:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,230,690
Активни 114
Страници 19,643
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

За мръвката и мадамите

Оня ден се заслушах продължително в гласа на народа. Течеше радиопредаване, в което думата имаха слушателите. Изказваха се на политически теми, коментираха правителството, опозицията, парламента - изобщо това, което неправилно наричаме политическа класа.

Изказванията бяха в традиционен дух. Което значи, че за пореден път ми направи впечатление особената сплав от принизеност и нихилизъм, така присъщи нам, когато обсъждаме властта. Отзад долавям горе-долу следната противоречива философия: властта би трябвало да е чиста като икона, но е точно обратното - тя е изначално зло. Във властта са онези, които пълнят гуши и мързелуват, срещу което нищо не може да се направи. Към нея има само два подхода - или с подмазване да се докара някоя дребна привилегия, или да се псува тя тотално и на всеослушание - подобно младежа, ругал президента на Петрова нива.

Изобщо в отношениетона българина към властта звучи една перманентна обида;сякаш тя винаги е осъществявана от някакъв перфиден и чужд завоевател. Който не е част от теб и го търпиш по силата на обстоятелствата, а не поради свободното си изборно волеизлияние.

Съзирам в тази стихийна анархистична нагласа един незадоволен наш копнеж по идеала. За което не си даваме и сметка. Тези български гласове, често сливащи се в отчаян хор, са като на огорчени от цялата вселена пилигрими.

Които всъщност дълбоко в себе си роптаят главно срещу факта, че нямат отпреде си водач, който е самото Съвършенство и Светлина. И който изкупва техните спъвания.

Но моля ви се, дами и господа.

Не можем три петилетки след залеза на патерналистичното тоталитарно общество да се държим като деца, объркали сандъка за играчки с коша, дето са мръсните гащи на татьо. Не можем да търсим светостта на идеала си в държавния вестник и списъка с министрите, а там, където е нормално да се търсят подобни неща, да изсипваме чувала на примитивните си суеверия. Тия милиони, които слушат немощната реч на папата или се въртят като мравуняк покрай Каабата, или пълнят американските църкви всяка неделя до пръсване, са по-наясно от кого какво можеш да искаш. Може би затова са много по-големи оптимисти. Ние не сме и вероятно по тази причина оглавяваме класациите по планетарен песимизъм.

Трябва най-после да ни е кристално ясно - никога няма да имамепрезидент с име Иисус Христос или министър-председател с име Иван РилскиЕ, един от политиците ни претендира за ролята на Васил Левски, но и то за по-зрелия дух не е политика, а опасна смес от хулиганство и претенциозна иконопис.

Понеже този ни дълбоко спотаен копнеж е очевидно неизпълним, той лесно се обръща във вулгарен политически нихилизъм. Това са явления с един и същ корен - и двете са плод на колективна политическа митомания.

Тоест от фетишизацията на властта до "всички са маскари" е само крачка. Ганьо Балкански и ние я правим охотно, като дори не си даваме сметка защо.

С това изобщо не твърдя, че във властта няма маскари. Твърдя само, че са точно толкова маскари, колкото сме самите ние. А като е така, не иде да опищяваш света колко си убог, нали.

Бях в едно село. Селяните ми се жалваха, че кооперацията е разорена. Шефът на кооперацията много крадял.

- Ми що не го смените, нали вие избирате председателя? - зачудих се аз.

- Ааа, сменихме го - отвърнаха те. - Даже у затворо влезна.

- Е?

- И новио крадне.

- Ми сменете и него.

- И следващио ше крадне! - разби ме с кристалната си убеденост колективът.

Във властта влизат хора, които я обичат. Харесва им да са там. Някои вършат полезна работа за населението през работното си време, други вършат по-малко, трети гледат да направят каквото могат главно за себе си и родата. Но светци и икони няма. Нормалното отношение към тези хора е като към равни нам, които сме наели на добре платена, но и нелесна работа за определен срок. Знаейки човешките слабости, трябва да ги държим под око ида им провеждаме периодични тестове за кадърност и корупцияОсвен това е редно да ги сменяме, защото и кадърността се износва, а честта се пропуква между изкушенията - горе просто са повече.

Едуард Лимонов, нелош впрочем писател въпреки скандалната си политическа слава, злъчно асоциира всяка върхушка с мафия. "Мафиотите никога няма да пуснат другите до софрата. Таратанци. Нали е въпрос за хляба, за мръвката, за живота, за мадамите. Ще те смачкат."*

Това може да се каже и за всяка политическа върхушка, включително за нашата. Може да го казва често обаче шоуменът и публицистът, но не може да е основа за натраплив и еднообразен диалог между населението и политиците му. Актьорът Христо Гърбов, играейки често комедийни персонажи, скоро каза: "Аз може да подигравам политиците, ама политиката е сериозна работа и трябва да я уважаваме."

Иначе е тъжно и смешно - като в диалога, приведен по-горе за пример. За нас е тъжното, смешното е отстрани.

------

* "Это я - Эдичка".
82
1240
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
82
 Видими 
22 Август 2005 23:39

Странно становище....

Властниците са боклуци, но те такива и трябва да бъдат. И ние не бива да се възмущаваме, ами да гледаме себе си. И когато ние станем по-добри, тогава и властниците ни ще бъдат по-добри....

Ей, автора ! Я се опитай да си формулираш най-гадната обида, която може да съществува....

Успя ли ?! Хайде сега, отправи я към себе си.


22 Август 2005 23:53
Тъпо
23 Август 2005 00:49
Евтино, пак прост народа, не знаел какво иска. Е, Тодор Живков, макар и пленник на идеология, обичаше народа си, затова го помнят, е ? или друго е обяснението
23 Август 2005 00:58
Автора защо не пробва да дефинира проблема - така ще успее да напише горе-долу свестна статия. Дали политиците са причина за текущото незадоволително състояние на страната, или народа е причина, или пък всичко е наред. Тази статия е пример на това, че журналистите разбират своята позиция и мнение по даден въпрос чак след като свършат с писането.
А ако автора предложи и решение . . . .
23 Август 2005 01:13
Нима нищо странно в отношението на българина към властта: 500 години турска власт, 45 години съветска власт, а между тях - разни чуждоземни мелези опропастиха всичките български военни победи.. Уважението трябва да се заслужи, а сегашните власти с действията си постигат точно обратното.
23 Август 2005 01:15
Много ТЪПО!
23 Август 2005 01:26
Нищо подобно! Не намирам, че сте прави, по-горните колеги, ще ме извините, надявам се...

Намирам, че авторът е прав в монолога си, само леко не се е доизразил - от страх, че ще засегне пак нас, вечно капризните като сопрани в опера. А за решението - той е писател и журналист, отникъде не е длъжен да го даде! Та мигар кандидатите за депутати, премиер и президент дават решения и като не ги изпълнят, биват осъдени?!? Кое наричате решение, обещанието за 800 дни ли? Или някои съвременни - за пенсиите, бюджетните заплати и социалните помощи? Това ли са решенията, които никой с ума си не може да реши, но ви харесват?

И пак от деликатност единствено - не е натякнал авторът, че сами си избираме избираемите; а сами си ги избираме, защото такива ни поднасят всеки път; а такива ще ни поднасят всеки път, защото не се борим за друга изборна система. Опростявам, за да е по-ясно. Но горе-долу така е.
ТАЗИ система ще ни унищожи. Тъп съм политически и не мога да предложа друга. Не че някой ще ни я позволи. Ако сред вас изникнат предложения, берекет версън. Ако се окаже обаче обаче, че глобалните условия не я позволяват, после не викайте - ама вие що не предложихте друго и трето.
Щото авторът Бойко Ламбовски, великолепен поет и журналист, се сеща да се съобразява с глобалните условия. А от нашите форумни среди обикновено изскачат радостни откриватели на Идеала. Без решение как се постига той

Разписах се... Извинете и лека нощ, лек дъжд. Дано, дано...
23 Август 2005 01:37
Тъпо, по-тъпо, най-тъпо, вдлъбнато...........
пилгрим
1. поклонник, пилигрим
2. странник, пътник

Може би ще намерите и други значения. Автореееееееее........
23 Август 2005 01:38
Решения има, знаят ги, с търпението ги поощряваме да продължават така. Прозрачно управление, гражданско общество, бизнес, който не зависи от властта....г-н Калин Манолов е обяснил още
23 Август 2005 01:56
Статията е странна смес от самочувствие и посредственост. Този автор често се напъва да роди интересни идеи, но ги помята, още не стигнал до завършека на статията. *****

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 23/8/2005 г/ 11:15:35

23 Август 2005 02:06
Посредствено
23 Август 2005 02:44
Първо - Иван Рилски е Свети Иван Рилски - една реална българска гордост, без Свети е плява в устата на посткомунисти изпуснали кокала и искащи да минат за отворени по всичко.
Второ - такава рапсодия в защита на псевдодържавниците ни не е имало. Е кво искаш, да си затворим очите и устата, защото виждатели президентът не може да е Исус Христос..
Никой не го и иска, АМА КАТО Е БОКЛУК ДА СИ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТТА Отнася се за всеки държавен чиновник.
23 Август 2005 03:02
Съчинение на тема: "Прост народ, слаба държава". и "Нищо ново под слънцето"
Някои автори пишат не толкова да кажат истината , а да вземат хонорара, че да изкарат седмицата до другия понеделник..............но са си прави.Хляба се купува с пари![/b][/size=2][/blue]

Редактирано от - bot на 23/8/2005 г/ 11:13:54

23 Август 2005 05:37
Афтуръ утепа рибата с това:
Тия милиони, които слушат немощната реч на папата или се въртят като мравуняк покрай Каабата, или пълнят американските църкви всяка неделя до пръсване, са по-наясно от кого какво можеш да искаш. Може би затова са много по-големи оптимист.
Изобщо слабо и претенциозно антрефиленце
*****

Натиснете тук


Редактирано от - bot на 23/8/2005 г/ 11:14:27

23 Август 2005 06:48
Хич немаше да се и занимавам с Ламбовски, ама га видох, че бозичката и Дон Кихот Параграфски са единодушни/а и не само те/си направих труда да се занимаем по-обстойно.
И ако:"С това изобщо не твърдя, че във властта няма маскари.Твърдя само, че са точно толкова маскари, колкото сме самите ние.А като е така, не иде да опищяваш света колко си убог, нали."... наистина е тъпо, то и казаното от Бойко е тъпо.
Мамка му и Космос, па ни препречва ракетката...
23 Август 2005 08:22
Че е прост народът, прост е. Ще дам за пример наводненията в Монтана. Те са станали поради нечистения от поне пет години канал. Но никой все още не е завел дори 1 дело да съди общината (и в частност кмета), че поради престъпното и бездействие е унищожено имущество. А нищо чудно ако на хартия каналът се чисти по график!
23 Август 2005 08:51
Г-н Наsаn, тоз аФтор "оня ден се заслушал продължително..." и чул Народа по некакво си радиопредаване и за кой ли път си направил изводите. Егати изводникът!!! Ма, *****, барем да бе излъгал с нещо по-така: ходил, чул и видял на място... Както снощи сичките СМО пачаври точиха сълзи и сополи за бедстващите - ама щото се беха навървили като пиявици след разни министърчета, които отишли да зяпат поразиите, ма между другото подсетили се и си взели ибезплатни, т.е., платени от данъкоплатеца, РR. После СКАТ им е виновна.


Натиснете тук

Редактирано от - bot на 23/8/2005 г/ 11:16:28

23 Август 2005 09:00
Бойко, тази статия да не си я писал на акорд? - много слаба ракия , бе
23 Август 2005 09:08
Копнеж по идеала”, г-н Ламбовски, не е само наш. Той е на човечеството. Примери давате и Вие в статията.
А щом го има, значи го има и недоволството от реалността. Не само у нас! И ако може да се припише оптимизъм на тълпите от Вашия пример, то той е само в това, че идеалът все пак съществува – значи и надеждата не е умряла.
Е, нашата надежда може би е малко по-залиняла, но за това си има очевадни причини...
Напразно търсите “решение” от автора. Какво може да ви каже – че световното устройство на живот на човечеството е погрешно?
23 Август 2005 09:16
Статията изобщо не е слаба ами на нас никак не ни се ще да се разпознаем в разказа. Все чакаме някаква месия, все другите са ни виновни, баламите да протестират, пък аз ще се подмазвам на началника, ако може ще му стана любовница и няма да ме уволнят. Бе изобщо ми е писнала от подлизурковци, хрантутници, връзкари и всяка друга сволач. А да погледнем Гърция, че е най-близо, за най-малкото нещо хората протестират. Ние за последно кога протестирахме, пък се чудим кой ще ни свърши черната работа, а ние да сме си добре.
Освен гражданското общество се нуждаем и от сериозен ремонт на законите. Как може в Америка да знаят, че обраха банките а тук да не знаят. Знаят и още как, ама само един се сочи, че е корумпиран и то е избирателно. Може всичко да се проследи и да се пресече, ама нали те са облагодетелствани. И сега последния коз Атака да видим докога ще го размахват.
23 Август 2005 09:17
Тезата на автора: Все чакаме решение, все чакаме някой да ни освободи, да ни оправи и прочее. Не ходим до избирателните урни, но сме недоволни от изборните резултати. Когато избираме управници на всички нива чакаме хубави обещания (лъжи) после някой ни е крив. Най накрая се оплакваме до откат. И какво се оказва - виновен е автора, който се опитва да ни намекне че пролема е у нас, у всеки у нас.

Като чета форума (може би най-читавия форум) направо се отчайвам. Щом хората тук с претенции за будно мислещи намират автора и статията за тъпи, какво остава за конете с капаци.
23 Август 2005 09:55
10 те божи заповеди са си десет и 2000 години да се издава държавен вестник пълен с нови закони пак ще се стигне до 10те божи заповеди
23 Август 2005 10:10
fractal
Ти знаеш ли ги кои са 10-те божи заповеди. Още Христос е променил една от тях. Познай коя.
Ние сме в такъв период, в който всичко ще ни изглежда сбъркано.
23 Август 2005 10:13
министър-председател с име Иван Рилски

Е, като не ни хареса граф Рилски...
А сега по-сериозно: Ламбовски е извел вярна теза. Докато чакаме управия от Big Brother, който и да е той, все ще има кого да попържаме. Моята надежда е в онези млади хора, които сами си търсят място под слънцето - тук или отвъд океана, няма значение. Когато усетиш, че можеш да разчиташ на себе си, не те е страх и да предложиш решение "на ползу роду".
23 Август 2005 10:14
BridgeFan,

Ще започна с един стар анекдот от времената на "соц"-а.

Отива един в бакалницата и казва: "Моля, дайте ми пет яйца". Продавачката му дава, но той възразява: "А, не така. Искам да си ги избера.".
"Ама, как така бе, другарю, какви са тия избори ?", пита продавачката, а той отвърща - "Ами, нали си избирам народни предтсавители, общински съветници и т.н., защо да не мога да си избера яйца?"
"а, това ли имате пред вид," отвърща продавачката и му подава пет яйца. "ето Ви пет яйца, изберете си.".

Та, по въпроса. "Не ходим до избирателните урни, но все сме недоволни", казваш. Ами, ако бяхме отишли всичките 6 и половина милиона избиратели, ако бяхме направили възможно най-обмисления избор, кого бихме могли да вкараме в Народното СЪбрание, вместо сегашните боклуци ?

На последните избори българите показаха много сериозна гражданска позиция, като вкараха в НС една нестандартна партия - "Атака". С това демонстрираха, че не са овчедушното стадо, за което ги мислите вие двамата с Ламбовски.

Не, че "Атака" ще ни реши проблемите, но появата й би трябвало да накара другите много сериозно да се замислят. А по това, което стана от изборите до сега, не личи нищо подобно. Което само потвърждава тезата, че всички са боклуци.

Така че, за кого да бяхме гласували, казваш ?
[/i]
23 Август 2005 10:17
Fool On The Hill,

Извинявай, не разбрах с какво вярата и надеждата в Big Brother е по-лоша от вярата и надеждата в "младите, които сами си търсят място под слънцето", особено онези, които го намират "зад океана" ?

23 Август 2005 10:20
ПОЛУ казано.
Достатъчно грамотно да чете и пише.
Достатъчно комплексирано.
НО
ПОЛУ потентно.
Те това е диагнозата на родната ято опиващо се като интелигенция, ама всъщност -ПОЛУинтелигенция.
И именно защото е ПОЛУ - нищо свястно не може да изкара на бял свят.
Освен омраза към онова което е ЦЯЛО.
А понеже политиците в голямата си част ИЗХОЖДА именно от тази прослойка, затова и те демонстрират именно тези черти.
Кои ли?
Ами най-характерната е, че народа им е скапан /идиоти, тъпи, прости и пр./, че им е крив ту международния империализъм, ту коварният заговор на тъмни сили /масони, циони или просто цигани/, ту пък десебета кагебета и пр.мрачни субекти спъващи светлите им напъни!

Ама и напъна е ПОЛУнапън.
Изобщо- ПОЛУстатия.
Апропо, и постинга да се брои за ПОЛУ посткинг!

23 Август 2005 10:28
няма да оценявам статията или автора,
но прави впечатление бурната реакция на най-гласовитите адепти на идеала и критикари на всичко.
май ви настъпиха по мазола, че се разпищяхте
- изводите оставям за вас ...
23 Август 2005 11:09
seterbg, най-гласовитите не са във форума, те са на първата линия в СМО-тата, чинно подредени от добри и заслужено платени специалисти по формиране на настроения и на още нещо, ако чаткаш. Ако не - не се изненадвам, щото това БГ, дет си го слагате некои отзад, го възприемам като желание за идентификация или маскирация.
Колкото и да се мъчат разни "вг"-та да наслагват тезата за "прост БГ народ" - не става. БГ е достатъчно препатил и наистина, кога му дойде времето, си вкарва овцете в кошарата, е, почти винаги с помощта на дървен господ и в разрез със световната хуманщина. По чисто Български. И независимо от кресльовците.
23 Август 2005 11:11
Знаейки човешките слабости, трябва да ги държим под око и

да им провеждаме периодични тестове за кадърност и корупция

Освен това е редно да ги сменяме, защото и кадърността се износва, а честта се пропуква между изкушенията

Ами в това е проблема бе! Кой иска светци да го управляват!? Автора просто по най-тапънарски начин подменя реалния проблем с измислен такъв! А реалния проблем е че няма система за ефективен контрол на отрепките в политиката. Няма и добре работеща избирателна система, която да пресява отрепките на входа към властта и реално да отразява народния вот!
От дълго време не бях чел по-големи глупости от написаните в тази статийка!
23 Август 2005 11:26
С две думи: деееба тая крива круша ....
23 Август 2005 11:28
Слаба работа.
Присъщо за децата и то по-малките е да виждат нещата в черно и бяло, добро и лошо и т.н. без междинни положения. Много скоро даже и те се научават, че нещата не са толкова прости.
За политиците ни - ясно че, че няма да намерим идеалните политици, но ни трябват такива, които поне да вършат и някаква работа, докато крадат и получават комисионни. На практика при нас се получава точно обратното - политиците ни съзнателно забатачват нещата, за да може после безкрайни години да се наливат наши пари за уж оправянето им, а те пак се забатачват. Примерно - кой има интерес въпреки огромните средства влагани за пътищата в София, а и не само там, тяхното състояние всяка година да се влошава? Същата работа и с боклука на София и извозването му и т.н. и т.н. за каквото се сетим все е така. Защо е така - аз бих казал заради разрушените правосъдни и правоохранителни системи в България и съответно възникналите мафиотски структури, обединили политици с мутри.
23 Август 2005 11:33
Калки, нямам сега време за по-задълбочена дискусия, но най-общо: разликата е не за нас, които гледаме отстрани , а именно за онези активни младежи (пък нека и да не са само младежи ). Като според мене (вероятно с това още по-малко ще се съгласиш ) няма принципна разлика дали "мястото под слънцето" е отсам или оттатък океана.
Бъди здрав! Съжалявам, трябва да напусна...
23 Август 2005 12:06
Е-е. Не съм цвете за мирисане.Прост съм.Не ставам за нищо.Страдам от комплекси. Финасово съм обременен.Имам скапано наследство ако щете генно.
Е , и! Като не ми харесват управляващите да се съгляся със автора ли , а?
23 Август 2005 13:00
Commandant, същия случай съм, срамувах се да го призная досега, но просветленето ме обгря, каква сила е словото им, защо се раждаме излишни, плача....депресивна депресия отвсекъде, изход никакъв, оле ле, лея сълзи, много.....потоп, сигурно сълзите са стигнали до най-последния етаж
23 Август 2005 13:01
Ако може някой да ми каже за какво се говори в статията ?
23 Август 2005 13:34
Ами в статията най-общо става дума за липсата на гражданско общество у нас. Тоест като не ни харесват действията на този политик или онзи общинар да не си мълчим или да мърморим пред съседа (или във форума), а да заявим позицията си и да потърсим отговорност. Когато въпросните избираеми политици разберат, че има гражданско общество със силата да променя статуквото, тогава може би корупцията ще намалее и реално ще се правят промени в полза на обикновените хора. Ето за това според мен става дума и много жалко, че дискусията във форума тръгна в съвсем друга посока.
23 Август 2005 13:41
Ей на, Бойко, гледаш ли какви работи стават като тръгнеш да пишеш туй дето си го мислиш? Намразиха те, тия същите, дето ги обрисуваш и туй то. Гледат те, значи, сякаш им дърпаш сутлияша изпод брадичката, ама те не се дават, да го еба, гледай нервират се като атакьори на митинг, иронизират те (те толкоз могат, де, цупят ти се като провинциална курвичка, а па на всичкото отгоре и с две ръце палци надолу сочат.
Ами, ей, чшшшшш, нашите, ами че той Бойко беше не кой знае колко отдавна като вас, ако си спомняте. Пускаше там розови облачета, пишеше там баш текстове по ваш вкус:за ерозията на отношенията, за кусурите на новите отношения, за нашия войн стъпил безсмислено на иракска земя и изобщо списваше с онази мекота на интелектуален поет обръщащ се към сродни интелектуални души. Имаше ги там, в неговите списвания всички ония качества на мек либерал с добра душа, любов към неоправданите и вяра в победата на ДОБРОТО (дето му викате вий на онуй). Някакъв толостоизъм с камювски съмнения и разни "ние сме добри, ама ония ни ебават" самооправдателни лакърдии и всичкото това сделано с онази а ла вестник "Народна култура" лингвистика, дето беше толкова модерна в древните времена, когато дървената философия още не съществуваше като официална наука.
Да де, ама пък Бойко не е тъпо копеле. Напротив. Ще прочете туй, ще интервюира тоя, ще побеседва с оня, ще сравни това с онова и когато види че триъгълното кубче не ще да влезне в кръглата дупка, ще се корегира човека и ще ревизира мирогледа си. Хей! Няма нищо по-достойно от това да видиш правия път и да си кажеш: Ей, сгреших аз, когато ходех по ония ми ти стръмни сокаци на "ние сме...ама нали пусто" и "искат да ни преебат". Рано или късно, човек с качественни реотани не може да не дойде до онези evolution friendly решения и да не застане зад еволюционносъобразните решения.
Да, де, ама някак си, не ви харесва тоя Бойко, а? Някак си, няма я оная червена нишка дето толкова ви харесва и заради която се вее сега онова червено знаме дето ви било родило ( както твърдяхте в онзи, толкова популярен в моето детство телевизионносериален химн)
Съшите вие (дето ви е описал) не само че не твърдите абсолютно същото дето Бойко ви го вика, постоянно из този форум, ами понякога сте готови и очи да дерета, маамустара.
23 Август 2005 13:42
Gimly,
Дантевото "Надежда всяка тука оставете" на около 60 реда по БДС.

Редактирано от - Артиста на 23/8/2005 г/ 13:44:17

23 Август 2005 13:49
Съзирам в тази стихийна анархистична нагласа един незадоволен наш копнеж по идеала. За което не си даваме и сметка.
Лошо ще стане, когато на хората спрат да им правят впечатление корупцията и евтиното продаване на политиците. Нали ако я нямаше тази "идеалистична" заблуда, никой нямаше да гласува! Кой нормален човек, стъпил здраво на земята, дава гласа си на някого, за когото е убеден, че е крадлив, продажен и безпринципен? (А кой политик не е?) Добре, че я има тази вяра в идеалния образ, че никаква демокрация нямаше да върже...
Проблемът не е само в елитите, не е само в масите, не е само в България. Навсякъде има недоволство от действията на политическите представители. Не мисля, че на нас са ни виновни еди-колко-си века не-знам-си-какво робство. Виновна ни е беднотията, която не позволява на много хора да погледнат отвъд собствената си панелена крепост и да поправят самостоятелно онова, което не им харесва. Решението е да мине малко време, обществото само ще надживее болестите си. Дотогава - стига сме прехвърляли цялата вина на "българина".
23 Август 2005 13:52
Абе важното е м'триал да има ->за пиене, едене...тия 3-4 неща!
23 Август 2005 13:57
а че "българина" е долнокачествен човек, си е верно..
от съветски гарнизони нужда не е имало..
23 Август 2005 14:08
а че "българина" е долнокачествен човек, си е верно..
от съветски гарнизони нужда не е имало..

Уф, айде стига! Ако си направим труда да намерим данни за социалната структура на българското общество към края на 1944 г., може би няма да сме токоз изненадани, че не били трябвали съветски гарнизони. Бедността не е порок.
Тъпо е да си плюеш в сурата, казано на долнокачествен език... прословутото българско самонадсмиване взе да заприличва на проява на болезнено ниско самочувствие.

Редактирано от - копчета на 23/8/2005 г/ 14:10:31

23 Август 2005 14:14
за афтора тоа път
Гнус ме е да коментирам.

_______________________
"Ако народът не вярва на управниците си, те не могат да останат на власт." Конфуций
23 Август 2005 14:20
Грацияне, графоманино, пак си се изпуснал!
Нищо лично към тоз Бойко, просто днес е написал един големи глупости и си го е получил.
Та това е.
23 Август 2005 14:38
фък... шибаняци сте си, нема кво да се сърдите...
23 Август 2005 14:46
Все пак има едни, за които част от написаното е горе-долу вярно - това са ЧАСТ от избягалите от България след 1989 година, кой в САЩ, кой в Канада или поне в западна Европа. Тях бях ги забравил, но по коментариите ще ги познаете.
23 Август 2005 15:02
Когато ми се е случвало да се напия, ако ме заведат до огледало и ми покажат как изглеждам, и мен ме е било гнус да коментирам.
23 Август 2005 15:19
Манрико,
Кой знае по какви ошашавени пътища преминава мислата из мозъчните ти гънки.

_______________________
"Ако народът не вярва на управниците си, те не могат да останат на власт." Конфуций
23 Август 2005 15:32
Да, бе, Марко, иначе си мно'о готин, да го еба в габардиненото кустумче, с онаа широката вратовръзка на цветята, с онаа ризка от Истамбул дето си я купи и с трандафорките, ама гле'й с'а как Бойко те е фанал на кадро в делнични дрешки - анцуго там, потнико и подпетените обувки. Небръснат, да го еба, с кръвясали очи и с дъх на тоалетна в която са повръщали пияници.
Кофти човек е и той, кофти човек съм и аз, да го еба. Как може тъй да се говори за гордите синове на юнашкото племе. Правнуците на ония дето са пили вино от черепа на византийските императори, внуците на ония дето са ебавали майката на де що мандраджия докопат и синове на строителите на новото утре (ония с куфарчетата, ако не мо'еш да загрееш тънкиьо ми намек).
Кофти, а?...не си такъв човек ти, ама гле'й, да го еба, как те издебнал тоя ми ти михлюзин и те хванал на кадро в неподходящ момент. И аз чувам гласа на дяволчето дето ти седнало на левото раменце какви ти ги шушне и вътрешния ти гласец го чувам даже как се провиква:
А бе, Божидаре, кажи им, бе...кажи им какви сме, да ги ебем у графоманите...седнали да ни учат какви сме...море требе си твърда ръка за тия ми ти майкопродавци, требе си...Волене, дай да ги разпердушиним тия гадове, да го еба...само дето развалят имиджа на МАЙКА БЪЛГАРИЯ. Море, море има да цвилите като дойдем на власт...ще видите къде зимуват раците и вие, па и сите тия педераси от управлението. Атакааааааааа.
Ами така е то, брато...не мо'ем ви разберем вас - убавите и вашите възвишени пориви, идеали и туй онуй там...не са за мойта уста лъжица и туй то...ноо съм проз, сигурно, а?
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД