:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,285,467
Активни 73
Страници 12,052
За един ден 1,302,066
Обратни разписки

Gangsta's paradise*

Не е нужно да си фен на Кулио, за да имаш моменти, в които чувстваш съзвучия между "Мила родино" и хита му. Вече не се учудваме, нито се срамуваме от гангстерските трупове по улици и медии.

Допускам, че у някои романтици на гетото при вестта за поредния разстрел на Самоковеца, Клюна, Призрака или друг се буди и по-странно чувство. Допускам, че му трепва и струната на гордостта. Все пак произвеждаме новина за световните агенции - големи килъри гърмят големи босове.То какво друго ни е голямо?Марио Пузо не е класика, а ежедневие. Бестселърът се замисля в Самоков и Дупница, трилърът се развива в сладкарницата пред блока. Може "Лучано", може и "Лъки" такъв. Живеем в екшъна.

Че с какво друго да свърже неясния си блян по ефектно самодоказване един романтик на гетото, да го наречем примерно Васо?

С престижно образование? Със завиден брутен икономически продукт на родината? С ярки победи на Националния по футбол? С уменията на родния политически елит да взема чевръсти и отговорни решения в сериозни моменти?

Не го разсмивайте.

"Бе тия бандити не се ли изтрепаха, че да свършат?", възкликва отегчен законопослушен гражданин. "Ау, безобразие. Да не смееш да седнеш в заведение с децата!", възкликва угрижен от честите пукоти родител. "Това е начин организираната престъпност да се саморедуцира", подобен бисер пък изръси преди време високопоставен представител на властта, хем юрист по образование. При това без капка ирония. Което само по себе си е индикация за парадоксите, раждани от адаптацията към парадокса.

Сега ни занимава друго.

Въпросът: "Няма ли да се свършат?"Не, няма да свършатМного са мечтателите - и не непременно за барони, а и за лакеи на барона, за коняри на барона, за такива, на които баронът поне ще подхвърли: "Как е, Васо?", докато се качва в джипа, забързан към среща с други аристократи на рисковия бизнес. (Кой бизнес тук не е рисков?)

Широка е базата, сред която се рекрутират попълненията. Не на учителя си иска да прилича пубертетът Васо. Докато го напътства с неубедителен патос към христоматийните съкровищници на морала и знанието, Васо също провежда някои наблюдения. Забелязва, че даскалът ходи с трета ръка шлифер. И че се чуди как да изкара "комисионата" от някое издателство, което набира заявки за учебниците си.

60% от момичетата в една гимназия от страна, подобна на нашата по бърз преход от соцреализма към романтиката на криминала - Русия, признаха веднъж в анкета за какво мечтаят. Оказа се, че за кариера на "валютчица" - проститутка, на която плащат в зелено.

Социолозите у нас не са преброили колцина мечтаят да са на мястото на бъдещия Клюн. То Васо такава мечта не би и признал - прекалено интимно е, за да се споделя пред непознати.

Най-много да се изпусне, че "тренира за бодигард" или мечтае "за престижен бизнес". Много важно, че престижният бизнес е най-малкото незаконен. Това импонира на романтика Васо, бизнес с тръпка.

А и той добре е разбрал, че у нас няма бизнес, който не гази с двата, с единия или поне с част от крака извън закона. Дали кокаин, дали картофи - винаги могат да те очистят с "магнум" или с проста вила.

Винаги съм мислил, че престъпилите закона са главно два типа. Вторите, по-редките птици, имат някаква сметка за оправяне с Главния архитект на света. Не му харесват градежа и искат да правят нов градеж - стават терористи, революционери или такива като Разколников, койтозакла бабичката от амбиции за добри дела послеА първите са обикновени хора. Те не щат да се бута нищо по тоя свят. Така си им харесва - сервитьорът да не плюе в супата, гладачката да не прогаря костюма, монтьорът да не пробива гумите, ако има зъб на богатите.

Единственото, което искат първите, е много пари - и бързо.

Бандити има навсякъде, както личи - задълго.

Но когато голяма част от юношите стават мечтатели като Васо, вместо да се превръщат в средна класа, значи Главните Даскали на държавата не се справят.

-------

* Гангстерски рай, англ.
18
1257
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
01 Август 2005 23:54
Отстрелът на дивите зайци ще продължава вечно! Това си е кръговрат на живота. Откак свят съществува... Тъжно, но е факт...
Докато има хранителна среда за мутрите, ще има мутри, мутреси и мечти по техния начин на живот...
02 Август 2005 00:15
Браво на автора!
02 Август 2005 00:32
Престъпниците НИКОГА НЯМА ДА СВЪРШАТ, докато имат ИЗГОДА за тях от извършените от тях Престъпления!!! Просто, живи ще сменят мъртвите-"Мафиотите умират, но Мафията е вечна!" ! Освен ако...
"Номерът" за справяне и, дори, изчезване на Престъпността е САМО ЕДИН : да се направи НЕизгодно извършването на Престъпление! Което ще рече: Престъпникът да НЕ може да ползва СВОБОДНО и БЕЗОТГОВОРНО пред Закона придобитото чрез извършено Престъпление!!! Сиреч, ТОТАЛНА КОНФИСКАЦИЯ на всяко Имущество, чийто Собственик ЯВНО / и НЕдоказано от него!/ НЯМА такъв размер ЗАКОННИ приходи, които биха му позволили да ИМА такъв размер Имущество!!! Защото, ясно е, че произходът и притежаването на едно Имущество или са законни, или са НЕзаконни! Средно положение НЯМА и никога НЕ е имало!
НА ПРЕСТЪПНИКА НЕ МУ ДАВАЙ ЗАТВОР, А МУ ВЗЕМИ ИМУЩЕСТВОТО /придобито чрез Престъпление/ !!! КАЗАХ!
02 Август 2005 02:29
Авторе, каква е тази твоя слабост към "английски" заглавия? Забелязал съм го отдавна. Искаш да ни покажеш колко си страшен или що?
Номерът е много евтин. И къде, къде ГАНГСТЕРСКИ РАЙ звучи по-добре от "оригинала", а да не говорим за яснотата, която е задължителна за вестник, домогващ се до широка аудитория. Твърде тъпо снобеете с Димитри Иванов, Ефтимов /ако добре съм запомнил името му/ и още неколцина автори,
като ни навирате английския под път и над път. Бъдете сигурни, че го знаем по-добре от вас барабар със сленга му.
02 Август 2005 02:33
А кажи ми ти писачо,
какви очакваш,
че мечтаe да станe средностатистическото българск момче,
като виждат, че една сикаджийска мутра е произведена в ГЕНЕРАЛ и Главен Секретар на МеВеРе,
че финансовият министър си пие ракията на яхта с Докторе,
че Симеон се сношаваше многоуспешно с покойното борче [Илия Павлов].

Задача с понижена трудност
Одговор: АРТУМ (чети отзад напред)
02 Август 2005 06:50
Чакайте бе, колеги неотдавна тука боса на профсъюзите Тренчев сподели съкровенната мечта на жена му да я заведе в ресторант Плаза в Ню-Йорк, след като гледали филма "Имало едно време в Америка" и видяли гангстерите къде водят любовниците си, а тука пишете за мечтите на некъв си Васо... Заведе ли я Тренчев в Америка, даже тя и там си остана... Мечти...
02 Август 2005 07:43
"Гангстерския рай" на Кулио, в действителност е "преработка" на разкошния хит на Стиви Уондър "Раят на миналото".
Определено, изключителен материал, от който излезнаха три разкошни хита. И трите с различни акценти и по своему гениални.
Докато този на Стиви е безусловно най-дълбокия и най-музикалния (много е трудно да напълниш думи с музика, като хем да не стърчат навън, хем пък и да не потънат...това е едно от най-големите майсторства, което не се отдава на всеки). Въпреки че, на моменти избива на лозунгонст и понамирисва на "протолайфейдщина" (не забравяте, все пак че това са '70те години на миналия век ) има изключителен чар и натурална мъдрост.
За мен, това е една от най-красивите му композиции, в която музика и текст просто работят симбиозно и както виждате ефектът е поразителен.
Версията на Кулио, действува много по-директно( направо като юмрук в корема), а аранжимента е, според мен, един от най-добрите в рап-жанра. Просто - еталон.
Най-забавна, разбира се е версията на Ал Янкович, който е безспорния крал на пародията. Който пък е гледал и видео презентацията не може да не се усмихне (барем под мустак) при спомена за онзи "визуален герой". Направо - убиец.
Бойко, поздрави с трите песни, една след друга:


PASTIME PARADISE
They’ve been spending most their lives
Living in a pastime paradise
They’ve been spending most their lives
Living in a pastime paradise
They’ve been wasting most their time
Glorifying days long gone behind
They’ve been wasting most their days
In remembrance of ignorance oldest praise

Tell me who of them will come to be
How many of them are you and me
Dissipation
Race relations
Consolation
Segregation
Dispensation
Isolation
Exploitation
Mutilation
Mutations
Miscreation
Confirmation...to the evils of the world

They’ve been spending most their lives
Living in a future paradise
They’ve been spending most their lives
Living in a future paradise
They’ve been looking in their minds
For the day that sorrows gone from time
They keep telling of the day
When the savior of love will come to stay

Tell me who of them will come to be
How many of them are you and me
Proclamation
Of race relations
Consolation
Integretion
Verification
Of revelations
Acclamation
World salvation
Vibrations
Stimulation
Confirmation...to the peace of the world

They’ve been spending most their lives
Living in a pastime paradise
They’ve been spending most their lives
Living in a pastime paradise
They’ve been spending most their lives
Living in a future paradise
They’ve been spending most their lives
Living in a future paradise
We’ve been spending too much of our lives
Living in a pastime paradise

Let’s start living our lives
Living for the future paradise
Praise to our lives
Living for the future paradise
Shame to anyones lives
Living in the pastime paradise

* * *
GANGSTA'S PARADISE
As I walk through the valley of the shadow of death
I take a look at my life and realize there's nothing left
Cause I've been blastin and laughing so long that
Even my mama thinks that my mind is gone


But I ain't never crossed a man that didn't deserve it
Me be treated like a punk, you know that's unheard of
You better watch how you talking, and where you walking
Or you and your homies might be lined in chalk


I really hate to trip, but I gotta loc
As they croak I see myself in the pistol smoke, fool
I'm the kinda G the little homies wanna be like
On my knees in the night
Sayin' prayers in the street light


They been spending most their lives
Living in the Gangsta's Paradise
They been spending most their lives
Living in the Gangsta's Paradise

We keep spending most our lives
Living in the Gangsta's Paraside
We keep spending most our lives
Living in the Gangsta's Paraside


Look at the situation, they got me facin
I can't live a normal life, I was raised by the strife
So I gotta be down with the hood team
Too much television watchin' got me chasin dreams


I'm a educated fool wit money on my mind
Got my tin in my hand and a gleam in my eye
I'm a loc'ed out gangsta, set-trippin banger
And my homies is down, so don't arouse my anger, fool


Death ain't nuthin but a heart beat away
I'm livin life do-or-die ah, what can I say?
I'm twenty-three now, but will I live to see twenty-fo'?
The way things is goin I don't know


Tell me why are we -- so blind to see
That the ones we hurt -- are you and me

They been spending most their lives
Living in the Gangsta's Paradise
They been spending most their lives
Living in the Gangsta's Paradise

We keep spending most our lives
Living in the Gangsta's Paradise
We keep spending most our lives
Living in the Gangsta's Paradise

Power and the money, money and the power
Minute after minute, hour after hour
Everybody's runnin, but half of them ain't lookin
It's goin on in the kitchen, but I dont know what's cookin


They say I got ta learn, but nobody's here to teach me
If they cant understand it, how can they reach me?
I guess they can't -- I guess they won't
I guess they frontin; that's why I know my life is outta luck, fool


They been spending most their lives
Living in the Gangsta's Paradise
They been spending most their lives
Living in the Gangsta's Paradise
We keep spending most our lives
Living in the Gangsta's Paradise
We keep spending most our lives
Living in the Gangsta's Paradise


Tell me why are we -- so blind to see
That the ones we hurt -- are you and me
Tell me why are we -- so blind to see
That the ones we hurt -- are you and me

* * *
Amish Paradise
by Al Yankovic

Lyrics:

As I walk through the valley where I harvest my grain
I take a look at my wife and realize she's very plain
But that's just perfect for an Amish like me
You know, I shun fancy things like electricity
At 4:30 in the morning I'm milkin' cows
Jebediah feeds the chickens and Jacob plows... fool
And I've been milkin' and plowin' so long that
Even Ezekiel thinks that my mind is gone
I'm a man of the land, I'm into discipline
Got a Bible in my hand and a beard on my chin
But if I finish all of my chores and you finish thine
Then tonight we're gonna party like it's 1699

We been spending most our lives
Living in an Amish paradise
I've churned butter once or twice
Living in an Amish paradise
It's hard work and sacrifice
Living in an Amish paradise
We sell quilts at discount price
Living in an Amish paradise

A local boy kicked me in the butt last week
I just smiled at him and turned the other cheek
I really don't care, in fact I wish him well
'Cause I'll be laughing my head off when he's burning in hell
But I ain't never punched a tourist even if he deserved it
An Amish with a 'tude? You know that's unheard of
I never wear buttons but I got a cool hat
And my homies all I agree I look good in black... fool
If you come to visit, you'll be bored to tears
We haven't even paid the phone bill in 300 years
But we ain't really quaint, so please don't point and stare
We're just technologically impaired

There's no phone, no lights, no motorcar
Not a single luxury
Like Robinson Caruso
It's as primitave as can be

We been spending most our lives
Living in an Amish paradise
We're just plain and simple guys
Living in an Amish paradise
There's no time for sin and vice
Living in an Amish paradise
We don't fight, we all play nice
Living in an Amish paradise

Hitchin' up the buggy, churnin' lots of butter
Raised a barn on Monday, soon I'll raise another
Think you're really rightous? Think you're pure in heart?
Well, I know I'm a million times as humble as thou art
I'm the pious guy the little Amlettes wanna be like
On my knees day and night scorin' points for the afterlife
So don't be vain and don't be whiny
Or else, my brother, I might just have to get medieval on your heinie

We been spending most our lives
Living in an Amish paradise
We're all crazy Mennonites
Living in an Amish paradise
There's no cops or traffic lights
Living in an Amish paradise
But you'd probably think it bites
Living in an Amish paradise

Yuck

02 Август 2005 08:11
Та това техт ли е? И се намират хора, които го харесват? То наща чалга е сто пъти по-добра. Един наш циганин ще напише много по-добър текст, без много да мисли. Негърски дитирамби? Те затова казват че американците нямали култура: ами ето, впечатляват се от тъпи лозунги и полит-пропаганда. Расизъм срещу белите -- и белите разбира се го харесват, не обожават!
~ Пет милиарда ще умрат! И познайте колко процента между тях ще са бели и колко черни (мангали, црънци)??
02 Август 2005 10:10
Искам или не - паралелите сами ми се набиват в главата. Гледам как британската полиция действа след атентатите (изключвам трагичната грешка с бразилеца!) и за колко кратко време идентифицира и арестува извършителите на втората серия терористични актове, гледам и нашите как почти никога не разкриват убийците. И това убийство като и другите - остава само статистиката.
02 Август 2005 10:29
Ма разбира се! Скотланд Ярд е най-по...
Затуй нашите мутри се крият по Островите и въртят далаверите си там.
Не съм чувал гангстер да го избива на тероризъм, мафията никога не е имала полза от разни "извънредни" ситуации, защото взетите мерки от полицията засягат и нейния "периметър"!
02 Август 2005 10:48
Koгато утрепят някого се оказва че за него всичко е ясно. Не ми е ясно защо не го проследяват, най-малко за да хванат убийците. Казват че големите босове са 15-20, а малките 30-40. Значи излиза че има по 1000 полицаи на един бос средно. Ако полицията има желание могат да ги ловят за всяко препикаване накриво, така както правят паяците, които впрочем са също мутренски и работят с активната помощ на полицаите. Затова престъпниците никога не свършват, защото не е изгодно да свършат. Не напразно се вдига тази олелия около Атака - да не би да вземат да направят нещо че отиде бизнеса на тути капи. Голема опасност ша знаете !
02 Август 2005 10:56
Абе я кажете как е по света с гражданските доброволни отряди.
То се виде, че полиция, съд, прокуратура и власт са се срастнали с мутрите, ама ние как да се опазим? Явно спасяването на давещите се е дело на самите давещи се.
02 Август 2005 11:07
В щатите например, съществува т.нар "граждански арест" на престъпник, от обикновенни граждани, а доколкото знам и "ловците на глави" май още функционират. То верно там всеки ходи с патлак...
02 Август 2005 11:13
Това, за което в другите страни трябваха 50 години, у нас стана за 15. По стар обичай- в съкратени срокове. Така че има дълбока вътрешна логика за всичко, което се случва. Важното да е нормален процентът collateral damages
02 Август 2005 11:53
Да така е нито се срамувам нито се учудвам по скоро се радвам, това си един вид праосъдие - грозно и изкривено, но по добре от нищо ...
02 Август 2005 16:50
Ако още през 90-та бяха задължили всички българи да си купят по един Макаров за сто лева с два пълнителя, хем щеше да се оправи външния дълг, хем щеше да се оправи и държавата. В поемата за Крали Марко народът го е казал: "... не се води борба боздуганна с танкова колона..."
02 Август 2005 22:28
Здрасти на всички,
макар и малко късно :-)
Тук ми се ще да обобщя с няколко думи - няколко теми от днешния наблюдател (а защо не и всички; -)
Редът (в момента) е Такъв:
""Анархията е маика на реда""
02 Август 2005 22:46
Ааа, Перко... Ний сме оттатък, в "Темите...", спомени за моренцето
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД