои проучвания определят като най-тревожен факта, че младото поколение турски германци



изразяват учудваща враждебност към Европа и към Запада.



В едно проучване социологът Вилхелм Хайтмайер и колегите му от университета "Билефелд" са разкрили, че почти една трета от участниците в анкетата са били на мнение, че ислямът трябва да стане основна религия във всяка държава. Въпреки че живеят в Европа, 56% от мюсюлманите са заявили, че не бива да се адаптират твърде много към западните порядки и трябва да живеят по правилата на исляма. Повече от една трета са готови да използват насилие срещу хората от други религии, ако това е в полза на ислямската общност. Почти 40% са посочили, че ционизмът, САЩ и ЕС са заплаха за исляма.

Посещавайки няколко джамии в населения главно с мюсюлмани берлински квартал "Кройцберг", събрах няколко листовки. Всички бяха на турски и повечето бяха от ислямската организация "Милли гьоруш" (Народен мироглед). Организацията беше създадена преди 10 години в Германия от поддръжници на турската ислямистка Партия на добродетелта, която е забранена в Турция. По-умерената й фракция - Партията за справедливостта и развитието, е управляващата партия на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Въпреки че Партията на добродетелта беше разпусната, "Милли гьоруш" все още съществува и се развива. В нея членуват около 87 000 души в Европа, от които 50 000 в Германия. Организацията помага при ръководството на около една пета от 2500-те джамии в Германия, където разпространява ислямистката си литература.

Сред материалите, които събрах, имаше листовка, съобщаваща за среща в нечий дом, на която да бъдат обсъдени "зверствата в Ирак и Палестина". "Каним всеки - мъж или жена, млад или стар, който се противопоставя на потисническите империалистки стремежи", пише в листовката.

Лондон стана доказателство за това, че дори най-внимателното наблюдение на известни терористични клетки



не може да предотврати планирана атака.



Най-добрата защита тогава трябва да бъде силна офанзива, но не само срещу терористите. Войната трябва да бъде насочена срещу идеологията на терористите. Студената война не беше спечелена с преследване до крак на всеки комунистически войник. Комунизмът се срина, когато хората отхвърлиха комунистическата идеология. Докато Западът не инвестира същото количество средства и убеждения, за да се противопостави на идеологията на ислямските екстремисти, избухването на бомби в Европа ще стане болезнено банално.

(По БТА)
97
662
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
97
 Видими 
16 Юли 2005 01:42
Автора сигурно е член на АТАКА, ама не смее да си признае!?
16 Юли 2005 02:04
Не знам защо береме грижа на германците.
Йорг Хайдер е налице. Австриец ли е - австриец. Става ли - става.
Останалото е ясно - требва само да намерат двама-трима българи да им подпалят райхстага.
Малко по-късно атакистите ще се озоват на магистрала Тракия с по едно чукче с длга држка и телени очиля. Ще си разговарят с другите декаденти...
16 Юли 2005 02:36
Ако, гръмнат нещо в Германия,
Ще сме свидетели на великото преселение обратно по-родните места.
Така, че и те знаят това и нищо няма да се случи в Германия.
По-вероятно е да ударят Италия, в Дания и Полша чалмите не са много.
16 Юли 2005 02:49
Либерализмът на Европа ще я съсипе.Поганците стават все по-нагли и ще става все по-лошо.
16 Юли 2005 02:51
Чукчета с длъги дръжши и телени очила на магистрала Тракия е голям литератерен образ! Съчетан с разговори между декаденти направо е трепач. Ама виж кво стаа:
$"От 2500-те джамии в Германия"$? = >Те са се предали! Студената война ги измори (не буквално, де). Изтощи ги, немат сила да се борат!
~Забравяш за демокрация!! Което беше - беше. Кой видял, видял. Другото в книгите! Е, може и във филми, не съм толкова строг.
16 Юли 2005 06:19
И тоя тръгнал с военна терминология, офанзива, война, и прочие. Видяхме кво стана с Буш, кръстоносни походи, война, а ислямистите се втърдяват. Явно не това е пътя, но още колко ли невинни жертви ще се дадат докато се намери верния път, а дали има такъв, Аллах знае...
16 Юли 2005 08:40
Много сбъркана статия и тотално неразбиране на проблема с тероризма. Идеологията не създава тероризъм, както и Ал Кайда не може да служи за лесен отговор без доказателства.
Най-великата държава САЩ е велика и заради кратката си, ясна и възпираща конституция. Там има и една велика първа поправка за свободата на словото, за свободата на вероизповеданията и за ненамеса на държавата (подпомагане или потискане на религия).
Авторът е против първата поправка, статията ни казва "Който не е чист ариец, трябва да бъде роб". Чист фашизъм. За автора и статията
16 Юли 2005 09:41
Статията хич не е сбъркана ами е много точна. Разбира я този който горе-долу е насно кво става понастоящем в света. Devile, ти или не рзбираш или се правиш на дявол. Демокрация, свобода на словото, свобода на вероизповеданията - това са празни думи, пропагандни термини, димна завеса зад която се крие, за съжаление, една друга - зверска реалност. Основния мироглед на тази реалност и днешна цивилизация е правенето на пари. Правенето на пари и печалба без никакви скрупули и спирачки, обикновена джунгла. Пък ти и такива като тебе нека си вярват в разни демокрации и свободи. Номера с Глобализацията по - лесно ще мине. Тогава единствения реален защитник на индивида - Държавата ще се заобикаля много лесно. Иначе Avram Bakalina е напълно прав.
16 Юли 2005 10:00
Не само на проблема с тероризма, Devil, изобщо повърхностни разсъждения на автора! Да беше поне започнал с “Комунизмът се срина, когато хората отхвърлиха комунистическата идеология.” та да не си губя времето да чета цялата статия...

Редактирано от - Графът на 16/7/2005 г/ 10:01:42

16 Юли 2005 10:17
А всичко започна преди десетилетия с привличането на непретенциозни и необразовани хорица за непривлекателни дейности срещу минимално заплащане.
Или - как евтиното излиза скъпо.
16 Юли 2005 10:58
Добра статия
Дано подсети някои мислители у нас да обърнат внимание на проблема. Едва ли най-добрата защитна реакция е да се правим, че у нас няма опасност и предпоставки за терористични акции.
16 Юли 2005 11:39
Статията е примитивна.Ретроградни възгледи от средновековието са възкръснали и реанимирани за да всяват срах и дават обяснения на полирани мозъци.
Тъпо и гнусно?
Темата за либералното , комунизма и идеологиите вече става манифактурна .
Чекръка на който се върти насажда предубеждения.

Целта е да се прикрие конфликтната точка.
Каква е тя?.
Исторически светът се е развивал от позицията на силата и чрез силата и насилието.
Такива са и резултатите.
Свръх силните са редили земният и човешкият пасианс.
Като резултат са обособени и поляризирани силните и слабите , бедните и богатите, владеещите ресурсите и превърнатите в обикновен биологичен ресурс човешки същества..
Това е ядрото на конфликтната точка.
Абсолютизирани са малоумни догми . Диспропорции са довели човешките отношения до абсурд.
Днешното деление на , , необикновени и обикновени" хора , което е чиста репродукция на делението на човешкият род на чиста раса , , силни хора” и , , слаби" доведени до нивото на животинско оцеляване -е необоримото съдържание на конфликта. .
Какво прави той-либерализма - за да узакони това мракобесие .Дава правото на , , свобода и свободен избор” на лишените от средства и възможност за живот .Дава им възможност да се трепят пред вратите на силните .Създава условия битката да се печели от: по добрите прислужници, слуги , доносници и агенти на едрия капитал.
Тогава той снизходително дава хляб или подхвърля огризките от трапезата
Либерализма проповядва различие между хората което има космически измерения.
Има земни богове , земни владели , земни динозаври-необикновени хора , чиито живот е превърнат във животинки празник.
Тези самодоволни и ненаситни свине са преминали границата на нормалното-живеят в разврат и разгул , живеят от кръвопииство и мародерство , живеят от наложеният геноцид и масово изтребление на себе подобните
Тези свине са превърнали живота на обикновените хора в скотобойна.
Това е ядрото на конфликта който се разраства по всички азимути.
Либерализма е неофашизъм.Това не се знае само от децата?
16 Юли 2005 11:58
Този цитат е достатъчно красноречив:
"Някои проучвания определят като най-тревожен факта, че младото поколение турски германци

изразяват учудваща враждебност към Европа и към Запада.

В едно проучване социологът Вилхелм Хайтмайер и колегите му от университета "Билефелд" са разкрили, че почти една трета от участниците в анкетата са били на мнение, че ислямът трябва да стане основна религия във всяка държава. Въпреки че живеят в Европа, 56% от мюсюлманите са заявили, че не бива да се адаптират твърде много към западните порядки и трябва да живеят по правилата на исляма. Повече от една трета са готови да използват насилие срещу хората от други религии, ако това е в полза на ислямската общност. Почти 40% са посочили, че ционизмът, САЩ и ЕС са заплаха за исляма."
Подозирам, че същите резултати ще се получат при анкета и във Великобритания.
Въпреки това същите млади мюсюлмани нямат никакво намерение да се връщат в страните, от където произхождат. Колкото и да мразят Запада. Не, те искат да наложат своята религия и порядки на останалите. Добра питателна среда за всякакви екстремистки организации и движения, чиято цел е унищожаване на западната цивилизация.
16 Юли 2005 12:46
Странно, точно вчера обсъждах този върпос с един прител, студент в германия. Тази статия потвърждава неговите думи.
За фанатичноста на религиозността дори при студенти мюсюлмани.
Как в дома на иракчанин там се чувстваш в ориента и как жена му се държи на страна и не говори с теб.

От тази анкета, 1/3, които са признали анти-западни настроения са само тези, които сипризнават. 2/3 изпитват анти-американски и пр. чувства, но го крият.
16 Юли 2005 13:14
Всеки има прави да направи анализ, дори и много слаб, едностранен. Поради което и твърде (меко казано) неточен.
Краят на "анализа":
""Най-добрата защита тогава трябва да бъде силна офанзива, но не само срещу терористите. Войната трябва да бъде насочена срещу идеологията на терористите."" И по-нататък, сравняването на ислямския екстремизъм с комунизма, както и копи/пеист на начина за ""успешна" борба"" с него....
Много, изключително слабо, за анализ!!!
(съжалявам, че си изгубих времето с прочитенето му)


16 Юли 2005 13:48
"Комунизмът се срина, когато хората отхвърлиха комунистическата идеология. " - чета в статията.

Ама нямаше ли Студена война, победена от Рейгън? Сега излиза, че "комунизмът" се бил сринал сам...хората решили да отхвърлат идеологията му и той взел, че се сринал...Западът си живя хубавичко благодарение на антикомунизма в най-различните му форми: икономическа, идеологическа, военна, терористична...
-
Сега сме в следващия стадий на капитализма, резюмиран с няколко думи от Рамонет: " антикомунизмът ви харесваше, нали? Антислямизмът ще ви ентусиазира..."
Естествено, ентусиазирани има, но не са тези, които пътуват с публичен транспорт.
-
А пък толкова беше опасен, комунизмът. Тук, в Италия още ги е страх от комунистите...
Ще трябва да ги успокоявам: отхвърлете терористичната идеология и тероризмът ще се срине сам...

16 Юли 2005 15:30
Въпросът е некоректно зададен- може би случайно или умишлено!!! Същината не е кой ще бъде следващият, а ЗАЩО СТУДЕНАТА ВОЙНА СЕ ЗАМЕНИ С ВОЙНАТА СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА? Какво доведе до този бум в насилието? На какво противодействат слабите във военно отношение държави и какви цели преследват? Къде са корените и какво трябва да се направи за преодоляване на противоречията? Тук не трябва да се говори за различия и да се противопоставят християни на мохамедани, католици на протестанти, славяни на романи...- няма нищо лошо в различията, а проблемът е в антагонистичните противоречия! Дали се наричат евроатлантически ценности или пантюркистки домогвания няма никакво значение- просто нито едните, нито другите (до колкото въобще ги има) трябва да се насаждат със сила на население. което няма никаква връзка с тях. Не може манталитет и култура на едно население да се пренесе механично върху друго- нйезависимо от подбудите и намеренията! Хората не са стадо и всеки отстоява разбиранията си с достъпните до него средства и възможности! Отмина студената война- която беше мощно възпиращо средство срещу необмислени действия и празнината се запълни с друго противодействие- тероризмът. Вероятно след преодоляване на тази вълна от насилие на нейно място ще дойде друга- но би трябвало това явление да е контролируемо! Не е нормално след "телешкият" възторг от падане на "желязната завеса" светът да бъде хвърлен в хаоса на тероризма, а световните суперсили да се лутат като слон в стъкларски магазин- поразии много- а полза никаква...
16 Юли 2005 15:40
Круела е права. Трябва да се озаптят мераците им да налагат своите ценности на нашето общество по същия начин по който изискваме, да не се налагат нашите ценности в техните общества. Нямам никакво оправдание за арабетата изнасилващи 14 годишни ученички и оправдавани после от имамите "Ако жените ви се бяха покрили, като нашите, магарето нямаше да скъса синджира." Дори не ходят в затвора след такива деяния, като всеки нормален англичанин, датчанин или германец. Предлагат им педагогическа помощ, сакън да не се наруши етническия мир.
Като не им харесват Европа и САЩ - дома.
16 Юли 2005 16:11
ХУНЕ
Не ти ли се струва, че слагаш каруцата пред магарето ?
Тероризмът е израз и резултат на Ислямския Фанатичен Екстремизъм (а не на либерализма, комунизма или на статиите в пресата.) Според ислямския календар сега е края на ХІV-ти век, разцвет на средновековния авторитарен феодализъм и мракобесие. Ислямският ренесанс (+фанатизъм и екстремизъм) започна с иранската революция на аятолласите, края на 70-те и днес обхваща радикални мюсулмани по цял свят, от Индонезия до Палестина, северна Африка, източна и западна Европа, северна Америка, заражда се и в останалите региони. Ресурсът е едномилиардна мюсулманска общност, с пари, с добро образование, с духовна столица Ерусалим - в Израел и с два открити фронта - в Афганистан и Ирак. И това е само зародишът, първия стадий. Ако не си даваме ясно сметка за мащабите и същността на днешния глобален тероризъм и средствата за глобално противодействие - чака ни шаш и паника...
16 Юли 2005 16:53
Нещата в крайна сметка ще стигнат дотам, че със сила да им се променя религията, или тълкуването й, или начинът на изповядването й, както щете.
16 Юли 2005 17:11
Една стъпка в правилна посока- Франция започва да гони радикалните имами.
16 Юли 2005 17:38
Аз откога предлагам да ги покръстим.Ще започнем с Кара-та.И поп съм му осигурил още преди месец.
16 Юли 2005 17:59
Причина за тероризма е не идеологията, а насилствената офанзива срещу нея, насилствената й промяна. Имаше ли какъвто и да е тероризъм от страна на българските турци преди правителството на Живков да им плюе в душите? Имаше ли какъвто и да е ислямски тероризъм преди да им плюят в душите - Англия в Палестина, Франция в Северна Африка, Русия в бившите си републики, Израел, САЩ. Много лесно измъкване е клишето, че ислямската идеология е виновна.
16 Юли 2005 18:12
Пресни новини по темата:

Bg-тайни служби първи надушили пътя на джихада
16 юли 2005
Източник: News.dir.bg
Придвижването на ислямистите с фалшиви паспорти през Балканите е било конкретно установено за първи път от българското разузнаване.

Ройтерс: Трима души са загинали при експлозията в Кушадасъ

16 юли 2005 | 12:01
Агенция "Фокус"

Грозни. Спасителният екип е открил останките на разбилия се в близост до чеченския град Итум-Кале хеликоптер Ми-8, съобщи говорител на Министерството на отбраната на Русия.

Багдад/Лондон. Тримата британски войници в Ирак са загинали в резултат на експлозия на взривно устройство заложено край път, по който е преминавал техен конвой.

Ерусалим. Израелската армия задържа 26-ма активисти на палестинските групировки “Хамас” и “Ислямски джихад” на Западния бряг снощи, по време на мащабна операция, започната след нарушаването на примирието между Израел и палестинците във вторник, когато терорист-камикадзе се взриви пред търговски център в град Нетания...

Кандахар. Бунтовници от движението на талибаните в Афганистан са обесили старейшината на местно племе от южната част на страната.

Шринагар. Индийската армия ликвидира 17 ислямисти по време на продължаващата вече няколко дни операция

Техеран. Иран обяви, че преди няколко дни в рамките на специална операция в източната част на страната е била разбита мрежа на терористичната организация “Ал Кайда”, която е подготвяла терористични нападения, предаде АФП

Днешни Новини
16 Юли 2005 18:16
Имаше и е виновна, затова, че е назадничава, ненормална, антихуманна религия.Заради нея мюсулманите са със стотици години назад.
16 Юли 2005 18:31
Статията е много добра и напълно обосновава главното, което е изказано в последния абзац. Големият проблем е, че и масовата и официалната култура на съвременния християнски свят възприема всичко, което се определя като религия като чиста проба духовна ценност, която следва да се уважава; различията са естесвени и не са повод за омраза и т.н. В Америка понятието религиозен или по-точно - вярвщ в Бога е утвърдено като най-висока добродетел, различните начини на изповядване на съответната вяра са подробност, специфика, частен въпрос.
Случаят с мюсулманството, обаче, е твърде различен - именно заради начина на изповядване на тази религия чиято мисия - основната, не на някакви си фундаменталисти или екстремисти, е помюсулманчването на целия свят. Служенето на тази кауза е висш дълг на всеки мюсулманин и средствата за това са заложени в самия коран (не в някакви си крайни тълкувания на сектанти) и в примера на самия Мохамед и всички най-почитани мохамедански дейци след него. Борба без отстъпление и мекушавост, включително и със сила там където има съпротива. Всеки инакомислещ се нарича директно с термини (има нюанси за християни, евреи, политеисти или безбожници) означаващи в същността си враг, който всеки мюсулманин е длъжен не просто да мрази а и при първа възможност да аткува. Мюсулманството е религия на нетърпимостта, съвместното съжителство с "другите" е приемливо само и единствено като временно, преходно положение. Затова сега в Англия с учудване констатират че атентаторите не са вонящи и затъпели талибани а нормално изглеждащи млади хора, възпитани уж в ценностите на модерната цивилизация.
16 Юли 2005 18:48
Според мен тази статия е израз на паника от "изпуснати" и неконтролируеми процеси (започнали преди десетилетия, както точно отбелязва Симпли), от стаен враг, допуснат в сърцето на Европа. Поради паниката и решението, което е предложено, предизвиква недоумение. Пак става дума за "война" - този път срещу религия. Не знам как си я представя тази "война" авторът, но това е абсурдно решение. (тя е различна от идеологическата война, пък и европейският опит на религиозни войни би трябвало да е някакъв ориентир за апологетите на подобни идеи). Дискредитирането на исляма в очите на изповядващите го е обречена кауза, още повече, че тяхно знаме е борбата с "безнравствеността" на Запада. Въобще, мисля си, че "реалната политика" на европейските държави е насочена не към преодоляване на причините за ислямския тероризъм, а към неговите следствия. И подобни статии засилват ксенофобските настроения и войнстващите фундаменталисти и от двете страни на барикадата. Защото като си обявил, че новият век е "сблъсък на цивилизации"(чийто основен признак е религиозното различие), вече си издигнал нови берлински стени. Този път - във всяка държава и във всеки град.
16 Юли 2005 19:12
Авторът на този анализ - Закари Шор, не е (си е) отговорил на въпроса :"Какво искат те (от нас)?" и колко от това (каква част), което те искат е вече постигнато.
И ако става дума за воина на цивилизации и свобода, то ние сме я загубили вече (воината)
Това е.
(Другото е: или недовиждане, или манипулации)
16 Юли 2005 19:20
В последната си статия "Враг , когото третираме като приятел" във вестник "Coriere della Sera" Ориана Фалачи между другото пише : " От четири години атакувам Чудовището , което иска да ни елиминира физически , а заедно с нашите тела да унищожи нашите принципи и нашите ценности, нашата цивилизация . От четири години говоря за ислямският нацизъм , за култа на смъртта , за самоубийството на Европа . Европа , която вече не е Европа а Евроарабия и която поради своята своята мекост, инерция, слепота , отстъпчивост към врага , копае собственият си гроб ". Без коментар , изводите си направете самостоятелно.
16 Юли 2005 19:25
Калина Малина
Разселването на мюсулманите по света започна преди векове.
Прилагането на исляма като основна норма на поведение и мироглед започна в 1980 г. с "революцията" на аятолла Хомейни в Иран.
Въпреки че в последствие иранският политически и държавен елит тушира шериата, върна гражданските закони и поднови цивилизования диалог със света, духът вече беше изпуснат от бутилката. Национално-освободителните движения в Близкия изток (Палестина, Ливан) се преструктурираха на религиозна основа (Джихад, Хамас, Хизбула) и дадоха начало на Ислямския Екстремизъм - който плъзна по целия свят. Днес е вече ежедневие, справка постинга по-горе.
16 Юли 2005 20:09
Вуте Граовски, ,
Ориана Фалачи:
"""От четири години атакувам Чудовището , което иска да ни елиминира физически , а заедно с нашите тела да унищожи нашите принципи и нашите ценности, нашата цивилизация ."""
(СМЕШНО-Смешна!!)*
"""От четири години говоря за ислямският нацизъм"""
(Тъпотия безкраи)*
"""отстъпчивост към врага , копае собственият си гроб """"
(-/+)*
...
*0
16 Юли 2005 20:15
Азъ,
това, което сочиш като факт, може би трябва да ми подсказва, че ислямът е започнал война с християнската цивилизация отдавна и на нас не ни става друго, освен да се включим в нея. Аз мисля, че дори и да е така, в религиозните войни победител не може да има. И че съвременният проблем има съвременни причини - политически, икономически, социални, нравствени, психологически ... Както и Хънтигтън отбелязва, антизападни настроените фундаменталисти са в повечето случаи американски и европейски възпитаници - при това второ поколение. Същото се илюстрира и от атентатите в Лондон - британски граждани от ислямски произход (показателно е това определение ). Така, че причините, както и решенията Западът трябва да търси в себе си. Това се отнася и за нас, българите между другото. Защото и ние допускаме замозатваряне на етнически и религиозни общности, смятайки че интегрирането им е единствено техен проблем. Ще го решат като станат като нас Това не е интегриране, а асимилация.
16 Юли 2005 20:22
Като чета внимателно мненията тук, май, иде реч за...
"ДА ВЪРНЕМ ЕВРОПА НА ЕВРОПЕЙЦИТЕ!"...

......................................... ....................................
Всякаква прилика с призива на "Атака" е случайна!!!
16 Юли 2005 20:30
Азъ
Казваш-така?
, , ХУНЕ
Не ти ли се струва, че слагаш каруцата пред магарето ?”

Категорично не?
Религията е емоционалната настройка върху което се канализира тероризма.-за да бъде ефективен и неотразим.
Действителните причини обаче са други.Те са в колониалното минало и робство , те са в нео колониалната политика осигурила приоритета и авантажите в стандарта на т.н. така наречените развити и , , цивилизовани” страни.
И Осама и Садам и всички ислямски лидери са продукт на американското и европейско лицемерие и насилие.
Да се твърди , че корените на тероризма са заровени в исляма е направо водевилна теория?
В исляма , управлението , политиката и вярата са едно единно цяло.
Напълно естествено е в ответния удар да няма , , светски” отграничения.
Буш също твърди как си говори с боговете и тези богове не са Алах и пророка Мохамед.
Това значили че при , , насилствената цивилизация” която реализира представлява скрит продукт на , , христянският фундаментализъм”.
Ами ако това е така трябва да твърдим , че в света се води верса война.
Това е далеч от истината.Истината е при новото прекрояване и разкрояване на света и държавите чрез разбойнически икономически интереси.
Отпора на това разбойничество тепърва ще става още по силен и страшен.

16 Юли 2005 21:12
КОМЕНТАР
Култът към мъченичеството проникна във Великобритания

Льо Монд

Великобритания попълни списъка на страните, които пострадаха от атентати, извършени от самоубийци, списък, в който фигурират САЩ, Израел и Русия. В продължение на няколко месеца специалистите по борба с тероризма се опасяваха от използването на този метод в европейските страни. "Закономерно е, че Европа също се докосна до това, - казва Оливие Руа, учен от Висшата школа по обществени науки. - Странно е, че тези хора са от пакистански произход. Те не са свързани с Близкия изток, но се придържат към разпространението на джихад по света."

Развитието на култа към мъченичеството в Ирак също изигра своята роля. "Стана ясно, че някои хора, които живеят в европейските общества или са дошли от чужбина, искат на нанесат удари, като извършат самоубийствени терористични актове, отбелязва високопоставен служител от френското министерство на образованието. Този метод на действие създава огромни проблеми за полицията. Той позволява да поемеш върху себе си много по-голям риск при избора на цел на атаката и демонстрира безгранична воля при достигане на целта. У противника възниква чувство на безнадежност."

През последните години много британци решиха да станат мъченици. Най-известният от тях е 31-годишният Ричард Рейд. На 23 декември 2001 г. той се опита да приведе в действие взривно устройство, скрито в обувка, на борда на американски самолет, летящ от Париж за Маями. Другите пътници обаче му попречиха и той не успя да осъществи намерението си.

Роден в югоизточна Англия, в графство Кент, Ричард Рейд никога не е бил подозиран от британските полицаи. Пакистански ислямисти от Парижкия регион са помогнали на този дребен престъпник да подготви терористичния акт. На 16 юни съд в Париж осъди пакистанеца Гулам Раму и французите Хасан ел Шегер и Хаким Мохфи на 3 и 5 години затвор заради съучастничество в опита за атентат.

Тревога у британската полиция предизвика и случаят с двама британски поданици, които участваха в терористичен акт в Израел. На 30 април 2003 г. Асиф Ханиф се взриви пред входа на бар "Майкъл Плейс" в Тел Авив, в резултат на което умряха трима души, а десетки други бяха ранени. Неговият съучастник, също британец, не успя да задейства своето взривно устройство.

Не става дума само за Великобритания. В Испания беше предотвратен опит самоубиец да се взриви пред сградата на мадридския съд, в който се гледаше дело за тероризъм, съобщиха източници от испанските правоохранителни органи.

Във Франция разследването на дейността на "иракските мрежи" позволи на антитерористичните служби да установят, че няколко млади преселници от страните от Магреба за няколко месеца са станали ревностни последователи на радикалния ислям. Някои от тях са заминали за Ирак да воюват с американците - и част от тях са станали атентатори самоубийци. Френската полиция смята, че те са били от 3 до 5 души. Един от тях се казва Абделхалим Баджудж. Роден през 1985 г. в Сен-Сен-Дени, той се самовзриви зад кормилото на пълен с експлозиви автомобил във Фалуджа на 27 окотмври 2004 г. Такъв самоубиец беше и 41-годишният Идрис Базис, французин от алжирски произход, загинал през февруари. Той е живял в британския град Манчестър.

15-07-2005
16 Юли 2005 21:14
Този път Calina Malina е малко по смела в исказа.
Но пак задръжките да се наричат фактите -такива каквито са е налице?
Ако се вгледаме в турският етнос в България.Тава което трябва да признаем е грубата експлоатация и дискриминация.
Какво не знаете.Как рейсове събират евтина работна ръка и я доставят за работа на акорд , за работа при най каторжни условия , по дворци и заграбени голями фирми.
Какво не знаете.Че заплащането на труда на цигани и турци , , организационно” е направено да бъде два три пъти по ниско , и затова социалните помощи и заплащането на труда са на едно ниво.
Какво не знаете , че в тези райони поминакът е форма за варварска експлоатация.Не знаете за какви дребни и жълти стотинки се изкупува тютюна.Не знаете как опциите за първо качество отиват в чуждестранни -американски и европейски фирми-на смешни цени.
Не знаете как в България остава бурена и плявата.Не знаете , че тези производства , производство и монипулация , са изкуствено отделени за да отиват големите пари в мафията.
А може би им завиждате на сплотеността която гарантира оцеляването им при тези отвратителни условия.Може би завиждате , че изселилите се в Турция реално станаха средна класа.Завиждате , че българските турци в Турция се доказват като качествени , знаещи и можещи хора.
Дръжте го на ръце Доган , който е главния ментаржия в тези долнопробни отношения.
Или може би искате да докажете как Роко и неговите братя са летящите ескадрони на българската мафия.Нали Роко не сте го забравили.Измислицата на дрипавите генерали Бонев , Радев и Атанасов.

Редактирано от - хунвейбин на 16/7/2005 г/ 21:18:47

16 Юли 2005 21:22
Калина, Хуне
Намирам аргументите ви за състоятелни. Има множество причини, обстоятелства, тенденции, възможни гледни точки. Кое е обаче причина и кое следствие, какво представлява тероризмът в ХХІ век? Не съм срещал задоволително определение, а противоречиви мнения и реакции - включително как западните медии особено напоследък избягват да използват думите терорист и тероризъм и да ги обвързват с исляма, може би за да не дразнят, да не противопоставят...
Според мен тероризмът е преди всичко отношение, attitude - преследване на политически, икономически, религиозни и др. цели чрез терор (страх) посредством демонстративни атентати срещу случайни невинни жертви.
До началото на 90-те (края на студената война, Пустинна буря, разпада на СССР) рядко имаше тероризъм, двуполюсният глобален модел беше доста стабилен. От тогава тероризмът стана приоритетен подход и метод на Ислямски Екстремисти, все по-често, вече ежедневно, във всички краища на света. По груба сметка с него са свързани 0, 1-0, 2% от мюсулманите и тенденцията е възходяща.
Винаги е имало конфликти на интереси, класови борби, културни и религиозни противопоставяния. Но глобалният ежедневен терор на ислямските екстремисти е новост. И то каква

16 Юли 2005 21:35
Абе аз не моем да ги разберем "терористите". Кво им пречи да гръмнат тия бомби в Америка? Нали я мразят? От близнаците обаче досега - нъц, нищо, даже една пиратка не гръмна! Е как става тая работа?
16 Юли 2005 21:49
Азъ,
глобалният ежедневен терор на ислямските екстремисти Не е новост. Това са повторения, но Начинът ни на мислене пречи да "видим" многоброините примери в досегашната история (последните 100-тина години са повече от достатъчни). Смея да кажа - Нищо ново.

16 Юли 2005 22:17
Азъ
Главното е друго.Друго е това което тресе , , земните пластове" на социума-включително и в планетарен характер.
Събитията протичат в реална среда.В тази среда днешните дразнители са десетки пъти по интензивни от исторически измислици и религиозни догми и дитирамби.
След 18 в.църквата загуби позицията на главен регулатор на процесите.Благодарение на това един от най дългите и мракобесни периоди в историята на човечеството отиде на историческото бунище.Днес църквата е на ниво морален коректив –но и това ниво е силно принизено.Заради нейното скверно минало.
След като Наполеон премества регулаторния център от фатума в политиката , човечеството практически изживява редица мракобесни опити да се съживят и реанимират земните богове.
Ренесансовият период много бързо е пометен.
Силата и насилието много бързо си въстановяват водещите позиции.
Крутата сила и централизираното насилие-остават главниятрегулатор.
19 и 20 век променят , , съотношението в силите” на генералната релация , на генералното отношение-, , човек-общество”.
Благодарение на техническият прогрес обикновеният човек , нищожният човек е със силно удължени сетива въпреки насилствените ограничения в достъпа да ресурсите.Той стана сила , защото стана неимоверно силен.Днес малки групи и организирани банди могат да извадят от нормалното протичане живота цели държави.А формирования от типа на Осама и целият свят.
При това с ограничени ресурси.
Това е вътрешно заложено в прогресивното развитие на човечеството.
Нито НАТО , нито каквито и да било други динозаври могат да поставят под контрол тези неформални процеси.
Разума , разума е този който трябва да победи.Разум недостига.Разума е дефицитен.

Днешните световни гайдари и нашите хвалипръцковци я карат със стари способи и средства.А това е загубена битка.Защото приоритетно залагат на малцинството на силните който стават слаби и пренебрегват високомерно мнозинството на слабите –които стават все по силни.
16 Юли 2005 22:25
КОМУНИЗМЪТ СЕ ЗАВРЪЩА, МАЙ?!?............................... ......................
Новини
Чужденците ще попълват адресни регистрации
Чужденците, които влизат и пребивават на територията на България трябва да попълват адресна регистрация на граничните пунктове. Това реши НС с приетите на първо четене промени в Закона за чужденците в България. Въвеждането на задължителната адресна регистрация е в изпълнение на европейските стандарти. Депутатите гласуваха промените на първо четене в търговския закон, с които се въвежда вписването на клоновете на чуждестранните фирми у нас в търговския регистър.
......................................... ......
АБЕ, нали "демократите" у нас премахнаха задължителната по времето на Социализма Адресна регистрация, понеже била в противоречие с Европейските Стнадарти?!? СЕГА, к`ва излезе тя- оказа се, че тъкмо ПРЕМАХВАНЕТО на задължителната адресна регистрация е било в противоречие с Европейските Стандарти?!
НА МАЙМУНИ НИ НАПРАВИХА родните ни европеидни демоКРЯКИ !!!
16 Юли 2005 22:30
Да не би да връщат и жителството?
Гладна кокошка просо сънува.
16 Юли 2005 22:30
София предупредила за джихадистите от Ирак
МОНИТОР-17.07.2005
Българските тайни служби първи са предупредили, че десетки джихадисти, родени в западни страни, се опитват да преминат с фалшиви паспорти през Балканите, след като са били в Ирак, за да достигнат родните си страни. Това съобщ в електронното си издание френският в. "Фигаро".
Българското разузнаване е изпратило поверителна нота по въпроса до аналогичните служби на останалите европейски държави през ноември м. г. През декември арабски и западни разузнавателни служби потвърдили съобщението на българските им колеги. "Фигаро" отбелязва, че джихадистите, които се завръщат от Ирак в Западна Европа, са натоварени със задачата да организират атентати. Главни техни мишени са Великобритания и Италия. Това разкритие е било направено първо от екстрадирания през юни 2004 г. във Франция Саид Ариф, известен като "Алжиреца на Заркауи."
Междувременно телевизия "Ал Арабия" предаде, че арестуваният в Египет химик Магди ел Нашар, който е заподозрян в причастност към терористичните актове в Лондон, няма връзка с тези нападения. Това е станало ясно от извършените разпити на задържания, посочил информиран източник на "Ал Арабия".


16 Юли 2005 22:32
ORACLE,
АКО зависеше САМО от "софиянци", сигурно щяха да върнат и "Жителството" !
16 Юли 2005 22:35
Атентатите са лошо нещо, но не и в Израел
МОНИТОР-17.07.2005
Лидери и духовници на мюсюлманската общност във Великобритания осъдиха атентатите в Лондон на 7 юли с думите, че атентаторите са нарушили предписанията на Корана, като са убили невинни цивилни и не трябва да бъдат считани за мъченици, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Двайсет и двамата имами и улеми обаче отказаха да осъдят всички самоубийствени нападения с думите, че атентатите срещу окупаторски сили в държави като Израел и Ирак понякога са оправдани. "Трябва да се прави ясна разлика между самоубийствените бомбени нападения на тези, които се опитват да се бранят срещу окупатори и тези, които убиват цивилни, което вече е голямо престъпление", заяви ръководителят на Световната ислямска лига в Лондон Сайед Мохамед Мусауи. Той направи изказването си на пресконференция в петък в Лондонската централна джамия в Риджънтс парк. Преди това събралите се в джамията 22-ма лидери и духовници прочетоха изявление, в което осъдиха атентатите от 7 юли в Лондон и призоваха всички мюсюлмани и не-мюсюлмани да съдействат на властите за разследването на нападенията и наказването на тези, които са участвали в планирането им.
17 Юли 2005 00:42
Почти 40% са посочили, че ционизмът, САЩ и ЕС са заплаха за исляма.


Никоя вяра не може да бъде заплашена от външни фактори. Който вярва, вярва независимо от това какво става наколо (вж. Йов, най-старата книга в Библията). Ако нечия вяра е застрашена, проблемът идва отвътре, не отвън. Римляните не са могли да се справят с християните, въпреки че са ги хвърляли на лъвовете.

Най-добрата защита тогава трябва да бъде силна офанзива, но не само срещу терористите. Войната трябва да бъде насочена срещу идеологията на терористите.


Единственият начин да се сложи край на тероризма е да се оздравят обществата. Тероризъм не вирее в здрави общества, както и болест в здраво тяло. Така че пак, ще се справим с врага отвън, когато се справим с "врага" вътре в нас.
17 Юли 2005 01:48
"Берлинската стена" между ислямските страни и останалите съществува. Трябва само да си отвориш очите и да я видиш. Който не я вижда, да отиде в някоя от тези страни и да поживее малко там и ще я види добре.
По същият начин стои въпросът и със " самозатварянето ни в етнически и религиозни общности". Пак да отскочи я до Саудитска Арабия, я до Иран, та хубаво да му се отворят очите и да разбере кой се е самозатворил.
Стига сме се самобичували и сме търсили вината у нас си, респективно в християнската цивилизация!
Добра инициатива на французите, да гонят радикалните имами. Трябва на първо място да се атакуват джамиите и от центрове, сеещи омраза и ненавист да бъдат превърнати в центрове за мирно изповядване на религията. Тяхна работа е как да си променят религията. Западът и християните трябва да проявят нулева търпимост. Вън ходжите от християнските страни! Вън незаконно пребиваващите мюсюлмани, пък и законно пребиваващи, които не си променят начина на изповядване на религията! Хората трябва да се разделят на две- приемащи западните ценности и неприемащи ги. Неприемащите ги- по родните места!
17 Юли 2005 02:17
Учудвам се какви поражения може да нанесе науката у някои хора, дотам, че да им се вижда черното като бяло.
Неукият човек веднага ще отбележи, че християнинът не може да припари, камо ли да се засели в мюсюлманските страни, докато мюсюлманите нямат никакви проблеми да се заселват, да живеят и изповядват религията си в християнските страни. Това му става ясно от пръв поглед. Не така стои въпросът обаче с учения човек.
17 Юли 2005 06:59
Колкото и страшно да ни се вижда, колкото и да не ни се иска да повярваме, все по-добре ще разбираме, че сме въвлечени във война с противник, чийто основно оръжие не са бомбите, а религията. Неговото настъпление срещу християнската цивилизация върви с джамиите напред.
Някои много се страхуват да не се наранят религиозните чувства на мюсюлманите. Няма нужда да се нараняват всичките им чувства. Само да се изкоренят със сила чувствата им на омраза и религиозна нетърпимост към останалите. Нас комунистите ни направиха безбожници, па кажи-речи нищо ни няма, на тях ще им съчувстваме.
17 Юли 2005 07:21
Много смислени разсъждения, господине! В този случай учените са по-прости от простите! Заучената тъпащина е получена с много тренировки, с цената на дългогодишен труд.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД